Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj

Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)

Natisni
Izhodišče: Pevno (403 m)
Širina/Dolžina: 46,1901°N 14,29955°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 421 m
Višinska razlika po poti: 430 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 984
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob in Pevno. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
d) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer cerkev in nekaj hiš obidemo po levi strani. V nadaljevanju se peljemo skozi gozd, kjer nas cesta vodi mimo Rdečega znamenja, ko se gozd konča, pa se vozimo med polju. Na bližnjem križišču gremo desno in se mimo cerkve sv. Uršule zapeljemo do središča naselja Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
Opis poti:
Od mesta, kjer opazimo prve markacije, nas pot vodi po stranski cesti, ki se pri hidrantu razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji cesti, ki se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa zavije desno in se vzpne do roba gozda. Ob robu gozda izberemo desno pot, ob kateri so tudi markacije, pot pa preide v gozd, kjer se nekoliko višje vrne na širši kolovoz. Pot nadaljujemo po gozdnatem kolovozu, ki se sprva dokaj zložno, nato pa zmerno vzpenja. Na razpotjih sledimo markacijam oz. oznakam za Planico. Višje kolovoz postane bolj strm in prehodno preide na krajše strmo pobočje. Nad omenjenim delom dosežemo širši kolovoz, ki nas iz gozda pripelje na travnato pobočje pod naseljem Planica. Ob lepih pogledih proti dolini in Alpam hitro dosežemo manjše naselje, kjer v križiščih nadaljujemo naravnost, nekaj 10 korakov pred cestno tablo, ki označuje konec naselja pa nadaljujemo rahlo levo na kolovoz, ki se vzpne mimo znamenja.
Od znamenja sledi še približno 10 minut vzpona in pot, ki deloma poteka skozi gozd, nas pripelje do cerkve sv. nadangela Gabrijela, ki se nahaja na vrhu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (december).
zemljevid poti - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveti Križ (Križna Gora) ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)1
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)2
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)3
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)4
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)5
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)6
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)7
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)8
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)9
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)10
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)11
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)12
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)13
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)14
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)15
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)16
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)17
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)18
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)19
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)20
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)21
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)22
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)23
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)24
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)25
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)26
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)27
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)28
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)29
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)30
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)31
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)32
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)33
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)34
Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)35
Diskusija o izletu Pevno - Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki