Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Velikega Snežnika (1796 m), vidi Vremščica (1027 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Kreda / Planina Blato - Kreda (direktna pot)

Planina Blato - Kreda (direktna pot)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Ime poti: direktna pot
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 878 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 14.373
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 21
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča na planini Blato se usmerimo po cesti nekoliko nazaj do smerokazov pri kolovozu. Tu se usmerimo na kolovoz, ki se sprva strmo vzpne nato pa se zmerno vzpenja in nas v desetih minutah hoje pripelje do razpotja, kjer se usmerimo levo (naravnost planina v Lazu). Kolovozu nato sledimo skozi gozd vse do koče na planini pri Jezeru. Tu se nam odpre razgled na okoliške hribe.
Planinsko kočo obidemo po levi strani in pot nas v rahlem spustu pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost po kolovozu (levo planina Viševnik). Večinoma kamnit kolovoz, ki poteka po neizraziti dolinici se nekajkrat strmeje vzpne in nas po pol ure hoje od planine pri Jezeru pripelje do planine Dedno polje, kjer pridemo na naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo desno po slabo vidni stezici v smeri planine v Lazu (ne nadaljujemo v smeri Zasavske koče). Pot naprej v rahlem spustu preči planino in nas na drugi strani le te pripelje do komaj opaznega razpotja. Na mestu, kjer markirana pot zavije desno, le to zapustimo in nadaljujemo naravnost po stari lovski poti, ki se začne sprva zložno vzpenjati. Pot, ki je občasno zaraščena zaradi podrtega drevja, pa se višje začne strmeje vzpenjati. Pot, ki poteka skozi redek gozd, pa nas višje pripelje do zanimivega prehoda. Ožino med dvema strmima pobočjema premagamo brez težav, pot pa nas za tem pripelje v pas rušja. Višje se pot obrne rahlo v desno in preide na razgledna travnata pobočja Krede, po katerih se povzpnemo na razgleden vrh.
Blato - Dedno polje 1:30, Dedno polje - Kreda 1:20.
zemljevid poti - Kreda
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Blato - Kreda1
Planina Blato - Kreda2
Planina Blato - Kreda3
Planina Blato - Kreda4
Planina Blato - Kreda5
Planina Blato - Kreda6
Planina Blato - Kreda7
Planina Blato - Kreda8
Planina Blato - Kreda9
Planina Blato - Kreda10
Planina Blato - Kreda11
Planina Blato - Kreda12
Planina Blato - Kreda13
Planina Blato - Kreda14
Planina Blato - Kreda15
Planina Blato - Kreda16
Planina Blato - Kreda17
Planina Blato - Kreda18
Planina Blato - Kreda19
Planina Blato - Kreda20
Planina Blato - Kreda21
Diskusija o izletu Planina Blato - Kreda (direktna pot)
scorpio26.6.2011
To direktno pot priporočam z obratne smeri--z vrha, se jo da lažje slediti. T vrha se usmerite proti planini, nato pa na na zožanju (100 m pod vrkom) pot krene levo. V vsakem primeru pod sledi koritu.
netline18.8.2013
Tudi z vrha se ob lepem vremenu orientacija lahko izkaže za težavno, še posebej če smo na vrh Krede pristopili s Slatne.
Moj napotek za spust bi bil sledeč: na vrhu Krede se spustimo ob grebenu proti Slatni (smer Sedmetih jezer) in po dobrih 50 m zavijmo levo. Takoj bi morali zagledati možica, ki označuje mesto prehoda med ruševjem. Mimo možica se spustimo v mestoma neizrazit graben in se po njemu spustimo proti planini Dedno polje. Pot je v zgornjem delu neizrazita in če smo v dvomih se držimo desne strani grabna in izbiramo desne prehode. Kakih 20-30 in niže postane pot bolj uhojena.
lepenatka13.10.2018
A je kdo zadnje čase hodil po tej poti?
Bm zelo vesela kakega nasvetanasmeh.
Meni in moji družbi je danes ni uspelo najti.
Začetek poti obetaven, potem pa ...
Veliko potk je. Veliko se jih konča na skoraj neprehodnem terenu...
Bitka z borovci, ki na koncu tvojijo neprehoden teren...več poizkusov se je končalo neuspešno. Na 1800 pade odločitev, da z vrhom danes ne bo nič.nasmeh

garmont13.10.2018
Avgusta letos sem tudi sam obstal na vrhu Krede, ne da bi našel prehod proti Dednemu polju. Imel sem sicer nekaj opisov, ampak bolj površne. zavijanje z očmi
Bo pa drugič....mežikanje
mirank13.10.2018
Lani nas je sledenje gamsjim stopinjam v snegu pripeljalo preveč v desnozavijanje z očmi. Končalo se je z lomastenjem in rušjeterapijojezik Vsekakor velja pri sestopu iskati stezo ali prehode bolj v levo (vzhodno).
lepenatka14.10.2018
Namen je bil narediti krožno pot Kreda-Slatna- Vogli in po Dolini za Kopico nazaj.
Pravijo, da je lažje najti pot z vrha Krede, pa tudi to verjetno ni enostavno, kot berem.
No, razburljivo je pa vseeno bilo, pa nekaj prask za spomin.nasmeh

Uživajmo še v teh čudovitih dneh.

Regina
AleksanderJ28.11.2021 22:15:15
Letos poleti sem bil na Kredi. Tista pot k je še kje vrisana ter gre do Planine v Lazu je čisto zaraščena z rušjem. En kratek del sem šel čez(mal sem gledal za sestop), pol pa ko sem vidu kak se nadaljuje rušje sem se obrnil. Planina Laz - mimo konjskih polic - Slatna - Kreda pa ne vem, tiste nisem gledal.

Pot na Slatno od glavne markirane poti (Planina Dedno polje - Za Kopico - Hribarice) se pa lahko čisto lepo pride gor, vsaj jaz sem šel tam gor. Taka dva lepa neobiskana dvatisočaka dokaj malo proč od glavne poti.

Lp
felix29.11.2021 17:43:06
Kot predhodniki navajate, je to pot zelo težko najti. Pred leti nam je na Dednem polju uspelo pot najti (više je celo lepo sledljiva) in priti na Kredo. Kakšno leto za tem pa sem pot iskal od zgoraj navzdol sigurno pol ure, pa je nisem našel.
ceazare29.11.2021 23:49:21
Tudi meni letos s Krede dol ni uspelo najti poti. Med prebijanjem skozi rušje sem opazil nekaj nekoč poščipanih vej, vendar se je z leti očitno vse spet zaraslo.
Vsaj tam kjer sem jaz hodil.
blazzm30.11.2021 15:25:00
Jaz sem šel po tej poti prejšnjo nedeljo. Iz pl. Dedno polje gor in nisem imel nekih težav. Nekako se držiš "grebena". Proti vrhu, med rušjem je pa že lažje sledljivo. Rušje je tudi kar požagano.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki