Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Jezerski Stog / Planina Blato - Jezerski Stog (čez planino pod Mišelj vrhom)

Planina Blato - Jezerski Stog (čez planino pod Mišelj vrhom)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: čez planino pod Mišelj vrhom
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 893 m
Višinska razlika po poti: 1115 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 2.404
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Na desni strani omenjenega ovinka, bomo opazili začetek lovske poti, ki nas s pomočjo jeklenice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer stopimo na širok razrit kolovoz (do sem lahko tudi po cesti, oz. višje kolovozu). Kolovozu sledimo v desno (naravnost se nadaljuje lovska pot proti planini Krstenica), le ta pa se še nekaj časa strmo vzpenja. Kolovozu, s katerega se odcepi nekaj slepih krakov, sledimo do nekoliko večjega ter delno označenega razpotja, kjer na enem od dreves opazimo napis Grintovica.
Tu zapustimo širok kolovoz in pot nadaljujemo po desnem nekoliko ožjem, ki se še nekaj časa zložno vzpenja. Pot naprej se nekajkrat rahlo spusti, nato pa opazimo oznake za Grintovico, ki nas usmerijo desno v strnjen gozd (tu zapustimo vse slabši kolovoz). V gozdu se steza povsem izgubi, mi pa nadaljujemo v isti smeri, kjer pridemo do večjega števila podrtih dreves. Tu prečimo markirano pot, ki vodi iz doline Voje proti planini Krstenica (zaradi podrtega drevja je prečenje skoraj neopazno, moramo pa vseeno paziti, da ne nadaljujemo po markirani poti). Na drugi strani markirane poti prečimo manjšo jaso, pot pa se za njo vrne v gozd in se postopoma prične strmeje spuščati. Po kratkem strmem spustu se pot položi, le ta pa nas pripelje na strma pobočja, preko katerih se večinoma prečno spuščamo. Med prečenjem prehodimo nekaj krajših rahlo izpostavljenih pobočij, nato pa se pobočje položi, pot pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Nekoliko naprej stopimo iz gozda, kjer stopimo na južni del planine Zgornja Grintovica, kjer opazimo prve lesene koče. Pot naprej preči pas gozda in nas pripelje do korita z vodo, ob katerem stoji Kefova koča. Mi nadaljujemo še naprej, ponovno skozi pas gozda ter poti sledimo do zgornjega dela planine, kjer opazimo še nekaj starih pastirskih stanov.
Na zadnjem zgornjem delu planine, bomo na desni strani, v bližini propadajoče koče, opazili široko stezico, ki gre v gozd in se prične prečno spuščati proti planini Spodnja Grintovica. Po približno 10 minutah spusta, pridemo na omenjeno planino, kjer se tudi priključimo markirani poti iz doline Voje.
Pot naprej se vrne v gozd, kjer se ponovno prične strmeje vzpenjati. Precej enolična pot nas nato pripelje v neizrazito dolinico (Jurjevčeva vrtača), kjer se postopoma položi. Naprej gozd postane malo redkejši pot pa zavije rahlo proti desni, kjer nato po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje.
Na razpotju nadaljujemo levo (desno Vodnikov dom) ter vzpon nadaljujemo po poti, ki se povsem položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do presihajočega jezerca v bližini planine pod Mišelj vrhom. Tu nadaljujemo ostro levo ter po krajšem prečnem vzponu prispemo na že omenjeno planino.
Na planini pod Mišelj vrhom pridemo na razpotje, kjer se v desno odcepi markirana pot na Mišeljski preval, mi pa nadaljujemo naravnost, po prav tako markirani poti, ki se postopoma prične strmeje vzpenjati. Pot višje preči pas macesnovega gozda, nato pa se strmo vzpne čez sprva skalnato in nato še travnato pobočje. Po slabi uri hoje od opuščene planine pod Mišelj vrhom, pa se pot položi, le ta pa nas v nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje na Jezerski preval, kjer zapustimo markacije.
S prevala nadaljujemo levo (naravnost navzdol planina Jezerce) ter pot nadaljujemo po sprva zložni poti, ki preči vse bolj strma travnata pobočja proti jugu. Le nekoliko naprej pridemo na razgleden in občasno prepaden greben, pot pa nas hitro pripelje do vršnega pobočja Jezerskega Stoga, kjer se le ta prične strmo vzpenjati po krušljivem pobočju. Tej v zadnjem delu precej strmi in za zdrs nevarni poti, nato sledimo vse do razglednega vrha, le tega pa dosežemo po 5 minutah nadaljnje hoje.
Planina Blato - planina Spodnja Grintovica 1:45, planina Spodnja Grintovica - planina pod Mišelj vrhom 1:30, planina pod Mišelj vrhom - Jezerski Stog 1:15.
zemljevid poti - Jezerski Stog
Ob poti: Planina Zgornja Grintovica (1250m), Planina Spodnja Grintovica (1175m), Planina pod Mišelj vrhom (1645m), Jezerski preval (1945m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Jezerski Stog1
Planina Blato - Jezerski Stog2
Planina Blato - Jezerski Stog3
Planina Blato - Jezerski Stog4
Planina Blato - Jezerski Stog5
Planina Blato - Jezerski Stog6
Planina Blato - Jezerski Stog7
Planina Blato - Jezerski Stog8
Planina Blato - Jezerski Stog9
Planina Blato - Jezerski Stog10
Planina Blato - Jezerski Stog11
Planina Blato - Jezerski Stog12
Planina Blato - Jezerski Stog13
Planina Blato - Jezerski Stog14
Planina Blato - Jezerski Stog15
Planina Blato - Jezerski Stog16
Planina Blato - Jezerski Stog17
Planina Blato - Jezerski Stog18
Planina Blato - Jezerski Stog19
Planina Blato - Jezerski Stog20
Planina Blato - Jezerski Stog21
Planina Blato - Jezerski Stog22
Planina Blato - Jezerski Stog23
Planina Blato - Jezerski Stog24
Planina Blato - Jezerski Stog25
Planina Blato - Jezerski Stog26
Planina Blato - Jezerski Stog27
Planina Blato - Jezerski Stog28
Planina Blato - Jezerski Stog29
Planina Blato - Jezerski Stog30
Planina Blato - Jezerski Stog31
Planina Blato - Jezerski Stog32
Planina Blato - Jezerski Stog33
Planina Blato - Jezerski Stog34
Planina Blato - Jezerski Stog35
Planina Blato - Jezerski Stog36
Planina Blato - Jezerski Stog37
Planina Blato - Jezerski Stog38
Planina Blato - Jezerski Stog39
Planina Blato - Jezerski Stog40
Planina Blato - Jezerski Stog41
Planina Blato - Jezerski Stog42
Planina Blato - Jezerski Stog43
Planina Blato - Jezerski Stog44
Planina Blato - Jezerski Stog45
Planina Blato - Jezerski Stog46
Planina Blato - Jezerski Stog47
Planina Blato - Jezerski Stog48
Planina Blato - Jezerski Stog49
Planina Blato - Jezerski Stog50
Planina Blato - Jezerski Stog51
Planina Blato - Jezerski Stog52
Planina Blato - Jezerski Stog53
Planina Blato - Jezerski Stog54
Planina Blato - Jezerski Stog55
Planina Blato - Jezerski Stog56
Planina Blato - Jezerski Stog57
Planina Blato - Jezerski Stog58
Planina Blato - Jezerski Stog59
Planina Blato - Jezerski Stog60
Planina Blato - Jezerski Stog61
Planina Blato - Jezerski Stog62
Planina Blato - Jezerski Stog63
Diskusija o izletu Planina Blato - Jezerski Stog (čez planino pod Mišelj vrhom)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki