Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Croda Rossa di Sesto / Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto (Via Ferrata Croda Rossa)

Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto (Via Ferrata Croda Rossa)

Natisni
Izhodišče: Piano Fiscalino / Fischleinboden (1454 m)
Širina/Dolžina: 46,6668°N 12,3536°E
Ime poti: Via Ferrata Croda Rossa
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1511 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Tabacco 10 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 1.670
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 144
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane skozi karavanški predor do Spittala. Naprej se peljemo proti Lienzu, kjer v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Sillian in Italije. Na italijanski strani meje, hitro pridemo do kraja San Candido, kjer nadaljujemo levo v smeri turističnega kraja Sesto / Sexten. Le malo za krajem Sesto pridemo v San Giuseppe / Moss, kjer nas oznake za Val Fiscalina / Fischleintal usmerijo desno. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri sledimo do velikega plačljivega parkirišča (3€ za parkiranje daljše od 6 ur, sicer 0,5€ na uro – avgust 2015).
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo po glavni cesti nekaj deset metrov nazaj kjer je označeno razpotje. Usmerimo se desno (proti vzhodu) na makadamski kolovoz za oznakami »Prati di Croda Rossa«. Po kratkem vzponu se desno odcepi pot imenovana Strada degli Alpini, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost po makadamskem kolovozu. Kolovoz tu poteka ob potoku in ga kmalu tudi preči. V nadaljevanju se nato pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati in kolovoz preide v stezo. Tu hodimo po levi strani doline in se kmalu pričnemo vzpenjati v ključih. Občasno se nam odpre lep razgled proti vrhu Punta dei Tre Scarperi, pot pa nas vodi tudi mimo križa in nekaj klopi. Gozd je tu razmeroma redek in odpre se nam tudi pogled proti krožno kabinski žičnici, ki pelje proti koči Rudihütte. Pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do označenega razpotja. Nadaljujemo desno po strmejši pot, tudi po levi pa se pride do zgornje postaje žičnice.
Od razpotja nato nekaj časa hodimo ob žičnici in se pričnemo strmo vzpenjati. Ko se približamo smučišču postane pobočje še bolj strmo. Tu se vzpenjamo po strmih stopnicah vse do položnejših pobočij v bližini zgornje postaje žičnice.
Na razpotju kjer se desno odcepi makadamska cesta proti koči Rifugio Prati di Croda Rossa (Rotwandwiesenhütte), nadaljujemo naravnost mimo zgornje postaje žičnice. Ob razglednih travnatih pobočjih nato kmalu dosežemo kočo Rudihütte.
Od koče nadaljujemo po široki poti za oznakami »Via Ferrata Croda Rossa« (pot št. 100). Pot se sprva rahlo spusti in preči travnata pobočja nato pa se kmalu prične vzpenjati. Desno se odcepi pot proti muzeju na odprtem, mi pa se še nekaj časa vzpenjamo po travnatih pobočjih. Pot nas nato pripelje do označenega razpotja v bližini katerega je tudi precej klopi in miz.
Na razpotju nadaljujemo odločno desno po poti številka 100, levo pa vodi pot številka 15 proti prelazu Passo Montecroce. S travnikov pridemo v gozd in po kratkem nekoliko strmejšem vzponu pridemo do grebena. Nadaljujemo levo in gozd kmalu zamenja ruševje. Pot nas tu vodi tudi mimo nekaj urejenih razglednih točk s katerih je zelo lep razgled na vrhove zahodno od doline Val Fiscalina. Kasneje nas pot pripelje na nekoliko strmejša pobočja na desni strani grebena in po kratkem prečenju sledi vzpon po strmih stopnicah, ki nas pripelje do še enega označenega razpotja.
Naravnost vodi pot imenovana Strada degli Alpini, mi pa nadaljujemo levo proti zavarovani poti Via Ferrata Croda Rossa. Od razpotja se nekaj časa vzpenjamo skozi ruševje, nato pa nas pot kmalu pripelje na bolj skalnat teren. Nekaj časa še hodimo ob grebenu nato pa se pot malenkost spusti in nas pripelje do vstopa v zavarovani del poti.
Tu se sprva strmo vzpnemo po daljši lestvi, nato pa se še nekaj časa vzpenjamo ob jeklenici. Na nekaj mestih so nam ponovno v pomoč kratke lestve. Prvi del zavarovane poti se razmeroma hitro konča in kmalu pridemo do razpotja.
Tu se nam z leve priključi še pot z vzhodne strani, mi pa nadaljujemo rahlo desno in se vzpenjamo po melišču. Z melišča pot nato zavije ostro levo in ponovno postane zahtevnejša. Nekajkrat se strmo vzpnemo ob jeklenici nato pa strmina nekoliko popusti. V nadaljevanju je pot sicer nekoliko manj strma, vendar ni zavarovana zato je pri vzponu potrebno še vedno nekaj previdnosti. Vse bolj razgledna pot nas nato pripelje na položnejši teren pod vrhom Wurzbach kjer je še veliko ruševin iz časa prve svetovne vojne.
Od tu nadaljujemo za oznakami »Via Ferrata Croda Rossa« in ponovno prečimo nekoliko strmejša pobočja. Na kratkem delu nam je v pomoč jeklenica nato pa pridemo do neoznačenega razpotja pri škrbini Forcella di Croda Rossa (Anderterscharte).
Tu se desno navzdol odcepi pot proti sedlu Passo della Sentinella, lahko pa po tej poti tudi sestopimo v dolino. Mi nadaljujemo rahlo levo in se nato nekaj časa vzpenjamo po manj strmem pobočju z lepim razgledom na vrh Croda Rossa. Kasneje postane pobočje bolj strmo in vzpon ponovno postane zahtevnejši. Sprva pot še ni zavarovana nato pa sledi nekaj strmih vzponov ob jeklenici. V zadnjem delu, ko že vidimo križ na vrhu, pot ponovno ni zavarovana vendar vzpon ne povzroča večjih težav.
Malo pod vrhom se nam z desne priključi še zavarovana pot Via Ferrata Zandonela (južna pot). Mi nadaljujemo levo in mimo nekaj vojaških rovov kmalu dosežemo vrh. Z vrha vodi na vzhodno stran še pot Via Ferrata Zandonela po vzhodnem grebenu. Obe omenjeni poti sta težji od opisane in za današnje standarde slabo zavarovane. Vzhodna pot je iz tega razloga tudi uradno zaprta (avgust 2015).
Sestopimo lahko po poti vzpona. Od škrbine Forcella di Croda Rossa (Anderterscharte) pa lahko sestopimo tudi po poti proti sedlu Passo della Sentinella. V tem primeru se od omenjenega sedla spustimo proti jugu po poti, ki ni označena z markacijami, je pa dovolj dobro vidna da ji lahko brez težav sledimo. Po nezahtevnem spustu po melišču pridemo na nekoliko strmejša pobočja pod zahodnimi stenami vrha Croda Rossa. Na tem delu je lahko tudi v poletnih mesecih še kakšno snežišče. Prečimo pobočje po melišču, nato pa sledi še kratko prečenje po ozki polici, ki nas pripelje do zavarovane poti proti sedlu Passo della Sentinella.
Po zavarovani poti se nato spustimo do melišč po katerih se spustimo do dobro uhojene poti številka 124.
Nadaljujemo desno navzdol in kmalu pridemo označenega razpotja. V kolikor se želimo vrniti do koče Rudihütte oziroma zgornje postaje žičnice na razpotju nadaljujemo desno rahlo navzgor po poti številka 100. Sicer pa se usmerimo levo navzdol po poti 124 in kasneje ves čas sledimo oznakam »Rifugio Piano Fiscalina«.
Ob poti: Rudihütte (1950m), Forcella di Croda Rossa (2696m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto1
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto2
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto3
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto4
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto5
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto6
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto7
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto8
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto9
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto10
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto11
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto12
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto13
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto14
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto15
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto16
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto17
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto18
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto19
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto20
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto21
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto22
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto23
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto24
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto25
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto26
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto27
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto28
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto29
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto30
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto31
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto32
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto33
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto34
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto35
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto36
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto37
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto38
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto39
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto40
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto41
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto42
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto43
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto44
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto45
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto46
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto47
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto48
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto49
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto50
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto51
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto52
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto53
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto54
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto55
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto56
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto57
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto58
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto59
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto60
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto61
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto62
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto63
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto64
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto65
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto66
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto67
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto68
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto69
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto70
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto71
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto72
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto73
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto74
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto75
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto76
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto77
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto78
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto79
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto80
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto81
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto82
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto83
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto84
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto85
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto86
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto87
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto88
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto89
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto90
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto91
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto92
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto93
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto94
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto95
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto96
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto97
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto98
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto99
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto100
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto101
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto102
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto103
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto104
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto105
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto106
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto107
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto108
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto109
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto110
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto111
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto112
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto113
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto114
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto115
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto116
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto117
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto118
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto119
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto120
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto121
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto122
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto123
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto124
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto125
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto126
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto127
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto128
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto129
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto130
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto131
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto132
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto133
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto134
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto135
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto136
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto137
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto138
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto139
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto140
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto141
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto142
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto143
Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto144
Diskusija o izletu Piano Fiscalino / Fischleinboden - Croda Rossa di Sesto (Via Ferrata Croda Rossa)
masker8.8.2020
Prejšnjo sredo, 5.avgusta 2020 sem opravil vpon po tej poti. Tura je še kar dolga in naporna; med vzponom smo imeli stalno družbo, kar pomeni, da je gora kar dobro obiskana. Pot je dobro zavarovana in tudi markacije so povsod dobro vidne. Ker je še dan prej deževalo, je bil zrak ravno pravšnji za tovrstni gorski podvig. Z vrha Crode Rosse je zelo lep panoramski razgled na bližnje vrhove, med katerimi izstopajo Tre Cime di Lavaredo.nasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki