Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj

Petrovo Brdo - Porezen

Natisni
Izhodišče: Petrovo Brdo (803 m)
Širina/Dolžina: 46,2157°N 13,9997°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 827 m
Višinska razlika po poti: 827 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 135.639
 9 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 75
Dostop do izhodišča:
Iz Železnikov se peljemo proti Tolminu ali obratno, cesti pa sledimo do kraja Petrovo Brdo, kjer na parkirišču ob Planinskem domu Petrovo Brdo tudi parkiramo. Planinski dom se nahaja v neposredni bližini križišča, kjer se odcepi cesta na Soriško planino.
Opis poti:
V križišču, ob katerem smo parkirali, opazimo planinske smerne table za Porezen, ki nas usmerijo na ozko in vzpenjajočo cesto. Po krajšem vzponu stopimo na razgleden greben, s katerega se nam odpre pogled na verigo Spodnjih Bohinjskih gora. Višje cesta preide v gozd, kjer se še nekaj časa zmerno vzpenja, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, ki se vzpenja po in ob opuščenem kolovozu. Po nekaj minutah se vrnemo na cesto, mi pa ji sledimo le kratek čas, saj nas oznake za Porezen, ponovno povedejo v gozd, kjer nadaljujemo vzpon po gozdni poti. Le nekaj 10 korakov višje stopimo na makadamsko cesto, mi pa jo le prečimo in se na drugi strani le te strmo vzpnemo preko stopnic. Pot naprej preide v strnjen gozd, kjer se nato zmerno do strmo vzpenja. Sledenje sicer označeni poti, je na nekaj mestih zaradi precejšnjih razpotij in bližnjic nekoliko težje, sicer pa večjih orientacijskih težav ni. Višje pot zavije nekoliko bolj v desno ter se tudi vidneje položi. Po nekaj minutah lahkotne hoje stopimo iz gozda, na nekoliko večjo, a precej zaraščeno jaso. Nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide v redek gozd, skozi katerega se zmerno vzpenja. Višje se gozd še nekoliko bolj razredči, tako da se nam odpirajo vse lepši razgledi na Spodnje Bohinjske gore. Naprej po desni strani obidemo neizrazit Pohoški kup (1542 m) ter le nekaj metrov za njegovim vrhom stopimo na glavni greben Porezna, katerega vrh že lepo vidimo pred seboj. Sledi nekaj minut lahkotne hoje in zelo razgledna pot nas hitro pripelje do Doma Andreja Žvana - Borisa na Poreznu.
Za domom opazimo oznake za vrh Porezna, ki nas usmerijo na vzpenjajočo pot, po kateri se v nekaj minutah prečnega vzpona povzpnemo na 1630 m visok vrh.
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Dom na Poreznu (1590m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Petrovo Brdo - Porezen1
Petrovo Brdo - Porezen2
Petrovo Brdo - Porezen3
Petrovo Brdo - Porezen4
Petrovo Brdo - Porezen5
Petrovo Brdo - Porezen6
Petrovo Brdo - Porezen7
Petrovo Brdo - Porezen8
Petrovo Brdo - Porezen9
Petrovo Brdo - Porezen10
Petrovo Brdo - Porezen11
Petrovo Brdo - Porezen12
Petrovo Brdo - Porezen13
Petrovo Brdo - Porezen14
Petrovo Brdo - Porezen15
Petrovo Brdo - Porezen16
Petrovo Brdo - Porezen17
Petrovo Brdo - Porezen18
Petrovo Brdo - Porezen19
Petrovo Brdo - Porezen20
Petrovo Brdo - Porezen21
Petrovo Brdo - Porezen22
Petrovo Brdo - Porezen23
Petrovo Brdo - Porezen24
Petrovo Brdo - Porezen25
Petrovo Brdo - Porezen26
Petrovo Brdo - Porezen27
Petrovo Brdo - Porezen28
Petrovo Brdo - Porezen29
Petrovo Brdo - Porezen30
Petrovo Brdo - Porezen31
Petrovo Brdo - Porezen32
Petrovo Brdo - Porezen33
Petrovo Brdo - Porezen34
Petrovo Brdo - Porezen35
Petrovo Brdo - Porezen36
Petrovo Brdo - Porezen37
Petrovo Brdo - Porezen38
Petrovo Brdo - Porezen39
Petrovo Brdo - Porezen40
Petrovo Brdo - Porezen41
Petrovo Brdo - Porezen42
Petrovo Brdo - Porezen43
Petrovo Brdo - Porezen44
Petrovo Brdo - Porezen45
Petrovo Brdo - Porezen46
Diskusija o izletu Petrovo Brdo - Porezen
Prikaži starejša sporočila
andrejjerina2. 01. 2010
navrhu2. 01. 2010
Izgleda da je res zaprta. Bom pa vzel sendvič s seboj. Ali ve kdo za kakšno dobro gostilno z nedeljskimi kosili, kamor bi šel, ko pridem nazaj na Petrovo Brdo in se peljem proti Škofji loki?
Pa hvala Serajko in Andrej za odgovore
andrejjerina2. 01. 2010
Gostilna "Pr Slavcu" v Zalem logu slovi po ribah in dobrih kosilih, pa gostila "Pr birt" na odcepu za Stari vrh,..LPAndrej
navrhu3. 01. 2010
Evo mene nazaj v dolini. Vreme je bilo prekrasno. Iz Porezna sem videl Tržaški zaliv, Triglav, Kamniško Savinjske alpe. Boljšega vremena ni možno imeti za poglede v daljavo. Če zemlja ne bi bila okrogla, bi se verjetno videlo do Avstralije. Na žalost mi je zmanjkalo energije v baterijah 10 minut pred vrhom (uspel sem še fotografirati vojaško postojanko pred vrhom).

Parkiral sem na parkirišču pred Planinskim domom na prelazu Petrovo brdo in potreboval do Porezna točno 1 uro 37 minut. Za povratek sem potreboval 1 uro 13 minut. Sicer sem jaz med hitrejšimi planinci, tako da ne načrtovati vašega časa po mojem.

V planinskem domu na Petrovem brdu sem vprašal, kam naj grem jest in so mi priporočili, da nadaljujem pot še 6 km do vasi SORICA kjer je gostišče MACESEN. Tam sem si privoščil kosilo za 8 EUR (sladica ni bila vključena, pečenka pa je bila izredno slana). Za sosednjo mizo je en par jedel pico in sta komentirala, da je dobra. V vAsici SORICA je bil rojen slovenski slikar - impresionist IVAN GROHAR in tam je tudi njegova rojstna hiša. Vabijo vas tudi, da greste po označeni poti, po kateri je Grohar vsak dan hodil v šolo in nazaj.

Še en nasvet; če hočete skrajšati čas hoje, lahko neposredno pred Perovim brdom z avtom zavijete levo za PODPOREZEN in se peljete v hrib cca 1 km in avto parkirate pri leseni tabli (na levi strani), na kateri je napis POREZEN 2 uri, na desni pa so lesene stopnice, ki vodijo v gozd. S tem bi verjetno privarčevali 20-30 minut hoje. Prostora za parkiranje je kar nekaj, tako da mislim da boste lahko parkirali v bližini lesene table.
navrhu3. 01. 2010
Še nekaj sem pozabil. Markacije na dveh mestih manjkajo, tako da je malce otežkočena orientacija. Dobro da sem v snegu našel eno sled planinca, ki je šel pred menoj na Porezen in sem še po njej. Markacije manjkajo malce pred vrhom vzpenjanja, kjer pridete na manjšo ravnino in še malce višje, kjer je bil golosek in so sedaj na novo posajene smreke. To bi bila ena kritika zoper planisnko društvo, ki je zadolženo za markacije. Druga pa je ta, da dom ni bil odprt. Na vrhu nas je bilo več kot 15 planincev, nekaj pa sem jih srečal tudi na poti nazaj v dolino. Planincev bi bilo verjetno še več, če bi bil dom odprt. Škoda, da imate tako velik dom, pa zaprt večino leta.
free3. 01. 2010
Turica na Porezen je res prijetna, v tem letnem času pa sploh. Res škoda, ker dom ni odprt, pa če to človek še razume, pa malce težje, da vsaj zmska soba ni.zmeden Na zadnjem vzponu bi prišla zelo prev, saj je snežilo z dežjem in pihal je veter, pa se je bilo treba umaknit nižje v bivša vojaška poslopja. Lahko bi bila zavetje tudi v bolj pomembnih trenutkih - nevihte npr. ali pa le za preganjanje utrujenosti in postanek v zavetju. Res me zanima, kaj je razlog, da zimske sobe ni, oziroma je zaprta?
bogi2. 03. 2010
Do Podbrda imam namen priti z vlakom.
Zanima me, če je iz železniške postaje markirana pot na Porezn in koliko časa je potrebnega do vrha !
Hvala vsem za odgovor.
serajko2. 03. 2010
Bogi poglej malo pod opise pristopov na Porezen. Pogledal sem zemljevid pa kaže , da je markirano prav iz bližine železniške postaje. Prav tako tudi z naslednje postaje Hudajužna.dostop iz Hudejužne imaš opisan
lp( škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50000)
lp
nikk3. 07. 2010
Super slika s tibetansko mandalo. Žal je v živo nisem videl.
Iguana5. 09. 2010
Včeraj sopihanje v oblačno in megleno vreme proti Poreznu. Res je kot v opisih, markacije so v zelo slabem stanju, na nekaj mestih celo malo nerazumljive, sploh za tistega, ki je prvič na poti. Če je to ženskanasmeh, za katere je znano, da imajo malo slabšo orientacijozavijanje z očmi pa še malce težje slediti. Vendar sem vseeno prišla do vrha.
Tomažstr5. 10. 2010
Ali se lahko pride to Petrovega Brda z avtobusom, oziroma ali se gre lahko še naprej in do kje? Hvala za odgovor.
GregorC5. 10. 2010
Tomažstr do Petrovega Brda z avtobusom brez problema, naprej pa kvečjemu z kombijem do kmetije Podhočar. V kolikor ne štartaš peš na Petrovem Brdu.
Tomažstr6. 10. 2010
GregorC - hvala za odgovornasmeh
zvončnica17. 03. 2011
V soboto ali nedeljo bi šli na Porezen, kako je kaj pot s Petrovega brda, je odprta koča čez vikend?
jewel17. 03. 2011
Tudi jaz nameravam za vikend na Porezen, raje v nedeljo in me tudi zanima kako je kaj stanje gor, verjetno je snežilo na tej višini. So potrebne dereze??
Upam, da bo sonce.
main17. 03. 2011
Koča je odprta samo v nedeljo, ob lepem vremenu.
Jože.17. 03. 2011
Koča bo odprta tudi 26. in 27. marca, ko bo potekal 36.zimski pohod na Porezen.
http://www.planinsko-drustvo-cerkno.si/slo.htm
Hribovc8817. 03. 2011
Hehe zimski pohod, to je že bolj pomladni pohod, sicer pa se pustimo presenetiti, za zadnjo tretjino meseca se nakazuje nek zimski prodor...velik nasmehnasmehmežikanje
Komar17. 03. 2011
Koča bo izjemoma odprta tudi to soboto.
petruša18. 03. 2011
kako pa je s snegom na tej poti.lp
Komar18. 03. 2011
Danes se je Porezen končno pokzazl iz oblakov. Novega snega na Poreznu ni. Starega pa tudi ni prav veliko. Tako da bi pot iz Petrovega brda morala biti normalno prehodna.
Lisica17. 04. 2011
Pot je danes popolnoma kopna, večinoma poteka po gozdu. Smerokaz iz Petrovega Brda kaže 3h, vendar sem sama od tam do vrha prišla v 1 uri 40 min.
jozo17. 04. 2011
Nisem povsewm prepričan, da je čas hoje označen na 3h, ko sem sam hodil na Porezen iz tega izhodišča je pot na tabli kazala 2h. Lp J
britof10. 05. 2011
08.05.2011,sem bil z očetom ki jih šteje krepkih 78,v 2,20 h.na vrhu Porezna in to z postanki. Štart izpred P.koče na Petrovem Brdu.
Janiel743. 07. 2011
Danes sem šel po tej poti. Res lepi razgledi, le preveč vetra gor nasmeh
Kokta28. 11. 2011
26.11.2011 sobota...sončno vreme brezveterje in zelo, zelo malo ljudi....čudovit pogled na Črno prst, Rodico in ostale vrhove
slamca29. 01. 2012
Včeraj je bilo lepo na tem vzponu. Male dereze - "ketnce" hahahaha, lepo služile svojemu namenu. Na vrhu manjka vpisna knjiga, v škatli je samo ena stara blazinica - lepo bi bilo, če bi bila mežikanje.
katty29. 01. 2012
@slamca, v takih primerih je res najboljše, da nosiš blazinco in pa svinčnik vedno s seboj. Na večini vrhov so blazinice večinoma v slabem stanju, tako da je vredno upoštevati moj nasvet.
slamca29. 01. 2012
@katty, ni problem blazinica, to imam vedno s sedoj. Hotel sem opozoriti, da ni vpisne knjige nasmehmežikanjenasmeh
vesnek2. 02. 2012
kakšne so razmere za hojo? koliko je snega?

lp
Grand12326. 02. 2012
Bil danes... spodnji del nič posebnega malo snega in razmočeno. Višje je padal sneg in pihal veter, mega... Proti vrhu je kar precej snega prehodnost dokaj normalna. lp
darh22. 07. 2012
Po tej poti smo se danes povzpeli na vrh. Z izjemo pobočja, prepredenega z bližnjicami, nismo imeli nobenih težav z orientacijo. V zelo umirjenem tempu in s postanki vred smo vrh dosegli v dveh urah in pol. Fotografije in več vtisov s poti pa najdete tule.
marepn95529. 12. 2012
Ali je bil kdo v teh dneh na Poreznu?, kakšne so razmere, koliko je snega, planiram jutri iz Petrovega brda,

lp
katty29. 12. 2012
Poglej si na trenutne razmere. Boš še najbolj na tekočem. Pa srečno.
jax29. 12. 2012
Bom šel najbrž tudi jaz jutri gor pogledat. Sem sicer iz Davče mislil. Ne vem, jaz ne pričakujem posebnih problemov. Sicer pa se bo videlo ...
marepn95531. 12. 2012
Včeraj sem bil na Poreznu iz Petrovega Brda. Prvi del poti brez snega potem pa se stopnuje in na vrhu so že kar obvezne dereze zaradi poledenelosti in posledično nevarnosti zdrsa. Sicer pa sonce in še enkrat sonce, razgled za dušo "nahrant" skratka super, priporočam vsem , ki utegnete danes gor, veter na grebenu. Koča odprta in oskrbniki prijazni. Lepa dopoldanska tura. lp
vdales527. 01. 2013
Kje je najbližja pot do izhodišča na Porezen iz smeri Ljubljane lp.zmeden
GregorC27. 01. 2013
Skozi Škofjo Loko in Železnike do Petrovega Brda.
lubadar27. 01. 2013
Danes opravil to pot,razmere dobre ,pot delno uhojena,in ni kakšnega posebnega prediranja nasmeh
vdales528. 01. 2013
GregorC hvala za informacijo
gonzales28. 03. 2013
V Nedeljo 24.3.2013 je bilo nekako takole iz smeri Petrovega Brda na Porezen:

https://www.youtube.com/watch?v=LubyXSsG1qQ


Lp
Darxta21. 07. 2013
Nikjer ni omenjeno: blizu stopnic pri oznaki "Porezen 2h" je na desni klopca z razgledno ploščadjo na najbližje vrhove. Na sliki 12 se celo vidi v ozadju nasmeh
Si-Dro9. 08. 2016
V poletnem času se lahko pripeljemo z avtom iz Petrovega brda do kmetije Podhoč,kjer se lahko parkira.Pred časom je bil tu kmečki turizem.Nato nadaljuješ preko Ravana naprej proti Poreznu.Pot ni zahtevna,primerna za otroke,ki so navajeni hribovskih poti.Okoli 1,5 traja vzpon do vrha.Obilo užitkov.
Enka6. 10. 2019
Zaradi spravila drevja pot ponekod ne poteka tam, kjer je markirana, vendar ni nobenih težav, s sprejem pa je nekdo tudi označil vse prehode. Lepa pot za jesenski potep. V planinskem domu Petrovo Brdo pa tako prijazni kot le redko kje!
ločanka23. 06. 2020
Speljana nova gozdna vlaka, tako da jo prekoračiš najmanj 6x, vsekakor raje hodim po tej poti pozimi kot v tem času.
Hribolazec819. 03. 2021
Kaksne so kaj razmere na poreznu?
sAleska9. 03. 2021
Danes so bile krasne razmere. Kopno do kapelice nad Jurežem.Potem trd sneg, nekaj ledu. V začetnem delu nekaj krajših odsekov kopnih. Na vršnem grebenu pa prava zima. Več napišem pri razmerah.
Hribolazec8110. 03. 2021
sAleska hvala za odgovor, se veselim da vidim slike v razmerah nasmeh
georgia21. 05. 2023 19:05:49
Danes prvič na Porezen po tej poti s Petrovega Brda. Res je tam označeno 3h do Porezna, a ne se tega ustrašit, midva in pes smo hodili dobre 2 uri do vrha. Pa smo bolj povprečni planinci, še nabiramo kondicijo. mežikanje
Prijetna, zanimiva in dobro označena pot poteka večinoma po senčnatem gozdu, zadnji del poti pa se odpre in smo potem že hitro pri domu ter na vrhu. Kljub dolgotrajenemu deževju na poti ni bilo nobenega blata. Meni je pot všeč in se še kdaj vrnem, res zanimivi so ti kotički nad Baško grapo ...
Danes je bilo pri Robarju še 14. Volfovo srečanje s spominsko mašo in obeleženje 500 letnice prve omembe Petrovega Brda, tako sva se spotoma udeležila še tega. Čudovito! nasmeh

p.s. Planinski dom na Petrovem Brdu ostaja zaprt!
cofka21. 05. 2023 19:23:32
Kako zaprt, zakaj?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki