Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Pevno - Sveti Križ (Križna Gora)

 
Izhodišče: Pevno (403 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1901°N / 14,2995°E
Cilj: Sveti Križ (Križna Gora) (680 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 277 m
Višinska razlika po poti: 465 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 370
Ocena: 1 glasov
Število slik: 65
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Zapeljemo se v Medvode, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
b) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. V nadaljevanju se peljemo skozi Škofjo loko, nato pa malo za glavno avtobusno postajo, na delu, kjer glavna cesta zavije rahlo levo, nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Nekoliko naprej, na označenem križišču gremo desno v smeri Crngoba in Pevnega, na naslednjem pa levo v smeri papirnice, Crngroba in Pevnega. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
c) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob in Pevno. Škofja Loka se za tem kmalu konča, cesta pa nas v nadaljevanju vodi čez travnike. Na križišču, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Papirnici, nadaljujemo rahlo levo, v naslednjem križišču, ob lesenem znamenju pa levo proti naselju Pevno (naravnost Crngrob). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in cesta nas pripelje v Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.
d) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer cerkev in nekaj hiš obidemo po levi strani. V nadaljevanju se peljemo skozi gozd, kjer nas cesta vodi mimo Rdečega znamenja, ko se gozd konča, pa se vozimo med polju. Na bližnjem križišču gremo desno in se mimo cerkve sv. Uršule zapeljemo do središča naselja Pevno, kjer opazimo prve markacije. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest.

Opis poti:

Od mesta, kjer opazimo prve markacije, nas pot vodi po stranski cesti, ki se pri hidrantu razcepi na dva dela. Nadaljujemo po spodnji cesti, ki se postopoma spremeni v kolovoz, le ta pa zavije desno in se vzpne do roba gozda. Ob robu gozda izberemo desno pot, ob kateri so tudi markacije, pot pa preide v gozd, kjer se nekoliko višje vrne na širši kolovoz. Pot nadaljujemo po gozdnatem kolovozu, ki se sprva dokaj zložno, nato pa zmerno vzpenja. Na razpotjih sledimo markacijam oz. oznakam za Planico. Višje kolovoz postane bolj strm in prehodno preide na krajše strmo pobočje. Nad omenjenim delom dosežemo širši kolovoz, ki nas iz gozda pripelje na travnato pobočje pod naseljem Planica. Ob lepih pogledih proti dolini in Alpam hitro dosežemo manjše naselje, kjer v križišču nadaljujemo levo (desno vrh Planica).
Nadaljujemo v smeri Križne Gore, po cesti, ki kmalu zapusti vas, nato pa se prečno vzpne čez travnato pobočje. Ko se prečenje konča prispemo na nekakšen greben, kjer nadaljujemo desno, nato pa ob lepih razgledih nadaljujemo še mimo nekaj hiš. Višje dosežemo glavni greben, kjer nadaljujemo ostro levo na kolovoz, ki se prične lahkotno spuščati (desno po cesti vrh Planice).
Kolovoz se kmalu še strmeje spusti, nato pa nas iz gozda pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na del Škofjeloškega hribovja (pogled na hribe od Lubnika preko Starega vrha do Blegoša). Preko razglednega pobočja se pot lahkotno vzpenja, nato pa se vrne v gozd, skozi katerega se ponovno prične spuščati. Nižje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo naravnost, po njej pa se lahkotno vzpenjamo do bližnjega avtobusnega obračališča. Pri obeležju NOB ponovno prispemo iz gozda, nato pa se po asfaltni cesti spustimo do razmeroma novega ter lepo urejenega parkirišča, ki se nahaja nad vasjo Križna Gora.
Od tod sledi še nekaj spusta, nato pa mimo odcepa poti v naselje Praprotno, prispemo do križišča sredi vasi Križna Gora, od koder nadaljujemo desno v smeri cerkve in lovske koče. Pot nadaljujemo po dokaj razgledni in sprva še asfaltni cesti, ki se zložno vzpenja proti visokonapetostnemu daljnovodu. Za daljnovodom se cesta položi, oz. se celo rahlo spusti, nato pa se z nje v levo odcepi stezica, ki vodi direktno proti cerkvi Sv. Križa.
Nadaljujemo po omenjeni stezi, ki se nadaljuje vzporedno s cesto in po kateri v nekaj minutah prispemo do že omenjene cerkvice.
Od cerkvice, od koder se odpre lep razgled nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se nadaljuje nekoliko v desno in se vrne na cesto, katero smo pred kratkim zapustili. Ko stopimo na cesto nadaljujemo rahlo levo in v minuti nadaljnje hoje prispemo do lovske koče, katera pa se nahaja ob robu gozda.
Pevno - vas Planica 1:15, vas Planica - Sveti Križ 55 minut.

zemljevid poti
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh soteske (Križna gora), Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora1
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora2
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora3
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora4
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora5
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora6
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora7
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora8
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora9
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora10
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora11
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora12
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora13
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora14
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora15
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora16
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora17
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora18
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora19
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora20
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora21
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora22
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora23
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora24
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora25
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora26
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora27
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora28
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora29
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora30
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora31
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora32
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora33
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora34
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora35
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora36
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora37
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora38
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora39
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora40
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora41
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora42
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora43
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora44
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora45
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora46
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora47
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora48
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora49
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora50
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora51
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora52
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora53
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora54
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora55
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora56
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora57
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora58
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora59
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora60
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora61
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora62
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora63
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora64
Pevno - sveti_kriz_krizna_gora65
Diskusija o izletu Pevno - Sveti Križ (Križna Gora) ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki