Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Adam / Planina Blato - Adam

Planina Blato - Adam

Natisni
Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
Širina/Dolžina: 46,3112°N 13,8501°E
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 865 m
Višinska razlika po poti: 865 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 16.359
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo rampe v nekaj korakih pripelje do desnega ovinka. Na desni strani omenjenega ovinka, bomo opazili začetek lovske poti, ki nas s pomočjo jeklenice vodi čez krajše zelo strmo pobočje. Pot kmalu preide v gozd in zavije rahlo proti desni, kjer že kmalu preči širok kolovoz (do sem lahko tudi po cesti, oz. višje kolovozu). Naprej se vzpenjamo po prijetni gozdni poti, ki se vzpenja vzporedno z razmeroma strmim kolovozom. Višje pot zavije v levo, z desne pa se nam priključi steza, ki kolovoz zapusti približno 15 minut nad planino Blato.
Lovska pot se naprej nadaljuje po gozdu z nekaj krajšimi strmimi vzponi in nas po dobri uri hoje pripelje do manjše lovske koče na levi strani poti. Tu se levo odcepi minuto dolga pot do razgledne točke, kjer lahko pod nami opazimo planino Blato.
Od lovske koče naprej pa nas pot kmalu pripelje iz gozda, kjer se ponovno priključimo kolovozu. Sledi le še dobrih pet minut hoje do planine Krstenica, kjer se nam odpre lep razgled na Ograde, Krn in Spodnje Bohinjske gore.
S planine nadaljujemo naprej po poti, ki je sprva nekoliko slabše vidna po zahodni (levi) strani planine. Že po nekaj deset metrih se več manjši stezic združi v eno lepo vidno pot. Pot naprej z nekaj krajšimi vzponi in spusti preči pobočja Malega in Jezerskega Stoga. Po približno pol ure hoje od Krstenice pa nas pot pripelje v travnat svet opuščene planine Jezerce.
S planine nadaljujemo do korita z vodo in se vzpnemo nekaj deset metrov navzgor proti Jezerskemu prevalu. Tu zapustimo označeno pot in se usmerimo levo v manjšo dolinico pod melišča, kjer opazimo neoznačeno stezico. Pot, ki se sprva rahlo vzpne, nato v rahlem spustu preči pobočja pod pečinami na naši desni strani. Nekoliko naprej pot zavije desno in se začne vzpenjati po mestoma slabše vidni stezici. Pot nas nato čez niz manjših dolinic pripelje pod pobočja Prevalskega Stoga.
Tu se nam na desno stran odpre prehod v manjšo dolinico med Prevalskim Stogom in Adamom. Usmerimo se v to dolinico po kateri poteka slabo vidna stezica in ji sledimo skoraj do sedelca med Adamom in Evo. Tu se usmerimo desno in v nekaj minutah hoje po brezpotnem svetu dosežemo prepaden vrh Adama.
Blato - Krstenica 1:30, Krstenica - Adam 1:40.
zemljevid poti - Adam
Ob poti: Krstenica (1670m), Planina Jezerce (1720m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Eva ( 10 min), Prevalski Stog ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Blato - Adam1
Planina Blato - Adam2
Planina Blato - Adam3
Planina Blato - Adam4
Planina Blato - Adam5
Planina Blato - Adam6
Planina Blato - Adam7
Planina Blato - Adam8
Planina Blato - Adam9
Planina Blato - Adam10
Planina Blato - Adam11
Planina Blato - Adam12
Planina Blato - Adam13
Planina Blato - Adam14
Planina Blato - Adam15
Planina Blato - Adam16
Planina Blato - Adam17
Planina Blato - Adam18
Planina Blato - Adam19
Planina Blato - Adam20
Planina Blato - Adam21
Planina Blato - Adam22
Planina Blato - Adam23
Planina Blato - Adam24
Planina Blato - Adam25
Planina Blato - Adam26
Planina Blato - Adam27
Planina Blato - Adam28
Planina Blato - Adam29
Planina Blato - Adam30
Diskusija o izletu Planina Blato - Adam
zvezdan31.10.2011
Tale opis sem bral zjutraj in zdaj, po opravljeni turi, ugotavljam, da sem ga bral malce površno, malce pa je tudi nejasen. Iz opisa se da razumeti, da je potrebno iti prav do Jezerskega prevala, ki da je nekaj deset metrov nad koritom! V resnici je sicer dobrih 200m višje ampak saj tudi to lahko razumem kot nekaj 10m, sploh če zraven ne gledam še na karto.

Na pravo pot bi lahko zavili praktično takoj nad koritom z vodo. Pa tudi pot na Jezerski preval ni označena - videl sem le eno praktično povsem zbledelo markacijo.

Kako sem z Jezerskega prevala prišel na vrh pa raje ne opisujem zavijanje z očmi
Janez5231.10.2011
Ja moraš bit res pazljiv. Tudi jaz sem lani z vrha Jezerskega prevala iskal pot na Adama. Pa nisem našel primernaga prehoda za moje sposobnosti. Zato je nadomestni cilj postal Jezerski Stog. Nato pa sem doma ugotovil, da iz gornjih slik naslednja slika za koritom kaže v katero smer gre pot.
esko13.8.2013
Zadnjič sem šel gor in sem tudi jaz zgrešil odcep. Pravzaprav sem se začel vzpenjat proti sedlu pa se potem spustil do pečin Adama in ob pečinah nadaljeval.
Namesto, da bi se nato spustil 10m nižje, sem nadaljeval vzpon čez eno grapco in potem po brezpotju do grebena na Adama. Ni glih enostavno, je pa luštno.
Skratka. Pri koritu za vodo je potrebno it takoj levo (smer 11 na uro), kar po travi in kmalu prideš na uhojeno stezico.
nina42.9.2016
Danes sem prehodila opisano pot. Ker je bil petek in konec počitnic, sa je na planini Blato dalo ob 7.30 parkirati na parkirišču. Lovska steza do Krstenice je pravo odkritje - zares lepo speljana, le na enem mestu podrto drevje zahteva malenkost obvoza. Mene je najprej nekoliko zavedel opis nadaljevanja poti iz Krstenice na Jezerce, saj se mi zdi najlažje iti kar do galve (kamnite, delujoče) planšarije in tam slediti pot (ki pa ni najbolj zahodna in leva). Na pl. Jezerce so na prvem ovinku nad koriti prijazno postavljeni možici in puščica, kje zviti v dolinico in slediti pot. Ampak tudi jaz sem zašla previsoko in namesto pod melišči (kot je lepo podano v opisu) šla preko njih, da sem se priključila pravi poti. Nekoliko sem s poti zašla pri vzponu proti sedelcu med Adamom in Evi, kjer me je zavedel kraški svet - opozarjam na nevarnost zdrsa. Drugače pa - samota, planike, svizci, gamsi, čudovite gore...Hvala, za ta opis poti!
sigmund2.11.2017
V ponedeljek sem obiskala ta vrh. S planine Krstenica sem se po lovski poti povzpela na sedlo med Malim in Jezerskim Stogom, se potrudila tudi na Mali oz. Krsteniški Stog. Na sedlo sem se vrnila po isti grebenski stezici, nato pa nadaljevala po grebenu proti Jezerskemu Stogu in se po krajši grapi povzpela na njegov greben in na vrh. Sestopila sem na Jezerski preval in naprej proti Jezercem. S poti sem skrenila v desno še pred dolinico in poiskala logične prehode, mestoma sem sledila komaj vidni stezici, ki pa se je višje izgubila v jesenskih travah. Že blizu vrha sem prišla na dobro vidno uhojeno stezico in se po njej povzpela na vrh Adama, nato pa še na sosednji vrh - Eva in nadaljevala naprej na Prevalski Stog. Spust proti Mišeljskemu prevalu je zahteval kar nekaj previdnosti, potem pa še lahkotna hoja do Lazovškega prevala, spust do planine Laz in naprej do planine Blato. Čudovita jesenska tura, toplo vreme, precej samotne poti, ravno prav za razmišljanje na temo bližnjega praznika.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki