Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPiz Boe / Passo Campolongo - Piz Boe
  

Passo Campolongo - Piz Boe (Via Ferrata Vallon)

 
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5193°N / 11,87393°E
Cilj: Piz Boe (3152 m)
Ime poti: Via Ferrata Vallon
Čas hoje: 4 h 40 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1292 m
Višinska razlika po poti: 1380 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 741
Ocena: 2 glasov
Število slik: 126
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti (proti jugu) do hotela Boe, ki se nahaja na desni zahodni strani ceste. Pri hotelu kjer so tudi smerokazi se usmerimo desno na makadamsko cesto za oznakami »Rifugio Lago Boe«. Za hotelom cesta zavije v desno in se malenkost spusti, nato pa se prične vzpenjati in preči smučišče. V nadaljevanju se cesta za krajši čas vzpenja skozi gozd nato pa nas pripelje na planino Malga Plan Fisti.
Nadaljujemo po cesti preko planine in malo za planino pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi peš pot proti koči Kaiser Hütte. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti. Po krajšem vzponu se nato desno odcepi še pot 638A proti vrhu Crep de Munt. Mi nadaljujemo levo po cesti s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Marmoladi ter na gore nad dolino Val Badia. Cesta se tu nekoliko strmeje vzpne in nas ponovno pripelje do smučišča. Nekoliko višje cesta zavije v desno in se še naprej vzpenja ob večinoma travnatih pobočjih. Cesta nato postane položnejša in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Lago Boe. Do koče vozi tudi krožno kabinska žičnica iz kraja Corvara v Val Badii. V bližini koče pa je tudi spodnja postaja sedežnice, ki pelje proti vrhu Vallon (2530m). Obe žičnici obratujeta tudi v poletnih mesecih.
V bližini koče kjer je razpotje nadaljujemo levo po smučišču kamor nas usmerijo oznake za jezero Lech de Boe ter kočo Ütia Franz Kostner. Pot poteka po desnem robu smučišča in nas po krajšem vzponu pripelje do omenjenega jezera, ki se nahaja desno od smučišča pod skalnatim grebenom.
Od jezera še naprej nadaljujemo po poti 638, ki zavije v levo in preči smučišče. V nadaljevanju nato pot poteka nekoliko levo od smučišča po delno travnatem terenu. Pot nas kmalu pripelje do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot 636 proti koči Kaiser Hütte (Rifugio Bec de Roces). Mi še naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja po pobočju vzporedno s smučiščem in kmalu se desno odcepi še pot 646A proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech). Še naprej nadaljujemo po poti, ki poteka levo od smučišča in počasi se nam pričnejo odpirati tudi lepi razgledi proti koči Ütia Franz Kostner ter na prepadne stene bližnjih vrhov v gorski skupini Sella. V nadaljevanju postane pobočje nekoliko položnejše in pot nas pripelje do označenega razpotja.
Desno se odcepi pot proti zgornji postaji žičnice Vallon ter naprej proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech), mi pa nadaljujemo levo po poti 638 proti koči Ütia Franz Kostner. Široka in razgledna pot poteka proti zahodu in nas hitro pripelje do še enega razpotja.
Levo je le še kratek vzpon do koče Ütia Franz Kostner. V kolikor obiščemo tudi kočo se nato vrnemo do razpotja in nadaljujemo desno na pot 638. Malo za razpotjem pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem kjer smo ponovno na razpotju.
Tokrat zapustimo pot 638 in se usmerimo desno na pot imenovano Roda de Valun. Pot nato poteka proti severozahodu in nas po meliščih pripelje v dolino obdano s prepadnimi vrhovi. Pot tu najprej v vzponu preči melišča na levi strani doline nato pa nas pripelje na bolj raven teren kjer je tudi razpotje.
Desno vodi lahka krožna pot Roda de Valun, mi pa nadaljujemo levo proti zavarovani plezalni poti Via Ferrata Vallon kamor nas usmeri večji napis na skali. Pot, ki je tu označena z rdeče modrimi markacijami se nato vzpne po melišču in nas pripelje do stene kjer se prične zavarovana pot. Pred vstopom v zavarovani del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom.
Zavarovana pot v začetnem delu zavije v desno in se nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Jeklenice so v tem delu dokaj ohlapne in tudi razdalja med klini na katere so pripete jeklenice je razmeroma velika. Pot nato za kratek čas zavije nekoliko v levo in nas pripelje pod še strmejša pobočja. Tu ponovno nadaljujemo v desno in po nekaj prečnih vzponih po izpostavljenem pobočju nas pot pripelje do visečega mostu. Preko mostu prečimo manjši slap nato pa postane vzpon še nekoliko zahtevnejši. Pot se za mostom vzpne skoraj navpično levo navzgor in za napredovanje je potrebno tudi nekaj moči v rokah (težavnost C). Zahteven del je sicer razmeroma kratek in zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer se nahaja tudi manjše jezerce.
Pot tu zavije v desno in se vzpenja po nezahtevnem pobočju s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Piz Boe ter na številne ostale vrhove v bližini. Pot nato zavije v levo in se rahlo vzpenja po skalnatem pobočju na desni strani doline. Na levi strani pa bomo tu opazili tudi nekoliko večje jezero, ki se nahaja pod zahodnimi pobočji vrha Pizes dl Valun. Mi še naprej nadaljujemo po razmeroma položni poti proti jugu, ki počasi zavije rahlo v desno. Ko se približamo vrhu Piz Lech Dlace pridemo do razpotja.
Desna pot obide vrh Piz Lech Dlace po zahodni strani in se nato priključi poti 672. Mi nadaljujemo levo in prečimo pobočje proti vzhodni strani omenjenega vrha. Ko se priključimo poti 672 postane pobočje nekoliko strmejše in sledi vzpon proti grebenu. Tu so nam na krajšem delu poti v pomoč tudi jeklenice. Na grebenu nato nadaljujemo desno in kmalu dosežemo vrh Piz Lech Dlace na katerem se nahaja večji možic.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in po kratkem spustu pridemo do sedlca kjer je razpotje. Z desne se nam tu priključi še druga pot od zavarovane poti Via Ferrata Vallon. Prav tako desno se odcepi tudi prečna pot proti koči Rifugio Boe, z leve pa se nam priključi neoznačena steza mimo jezera Eissee.
Mi nadaljujemo naravnost in se ponovno pričnemo vzpenjati po skalnatem pobočju. Nekoliko višje pot počasi zavije v levo in nas pripelje do grebena od koder se nam odpre razgled proti zahodu. Nadaljujemo po grebenu proti jugu in nato prečimo strmejša pobočja ob grebenu. Na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. Ko pridemo ponovno na greben dosežemo nekoliko manj znan vrh Cresta Strenta, ki pa je z 3124 metri drugo najvišji vrh v gorski skupini Sella.
Mi še naprej nadaljujemo proti jugu in v nadaljevanju pot poteka po položnejši zahodni strani grebena. Kmalu se nam z desne priključi še pot od koče Rifugio Boe in do vrha nato sledi le še krajši nezahteven vzpon.

Ob poti: Malga Plan Fisti (1930m), Rifugio Lago Boe (2185m), Lago Boe (2252m), Ütia Franz Kostner (2500m), Piz Lech Dlace (3009m), Cresta Strenta (3124m), Forces dai Ciamorces (3110m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Campolongo - piz_boe1
Passo Campolongo - piz_boe2
Passo Campolongo - piz_boe3
Passo Campolongo - piz_boe4
Passo Campolongo - piz_boe5
Passo Campolongo - piz_boe6
Passo Campolongo - piz_boe7
Passo Campolongo - piz_boe8
Passo Campolongo - piz_boe9
Passo Campolongo - piz_boe10
Passo Campolongo - piz_boe11
Passo Campolongo - piz_boe12
Passo Campolongo - piz_boe13
Passo Campolongo - piz_boe14
Passo Campolongo - piz_boe15
Passo Campolongo - piz_boe16
Passo Campolongo - piz_boe17
Passo Campolongo - piz_boe18
Passo Campolongo - piz_boe19
Passo Campolongo - piz_boe20
Passo Campolongo - piz_boe21
Passo Campolongo - piz_boe22
Passo Campolongo - piz_boe23
Passo Campolongo - piz_boe24
Passo Campolongo - piz_boe25
Passo Campolongo - piz_boe26
Passo Campolongo - piz_boe27
Passo Campolongo - piz_boe28
Passo Campolongo - piz_boe29
Passo Campolongo - piz_boe30
Passo Campolongo - piz_boe31
Passo Campolongo - piz_boe32
Passo Campolongo - piz_boe33
Passo Campolongo - piz_boe34
Passo Campolongo - piz_boe35
Passo Campolongo - piz_boe36
Passo Campolongo - piz_boe37
Passo Campolongo - piz_boe38
Passo Campolongo - piz_boe39
Passo Campolongo - piz_boe40
Passo Campolongo - piz_boe41
Passo Campolongo - piz_boe42
Passo Campolongo - piz_boe43
Passo Campolongo - piz_boe44
Passo Campolongo - piz_boe45
Passo Campolongo - piz_boe46
Passo Campolongo - piz_boe47
Passo Campolongo - piz_boe48
Passo Campolongo - piz_boe49
Passo Campolongo - piz_boe50
Passo Campolongo - piz_boe51
Passo Campolongo - piz_boe52
Passo Campolongo - piz_boe53
Passo Campolongo - piz_boe54
Passo Campolongo - piz_boe55
Passo Campolongo - piz_boe56
Passo Campolongo - piz_boe57
Passo Campolongo - piz_boe58
Passo Campolongo - piz_boe59
Passo Campolongo - piz_boe60
Passo Campolongo - piz_boe61
Passo Campolongo - piz_boe62
Passo Campolongo - piz_boe63
Passo Campolongo - piz_boe64
Passo Campolongo - piz_boe65
Passo Campolongo - piz_boe66
Passo Campolongo - piz_boe67
Passo Campolongo - piz_boe68
Passo Campolongo - piz_boe69
Passo Campolongo - piz_boe70
Passo Campolongo - piz_boe71
Passo Campolongo - piz_boe72
Passo Campolongo - piz_boe73
Passo Campolongo - piz_boe74
Passo Campolongo - piz_boe75
Passo Campolongo - piz_boe76
Passo Campolongo - piz_boe77
Passo Campolongo - piz_boe78
Passo Campolongo - piz_boe79
Passo Campolongo - piz_boe80
Passo Campolongo - piz_boe81
Passo Campolongo - piz_boe82
Passo Campolongo - piz_boe83
Passo Campolongo - piz_boe84
Passo Campolongo - piz_boe85
Passo Campolongo - piz_boe86
Passo Campolongo - piz_boe87
Passo Campolongo - piz_boe88
Passo Campolongo - piz_boe89
Passo Campolongo - piz_boe90
Passo Campolongo - piz_boe91
Passo Campolongo - piz_boe92
Passo Campolongo - piz_boe93
Passo Campolongo - piz_boe94
Passo Campolongo - piz_boe95
Passo Campolongo - piz_boe96
Passo Campolongo - piz_boe97
Passo Campolongo - piz_boe98
Passo Campolongo - piz_boe99
Passo Campolongo - piz_boe100
Passo Campolongo - piz_boe101
Passo Campolongo - piz_boe102
Passo Campolongo - piz_boe103
Passo Campolongo - piz_boe104
Passo Campolongo - piz_boe105
Passo Campolongo - piz_boe106
Passo Campolongo - piz_boe107
Passo Campolongo - piz_boe108
Passo Campolongo - piz_boe109
Passo Campolongo - piz_boe110
Passo Campolongo - piz_boe111
Passo Campolongo - piz_boe112
Passo Campolongo - piz_boe113
Passo Campolongo - piz_boe114
Passo Campolongo - piz_boe115
Passo Campolongo - piz_boe116
Passo Campolongo - piz_boe117
Passo Campolongo - piz_boe118
Passo Campolongo - piz_boe119
Passo Campolongo - piz_boe120
Passo Campolongo - piz_boe121
Passo Campolongo - piz_boe122
Passo Campolongo - piz_boe123
Passo Campolongo - piz_boe124
Passo Campolongo - piz_boe125
Passo Campolongo - piz_boe126
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Piz Boe (Via Ferrata Vallon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki