Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Ogradi / Planina Blato - Ogradi

Planina Blato - Ogradi

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 940 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 38.339
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 50
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča na planini Blato nadaljujemo po kolovozu, ki se na začetku parkirišča odcepi strmo navzgor. Po dobrih desetih minutah pridemo na razpotje kjer gremo desno v smeri planine v Lazu. Že po nekaj korakih smo ponovno na razpotju. Ponovno gremo desno po kolovozu. Pot se zmerno vzpenja in po večini poteka po gozdu. Po uri in pol hoje se desno odcepi pot na planino Krstenico.
Tu zapustimo pot, ki vodi proti planini v Lazu in nadaljujemo desno v omenjeni smeri. Markirani poti, ki vodi na planino Krstenico pa sledimo le približno 15 minut, nato pa nas možic usmeri levo na neoznačeno pot, ki vodi na Ograde.
Lepo vidna, a nemarkirana pot se naprej strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje do ruševin opuščene planine na južnih pobočjih Ogradov. Tu se pot obrne levo, strmina pa postopoma popusti. Naprej se vzpenjamo po občasno nekoliko slabše vidni stezi, ki se vzpenja po travnatem pobočju gore. Vse bolj razgledna pot pa se nato ponovno nekoliko strmeje vzpne in nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh.
zemljevid poti - Ogradi
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Blato - Ogradi1
Planina Blato - Ogradi2
Planina Blato - Ogradi3
Planina Blato - Ogradi4
Planina Blato - Ogradi5
Planina Blato - Ogradi6
Planina Blato - Ogradi7
Planina Blato - Ogradi8
Planina Blato - Ogradi9
Planina Blato - Ogradi10
Planina Blato - Ogradi11
Planina Blato - Ogradi12
Planina Blato - Ogradi13
Planina Blato - Ogradi14
Planina Blato - Ogradi15
Planina Blato - Ogradi16
Planina Blato - Ogradi17
Planina Blato - Ogradi18
Planina Blato - Ogradi19
Planina Blato - Ogradi20
Planina Blato - Ogradi21
Planina Blato - Ogradi22
Planina Blato - Ogradi23
Planina Blato - Ogradi24
Planina Blato - Ogradi25
Planina Blato - Ogradi26
Diskusija o izletu Planina Blato - Ogradi
ljubica23.8.2006
Odcepa s poti za Krstenico ni težko najti-možic. Na vršnih travnikih Ogradov pa cvetni raj! LpLj
Gost26.8.2006
Žig se izgubi,zbledi.Lepote Ogradov pa ostanejo za vedno v nas.
Gost29.8.2006
Pa ne, da se gre v hribe le zaradi zigla?! Na ogradih je ja tako lepo, da bi človek znova in znova šel gor...saj ne vem kdaj je lepše: ko vse cveti ali jeseni, ko so macesni rumeni??? LP MiR
Gost25.12.2006
Čudovita gorska prvobitnost, onesnažena s simbolom verske obsedenosti.ZAKAJ?ČEMU?Pustimo gore takšne kot so bile preden so nanje začeli zahajati ideološko in versko obremenjeni ljudje,takšne kot jih je ustvaril "bog"! Ljubitelj čiste narave-bogdan
Gost25.12.2006
"Versko obremenjeni ljudje"? Kot npr. Aljaž (dovški župnik)
Gost26.12.2006
Ne razumem, zakaj vas moti križ.Tudi koče so naredile človeške roke.marija
Gost26.12.2006
Strinjam se z gospodom Bogdanom..... Gore naj ostanejo del narave, to kar so!!!Ne vidim razloga zakaj bi tja gor postavljali nekaj kar ne koristi nikomur...Koče so zavetišče (vsaj njihov namen je bil v začetku tak) za ljubitelje gora. Kar pa se tiče g. Aljaža, pa kapo dol. Bil je velik ljubitelj gora ("Oj Triglav moj dom")in narodno zaveden in njegov namen obeležja na Triglavu je v tem, da je z njim označil, če temu lahko tako rečemo Slovensko zemljo.... nasmehnasmehnasmeh Nataša
Gost26.12.2006
Bolje križ na gori,kot koče polne hrupnih in pijanih "planincev",ki so se v nekaterih kočah tako udomačili,do mislijo da je vse njidovo..koče in narava okoli njih..jih onesnažujejo z svojim upitjem,klopcami......
Gost26.12.2006
križ me spominja na božjo ljubezen.Bog me ljubi tudi na vrhu gore in vedi, da tebe tudi.Samo poglej kako lepa je narava. To je njegova ljubezen do tebe. marija
Gost28.12.2006
Gospa Marija. Bog nas ljubi tudi brez križa na vrhu gore. Janez
Gost29.12.2006
Gospod Janez.Res Bog me ljubi pa če je križ postavljen ali ne.Drži.Toda križ mene kliče k LJUBEZNI,ker jaz tako rada pozabljam,da ga moram tudi jaz ljubiti-BOGA.Hvala. Marija.
Gost21.8.2007
Ali morda kdo pozna nemarkirano stezo na Ograde, ki se odcepi levi tik preden prideš iz planine Blato, na Krstenico? kakšna je ta pot? Hvala! Karl
Gost22.8.2007
S planine Blato greš na planino v Lazu in pred to planino zaviješ desno proti Krstenici. Kar kmalu (ne znam ocenit časa) opaziš neoznačen odcep na levo (upam da je tam še možic) in ko najdeš to stezo jo samo slediš do vrha Ogradov. Lepa stezica, ni izpostavljena, morda malo na začetku ko se vije po kamnitem terenu, kmalu pa prideš na trave in ruševje. Prelepo jeseni, ko zlatijo macesni.
Morda obstaja še kakšna druga varianta, ki je pa ne poznam.
Gost22.8.2007
Lahko greš pa tudi v obratni smer: s planine Blato na planino Krstenica in od tam proti planini v Lazu - preden prideš do planine v Lazu pa poiščeš neoznačeno stezico na desno. Po mojih izkušnjah jo laže najdeš če greš v smeri od planine v Lazu proti Krstenici.
aleš4328.10.2009
V soboto 31.10. bom ob 7:00 na izhodišču na pl. Blato. Lahko se mi kdo pridruži.cool Nisem atlet, niti polž, tko da... Vračal bi se pa na jezero pri koči na Planini in nazaj na blato!. tko 6-7 ur tura!
aleš4328.10.2009
popravljam datum; 30.10. sobota
lučo28.10.2009
30.oktober je petek, 31.oktober je sobota ?
aleš4329.10.2009
sobota je na koledarju označena rdeče , misleč, da je nedelja, ker je praznik reform. tko da sem logično petkov datum zamešal z sobotnim. Lapsus. V soboto 31. 10. je prav!
Alenka Veber13.9.2010
S pomočjo vašega opisa sem 12. 9. 2010 srečno osvojila vrh. Pri opisu poti bi dodala le to. Stavek: "Že po nekaj korakih smo ponovno na razpotju." - ne drži. Mislim, da je teh metrov več kot 100, torej ne moremo reči že po nekaj korakih.

caplja31.10.2010
30 Novembra smo se
poskusil povzpeti na Ogade čez planino Krstenica,pl,Jezerc vendar je v vznožju Ogradov preveč snežnih zametov in preglobok sneg zato smo morali odnehati.
Lep pozdrav.
steleu9.6.2011
Ali kdo ve, če se da priti z Lazoviškega prevala direkt na Ograde, ker bi rad Ograde združil z obiskom Debelega vrha?
Janez Seliškar9.6.2011
Pride se z lažjim poplezavanjem in iskanjem prehodov po grebenu.
steleu9.6.2011
Potem ni nič resnega...
Hvala za odgovor.
šodrovec10.6.2011
Malce izpostavljeno na mestu ali dveh, a če boš prišel brez problemov na Debeli vrh, potem tudi Ogradi ne bi smeli predstavljati kakšne posebne ovire.
plejade4511.7.2011
Čudovita pot in zelo dober in pregleden opis. Res priporočam tale izlet, posebej če še delate na optimalni kondiciji in iščete kak srednje zahteven izlet.
damijanp12.7.2011
Pridružujem se priporočilom - čudovita pot, mir, cvetje, ...

Nekaj fotografij je na povezavi:
Ogradi
ljubitelj gora3.11.2011
Na Ograde se lahko povzpnemo iz obeh strani, obe poti sta uhojeni a neoznačeni, lažja pot je zgornja, kjer je lahka, medtem, ko tista iz smeri pl.v Lazu (to je pot na Debeli vrh in Ograde) pa je potrebno poplezat po vseh štirih, greben je pa tudi izpostavljen z rušjem.
ruševec19.8.2012
Včeraj sva se s prijateljem povzpela na Ograde z Lazovškega prevala po severni strani. Na vseh lažjih mestih je stezica lepo vidna in ne gre več za pravo brezpotje. Začne se s stezico po grebenu med ruševjem, ki pripelje do skal. Sledi kratek plezalni del, kjer je uporaba rok nujna. Marsikateri takšen odsek na markirani poti bi bil dodobra zavarovan. Tukaj se je pač treba malo pozabavati z iskanjem oprimkov. Ko zlezemo iz skalnega kamina sledi za moj okus najtežji del. Strma izpostavljena travna vesina posuta z "šodrom". Po 10-15 minutah plezalnega dela pa smo že na vršnem delu, ki spet ni pretirano težak. Ker s prijateljem nisva vedela, da obstaja lažja pot do planine Laz sva sestopala po tej isti poti. Pri sestopu pazljivost res ni odveč! Res da ni žiga na vrhu in ne vpisne knjige, ampak se najde tod pravi gorski mir. Trume planincev hite proti Triglavskim jezerom in Triglavu, ti predeli pa so raj za miru željne.
darh27.10.2012
Minulo soboto smo se po tu opisani poti povzpeli na Ograde, na izhodišče pa smo se vrnili prek planine Krstenica. Z orientacijo nismo imeli prav nobenih težav. Na naše presenečenje sploh nismo bili edini, ki smo si zadali ta cilj. Več o naših vtisih in slike s poti pa najdete tule.
jprim29.10.2012
Verjetno smo se tega dne srečali.velik nasmehvelik nasmeh
Frenkii29.10.2012
Nasproti Ogradovstojijo stogovi: Prevalski, Jezerski in Krsteniški.
Ali kdo pozna prehod na Prevalski stog neposredno Z Jezerskega prevala?. Vem, da se da priti po severnem pobočju z maalo plezanja. Kaj pa po jugovzhodnem? Videti je da se da, ni pa opaziti nobene stezice, Možica, prehoda ....
felix30.10.2012
Med Prevalskim in Jezerskim S. sta še Adam in Eva. Tudi mis mo prejšnji teden iskali omenjeni prehod, Nekje med Evo in Prevalskim Stogom bi se dalo čez, en kos smo probali, ker pa nismo vedeli kakšen bo izstop in nismo imeli zraven štrika, smo obrnili.
Frenkii30.10.2012
Hvala za odgovor.
Spomladi probam. Nekje pod EVO bi morda šlo.
iztok.maltar30.10.2012
To varianto sem ubral v nasprotni smeri to poletje, odcepiš se malo čez polovico vzpona s pl. Jezerce na Jezerski preval. Zgoraj prideš na J pobočje Adama, najdeš uhojeno gamsjo stezo in se malo naprej prek strmega travnika povzpneš skoraj na vrh Adama. Drugače pa se vzpenjajo direktno s prevala na Evo, do II. stopnje.
Dr.ejči30.10.2012
Frenkii, tisto direktno sem vam opisal na ZS.
Bojan_A30.10.2012
Z Jezerskega prevala ni niti približno II, ampak je s pretiravanjem na gor komajda I.
Bojan_A30.10.2012
Ups, narobe prebral, zmeden
iztok.maltar30.10.2012
Dr.ejči, tudi jaz se priporočam za opis direktne, informacij ni nikoli preveč. Letos navzdol nisem tvegal, sem šel kar lepo naokoli. Naslednjič v obratni smeri grem pa direktno navzgor.
ajda30.10.2012
Kaj pa ta opis bo mogoče tudi v pomoč http://www2.arnes.si/~mcuder/vrh/eva.html
fravnik8.11.2012
Hvala vsem za informacije.nasmeh
iztok79: žal povezava iz varnostnih razlogov ne deluje(?)jezen
Dr.ejči: Pomoč! kaj je ZS (zasebno sporočilo?)
ajda: hvala!
Dr.ejči8.11.2012
Ja, ZS je zasebno sporočilo...enega imašmežikanje
katja871.7.2013
V nedeljo, 30.6.2013, smo našo turo zaključili z vzponom na Ograde.

Naredili smo krožno turo: Planina Blato - Planina Krstenica - Jezerski Stog - Prevalski Stog - Mišeljski preval - Debeli vrh - Lazovški preval - Ogradi - Planina Blato.

Tura je trajala 14 ur in je bila kar naporna, predvsem zaradi večkratnega vzpona in spusta. Vendar pa je bilo na koncu vse poplačano s fantastičnimi razgledi iz vrhov velik nasmeh

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130630-od-jezerskega-stoga-do-ogradov/informativna-tabla-na-parkiriscu/20897646
Pohodnica562.8.2013
Ogradi me že dolgo mikajo. Vendar bi šla rajši v obratni smeri gor preko Lazovškega prevala gor po nemarkirani in potem na drugo stran dol, proti Krstenici. Nikjer nisem zasledila opisa te poti. Sigurno je kdo že hodil in bi mi lahko pomagal. Hvala in lep planinski pozdrav.
grega_p23.9.2014
Pohodnica56 - sicer več kot leto čakanja na odgovor, pa vendar... mogoče še pomaga. Opis poti po kateri sprašuješ je v komentarjih zgoraj (post od Ruševca), sestop proti Krstenici pa v zgornjem opisu/vzponu poti.

Če pa te zanima sestop proti Krstenici na severno stran, potem pa se vrneš po isti poti do Lazovškega prevala in zaviješ desno (proti vzhodu oz. proti Stogom) in se spustiš mimo rušja ob steni, kjer rade gnezdijo kavke ter zaviješ ob stičišču poti desno (levo Mišeljski preval). Tej poti slediš mimo Jezerca do Krstenice. Sestop bi rekel nekje 1.15h.

Danes je imel tam gor veter mlade. Dobro da ne zasedam velike površine, če ne bi me na grebenu odpihnilo.

Še to: ker sem štartal v temi, sem se izognil plačilu cestnine, nazaj grede pa sem prijazno pomahal in so me spustili. In je šlo. Pa bi sicer rade volje vrgel par evrov v prostovljni klobuk, če bi bil tam...
SuzanaM25.9.2014
Pred slabim letom dni sem bila na Ogradih s planine Krstenica čez Lazovški preval, vračala sem se mimo planine V Lazu na planino Blato.
S planine Jezerce sem do Lazovškega prevala po začetnem tavanju našla lep prehod, ki so ga označevali možici. Namesto naravnost pod stene se vzpnemo levo po nekakšni grapi. Z Lazovškega prevala do vrha Ogradov pa si je na nekaj mestih potrebno pomagati z rokami.

Opis poti z dne 7.11.2013 na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=694&stran=3
velkavrh25.9.2014
PD Škofja Loka ima planirano turo na Ograde 11.oktobra 2014.Gre se od planine Blato na planino Krstenico in planino Jezerca in na Lazovški preval na vrh Ogradov.Sestop pa je čez planino v Lazu.
grega_p26.9.2014
SuzanaM - tudi sam sem šel po tej grapi, vendar razen na začetku nisem videl možicev, tako da sem kasneje raje zavil pod stene do stezice. Vsekakor orentacija ni težka, saj imamo Lazovški preval pred sabo, le rušja na levi se je verjetno dobro izogibati...
spet_jaz16.11.2017
Slab teden nazaj v zimskih razmerah proti vrhu, ki pa je bil žal za naju zaradi razmer nedosegljiv. Opis in nekaj fotografij pa na povezavi.
cotro411.8.2018
sam cel dan na poti , lepo kot vedno
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki