Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Koča na Doliču / Planina Blato - Koča na Doliču (Za Kopico)

Planina Blato - Koča na Doliču (Za Kopico)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: Za Kopico
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1004 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 17.194
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
Tu zapustimo široko pot, ki vodi h koči pri Triglavskih jezerih. Nadaljujemo desno (smer preval Vratca, Hribarice in Prehodavci) sprva rahlo navzdol mimo pastirskih koč na omenjeni planini. Na drugi strani planine se pot ponovno začne vzpenjati in nas pripelje do manj opaznega razpotja, kjer se desno odcepi pot na planino v Lazu. Nadaljujemo naravnost navzgor po poti, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati. Pot, ki nas vodi mimo napajališča za živali (napajališče je suho) se vzpenja večinoma skozi iglasti gozd (macesni in smreke). Po približno pol ure hoje od planine Dedno polje pa se svet zravna in odpre se nam lep razgled na vrhove, ki obdajajo začetni del doline Za Kopico. Pot naprej se vzpenja po južnih pobočjih Slatne in Prvega Vogla, nato pa postopoma preide v osrednji del doline Za Kopico. Tej dolini nato sledimo vse do sedla Vrata, kjer se nam z leve priključi pot od prevala Štapce (greben Tičarice, Kopice in Zelnarice). Tu nadaljujemo naprej sprva nekoliko navzdol, prečimo pobočja Vršakov, kjer prečimo široko a rahlo izpostavljeno kratko poličko (nezahtevno) in za tem pridemo na razpotje, kjer se nam priključi pot s Triglavskih jezer. Nadaljujemo desno navzgor po kamniti poti, ki nas pripelje na prostrana območja Hribaric. Na Hribaricah sta dve razpotji v obeh pa gremo naravnost (obe levo Kanjavec). Sledi prečenje planote Hribaric do sedla Čez Hribarice. Pot naprej se začne spuščati po melišču navzdol proti sedlu Dolič. Po pol urnem spustu sledi rahel vzpon do sedla, kjer je naslednje razpotje. Nadaljujemo levo proti Tržaški koči, ki jo že vidimo (desno Velo polje), do nje pa pridemo po lahkotnem 5 minutnem spustu.
Blato - Dedno polje 1:30, Dedno polje - Vrata 2:30, Vrata - Dolič 1:15.
zemljevid poti - Koča na Doliču
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Vrata (2192m), Hribarice (2339m), Dolič (2164m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mišelj vrh, Šmarjetna glava, Dom Planika pod Triglavom, Mišeljski Konec, Triglavski dom na Kredarici, Morbegna, Kanjavec, Kanjavec (Zahodni vrh), Triglav
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Koča na Doliču1
Planina Blato - Koča na Doliču2
Planina Blato - Koča na Doliču3
Planina Blato - Koča na Doliču4
Planina Blato - Koča na Doliču5
Planina Blato - Koča na Doliču6
Planina Blato - Koča na Doliču7
Planina Blato - Koča na Doliču8
Planina Blato - Koča na Doliču9
Planina Blato - Koča na Doliču10
Planina Blato - Koča na Doliču11
Planina Blato - Koča na Doliču12
Planina Blato - Koča na Doliču13
Planina Blato - Koča na Doliču14
Planina Blato - Koča na Doliču15
Planina Blato - Koča na Doliču16
Planina Blato - Koča na Doliču17
Planina Blato - Koča na Doliču18
Planina Blato - Koča na Doliču19
Planina Blato - Koča na Doliču20
Planina Blato - Koča na Doliču21
Planina Blato - Koča na Doliču22
Planina Blato - Koča na Doliču23
Planina Blato - Koča na Doliču24
Planina Blato - Koča na Doliču25
Planina Blato - Koča na Doliču26
Planina Blato - Koča na Doliču27
Planina Blato - Koča na Doliču28
Planina Blato - Koča na Doliču29
Planina Blato - Koča na Doliču30
Planina Blato - Koča na Doliču31
Planina Blato - Koča na Doliču32
Planina Blato - Koča na Doliču33
Planina Blato - Koča na Doliču34
Planina Blato - Koča na Doliču35
Planina Blato - Koča na Doliču36
Planina Blato - Koča na Doliču37
Planina Blato - Koča na Doliču38
Planina Blato - Koča na Doliču39
Planina Blato - Koča na Doliču40
Planina Blato - Koča na Doliču41
Planina Blato - Koča na Doliču42
Planina Blato - Koča na Doliču43
Planina Blato - Koča na Doliču44
Planina Blato - Koča na Doliču45
Planina Blato - Koča na Doliču46
Planina Blato - Koča na Doliču47
Planina Blato - Koča na Doliču48
Planina Blato - Koča na Doliču49
Planina Blato - Koča na Doliču50
Planina Blato - Koča na Doliču51
Planina Blato - Koča na Doliču52
Planina Blato - Koča na Doliču53
Planina Blato - Koča na Doliču54
Planina Blato - Koča na Doliču55
Planina Blato - Koča na Doliču56
Planina Blato - Koča na Doliču57
Planina Blato - Koča na Doliču58
Planina Blato - Koča na Doliču59
Planina Blato - Koča na Doliču60
Planina Blato - Koča na Doliču61
Planina Blato - Koča na Doliču62
Planina Blato - Koča na Doliču63
Planina Blato - Koča na Doliču64
Planina Blato - Koča na Doliču65
Planina Blato - Koča na Doliču66
Planina Blato - Koča na Doliču67
Planina Blato - Koča na Doliču68
Planina Blato - Koča na Doliču69
Planina Blato - Koča na Doliču70
Planina Blato - Koča na Doliču71
Planina Blato - Koča na Doliču72
Diskusija o izletu Planina Blato - Koča na Doliču (Za Kopico)
mojcej'7218.7.2011
Dne 16.7. smo trije nadebudni planinci odšli po opisani poti s planine Blato ob 8:50 proti Koči na planini Jezero, Dednem polju in se usmerili desno proti Tržaški koči na Doliču (na znaku piše 4h30). Razen na pobočju Vršakov, kjer je bilo eno snežišče za prečenje bolj tvegano (zaradi naklona), pot ni bila zahtevna (le dolga). Na poti nismo do razpotja Prehodavci-Hribarice srečali nikogar (razen Velike podlasice in enega gamsa). Vreme je bilo ugodno. Na področju Hribaric je še nekaj zaplat snega, ki pa so vsa lažje prehodna (so vodoravna). Previdno pa na sedlu, kjer je potrebno biti pozoren na markacije (če je megla se ne vidijo dobro! - to smo ugotovili naslednji dan, ko smo se vračali), pot se v smeri proti Koči na Doliču usmeri levo dol proti melišču, nato se spusti za cca 200 višinskih metrov ter zavije spet levo do Tržaške koče na Doliču. Glede na fotografiranje, prečenje snežnih zaplat, malico itd. bi mogoče lahko prišparali kakšno uro (tja smo prispeli namreč ob 17h - tako, da tiste 4h30 so bolj za ta "hitre"). V koči še vedno ni vode. Možno jo je kupiti v plastenkah (1,5 litra stane 4,40 EUR). Glede cenika http://www.pzs.si/index.php?stran=Cene in popusti v kočah zaračunajo še po 1 EUR ekološke takse. Enolončnice brez mesa (za 5 EUR) ni na ceniku. Strašljive so cene klobase in zelja za 10 EUR ter cena 0,3 litra Laško za 3,9 EUR. Na 2151 m lahko dobiš tudi "paradižnikovo solato"-? Polovica "vseh prenočevalcev v koči" je čez noč šetala gor in dol iz neznanih razlogov (nadm.višina, polna Luna, pivo-WC, itd.) in zaradi "šundra" noben od nas ni dobro spal. Za odhod proti Zasavski koči na Prehodavcih smo se odločili ob 5h20 zjutraj, ujeli še malo sončnega vzhoda in padli v totalno meglo spet na vrhu Hribaric, kjer so nas z zanimivim oglašanjem presenetile "gorske kure" (?). Na 3 m se nam je nižje približal tudi kozorog. Vrnitev skozi dolino Sedmerih jezer je bila ob sončnem, malo oblačnem vremenu čista idila, videli tudi 3 črne male in hecne močerade, neke zelene ptičke in seveda obilico geoloških zanimivosti. Vračali smo se čez Prode proti planini Ovčarija in prispeli na planino Blato ob 16h.
velkavrh18.7.2011
Lani sem šel od sedla na Kanjevec in nazaj grede sem na sedlu šel preveč levo in je res treba paziti na markacije, ker so Bribarice precej široke in markacije mimogrede spregledaš posebno, če greš prvič tod mimo kot sem šel jaz. Nato sem po petnajstih minutah ugotovil, da res ne vidim nobene markacije in sem se enostavno vrnil na sedlo, tam sem pa takoj ugledal pravo markacijo za pravo smer. Lani so bila ta čas še obsežna snežišča na Hribaricah in pod Kopico. Tudi jaz sem lani vidil te kure, to so belke, ki so pozimi čisto bele, na spomlad pa spremenijo barvo in se čisto zlijejo s skalnato pokrajino.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki