Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiCresta Strenta / Passo Campolongo - Cresta Strenta
  

Passo Campolongo - Cresta Strenta (Via Ferrata Vallon)

 
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5193°N / 11,87393°E
Cilj: Cresta Strenta (3124 m)
Ime poti: Via Ferrata Vallon
Čas hoje: 4 h 25 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1264 m
Višinska razlika po poti: 1330 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 114
Ocena: 1 glasov
Število slik: 115
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti (proti jugu) do hotela Boe, ki se nahaja na desni zahodni strani ceste. Pri hotelu kjer so tudi smerokazi se usmerimo desno na makadamsko cesto za oznakami »Rifugio Lago Boe«. Za hotelom cesta zavije v desno in se malenkost spusti, nato pa se prične vzpenjati in preči smučišče. V nadaljevanju se cesta za krajši čas vzpenja skozi gozd nato pa nas pripelje na planino Malga Plan Fisti.
Nadaljujemo po cesti preko planine in malo za planino pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi peš pot proti koči Kaiser Hütte. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti. Po krajšem vzponu se nato desno odcepi še pot 638A proti vrhu Crep de Munt. Mi nadaljujemo levo po cesti s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Marmoladi ter na gore nad dolino Val Badia. Cesta se tu nekoliko strmeje vzpne in nas ponovno pripelje do smučišča. Nekoliko višje cesta zavije v desno in se še naprej vzpenja ob večinoma travnatih pobočjih. Cesta nato postane položnejša in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Lago Boe. Do koče vozi tudi krožno kabinska žičnica iz kraja Corvara v Val Badii. V bližini koče pa je tudi spodnja postaja sedežnice, ki pelje proti vrhu Vallon (2530m). Obe žičnici obratujeta tudi v poletnih mesecih.
V bližini koče kjer je razpotje nadaljujemo levo po smučišču kamor nas usmerijo oznake za jezero Lech de Boe ter kočo Ütia Franz Kostner. Pot poteka po desnem robu smučišča in nas po krajšem vzponu pripelje do omenjenega jezera, ki se nahaja desno od smučišča pod skalnatim grebenom.
Od jezera še naprej nadaljujemo po poti 638, ki zavije v levo in preči smučišče. V nadaljevanju nato pot poteka nekoliko levo od smučišča po delno travnatem terenu. Pot nas kmalu pripelje do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot 636 proti koči Kaiser Hütte (Rifugio Bec de Roces). Mi še naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja po pobočju vzporedno s smučiščem in kmalu se desno odcepi še pot 646A proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech). Še naprej nadaljujemo po poti, ki poteka levo od smučišča in počasi se nam pričnejo odpirati tudi lepi razgledi proti koči Ütia Franz Kostner ter na prepadne stene bližnjih vrhov v gorski skupini Sella. V nadaljevanju postane pobočje nekoliko položnejše in pot nas pripelje do označenega razpotja.
Desno se odcepi pot proti zgornji postaji žičnice Vallon ter naprej proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech), mi pa nadaljujemo levo po poti 638 proti koči Ütia Franz Kostner. Široka in razgledna pot poteka proti zahodu in nas hitro pripelje do še enega razpotja.
Levo je le še kratek vzpon do koče Ütia Franz Kostner. V kolikor obiščemo tudi kočo se nato vrnemo do razpotja in nadaljujemo desno na pot 638. Malo za razpotjem pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem kjer smo ponovno na razpotju.
Tokrat zapustimo pot 638 in se usmerimo desno na pot imenovano Roda de Valun. Pot nato poteka proti severozahodu in nas po meliščih pripelje v dolino obdano s prepadnimi vrhovi. Pot tu najprej v vzponu preči melišča na levi strani doline nato pa nas pripelje na bolj raven teren kjer je tudi razpotje.
Desno vodi lahka krožna pot Roda de Valun, mi pa nadaljujemo levo proti zavarovani plezalni poti Via Ferrata Vallon kamor nas usmeri večji napis na skali. Pot, ki je tu označena z rdeče modrimi markacijami se nato vzpne po melišču in nas pripelje do stene kjer se prične zavarovana pot. Pred vstopom v zavarovani del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom.
Zavarovana pot v začetnem delu zavije v desno in se nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Jeklenice so v tem delu dokaj ohlapne in tudi razdalja med klini na katere so pripete jeklenice je razmeroma velika. Pot nato za kratek čas zavije nekoliko v levo in nas pripelje pod še strmejša pobočja. Tu ponovno nadaljujemo v desno in po nekaj prečnih vzponih po izpostavljenem pobočju nas pot pripelje do visečega mostu. Preko mostu prečimo manjši slap nato pa postane vzpon še nekoliko zahtevnejši. Pot se za mostom vzpne skoraj navpično levo navzgor in za napredovanje je potrebno tudi nekaj moči v rokah (težavnost C). Zahteven del je sicer razmeroma kratek in zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer se nahaja tudi manjše jezerce.
Pot tu zavije v desno in se vzpenja po nezahtevnem pobočju s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Piz Boe ter na številne ostale vrhove v bližini. Pot nato zavije v levo in se rahlo vzpenja po skalnatem pobočju na desni strani doline. Na levi strani pa bomo tu opazili tudi nekoliko večje jezero, ki se nahaja pod zahodnimi pobočji vrha Pizes dl Valun. Mi še naprej nadaljujemo po razmeroma položni poti proti jugu, ki počasi zavije rahlo v desno. Ko se približamo vrhu Piz Lech Dlace pridemo do razpotja.
Desna pot obide vrh Piz Lech Dlace po zahodni strani in se nato priključi poti 672. Mi nadaljujemo levo in prečimo pobočje proti vzhodni strani omenjenega vrha. Ko se priključimo poti 672 postane pobočje nekoliko strmejše in sledi vzpon proti grebenu. Tu so nam na krajšem delu poti v pomoč tudi jeklenice. Na grebenu nato nadaljujemo desno in kmalu dosežemo vrh Piz Lech Dlace na katerem se nahaja večji možic.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in po kratkem spustu pridemo do sedlca kjer je razpotje. Z desne se nam tu priključi še druga pot od zavarovane poti Via Ferrata Vallon. Prav tako desno se odcepi tudi prečna pot proti koči Rifugio Boe, z leve pa se nam priključi neoznačena steza mimo jezera Eissee.
Mi nadaljujemo naravnost in se ponovno pričnemo vzpenjati po skalnatem pobočju. Nekoliko višje pot počasi zavije v levo in nas pripelje do grebena od koder se nam odpre razgled proti zahodu. Nadaljujemo po grebenu proti jugu in nato prečimo strmejša pobočja ob grebenu. Na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. Ko pridemo ponovno na greben dosežemo nekoliko manj znan vrh Cresta Strenta, ki pa je z 3124 metri drugo najvišji vrh v gorski skupini Sella.

Ob poti: Malga Plan Fisti (1930m), Rifugio Lago Boe (2185m), Lago Boe (2252m), Ütia Franz Kostner (2500m), Piz Lech Dlace (3009m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Piz Boe (10 min)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Campolongo - cresta_strenta1
Passo Campolongo - cresta_strenta2
Passo Campolongo - cresta_strenta3
Passo Campolongo - cresta_strenta4
Passo Campolongo - cresta_strenta5
Passo Campolongo - cresta_strenta6
Passo Campolongo - cresta_strenta7
Passo Campolongo - cresta_strenta8
Passo Campolongo - cresta_strenta9
Passo Campolongo - cresta_strenta10
Passo Campolongo - cresta_strenta11
Passo Campolongo - cresta_strenta12
Passo Campolongo - cresta_strenta13
Passo Campolongo - cresta_strenta14
Passo Campolongo - cresta_strenta15
Passo Campolongo - cresta_strenta16
Passo Campolongo - cresta_strenta17
Passo Campolongo - cresta_strenta18
Passo Campolongo - cresta_strenta19
Passo Campolongo - cresta_strenta20
Passo Campolongo - cresta_strenta21
Passo Campolongo - cresta_strenta22
Passo Campolongo - cresta_strenta23
Passo Campolongo - cresta_strenta24
Passo Campolongo - cresta_strenta25
Passo Campolongo - cresta_strenta26
Passo Campolongo - cresta_strenta27
Passo Campolongo - cresta_strenta28
Passo Campolongo - cresta_strenta29
Passo Campolongo - cresta_strenta30
Passo Campolongo - cresta_strenta31
Passo Campolongo - cresta_strenta32
Passo Campolongo - cresta_strenta33
Passo Campolongo - cresta_strenta34
Passo Campolongo - cresta_strenta35
Passo Campolongo - cresta_strenta36
Passo Campolongo - cresta_strenta37
Passo Campolongo - cresta_strenta38
Passo Campolongo - cresta_strenta39
Passo Campolongo - cresta_strenta40
Passo Campolongo - cresta_strenta41
Passo Campolongo - cresta_strenta42
Passo Campolongo - cresta_strenta43
Passo Campolongo - cresta_strenta44
Passo Campolongo - cresta_strenta45
Passo Campolongo - cresta_strenta46
Passo Campolongo - cresta_strenta47
Passo Campolongo - cresta_strenta48
Passo Campolongo - cresta_strenta49
Passo Campolongo - cresta_strenta50
Passo Campolongo - cresta_strenta51
Passo Campolongo - cresta_strenta52
Passo Campolongo - cresta_strenta53
Passo Campolongo - cresta_strenta54
Passo Campolongo - cresta_strenta55
Passo Campolongo - cresta_strenta56
Passo Campolongo - cresta_strenta57
Passo Campolongo - cresta_strenta58
Passo Campolongo - cresta_strenta59
Passo Campolongo - cresta_strenta60
Passo Campolongo - cresta_strenta61
Passo Campolongo - cresta_strenta62
Passo Campolongo - cresta_strenta63
Passo Campolongo - cresta_strenta64
Passo Campolongo - cresta_strenta65
Passo Campolongo - cresta_strenta66
Passo Campolongo - cresta_strenta67
Passo Campolongo - cresta_strenta68
Passo Campolongo - cresta_strenta69
Passo Campolongo - cresta_strenta70
Passo Campolongo - cresta_strenta71
Passo Campolongo - cresta_strenta72
Passo Campolongo - cresta_strenta73
Passo Campolongo - cresta_strenta74
Passo Campolongo - cresta_strenta75
Passo Campolongo - cresta_strenta76
Passo Campolongo - cresta_strenta77
Passo Campolongo - cresta_strenta78
Passo Campolongo - cresta_strenta79
Passo Campolongo - cresta_strenta80
Passo Campolongo - cresta_strenta81
Passo Campolongo - cresta_strenta82
Passo Campolongo - cresta_strenta83
Passo Campolongo - cresta_strenta84
Passo Campolongo - cresta_strenta85
Passo Campolongo - cresta_strenta86
Passo Campolongo - cresta_strenta87
Passo Campolongo - cresta_strenta88
Passo Campolongo - cresta_strenta89
Passo Campolongo - cresta_strenta90
Passo Campolongo - cresta_strenta91
Passo Campolongo - cresta_strenta92
Passo Campolongo - cresta_strenta93
Passo Campolongo - cresta_strenta94
Passo Campolongo - cresta_strenta95
Passo Campolongo - cresta_strenta96
Passo Campolongo - cresta_strenta97
Passo Campolongo - cresta_strenta98
Passo Campolongo - cresta_strenta99
Passo Campolongo - cresta_strenta100
Passo Campolongo - cresta_strenta101
Passo Campolongo - cresta_strenta102
Passo Campolongo - cresta_strenta103
Passo Campolongo - cresta_strenta104
Passo Campolongo - cresta_strenta105
Passo Campolongo - cresta_strenta106
Passo Campolongo - cresta_strenta107
Passo Campolongo - cresta_strenta108
Passo Campolongo - cresta_strenta109
Passo Campolongo - cresta_strenta110
Passo Campolongo - cresta_strenta111
Passo Campolongo - cresta_strenta112
Passo Campolongo - cresta_strenta113
Passo Campolongo - cresta_strenta114
Passo Campolongo - cresta_strenta115
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Cresta Strenta (Via Ferrata Vallon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki