Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Podvežak / Planica (Planinšek) - Planina Podvežak

Planica (Planinšek) - Planina Podvežak

Natisni
Izhodišče: Planica (Planinšek) (1085 m)
Širina/Dolžina: 46,3299°N 14,6932°E
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 479 m
Višinska razlika po poti: 479 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.816
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Malo nad tem, ko se asfalt konča se v smeri naravnost nadaljuje cesta proti Lučam, mi pa zavijemo ostro levo v smeri Korošice. V nadaljevanju se cesta vzpenja proti Dleskovški planoti, mi pa ji sledimo do križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Planici oz. kmetiji Planinšek. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Malo nad tem, ko se asfalt konča se v smeri naravnost nadaljuje cesta proti Lučam, mi pa zavijemo ostro levo v smeri Korošice. V nadaljevanju se cesta vzpenja proti Dleskovški planoti, mi pa ji sledimo do križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Planici oz. kmetiji Planinšek. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Korošice, planine Podvežak in planine Ravne (desno Planinšek). Cesta se najprej zložno vzpne skozi pas gozda, nato pa nas pripelje na travnate senožeti nad kmetijo Planinšek. Tu zapustimo cesto in pot nadaljujemo levo kar preko senožeti navzgor. Ko prispemo ob rob gozda se nam odpre lep prehod po ožji "poseki", kjer tudi opazimo prve markacije. Na vrhu travnatega jezika nadaljujemo desno v gozd ter pot nadaljujemo po starem kolovozu, ki je že v celoti preraščen s travo. Nekoliko višje zavijemo levo ter se po kolovozu vzpnemo do nekakšnega grebena. Tu nadaljujemo desno ter se v nadaljevanju razmeroma strmo vzpenjamo po neizrazitem grebenu. Višje zapustimo greben, saj nas redke markacije usmerijo levo na precej zaraščeno stezico, ki se vzpenja proti levi. Nekaj časa se še prečno vzpenjamo, nato pa se vzpnemo do bližnje makadamske ceste, kateri sledimo v levo. S ceste, po kateri nadaljujemo vzpon, se nam prehodno odpre lep razgled, nato pa se le ta vrne v gozd. S ceste se nekoliko višje v levo odcepi slepi krak, mi pa od tu po cesti hodimo le še kratek čas, saj nato hitro prispemo do označenega križišča pod planino Podvežak.
Tu nadaljujemo desno (lahko tudi že nekaj 10 korakov prej, saj se markirana pot s ceste odcepi že pred križiščem) ter se po cesti oz. markirani pešpoti v 15 minutah nadaljnje hoje povzpnemo do planine Podvežak.
zemljevid poti - Planina Podvežak
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kapelica na Molički planini, Vodotočno jezero (Veža), Deska (Veža), Tolsti vrh (Veža), Mala Ojstrica, Lučki Dedec, Veliki vrh (Veža), Velika Zelenica, Ojstrica, Planjava
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak1
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak2
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak3
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak4
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak5
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak6
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak7
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak8
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak9
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak10
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak11
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak12
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak13
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak14
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak15
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak16
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak17
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak18
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak19
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak20
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak21
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak22
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak23
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak24
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak25
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak26
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak27
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak28
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak29
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak30
Planica (Planinšek) - Planina Podvežak31
Diskusija o izletu Planica (Planinšek) - Planina Podvežak
žuli13. 07. 2021 09:26:16
Pozdravljeni. Ali to izhodišče še "obstaja" oz. je še v rabi? V soboto sem nameraval pot na Ojstrico začeti tukaj, namesto na parkirišču pod planino Podvežak, vendar je bilo "vse" drugače kot na slikah...Na sliki je makadam, v živo asfalt, na sliki so usmerjevalne table, v živo jih ni bilo. Občutek sem imel, da nisem na pravem mestu. Sedaj opažam, da sem bil, le da vse skupaj zgleda drugače. Če avtor tega opisa vidi moj komentar, mu lahko posredujem posnetek izhodišča.
garmont13. 07. 2021 14:18:49
Imaš prav. nasmeh Asfaltna preobleka je tu že nekaj let, se pa ta res čez slab kilometer konča. Drugače, pa je to izhodišče bolj za pozimi, ko višje z avtom ne gre…
žuli14. 07. 2021 13:01:55
Hvala za pojasnilo. Torej bi se dalo tudi poleti avto pustiti na tej točki? Ne bi bil komu "v napoto"?
garmont14. 07. 2021 15:16:09
Da se, računaj pa s tem, da po tej cesti vozijo tovornjaki s hlodovino, ki pa potrebujejo veliko prostora.mežikanje
žuli16. 07. 2021 13:11:16
Hvala za opozorilo nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki