Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Sljeme / Pila - Sljeme (čez Horvatove stube ter mimo Hunjke in Puntijarke)

Pila - Sljeme (čez Horvatove stube ter mimo Hunjke in Puntijarke)

Natisni
Izhodišče: Pila (235 m)
Ime poti: čez Horvatove stube ter mimo Hunjke in Puntijarke
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 798 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 3.300
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 69
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avtocesto Macelj - Zagreb zapustimo na izvozu Zabok in nadaljujemo proti kraju Donja Stubica. V naselju Stubičke Toplice bomo zagledali oznake za naselje Pila in vrh Sljeme. Tej cesti sledimo do vhoda v narodni park Park prirode Medvednica, kjer je veliko parkirišče na katerem parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo nekoliko nazaj v smeri Stubičkih Toplic, a že po kakih 50 metrih bomo opazili mostiček in vhod pešpoti v gozd (pot se začne ravno pri tabli, ki označuje začetek oz. konec naselja Pila). Pot naprej nas vodi skozi borov gozd do naslednjega mostička, za njim pa se naša pot prične strmo vzpenjati.
Vzpenjamo se po običajno blatni vlaki ter hodimo skozi mešani gozd. Po nekaj minutah se pot položi, vlaka pa se razširi v širok kolovoz.
Višje kolovoz postopoma postane spet bolj strm in po približno 45 minutah hoje od izhodišča prispemo do zavetišča ob križu, kjer si lahko odpočijemo.
Ob zavetišču je tudi razpotje, kjer gremo desno na položen kolovoz (levo vodi pot, ki obide Horvatove stube). V nadaljevanju hodimo po položni poti, ko pa prispemo do mesta, kjer prečimo potok Bistri Jarek, je čas, da se poslovimo od kolovoza in gremo ostro levo navzgor.
Kmalu pridemo do urejenega in zelo lepega počivališča Srnec. Od tu naprej se prične najbolj zanimiv del naše poti.
Ponovno prečimo potok in gremo naprej, tokrat na sever. Tu je videti, da se steza izgubi, a le preide na izpostavljeno pečino nad potokom, kjer je tudi začetek stopnic Horvatove stube. (Nadelal jih je zagrebški planinec in novinar Vladimir Horvat. Njegov namen je bil približati to povsem nepoznano območje ostalim ljudem.) Najbolj atraktiven in tudi zahteven del stopnic je prav na začetku, kjer nas pot vodi skozi jamo Medvednica. Na izhodu iz jame je tudi razpotje, kjer gremo levo navzgor, (desno, vredno ogleda kratek spust do jame Mala Pećina). Ta del poti je zahteven, pomaga nam nekaj klinov in jeklenica.
Od razpotja gremo navzgor, naša pot pa vijuga po pečini. V pomoč nam je nekaj jeklenic, ki nam pridejo prav predvsem v mokrem. Pot naprej nas pripelje do zanimive naravne luknje v skali, Tisin ponor. Takoj za ponorom je še en razcep za nekaj metrov oddaljen razglednik Moj naklon, kjer se nam odpre razgled na sever.
Pot preko skal v nadaljevanju postane lažja. Ob koncu stopnic je še en razglednik, na samem izhodu pa še Patuljkova jama.
Po stopnicah nato hodimo skozi smrekov gozd, pot pa nas kmalu pripelje na travnike. Malo naprej se povsem približamo cesti, ki vodi proti vrhu, nam pa se z leve priključi varianta, ki obide stopnice (ko je mokro priporočam sestop po tej poti), mi pa gremo rahlo levo navzgor (desno, pot ki obide Hunjko in Puntijarko).
Pot naprej nas pripelje na strme travnike, kjer se nam ob pogledu nazaj odpre lep razgled. Ko se vrnemo v gozd smo že blizu nekoč izjemno pomembnega prevala Hunjka. Pot naprej nas kmalu pripelje do planinskega doma Obrtnik (dom je že dalj časa zaprt) in restavracije Hunjka, ki pa je odprta. Številni planinci tukaj zaključijo vzpon, mi pa gremo naprej po grebenu, sprva mimo klopc.
Pot naprej je sprva položna, potem pa se nekoliko strmeje vzpne do travnika Mijatovac. Tu so oznake bolj redke, a če se držimo levega južnega roba travnika nimamo kaj zgrešiti. Višje prispemo na Puntijarko in do planinske koče Pačkovski, kjer se tudi lahko okrepčamo. Pot naprej se dotakne ceste in se nadaljuje proti severu.
V nadaljevanju postane pot položna, po nekaj minutah pa prispemo na asfalt, kjer nas pot vodi mimo hotela Snježna kraljica, mimo manjšega TV-stolpa, kjer se asfalt konča in mimo cerkvice Sljemenska kapelica in končno tudi do na planinskega razpotja nad Činovničko livado.
Od tod gremo naprej na zahod po strmejši poti, prečkamo smučišče in smo v nekaj minutah na vrhu Sljemena, kjer se nahaja ogromni TV stolp. Nekoliko naprej, ob restavraciji Vidikovac, pa se nam odpre izjemen razgled na sever.
zemljevid poti - Sljeme
Ob poti: Zavetišče pri križu (590m), Odmorišče Srnec (650m), Preval Hunjka (853m), Puntijarka (957m)
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Pila - Sljeme1
Pila - Sljeme2
Pila - Sljeme3
Pila - Sljeme4
Pila - Sljeme5
Pila - Sljeme6
Pila - Sljeme7
Pila - Sljeme8
Pila - Sljeme9
Pila - Sljeme10
Pila - Sljeme11
Pila - Sljeme12
Pila - Sljeme13
Pila - Sljeme14
Pila - Sljeme15
Pila - Sljeme16
Pila - Sljeme17
Pila - Sljeme18
Pila - Sljeme19
Pila - Sljeme20
Pila - Sljeme21
Pila - Sljeme22
Pila - Sljeme23
Pila - Sljeme24
Pila - Sljeme25
Pila - Sljeme26
Pila - Sljeme27
Pila - Sljeme28
Pila - Sljeme29
Pila - Sljeme30
Pila - Sljeme31
Pila - Sljeme32
Pila - Sljeme33
Pila - Sljeme34
Pila - Sljeme35
Pila - Sljeme36
Pila - Sljeme37
Pila - Sljeme38
Pila - Sljeme39
Pila - Sljeme40
Pila - Sljeme41
Pila - Sljeme42
Pila - Sljeme43
Pila - Sljeme44
Pila - Sljeme45
Pila - Sljeme46
Pila - Sljeme47
Pila - Sljeme48
Pila - Sljeme49
Pila - Sljeme50
Pila - Sljeme51
Pila - Sljeme52
Pila - Sljeme53
Pila - Sljeme54
Pila - Sljeme55
Pila - Sljeme56
Pila - Sljeme57
Pila - Sljeme58
Pila - Sljeme59
Pila - Sljeme60
Pila - Sljeme61
Pila - Sljeme62
Pila - Sljeme63
Pila - Sljeme64
Pila - Sljeme65
Pila - Sljeme66
Pila - Sljeme67
Pila - Sljeme68
Pila - Sljeme69
Diskusija o izletu Pila - Sljeme (čez Horvatove stube ter mimo Hunjke in Puntijarke)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki