Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPizes dl Valun / Passo Campolongo - Pizes dl Valun
  

Passo Campolongo - Pizes dl Valun (Via Ferrata Vallon)

 
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5193°N / 11,87393°E
Cilj: Pizes dl Valun (2906 m)
Ime poti: Via Ferrata Vallon
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje, zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1046 m
Višinska razlika po poti: 1090 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 294
Ocena: 2 glasov
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti (proti jugu) do hotela Boe, ki se nahaja na desni zahodni strani ceste. Pri hotelu kjer so tudi smerokazi se usmerimo desno na makadamsko cesto za oznakami »Rifugio Lago Boe«. Za hotelom cesta zavije v desno in se malenkost spusti, nato pa se prične vzpenjati in preči smučišče. V nadaljevanju se cesta za krajši čas vzpenja skozi gozd nato pa nas pripelje na planino Malga Plan Fisti.
Nadaljujemo po cesti preko planine in malo za planino pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi peš pot proti koči Kaiser Hütte. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti. Po krajšem vzponu se nato desno odcepi še pot 638A proti vrhu Crep de Munt. Mi nadaljujemo levo po cesti s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Marmoladi ter na gore nad dolino Val Badia. Cesta se tu nekoliko strmeje vzpne in nas ponovno pripelje do smučišča. Nekoliko višje cesta zavije v desno in se še naprej vzpenja ob večinoma travnatih pobočjih. Cesta nato postane položnejša in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Lago Boe. Do koče vozi tudi krožno kabinska žičnica iz kraja Corvara v Val Badii. V bližini koče pa je tudi spodnja postaja sedežnice, ki pelje proti vrhu Vallon (2530m). Obe žičnici obratujeta tudi v poletnih mesecih.
V bližini koče kjer je razpotje nadaljujemo levo po smučišču kamor nas usmerijo oznake za jezero Lech de Boe ter kočo Ütia Franz Kostner. Pot poteka po desnem robu smučišča in nas po krajšem vzponu pripelje do omenjenega jezera, ki se nahaja desno od smučišča pod skalnatim grebenom.
Od jezera še naprej nadaljujemo po poti 638, ki zavije v levo in preči smučišče. V nadaljevanju nato pot poteka nekoliko levo od smučišča po delno travnatem terenu. Pot nas kmalu pripelje do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot 636 proti koči Kaiser Hütte (Rifugio Bec de Roces). Mi še naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja po pobočju vzporedno s smučiščem in kmalu se desno odcepi še pot 646A proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech). Še naprej nadaljujemo po poti, ki poteka levo od smučišča in počasi se nam pričnejo odpirati tudi lepi razgledi proti koči Ütia Franz Kostner ter na prepadne stene bližnjih vrhov v gorski skupini Sella. V nadaljevanju postane pobočje nekoliko položnejše in pot nas pripelje do označenega razpotja.
Desno se odcepi pot proti zgornji postaji žičnice Vallon ter naprej proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech), mi pa nadaljujemo levo po poti 638 proti koči Ütia Franz Kostner. Široka in razgledna pot poteka proti zahodu in nas hitro pripelje do še enega razpotja.
Levo je le še kratek vzpon do koče Ütia Franz Kostner. V kolikor obiščemo tudi kočo se nato vrnemo do razpotja in nadaljujemo desno na pot 638. Malo za razpotjem pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem kjer smo ponovno na razpotju.
Tokrat zapustimo pot 638 in se usmerimo desno na pot imenovano Roda de Valun. Pot nato poteka proti severozahodu in nas po meliščih pripelje v dolino obdano s prepadnimi vrhovi. Pot tu najprej v vzponu preči melišča na levi strani doline nato pa nas pripelje na bolj raven teren kjer je tudi razpotje.
Desno vodi lahka krožna pot Roda de Valun, mi pa nadaljujemo levo proti zavarovani plezalni poti Via Ferrata Vallon kamor nas usmeri večji napis na skali. Pot, ki je tu označena z rdeče modrimi markacijami se nato vzpne po melišču in nas pripelje do stene kjer se prične zavarovana pot. Pred vstopom v zavarovani del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom.
Zavarovana pot v začetnem delu zavije v desno in se nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Jeklenice so v tem delu dokaj ohlapne in tudi razdalja med klini na katere so pripete jeklenice je razmeroma velika. Pot nato za kratek čas zavije nekoliko v levo in nas pripelje pod še strmejša pobočja. Tu ponovno nadaljujemo v desno in po nekaj prečnih vzponih po izpostavljenem pobočju nas pot pripelje do visečega mostu. Preko mostu prečimo manjši slap nato pa postane vzpon še nekoliko zahtevnejši. Pot se za mostom vzpne skoraj navpično levo navzgor in za napredovanje je potrebno tudi nekaj moči v rokah (težavnost C). Zahteven del je sicer razmeroma kratek in zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer se nahaja tudi manjše jezerce.
Pot tu zavije v desno in se vzpenja po nezahtevnem pobočju s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Piz Boe ter na številne ostale vrhove v bližini. Pot nato zavije v levo in se rahlo vzpenja po skalnatem pobočju na desni strani doline. Na levi strani pa bomo tu opazili tudi nekoliko večje jezero, ki se nahaja pod zahodnimi pobočji vrha Pizes dl Valun.
Tu kmalu zapustimo označeno stezo in se usmerimo levo na brezpotje in nadaljujemo rahlo navzdol proti sedlu na zahodni strani vrha Pizes dl Valun. Od tu je tudi lepo viden razmeroma lahek prehod, ki poteka po pobočju nad meliščem proti grebenu. Od sedla se vzpnemo po brezpotnem melišču in nato po omenjenem prehodu rahlo v desno do grebena. Vzpon ni pretirano zahteven vendar je zaradi grušča vseeno potrebno nekaj previdnosti. Ko dosežemo greben nadaljujemo levo in po položnem pobočju kmalu dosežemo vrh na katerem je postavljen manjši možic. Z vrha je sicer čudovit razgled na večji del gorske skupine Sella.
Z vrha sestopimo nazaj do omenjenega sedla na zahodni strani gore in nato nadaljujemo po dolinici proti jugu kjer se priključimo poti 672. Po označeni poti nato sestopimo levo navzdol.

Ob poti: Malga Plan Fisti (1930m), Rifugio Lago Boe (2185m), Lago Boe (2252m), Ütia Franz Kostner (2500m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Campolongo - pizes_dl_valun1
Passo Campolongo - pizes_dl_valun2
Passo Campolongo - pizes_dl_valun3
Passo Campolongo - pizes_dl_valun4
Passo Campolongo - pizes_dl_valun5
Passo Campolongo - pizes_dl_valun6
Passo Campolongo - pizes_dl_valun7
Passo Campolongo - pizes_dl_valun8
Passo Campolongo - pizes_dl_valun9
Passo Campolongo - pizes_dl_valun10
Passo Campolongo - pizes_dl_valun11
Passo Campolongo - pizes_dl_valun12
Passo Campolongo - pizes_dl_valun13
Passo Campolongo - pizes_dl_valun14
Passo Campolongo - pizes_dl_valun15
Passo Campolongo - pizes_dl_valun16
Passo Campolongo - pizes_dl_valun17
Passo Campolongo - pizes_dl_valun18
Passo Campolongo - pizes_dl_valun19
Passo Campolongo - pizes_dl_valun20
Passo Campolongo - pizes_dl_valun21
Passo Campolongo - pizes_dl_valun22
Passo Campolongo - pizes_dl_valun23
Passo Campolongo - pizes_dl_valun24
Passo Campolongo - pizes_dl_valun25
Passo Campolongo - pizes_dl_valun26
Passo Campolongo - pizes_dl_valun27
Passo Campolongo - pizes_dl_valun28
Passo Campolongo - pizes_dl_valun29
Passo Campolongo - pizes_dl_valun30
Passo Campolongo - pizes_dl_valun31
Passo Campolongo - pizes_dl_valun32
Passo Campolongo - pizes_dl_valun33
Passo Campolongo - pizes_dl_valun34
Passo Campolongo - pizes_dl_valun35
Passo Campolongo - pizes_dl_valun36
Passo Campolongo - pizes_dl_valun37
Passo Campolongo - pizes_dl_valun38
Passo Campolongo - pizes_dl_valun39
Passo Campolongo - pizes_dl_valun40
Passo Campolongo - pizes_dl_valun41
Passo Campolongo - pizes_dl_valun42
Passo Campolongo - pizes_dl_valun43
Passo Campolongo - pizes_dl_valun44
Passo Campolongo - pizes_dl_valun45
Passo Campolongo - pizes_dl_valun46
Passo Campolongo - pizes_dl_valun47
Passo Campolongo - pizes_dl_valun48
Passo Campolongo - pizes_dl_valun49
Passo Campolongo - pizes_dl_valun50
Passo Campolongo - pizes_dl_valun51
Passo Campolongo - pizes_dl_valun52
Passo Campolongo - pizes_dl_valun53
Passo Campolongo - pizes_dl_valun54
Passo Campolongo - pizes_dl_valun55
Passo Campolongo - pizes_dl_valun56
Passo Campolongo - pizes_dl_valun57
Passo Campolongo - pizes_dl_valun58
Passo Campolongo - pizes_dl_valun59
Passo Campolongo - pizes_dl_valun60
Passo Campolongo - pizes_dl_valun61
Passo Campolongo - pizes_dl_valun62
Passo Campolongo - pizes_dl_valun63
Passo Campolongo - pizes_dl_valun64
Passo Campolongo - pizes_dl_valun65
Passo Campolongo - pizes_dl_valun66
Passo Campolongo - pizes_dl_valun67
Passo Campolongo - pizes_dl_valun68
Passo Campolongo - pizes_dl_valun69
Passo Campolongo - pizes_dl_valun70
Passo Campolongo - pizes_dl_valun71
Passo Campolongo - pizes_dl_valun72
Passo Campolongo - pizes_dl_valun73
Passo Campolongo - pizes_dl_valun74
Passo Campolongo - pizes_dl_valun75
Passo Campolongo - pizes_dl_valun76
Passo Campolongo - pizes_dl_valun77
Passo Campolongo - pizes_dl_valun78
Passo Campolongo - pizes_dl_valun79
Passo Campolongo - pizes_dl_valun80
Passo Campolongo - pizes_dl_valun81
Passo Campolongo - pizes_dl_valun82
Passo Campolongo - pizes_dl_valun83
Passo Campolongo - pizes_dl_valun84
Passo Campolongo - pizes_dl_valun85
Passo Campolongo - pizes_dl_valun86
Passo Campolongo - pizes_dl_valun87
Passo Campolongo - pizes_dl_valun88
Passo Campolongo - pizes_dl_valun89
Passo Campolongo - pizes_dl_valun90
Passo Campolongo - pizes_dl_valun91
Passo Campolongo - pizes_dl_valun92
Passo Campolongo - pizes_dl_valun93
Passo Campolongo - pizes_dl_valun94
Passo Campolongo - pizes_dl_valun95
Passo Campolongo - pizes_dl_valun96
Passo Campolongo - pizes_dl_valun97
Passo Campolongo - pizes_dl_valun98
Passo Campolongo - pizes_dl_valun99
Passo Campolongo - pizes_dl_valun100
Passo Campolongo - pizes_dl_valun101
Passo Campolongo - pizes_dl_valun102
Passo Campolongo - pizes_dl_valun103
Passo Campolongo - pizes_dl_valun104
Passo Campolongo - pizes_dl_valun105
Passo Campolongo - pizes_dl_valun106
Passo Campolongo - pizes_dl_valun107
Passo Campolongo - pizes_dl_valun108
Passo Campolongo - pizes_dl_valun109
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Pizes dl Valun (Via Ferrata Vallon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki