Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeČelo / Planina Blato - Čelo
  

Planina Blato - Čelo (čez Prode)

 
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3112°N / 13,8501°E
Cilj: Čelo (2228 m)
Ime poti: čez Prode
Čas hoje: 7 h 15 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1081 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3299
Ocena: 1 glasov
Število slik: 98
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča pred planino Blato.

Opis poti:

Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico) po poti, ki se naprej zložno do zmerno vzpenja skozi večinoma redek gozd. Pot s katere se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore pa se nato spusti in nas pripelje na planino Ovčarija, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo rahlo levo v smeri koče pri Triglavskih jezerih (čez Prode) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih minutah pripelje do lepe razgledne točke (pogled na Spodnje Bohinjske gore). Tu se pot obrne ostro desno in v zmernem spusti preči strma travnata pobočja. Naprej gre pot v gozd in se za krajši čas začne strmeje vzpenjati. Strmina nato popusti, pot pa nas iz strnjenega gozda pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi pot od Črnega jezera. Nadaljujemo naravnost po poti, ki se rahlo vzpenja in nas po nekaj minutah pripelje do mesta, kjer pred seboj zagledamo Dvojno jezero. Pot naprej se rahlo spusti do jezera in se naprej nadaljuje po desni strani. Tu pridemo na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na Tičarico. Nadaljujemo po spodnji poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do koče pri Triglavskih jezerih, ki jo vidimo pred seboj.
Od koče nadaljujemo ostro levo v smeri Doma na Komni po poti, ki se začne prečno vzpenjati po zahodni strani Dvojnega jezera. Po krajšem vzponu pridemo na neizrazit greben, s katerega pot zavije desno in se začne spuščati. Po polurnem zložnem spustu nas pot pripelje na planino Lopučnica, kjer je razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri planine Za skalo (rahlo levo dom na Komni) po slabše uhojeni poti, ki preči pobočja planine proti severozahodu. Pot, ki poteka med visokimi travami (v poletnih mesecih) nekoliko višje preči pas redkega gozda in se za tem obrne nekoliko proti levi. Pot naprej se strmo vzpne in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje v kraški svet brezen in škrapelj. Tu se pot položi in se v kamnitem svetu začne izgubljati (pazljivo sledimo markacijam). Na tem delu se nam odpre čudovit razgled na gore, ki obdajajo Dolino triglavskih jezer. Markirani poti nato sledimo le še do prevala Velika vrata, le tega pa dosežemo po nekaj nadaljnjih minutah rahlega vzpona.
Na drugi strani Velikih vrat zapustimo že tako malo obiskano pot in nadaljujemo desno po brezpotnem svetu. Sprva so prehodi med rušjem in škrapljastim svetom razmeroma lahki, saj nam "pot" pomagajo najti možici, ki pa so resda redki. Vzpon nadaljujemo nekako v smeri proti severu, a direktnih prehodov zaradi kraškega sveta ni. Zaradi razpok pa moramo občasno narediti kar velik ovinek. Ko nas "pot" le pripelje na greben je orientacijskih zank konec. Vzpon nadaljujemo po vse bolj razglednem grebenu, "pot" pa nas nato hitro pripelje na neizrazit vrh Glave za Bajto.
Naprej se rahlo spustimo, nato pa se po travnatem pobočju Čela povzpnemo na malo znan in še manj obiskan vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Planina Ovčarija (1660m), Koča pri Triglavskih jezerih (1685m), Planina Lopučnica (1558m), Velika Vrata (1924m), Glava za Bajto (2131m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Planina Blato - celo1
Planina Blato - celo2
Planina Blato - celo3
Planina Blato - celo4
Planina Blato - celo5
Planina Blato - celo6
Planina Blato - celo7
Planina Blato - celo8
Planina Blato - celo9
Planina Blato - celo10
Planina Blato - celo11
Planina Blato - celo12
Planina Blato - celo13
Planina Blato - celo14
Planina Blato - celo15
Planina Blato - celo16
Planina Blato - celo17
Planina Blato - celo18
Planina Blato - celo19
Planina Blato - celo20
Planina Blato - celo21
Planina Blato - celo22
Planina Blato - celo23
Planina Blato - celo24
Planina Blato - celo25
Planina Blato - celo26
Planina Blato - celo27
Planina Blato - celo28
Planina Blato - celo29
Planina Blato - celo30
Planina Blato - celo31
Planina Blato - celo32
Planina Blato - celo33
Planina Blato - celo34
Planina Blato - celo35
Planina Blato - celo36
Planina Blato - celo37
Planina Blato - celo38
Planina Blato - celo39
Planina Blato - celo40
Planina Blato - celo41
Planina Blato - celo42
Planina Blato - celo43
Planina Blato - celo44
Planina Blato - celo45
Planina Blato - celo46
Planina Blato - celo47
Planina Blato - celo48
Planina Blato - celo49
Planina Blato - celo50
Planina Blato - celo51
Planina Blato - celo52
Planina Blato - celo53
Planina Blato - celo54
Planina Blato - celo55
Planina Blato - celo56
Planina Blato - celo57
Planina Blato - celo58
Planina Blato - celo59
Planina Blato - celo60
Planina Blato - celo61
Planina Blato - celo62
Planina Blato - celo63
Planina Blato - celo64
Planina Blato - celo65
Planina Blato - celo66
Planina Blato - celo67
Planina Blato - celo68
Planina Blato - celo69
Planina Blato - celo70
Planina Blato - celo71
Planina Blato - celo72
Planina Blato - celo73
Planina Blato - celo74
Planina Blato - celo75
Planina Blato - celo76
Planina Blato - celo77
Planina Blato - celo78
Planina Blato - celo79
Planina Blato - celo80
Planina Blato - celo81
Planina Blato - celo82
Planina Blato - celo83
Planina Blato - celo84
Planina Blato - celo85
Planina Blato - celo86
Planina Blato - celo87
Planina Blato - celo88
Planina Blato - celo89
Planina Blato - celo90
Planina Blato - celo91
Planina Blato - celo92
Planina Blato - celo93
Planina Blato - celo94
Planina Blato - celo95
Planina Blato - celo96
Planina Blato - celo97
Planina Blato - celo98
Diskusija o izletu Planina Blato - Čelo (čez Prode)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki