Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPico Setsas / Passo Campolongo - Pico Setsas
  

Passo Campolongo - Pico Setsas

 
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5193°N / 11,87393°E
Cilj: Pico Setsas (2429 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 569 m
Višinska razlika po poti: 730 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 135
Ocena: 4 glasov
Število slik: 113
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.

Opis poti:

S parkirišča ob hotelu Laguscei se vzpnemo po kolovozu, ki poteka desno pod žičnico in po nekaj deset metrih pridemo do označenega križišča.
Usmerimo se levo na slabši kolovoz, kamor nas usmerijo oznake za »Inzija, Pralongia«. Desno pa vodi kolovoz proti vrhu Cherz. Naša pot nato preči smučišče na levo stran žičnice in kolovoz hitro preide v stezo. Pot nas nato pripelje v gozd in levo navzdol se odcepi pot proti parkirišču Planac in naprej proti kraju Corvara. Mi nadaljujemo naravnost in pot nas hitro iz gozda pripelje na smučišče. Tu se pot za kratek čas strmo vzpne po smučišču nato pa s smučišča zavije v levo in ponovno preide v gozd. V nadaljevanju pot poteka skozi gozd iz katerega pa se nam občasno vseeno odprejo razgledi proti gorski skupini Puez. Takšna pot nas kmalu pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi še ena malenkost daljša pot od prelaza Passo Campolongo.
Na razpotju nadaljujemo levo in nato skozi gozd prečimo pobočja večinoma proti vzhodu. Pot nas nato iz gozda pripelje na jaso oziroma smučišče kjer je klopca ter še eno razpotje.
Levo navzdol vodi še ena pot proti kraju Corvara, desno vodi pot proti vrhu Cherz, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam »Inzija, Pralongia«. Položna pot, ki se občasno tudi rahlo spusti še naprej poteka skozi gozd proti vzhodu. Tu bomo ob poti opazili tudi kar nekaj klopc ter studenčkov. Ko pridemo iz gozda nato sledi le še kratek spust in pot nas pripelje do sedla Passo Incisa, kjer se priključimo makadamski cesti. Tu se na levi strani nahaja tudi lepo urejena koča La Marmotta.
Na označenem križišču pred kočo nadaljujemo naravnost po cesti v smeri Pralongia. Cesta se takoj od koče prične razmeroma strmo vzpenjati proti vzhodu. Tu pot poteka v bližini žičnice in smučišča Incisa. Še naprej nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti s katere se nam odpirajo vse lepši razgledi na gorske skupine Marmolada, Sella in Puez.
Levo nekoliko navzdol se nato odcepi pot proti koči Rifugio Punta Trieste, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti navzgor. Višje cesta zavije rahlo v levo in nas pripelje do še enega križišča. Levo vodi še ena pot proti omenjeni koči, mi pa nadaljujemo nekoliko v desno in se še naprej vzpenjamo proti vrhu Pralongia na katerem že vidimo zgornjo postajo žičnice. Po razgledni cesti nato nadaljujemo vse do vrha ob katerem se nahaja tudi koča Rifugio Pralongia. Od tu se nam odpre še lepši razgled tudi na gore nad dolino Val Badia ter proti vrhu Setsas.
Z vrha nadaljujemo po široki poti proti vzhodu kamor nas usmerijo oznake za Setsas in Col di Lana. Sprva se pot rahlo spusti in poteka po širokem neizrazitem grebenu. Pot nato še naprej poteka proti vzhodu in se prične rahlo vzpenjati. Ko se približamo pobočjem vrha Stores, pot zavije v levo in nas pripelje na severno stran omenjenega vrha, kjer je tudi označeno razpotje.
Tu zapustimo širšo makadamsko pot in se usmerimo desno navzgor na stezo, ki se vzpne po travnatem pobočju proti vrhu Stores. Po krajšem vzponu že zagledamo križ na vrhu. Pot nato zavije rahlo v levo in po vršnem travnatem pobočju kmalu dosežemo razgleden vrh s križem in klopco.
Z vrha Stores nadaljujemo po širokem travnatem grebenu in se v nadaljevanju kar nekaj časa večinoma rahlo spuščamo proti vzhodu. Kasneje postane greben na desno južno stran nekoliko bolj strm in pot se nato za kratek čas ponovno nekoliko vzpne. Sledi ponovno spust še naprej po levi strani travnatega grebena. Takšna pot nas nato pripelje do sedlca kjer prečimo kolovoz.
S sedla se ponovno pričnemo vzpenjati in ob poti je ponovno nekaj več dreves. Tu se vzpenjamo tudi ob potočku, ki občasno teče tudi po poti, ki je posledično lahko tudi nekoliko blatna. Drevesa v nadaljevanju ponovno postanejo redkejša in ko se nekoliko približamo pobočjem vrha Setsas nas pot pripelje do označenega razpotja.
Levo vodi pot proti vrhu Setsas, mi pa nadaljujemo naravnost po poti št. 23, ki vodi proti sedlu Passo Sief ter vrhu Col di Lana. Pot od razpotja nas nato vodi mimo manjše hišice ter se še naprej rahlo vzpenja po travnatem terenu. Sledi prečenje pobočja posutega s skalami in balvani, nato pa se pot rahlo spusti in teren ponovno postane nekoliko bolj travnat. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem pod prepadnimi stenami vrha Setsas. Tu teren ponovno postane bolj skalnat. V nadaljevanju nato pot preči pobočja pod prepadnimi stenami proti jugovzhodu in se občasno tudi rahlo spusti. Takšna pot nas nato pripelje pod pobočja vrha Pico Setsas kjer je tudi nekoliko slabše vidno neoznačeno razpotje. Vrh Pico Setsas je sicer že nekaj časa lepo viden s poti in se nahaja naravnost pred nami pod prepadnimi stenami vrha Setsas.
Na omenjenem razpotju zapustimo označeno pot proti sedlu Passo Sief in se usmerimo levo na neoznačeno pot proti vrhu Pico Setsas. Od razpotja se strmeje vzpnemo in pot nas vodi proti lepo vidnemu sedelcu na levi strani vrha Pico Setsas. Ta pot je bila včasih tudi označena, tako da lahko ob poti opazimo tudi še kakšno zbledelo markacijo. Na sedlu postane teren ponovno travnat in pot nas pripelje do ograje kjer se nam priključi tudi pot z vzhodne strani.
Na sedlu nadaljujemo desno ob ograji in se vzpnemo proti pobočju vrha Pico Setsas. Trava se kmalu konča in sledi nekoliko strmejši vzpon proti vrhu. Tu bomo ob poti opazili tudi nekaj ostankov iz časa prve svetovne vojne. Sledi še kratek vzpon po stopnicah in odpre se nam zelo lep razgled na vse strani. Do samega vrha kjer je postavljen manjši križ sledi le še nekaj metrov strmega vzpona kjer si moramo pomagati tudi z rokami.

Ob poti: Passo Incisa (1938m), Rifugio La Marmotta (1938m), Pralongia (2109m), Stores (2185m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Campolongo - pico_setsas1
Passo Campolongo - pico_setsas2
Passo Campolongo - pico_setsas3
Passo Campolongo - pico_setsas4
Passo Campolongo - pico_setsas5
Passo Campolongo - pico_setsas6
Passo Campolongo - pico_setsas7
Passo Campolongo - pico_setsas8
Passo Campolongo - pico_setsas9
Passo Campolongo - pico_setsas10
Passo Campolongo - pico_setsas11
Passo Campolongo - pico_setsas12
Passo Campolongo - pico_setsas13
Passo Campolongo - pico_setsas14
Passo Campolongo - pico_setsas15
Passo Campolongo - pico_setsas16
Passo Campolongo - pico_setsas17
Passo Campolongo - pico_setsas18
Passo Campolongo - pico_setsas19
Passo Campolongo - pico_setsas20
Passo Campolongo - pico_setsas21
Passo Campolongo - pico_setsas22
Passo Campolongo - pico_setsas23
Passo Campolongo - pico_setsas24
Passo Campolongo - pico_setsas25
Passo Campolongo - pico_setsas26
Passo Campolongo - pico_setsas27
Passo Campolongo - pico_setsas28
Passo Campolongo - pico_setsas29
Passo Campolongo - pico_setsas30
Passo Campolongo - pico_setsas31
Passo Campolongo - pico_setsas32
Passo Campolongo - pico_setsas33
Passo Campolongo - pico_setsas34
Passo Campolongo - pico_setsas35
Passo Campolongo - pico_setsas36
Passo Campolongo - pico_setsas37
Passo Campolongo - pico_setsas38
Passo Campolongo - pico_setsas39
Passo Campolongo - pico_setsas40
Passo Campolongo - pico_setsas41
Passo Campolongo - pico_setsas42
Passo Campolongo - pico_setsas43
Passo Campolongo - pico_setsas44
Passo Campolongo - pico_setsas45
Passo Campolongo - pico_setsas46
Passo Campolongo - pico_setsas47
Passo Campolongo - pico_setsas48
Passo Campolongo - pico_setsas49
Passo Campolongo - pico_setsas50
Passo Campolongo - pico_setsas51
Passo Campolongo - pico_setsas52
Passo Campolongo - pico_setsas53
Passo Campolongo - pico_setsas54
Passo Campolongo - pico_setsas55
Passo Campolongo - pico_setsas56
Passo Campolongo - pico_setsas57
Passo Campolongo - pico_setsas58
Passo Campolongo - pico_setsas59
Passo Campolongo - pico_setsas60
Passo Campolongo - pico_setsas61
Passo Campolongo - pico_setsas62
Passo Campolongo - pico_setsas63
Passo Campolongo - pico_setsas64
Passo Campolongo - pico_setsas65
Passo Campolongo - pico_setsas66
Passo Campolongo - pico_setsas67
Passo Campolongo - pico_setsas68
Passo Campolongo - pico_setsas69
Passo Campolongo - pico_setsas70
Passo Campolongo - pico_setsas71
Passo Campolongo - pico_setsas72
Passo Campolongo - pico_setsas73
Passo Campolongo - pico_setsas74
Passo Campolongo - pico_setsas75
Passo Campolongo - pico_setsas76
Passo Campolongo - pico_setsas77
Passo Campolongo - pico_setsas78
Passo Campolongo - pico_setsas79
Passo Campolongo - pico_setsas80
Passo Campolongo - pico_setsas81
Passo Campolongo - pico_setsas82
Passo Campolongo - pico_setsas83
Passo Campolongo - pico_setsas84
Passo Campolongo - pico_setsas85
Passo Campolongo - pico_setsas86
Passo Campolongo - pico_setsas87
Passo Campolongo - pico_setsas88
Passo Campolongo - pico_setsas89
Passo Campolongo - pico_setsas90
Passo Campolongo - pico_setsas91
Passo Campolongo - pico_setsas92
Passo Campolongo - pico_setsas93
Passo Campolongo - pico_setsas94
Passo Campolongo - pico_setsas95
Passo Campolongo - pico_setsas96
Passo Campolongo - pico_setsas97
Passo Campolongo - pico_setsas98
Passo Campolongo - pico_setsas99
Passo Campolongo - pico_setsas100
Passo Campolongo - pico_setsas101
Passo Campolongo - pico_setsas102
Passo Campolongo - pico_setsas103
Passo Campolongo - pico_setsas104
Passo Campolongo - pico_setsas105
Passo Campolongo - pico_setsas106
Passo Campolongo - pico_setsas107
Passo Campolongo - pico_setsas108
Passo Campolongo - pico_setsas109
Passo Campolongo - pico_setsas110
Passo Campolongo - pico_setsas111
Passo Campolongo - pico_setsas112
Passo Campolongo - pico_setsas113
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Pico Setsas ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki