Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPorta Vescovo / Passo Pordoi - Porta Vescovo
  

Passo Pordoi - Porta Vescovo (grebenska pot)

 
Izhodišče: Passo Pordoi (2239 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,488°N / 11,8113°E
Cilj: Porta Vescovo (2478 m)
Ime poti: grebenska pot
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 239 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1691
Ocena: 2 glasov
Število slik: 138
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza. Na prelazu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri Marmolade in naselja Arabba (desno Alta Badia). Cesta se naprej kar nekaj časa spušča, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri prelaza Passo Pordoi (levo Marmolada). Razmeroma široki in vzpenjajoči cesti sledimo vse do omenjenega prelaza, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča na prelazu nadaljujemo proti jugovzhodu mimo koče Savoia za katero bomo opazili smerokaze. Smerokazi nas usmerijo na peš pot proti koči Rifugio Fredarola. Široka pot sprva poteka proti jugovzhodu in nas pripelje do kapelice. Tu pot zavije v desno in se nato rahlo vzpenja pod vzhodnimi pobočji vrha Sas Bece. S poti imamo sicer zelo lep razgled predvsem na bližnje vrhove v gorski skupini Sella. Pot nas nato kmalu pripelje do sedla na severni strani vrha Sas Bece od koder se nam odpre tudi razgled proti Marmoladi.
Na sedlu kjer je razpotje nadaljujemo naravnost, levo po smučišču pa vodi pot proti koči Rifugio Sass Bece. Pot od sedla najprej preči travnata pobočja proti jugu in nas nato pripelje do makadamske ceste.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo in se nato usmerimo na peš pot, ki preči kratko travnato pobočje. Levo naprej po cesti pa vodi pot proti koči Sass Bece, desno navzdol pa proti koči Belvedere ter naprej proti vrhu Col di Rosc. Po kratkem prečenju nas pot pripelje na širšo makadamsko pot kjer nadaljujemo levo.
Široka pot nato poteka proti vzhodu in se rahlo vzpenja ob nekoliko strmejših travnatih pobočjih z lepimi razgledi proti Marmoladi. Po takšni poti nato kmalu dosežemo kočo Rifugio Fredarola.
Pri koči kjer je razpotje nadaljujemo po makadamski cesti proti vzhodu za oznakami »Viel del Pan«. Cesta nas nato hitro pripelje do še enega označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo rahlo levo na grebensko pot (Sentiero Attrezzato delle Creste), desno pa vodi lažja pot imenovana Bindelweg proti koči Rifugio Viel del Pan in naprej proti sedlu Porta Vescovo. Pot od razpotja poteka po severni strani grebena in nas hitro pripelje na nekoliko strmejša pobočja s katerih imamo zelo lep razgled proti gorski skupini Sella ter proti Alta Badii. Pot s severnih pobočij kmalu zavije desno in se vzpne proti grebenu. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po grebenu, nato pa nas pot pripelje na 2563 metrov visok vrh Col da Cuch s katerega se nam odpre pogled na celotni greben Padon ter proti jezeru Lago di Fedaia.
Z vrha še naprej nadaljujemo po grebenu in se pričnemo spuščati po večinoma travnatem terenu. Pot, ki se še naprej spušča v nadaljevanju poteka ob južni strani grebena in nas pripelje do manjšega sedla. Desno se tu odcepi neoznačena steza, ki preči travnata pobočja proti koči Viel del Pan, mi pa nadaljujemo po grebenu in se ponovno pričnemo strmeje vzpenjati.
Pot nas nato vodi preko neimenovanega vrha na katerem je postavljen večji možic in se nato spusti do sedla pod zahodnimi pobočji vrha Sas Ciapel. Tudi na tem sedlu je razpotje kjer se desno čez travnato pobočje odcepi steza proti poti Bindelweg in koči Viel del Pan.
Mi še naprej nadaljujemo ob grebenu proti vzhodu in pot nas pripelje pod strmejša pobočja vrha Sas Ciapel. Označena pot tu prične prečiti pobočja na južni strani vrha, na levi strani pa bomo opazili nekaj stez, ki vodijo proti vrhu. Usmerimo se na eno izmed stez, ki se za kratek čas vzpnejo čez precej strmo pobočje, tako da je pri vzponu potrebno tudi nekaj previdnosti. Pot nas nato hitro pripelje na greben in sledi še kratek nezahteven vzpon do razglednega vrha.
Z vrha se vrnemo na pot, ki preči južna pobočja pod vrhom. Po prečenju strmih travnatih pobočij nas pot pripelje na greben na vzhodni strani vrha Sas Ciapel. Tu se pot prične spuščati in poteka po rahlo izpostavljenem grebenu. Pobočje kmalu postane manj strmo in sledi še spust po travnatem pobočju ob grebenu do naslednjega manjšega sedla. Še naprej nadaljujemo po grebenski poti in se vzpnemo na manj izrazit vrh imenovan Col de Pausa. Po spustu z vrha pridemo pod zahodna pobočja vrha Le Forfesc. Tu se desno odcepi steza proti lažji poti Bindelweg, mi pa kratek čas še nadaljujemo po grebenu, nato pa moramo biti nekoliko bolj pozorni saj označena pot zavije levo na severna pobočja. Desno pa vodi neoznačena pot, ki strma pobočja obide po južni strani in se nato vzpne nazaj proti grebenu. Mi torej nadaljujemo levo in prečimo pobočja na severni strani vrha Le Forfesc. V nadaljevanju še nekaj časa v rahlem vzponu prečimo pobočja proti vzhodu, nato pa pot zavije nekoliko desno in se vzpne proti grebenu. Na greben pridemo na vzhodni strani vrha Le Forfesc do katerega je le kratek vzpon po grebenu.
Mi na grebenu nadaljujemo levo proti vzhodu in nato kar nekaj časa prečimo travnata pobočja na južni strani grebena. Kasneje bomo na levi strani zagledali vrh Belvedere na katerem stoji križ. Steza tu postane nekoliko slabše vidna in se nato kmalu priključi poti od sedla Porta Vescovo. Na slabše vidnem razpotju nadaljujemo levo in sledi še vzpon po razglednem travnatem pobočju do vrha.
Z vrha se vrnemo do slabše vidnega razpotja in se nato spustimo po vzhodnih travnatih pobočjih proti sedlu Porta Vescovo. V spodnjem delu postane pobočje nekoliko bolj strmo in na krajšem mestu kjer prečimo granitne plošče je potrebno nekaj previdnosti.
Pot nas nato v spustu kmalu pripelje do sedla Porta Vescovo.
Nazaj proti prelazu Passo Pordoi se vrnemo po lažji poti Bindelweg, ki poteka po južnih pobočjih mimo koče Viel del Pan.

Ob poti: Rifugio Fredarola (2370m), Col da Cuch (2563m), Sas Ciapel (2557m), Col de Pausa (2415m), Le Forfesc (2585m), Belvedere (2650m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Belvedere
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Pordoi - porta_vescovo1
Passo Pordoi - porta_vescovo2
Passo Pordoi - porta_vescovo3
Passo Pordoi - porta_vescovo4
Passo Pordoi - porta_vescovo5
Passo Pordoi - porta_vescovo6
Passo Pordoi - porta_vescovo7
Passo Pordoi - porta_vescovo8
Passo Pordoi - porta_vescovo9
Passo Pordoi - porta_vescovo10
Passo Pordoi - porta_vescovo11
Passo Pordoi - porta_vescovo12
Passo Pordoi - porta_vescovo13
Passo Pordoi - porta_vescovo14
Passo Pordoi - porta_vescovo15
Passo Pordoi - porta_vescovo16
Passo Pordoi - porta_vescovo17
Passo Pordoi - porta_vescovo18
Passo Pordoi - porta_vescovo19
Passo Pordoi - porta_vescovo20
Passo Pordoi - porta_vescovo21
Passo Pordoi - porta_vescovo22
Passo Pordoi - porta_vescovo23
Passo Pordoi - porta_vescovo24
Passo Pordoi - porta_vescovo25
Passo Pordoi - porta_vescovo26
Passo Pordoi - porta_vescovo27
Passo Pordoi - porta_vescovo28
Passo Pordoi - porta_vescovo29
Passo Pordoi - porta_vescovo30
Passo Pordoi - porta_vescovo31
Passo Pordoi - porta_vescovo32
Passo Pordoi - porta_vescovo33
Passo Pordoi - porta_vescovo34
Passo Pordoi - porta_vescovo35
Passo Pordoi - porta_vescovo36
Passo Pordoi - porta_vescovo37
Passo Pordoi - porta_vescovo38
Passo Pordoi - porta_vescovo39
Passo Pordoi - porta_vescovo40
Passo Pordoi - porta_vescovo41
Passo Pordoi - porta_vescovo42
Passo Pordoi - porta_vescovo43
Passo Pordoi - porta_vescovo44
Passo Pordoi - porta_vescovo45
Passo Pordoi - porta_vescovo46
Passo Pordoi - porta_vescovo47
Passo Pordoi - porta_vescovo48
Passo Pordoi - porta_vescovo49
Passo Pordoi - porta_vescovo50
Passo Pordoi - porta_vescovo51
Passo Pordoi - porta_vescovo52
Passo Pordoi - porta_vescovo53
Passo Pordoi - porta_vescovo54
Passo Pordoi - porta_vescovo55
Passo Pordoi - porta_vescovo56
Passo Pordoi - porta_vescovo57
Passo Pordoi - porta_vescovo58
Passo Pordoi - porta_vescovo59
Passo Pordoi - porta_vescovo60
Passo Pordoi - porta_vescovo61
Passo Pordoi - porta_vescovo62
Passo Pordoi - porta_vescovo63
Passo Pordoi - porta_vescovo64
Passo Pordoi - porta_vescovo65
Passo Pordoi - porta_vescovo66
Passo Pordoi - porta_vescovo67
Passo Pordoi - porta_vescovo68
Passo Pordoi - porta_vescovo69
Passo Pordoi - porta_vescovo70
Passo Pordoi - porta_vescovo71
Passo Pordoi - porta_vescovo72
Passo Pordoi - porta_vescovo73
Passo Pordoi - porta_vescovo74
Passo Pordoi - porta_vescovo75
Passo Pordoi - porta_vescovo76
Passo Pordoi - porta_vescovo77
Passo Pordoi - porta_vescovo78
Passo Pordoi - porta_vescovo79
Passo Pordoi - porta_vescovo80
Passo Pordoi - porta_vescovo81
Passo Pordoi - porta_vescovo82
Passo Pordoi - porta_vescovo83
Passo Pordoi - porta_vescovo84
Passo Pordoi - porta_vescovo85
Passo Pordoi - porta_vescovo86
Passo Pordoi - porta_vescovo87
Passo Pordoi - porta_vescovo88
Passo Pordoi - porta_vescovo89
Passo Pordoi - porta_vescovo90
Passo Pordoi - porta_vescovo91
Passo Pordoi - porta_vescovo92
Passo Pordoi - porta_vescovo93
Passo Pordoi - porta_vescovo94
Passo Pordoi - porta_vescovo95
Passo Pordoi - porta_vescovo96
Passo Pordoi - porta_vescovo97
Passo Pordoi - porta_vescovo98
Passo Pordoi - porta_vescovo99
Passo Pordoi - porta_vescovo100
Passo Pordoi - porta_vescovo101
Passo Pordoi - porta_vescovo102
Passo Pordoi - porta_vescovo103
Passo Pordoi - porta_vescovo104
Passo Pordoi - porta_vescovo105
Passo Pordoi - porta_vescovo106
Passo Pordoi - porta_vescovo107
Passo Pordoi - porta_vescovo108
Passo Pordoi - porta_vescovo109
Passo Pordoi - porta_vescovo110
Passo Pordoi - porta_vescovo111
Passo Pordoi - porta_vescovo112
Passo Pordoi - porta_vescovo113
Passo Pordoi - porta_vescovo114
Passo Pordoi - porta_vescovo115
Passo Pordoi - porta_vescovo116
Passo Pordoi - porta_vescovo117
Passo Pordoi - porta_vescovo118
Passo Pordoi - porta_vescovo119
Passo Pordoi - porta_vescovo120
Passo Pordoi - porta_vescovo121
Passo Pordoi - porta_vescovo122
Passo Pordoi - porta_vescovo123
Passo Pordoi - porta_vescovo124
Passo Pordoi - porta_vescovo125
Passo Pordoi - porta_vescovo126
Passo Pordoi - porta_vescovo127
Passo Pordoi - porta_vescovo128
Passo Pordoi - porta_vescovo129
Passo Pordoi - porta_vescovo130
Passo Pordoi - porta_vescovo131
Passo Pordoi - porta_vescovo132
Passo Pordoi - porta_vescovo133
Passo Pordoi - porta_vescovo134
Passo Pordoi - porta_vescovo135
Passo Pordoi - porta_vescovo136
Passo Pordoi - porta_vescovo137
Passo Pordoi - porta_vescovo138
Diskusija o izletu Passo Pordoi - Porta Vescovo (grebenska pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki