Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Čelo / Planina Blato - Čelo (čez Prode)

Planina Blato - Čelo (čez Prode)

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Ime poti: čez Prode
Čas hoje: 7 h 15 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 1081 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.479
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 98
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča pred planino Blato.
Opis poti:
Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od planinske koče nadaljujemo rahlo levo ter sprva navzdol do označenega razpotja, od katerega se usmerimo na desno pot v smeri Dednega polja (levo planina Viševnik in Pršivec). Še naprej široka pot se najprej zložno, nato pa zmerno do strmo vzpenja skozi redek smrekov gozd. Višje se v levo odcepi pot čez Krištofojco, ki vodi proti planini Viševnik, mi pa še naprej nadaljujemo po široki poti, ki se višje nekoliko položi ter za tem zavije rahlo v desno, kjer pred seboj zagledamo planino Dedno polje. Tu pot zavije v levo ter nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do planine Dedno polje, ob robu katere se nahaja označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost v smeri koče pri Triglavskih jezerih (desno dolina Za Kopico) po poti, ki se naprej zložno do zmerno vzpenja skozi večinoma redek gozd. Pot s katere se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore pa se nato spusti in nas pripelje na planino Ovčarija, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo rahlo levo v smeri koče pri Triglavskih jezerih (čez Prode) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih minutah pripelje do lepe razgledne točke (pogled na Spodnje Bohinjske gore). Tu se pot obrne ostro desno in v zmernem spusti preči strma travnata pobočja. Naprej gre pot v gozd in se za krajši čas začne strmeje vzpenjati. Strmina nato popusti, pot pa nas iz strnjenega gozda pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi pot od Črnega jezera. Nadaljujemo naravnost po poti, ki se rahlo vzpenja in nas po nekaj minutah pripelje do mesta, kjer pred seboj zagledamo Dvojno jezero. Pot naprej se rahlo spusti do jezera in se naprej nadaljuje po desni strani. Tu pridemo na razpotje, kjer se desno navzgor odcepi pot na Tičarico. Nadaljujemo po spodnji poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do koče pri Triglavskih jezerih, ki jo vidimo pred seboj.
Od koče nadaljujemo ostro levo v smeri Doma na Komni po poti, ki se začne prečno vzpenjati po zahodni strani Dvojnega jezera. Po krajšem vzponu pridemo na neizrazit greben, s katerega pot zavije desno in se začne spuščati. Po polurnem zložnem spustu nas pot pripelje na planino Lopučnica, kjer je razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri planine Za skalo (rahlo levo dom na Komni) po slabše uhojeni poti, ki preči pobočja planine proti severozahodu. Pot, ki poteka med visokimi travami (v poletnih mesecih) nekoliko višje preči pas redkega gozda in se za tem obrne nekoliko proti levi. Pot naprej se strmo vzpne in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje v kraški svet brezen in škrapelj. Tu se pot položi in se v kamnitem svetu začne izgubljati (pazljivo sledimo markacijam). Na tem delu se nam odpre čudovit razgled na gore, ki obdajajo Dolino triglavskih jezer. Markirani poti nato sledimo le še do prevala Velika vrata, le tega pa dosežemo po nekaj nadaljnjih minutah rahlega vzpona.
Na drugi strani Velikih vrat zapustimo že tako malo obiskano pot in nadaljujemo desno po brezpotnem svetu. Sprva so prehodi med rušjem in škrapljastim svetom razmeroma lahki, saj nam "pot" pomagajo najti možici, ki pa so resda redki. Vzpon nadaljujemo nekako v smeri proti severu, a direktnih prehodov zaradi kraškega sveta ni. Zaradi razpok pa moramo občasno narediti kar velik ovinek. Ko nas "pot" le pripelje na greben je orientacijskih zank konec. Vzpon nadaljujemo po vse bolj razglednem grebenu, "pot" pa nas nato hitro pripelje na neizrazit vrh Glave za Bajto.
Naprej se rahlo spustimo, nato pa se po travnatem pobočju Čela povzpnemo na malo znan in še manj obiskan vrh.
zemljevid poti - Čelo
Ob poti: Koča na planini pri Jezeru (1453m), Planina Dedno polje (1560m), Planina Ovčarija (1660m), Koča pri Triglavskih jezerih (1685m), Planina Lopučnica (1558m), Velika Vrata (1924m), Glava za Bajto (2131m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Planina Blato - Čelo1
Planina Blato - Čelo2
Planina Blato - Čelo3
Planina Blato - Čelo4
Planina Blato - Čelo5
Planina Blato - Čelo6
Planina Blato - Čelo7
Planina Blato - Čelo8
Planina Blato - Čelo9
Planina Blato - Čelo10
Planina Blato - Čelo11
Planina Blato - Čelo12
Planina Blato - Čelo13
Planina Blato - Čelo14
Planina Blato - Čelo15
Planina Blato - Čelo16
Planina Blato - Čelo17
Planina Blato - Čelo18
Planina Blato - Čelo19
Planina Blato - Čelo20
Planina Blato - Čelo21
Planina Blato - Čelo22
Planina Blato - Čelo23
Planina Blato - Čelo24
Planina Blato - Čelo25
Planina Blato - Čelo26
Planina Blato - Čelo27
Planina Blato - Čelo28
Planina Blato - Čelo29
Planina Blato - Čelo30
Planina Blato - Čelo31
Planina Blato - Čelo32
Planina Blato - Čelo33
Planina Blato - Čelo34
Planina Blato - Čelo35
Planina Blato - Čelo36
Planina Blato - Čelo37
Planina Blato - Čelo38
Planina Blato - Čelo39
Planina Blato - Čelo40
Planina Blato - Čelo41
Planina Blato - Čelo42
Planina Blato - Čelo43
Planina Blato - Čelo44
Planina Blato - Čelo45
Planina Blato - Čelo46
Planina Blato - Čelo47
Planina Blato - Čelo48
Planina Blato - Čelo49
Planina Blato - Čelo50
Planina Blato - Čelo51
Planina Blato - Čelo52
Planina Blato - Čelo53
Planina Blato - Čelo54
Planina Blato - Čelo55
Planina Blato - Čelo56
Planina Blato - Čelo57
Planina Blato - Čelo58
Planina Blato - Čelo59
Planina Blato - Čelo60
Planina Blato - Čelo61
Planina Blato - Čelo62
Planina Blato - Čelo63
Planina Blato - Čelo64
Planina Blato - Čelo65
Planina Blato - Čelo66
Planina Blato - Čelo67
Planina Blato - Čelo68
Planina Blato - Čelo69
Planina Blato - Čelo70
Planina Blato - Čelo71
Planina Blato - Čelo72
Planina Blato - Čelo73
Planina Blato - Čelo74
Planina Blato - Čelo75
Planina Blato - Čelo76
Planina Blato - Čelo77
Planina Blato - Čelo78
Planina Blato - Čelo79
Planina Blato - Čelo80
Planina Blato - Čelo81
Planina Blato - Čelo82
Planina Blato - Čelo83
Planina Blato - Čelo84
Planina Blato - Čelo85
Planina Blato - Čelo86
Planina Blato - Čelo87
Planina Blato - Čelo88
Planina Blato - Čelo89
Planina Blato - Čelo90
Planina Blato - Čelo91
Planina Blato - Čelo92
Planina Blato - Čelo93
Planina Blato - Čelo94
Planina Blato - Čelo95
Planina Blato - Čelo96
Planina Blato - Čelo97
Planina Blato - Čelo98
Diskusija o izletu Planina Blato - Čelo (čez Prode)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki