Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj

Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju

Natisni
Izhodišče: Pedrovo (350 m)
Širina/Dolžina: 45,8561°N 13,7649°E
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 260 m
Višinska razlika po poti: 335 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 4.434
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Štorje. V Štorjah nadaljujemo desno v smeri Branika (naravnost Sežana in Trst) ter se v nadaljevanju peljemo skozi vasi Kazlje, Dobravlje in Ponikve. V križišču nekaj kilometrov za Ponikvami nadaljujemo desno proti vasi Kobdilj (levo Kopriva in Dutovlje), od tam pa sledimo oznakam za Štanjel in Branik. Po nekaj kilometrih spusta prispemo v Branik, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Komna. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
b) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Ko prispemo do naselja Potoče zapustimo glavno cesto in za vožnjo nadaljujemo levo v smeri kraja Branik. Cesta nas hitro pripelje do mostu preko reke Vipave, za katerim pa postopoma postane bolj ovinkasta. Po krajšem vzponu sledi še krajši spust in prispemo do Branika. Ko dosežemo glavno cesto nadaljujemo levo proti Kopru in Sežani, mi pa se po omenjeni cesti peljemo do križišča, kjer se rahlo v desno odcepi cesta proti Komnu. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
c) Iz Nove Gorice ali njene okolice se zapeljemo v Dornberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Branika. V Braniku zapustimo glavno cesto proti Sežani in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno v smeri proti Komnu. V nadaljevanju se peljemo mimo gradu Rihemberk (tudi grad Branik), nato pa v ostrem levem ovinku zapustimo cesto proti Komnu in z vožnjo nadaljujemo desno proti vasici Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
d) Najprej se zapeljemo v Komen, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Braniku. Proti Braniku se peljemo do ostrega desnega ovinka, kjer zavijemo levo na lokalno cesto v smeri vasi Pedrovo. Od omenjenega križišča se peljemo še približno 2 km, nato pa parkiramo na označenem parkirišču malo pod vasjo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, po kateri hitro prispemo do cerkvice Svetega Duha in vasi Pedrovo. Ko prispemo do vasi nadaljujemo skozi vas, nato pa na koncu le te pot nadaljujemo po širokem slabše markiranem kolovozu, ki se prične zmerno vzpenjati. V nadaljevanju se kolovoz nekajkrat razcepi, mi pa nadaljujemo po "glavnem" oz. tistem, ki je markiran (markacije so sicer občasno precej redke). Višje dosežemo slabšo cesto (protipožarna preseka - intervencijska prometnica št. 14P), po kateri se pričnemo zmerno spuščati. Nekoliko naprej s pobočja preidemo v manjšo dolinico, kjer nadaljujemo desno navzgor po sprva manj izrazitem kolovozu. Pot naprej se kratek čas nadaljuje čez razgleden travnik, nato pa nas hitro pripelje do opuščene Slavčeve bajte. Omenjeno bajto obidemo po levi strani ter pot nadaljujemo po slabše markiranem kolovozu, ki se nekajkrat vzpne in spusti. Na razpotjih nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa nas čez čas pripelje na travnata pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjih vrhov Julijskih Alp. Sledi nekoliko strmejši spust in pot nas pripelje do Železnih vrat, kjer prečimo asfaltno cesto.
Nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Trstelja, mi pa po njej hodimo do daljnovoda. Takoj za daljnovodom zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo levo po markirani poti, katera se prične strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah se pot položi in preide na razgledna ter razmeroma zložna osojna pobočja. Pot se hitro vrne v gozd in z desne se nam priključi pot iz Renč.
Nadaljujemo levo v smeri koče, po poti, katera se že kmalu razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo desno po markirani bližnjici, nato pa se priključimo slabši gozdni cesti, kateri sledimo do bližnje Stjenkove koče na Trstelju.
zemljevid poti - Stjenkova koča na Trstelju
Ob poti: Sveti Duh (Pedrovo) (365m), Slavčeva bajta (395m), Železna vrata (445m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Trstelj ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju1
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju2
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju3
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju4
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju5
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju6
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju7
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju8
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju9
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju10
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju11
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju12
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju13
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju14
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju15
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju16
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju17
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju18
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju19
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju20
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju21
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju22
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju23
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju24
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju25
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju26
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju27
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju28
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju29
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju30
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju31
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju32
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju33
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju34
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju35
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju36
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju37
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju38
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju39
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju40
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju41
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju42
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju43
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju44
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju45
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju46
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju47
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju48
Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju49
Diskusija o izletu Pedrovo - Stjenkova koča na Trstelju
bosin25.3.2013
Hm, v soboto okrog dvanajstih so bile vse mize zasedene. Za kavo brez sem plačal 1 evro, za dober čaj z medom prav tako 1 evro.Morda je hrana draga?
fpetel110.3.2014
Nekaj križišč je zelo slabo označenih. Prvo mesto je ko je dvoumna puščica - usmerimo se kar po kolovozu kjer je znak za prepovedan promet. Kasneje pot zavije desno. Ne gremo v dolino ampak nadaljujemo še nekaj metrov naprej in gremo desno čez travnik. Čez kakšnih 300 metrov vidimo markacijo med travami na kamnu. Na desno imamo lep pogled proti vipavski dolini.
fpetel110.3.2014
Nekaj križišč je zelo slabo označenih. Prvo mesto je ko je dvoumna puščica - usmerimo se kar po kolovozu kjer je znak za prepovedan promet. Kasneje pot zavije desno. Ne gremo v dolino ampak nadaljujemo še nekaj metrov naprej in gremo desno čez travnik. Čez kakšnih 300 metrov vidimo markacijo med travami na kamnu. Na desno imamo lep pogled proti vipavski dolini.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki