Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Jezerski Stog / Planina Blato - Jezerski Stog

Planina Blato - Jezerski Stog

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 893 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 30.856
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Na desni strani omenjenega ovinka, bomo opazili začetek lovske poti, ki nas s pomočjo jeklenice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer že kmalu preči širok kolovoz (do sem lahko tudi po cesti, oz. višje kolovozu). Naprej se vzpenjamo po prijetni gozdni poti, ki se vzpenja vzporedno z razmeroma strmim kolovozom. Višje pot zavije v levo, z desne pa se nam priključi steza, ki kolovoz zapusti približno 15 minut nad planino Blato.
Lovska pot se naprej nadaljuje po gozdu z nekaj krajšimi strmimi vzponi in nas po dobri uri hoje pripelje do manjše lovske koče na levi strani poti. Tu se levo odcepi minuto dolga pot do razgledne točke, kjer lahko pod nami opazimo planino Blato.
Od lovske koče naprej pa nas pot kmalu pripelje iz gozda, kjer se ponovno priključimo kolovozu. Sledi le še dobrih pet minut hoje do planine Krstenica, kjer se nam odpre lep razgled na Ograde, Krn in Spodnje Bohinjske gore.
S planine nadaljujemo naprej po poti, ki je sprva nekoliko slabše vidna po zahodni (levi) strani planine. Že po nekaj deset metrih se več manjši stezic združi v eno lepo vidno pot. Pot naprej z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči pobočja Malega in Jezerskega Stoga. Po približno pol ure hoje od Krstenice pa nas pot pripelje v travnat svet opuščene planine Jezerce.
S planine Jezerce nadaljujemo desno po markirani poti, ki se začne strmeje vzpenjati čez travnata pobočja. Po 45 minutah nadaljnje hoje pa nas pot pripelje na Jezersko sedlo s katerega se nam odpre lep pogled proti Triglavu.
Nadaljujemo desno (naravnost navzdol planina pod Mišelj vrhom) po nemarkirani pot, ki nas po vse bolj razglednem grebenu pripelje do strmega vršnega pobočja gore. Tu se pot strmo vzpne in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh (ta del poti je zaradi precejšnje strmine nevaren za zdrs).
Blato - Krstenica 1:30, Krstenica - Jezerski Stog 1:30.
zemljevid poti - Jezerski Stog
Ob poti: Planina Krstenica (1670m), Planina Jezerce (1720m), Jezerski preval (1945m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Jezerski Stog1
Planina Blato - Jezerski Stog2
Planina Blato - Jezerski Stog3
Planina Blato - Jezerski Stog4
Planina Blato - Jezerski Stog5
Planina Blato - Jezerski Stog6
Planina Blato - Jezerski Stog7
Planina Blato - Jezerski Stog8
Planina Blato - Jezerski Stog9
Planina Blato - Jezerski Stog10
Planina Blato - Jezerski Stog11
Planina Blato - Jezerski Stog12
Planina Blato - Jezerski Stog13
Planina Blato - Jezerski Stog14
Planina Blato - Jezerski Stog15
Planina Blato - Jezerski Stog16
Planina Blato - Jezerski Stog17
Planina Blato - Jezerski Stog18
Planina Blato - Jezerski Stog19
Planina Blato - Jezerski Stog20
Planina Blato - Jezerski Stog21
Planina Blato - Jezerski Stog22
Planina Blato - Jezerski Stog23
Planina Blato - Jezerski Stog24
Planina Blato - Jezerski Stog25
Planina Blato - Jezerski Stog26
Planina Blato - Jezerski Stog27
Planina Blato - Jezerski Stog28
Planina Blato - Jezerski Stog29
Planina Blato - Jezerski Stog30
Planina Blato - Jezerski Stog31
Planina Blato - Jezerski Stog32
Planina Blato - Jezerski Stog33
Planina Blato - Jezerski Stog34
Planina Blato - Jezerski Stog35
Planina Blato - Jezerski Stog36
Planina Blato - Jezerski Stog37
Planina Blato - Jezerski Stog38
Planina Blato - Jezerski Stog39
Planina Blato - Jezerski Stog40
Planina Blato - Jezerski Stog41
Planina Blato - Jezerski Stog42
Planina Blato - Jezerski Stog43
Planina Blato - Jezerski Stog44
Diskusija o izletu Planina Blato - Jezerski Stog
Gost24.8.2006
Lepa tura, primerna za prihajajoče jesenske dni. Pa tudi cestnino nehajo pobirati! Vsaj upam! Lp.
Gost28.8.2006
prihaja naš čas.Trume glasnih "kao planincev"počasi pojenjujejo.Vhribe in gore se vrača mir in lepa jesenska potepanja se nam obetajo. Ta itlet nam res nudi obilo lepot in tihih doživetij.
Gost29.8.2006
Se strinjam, da prihaja čas "ta pravih", ko uživamo v zlatih barvah jeseni, v vetru, ki se podi med macesni... tu in tam srečamo sorodno dušo, malo poklepetamo in gremo vsak svojo pot. Baterije so napolnjene in duša poje potem še ves teden v sivini vsakdana....
Gost16.9.2006
Tako je.
Gost9.2.2007
Tole pot sem prehodila v zgodnji jeseni, bilo je čudovito in mirno, nikjer nikogar, le na vrhu smo si pomahali s parom, ki je bil istočasno na vrhu Ogradov. Vendar pa imam na opis dve pripombi - prvič, pot na Jezerski stog pravzaprav ni označena (od sedla naprej prav gotovo ne) in je kot "brezpotje" opisana tudi v vodniku. Drugič, tako zelo lahka pa ves čas tudi ni, saj potem v opisu poti same piše, da je treba popaziti pri hoji po grebenu in proti vrhu ( s čemer se povsem strinjam).
bobo24.4.2008
ali kdo ve kakšne so trenutne razmere- sneg? je bil kdo pred kratkim na tej poti? nameravam iti za prvomajske praznike.

lp,
klukc291.7.2008
a je res to telo strma pot a kdo pozna lažjo nej mi jo pove
Kriška2.7.2008
Tako zelo strma pa spet ni, da bi se je moral ustrašitinasmeh. Večinoma je kar zložna, le od Jezerc do grebena malo bolj grizeš kolena, pa malo pred vrhom spet (še malo bolj). Manj "strme" poti na ta vrh pa ne poznam.
Jože.2.8.2010
Včeraj opravil vzpon na vrh.Začetek poti je sedaj precej nižje,kot piše v opisu, (približno minuta od začetka kolovoza - možic na levi).Nekaj pazljivosti je potrebno samo po grebenu nad planino Jezerce,(mokra trava)in kratek vzpon proti vrhu.Lepa tura.
darh28.8.2010
Po tule opisani poti smo se povzpeli na vrh minulo soboto. Čeprav nas je megla prikrajšala za nekaj razgledov, je bil izlet res prijeten. Možica na začetku kolovoza smo spregledali, a tudi na odcepu, omenjenem v opisu poti se zdaj nahaja možic, ki opozarja nanj. Da se ne bi vračali po isti poti, smo se s planine Jezerce povzpeli še na Lazovški preval in se z njega spustili na planino v Lazu. Več o naših vtisih pa tule.
francimedved19.10.2014
Danes smo bili gor, odlične razmere tpolo in čudoviti razgledi.
Grenaleva8.6.2015
To prelepo goro smo obiskali v soboto in res nudi prečudovite razglede na prelepo slovensko gorovje. Naredili smo krožno turo s povratkom na planino Jezerce, vzponom na Lazoviški preval (tu se vmes pot malo zgubi, ampak je treba zgolj slediti strmi steni v levo) in nato še na Ogradi, pa potem z Ogradijev po prelepi travnati potki na planino Laz (že prej lahko sicer zaviješ nazaj na Blato ali Krstenico), z Laza na pl. dom pri Jezeru in od tam do izhodišča. Celotna tura s postanki 9 ur in pol. Priporočamo
Marjetica Možina2.10.2018
"S planine Jezerce nadaljujemo desno po markirani poti" Dejansko ta pot ni markirana, da ne bo koga zavedlo v pomoto, kot mene, ki sem mislila, da sem zgrešila, glede na to, da ni bilo nobene markacije.
garmont2.10.2018
Ta del poti kateri je v opisu je markiran in vodi naprej proti planini pod Mišelj vrhom.
Nemarkiran del poti je samo od Jezerskega prevala na vrh Stoga, kot pa je že lepo opisano.
julius2.10.2018
Garmont!
Pot s planine Krstenica preko planine Jezerce do planine pod Mišelj vrhom, že veliko let ni več markirana - preverjeno pred nekaj več kot enim mesecem.
V vseh planinskih kartah je pot narisana, žal pa jim je zmanjkalo denarja za dve kili barve, dve kranjski klobasi in štiri pločevinke piva.
Seveda pa je to na širšem področju od Triglava do Bohinja nekaj povsem normalnega, zbledele markacije, manjkajoči kažipoti, zaraščene poti, podrto drevje, manjkajoča varovala, itd.
Zato pa so imeli letos reševalci GRZS res veliko dela predvsem s tujci.
Če bi občine Bohinj, Bled, Kranjska gora, Bovec in lastniki najbolj smrdečega WC v Sloveniji prispevali samo 1€ od pobrane turistične takse, bi vso zadevo brez problema sanirali.
Žal jih je pogoltnost premagala.
serznoz2.10.2018
Potrjujem, da pot z Jezerc desno na Jezerski preval ni markirana, je pa dobro uhojena in zato nezgrešljiva.
ločanka3.10.2018
To je res kar pravi julius, neverjetno slabo označeno področje. Seveda to ni kritično za planince, ki so tam že večkrat hodili, ampak za tiste, ki hodijo prvič in se informirajo iz zemljevidov. Samo na eni turi letos in sicer na področju Velega polja, sta me kar dve manjši skupini tujcev (mladi) spraševali o pravilnosti poti oz.so spraševali, kje sploh so.
ločanka3.10.2018
To je res kar pravi julius, neverjetno slabo označeno področje. Seveda to ni kritično za planince, ki so tam že večkrat hodili, ampak za tiste, ki hodijo prvič in se informirajo iz zemljevidov. Samo na eni turi letos in sicer na področju Velega polja, sta me kar dve manjši skupini tujcev (mladi) spraševali o pravilnosti poti oz.so spraševali, kje sploh so.
piranha5.10.2018
Spoštovana,

Po hribih se ne hodi brez zemljevidov. Brezpotja pa ostajajo z razlogom in naj tako tudi ostane. V gorah je vse preveč ljudi, ki tam nimajo kaj iskati in naj raje ostanejo v dolini.

lep pozdrav, gornica
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki