Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Cresta Strenta / Passo Campolongo - Cresta Strenta (Lichtenfels)

Passo Campolongo - Cresta Strenta (Lichtenfels)

Natisni
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Širina/Dolžina: 46,5193°N 11,87393°E
Ime poti: Lichtenfels
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Ferata: A/B
Višinska razlika: 1264 m
Višinska razlika po poti: 1320 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 409
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 111
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti (proti jugu) do hotela Boe, ki se nahaja na desni zahodni strani ceste. Pri hotelu kjer so tudi smerokazi se usmerimo desno na makadamsko cesto za oznakami »Rifugio Lago Boe«. Za hotelom cesta zavije v desno in se malenkost spusti, nato pa se prične vzpenjati in preči smučišče. V nadaljevanju se cesta za krajši čas vzpenja skozi gozd nato pa nas pripelje na planino Malga Plan Fisti.
Nadaljujemo po cesti preko planine in malo za planino pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi peš pot proti koči Kaiser Hütte. Mi nadaljujemo desno in se še naprej vzpenjamo po cesti. Po krajšem vzponu se nato desno odcepi še pot 638A proti vrhu Crep de Munt. Mi nadaljujemo levo po cesti s katere se nam odpirajo lepi razgledi proti Marmoladi ter na gore nad dolino Val Badia. Cesta se tu nekoliko strmeje vzpne in nas ponovno pripelje do smučišča. Nekoliko višje cesta zavije v desno in se še naprej vzpenja ob večinoma travnatih pobočjih. Cesta nato postane položnejša in nas kmalu pripelje do koče Rifugio Lago Boe. Do koče vozi tudi krožno kabinska žičnica iz kraja Corvara v Val Badii. V bližini koče pa je tudi spodnja postaja sedežnice, ki pelje proti vrhu Vallon (2530 m). Obe žičnici obratujeta tudi v poletnih mesecih.
V bližini koče kjer je razpotje nadaljujemo levo po smučišču kamor nas usmerijo oznake za jezero Lech de Boe ter kočo Ütia Franz Kostner. Pot poteka po desnem robu smučišča in nas po krajšem vzponu pripelje do omenjenega jezera, ki se nahaja desno od smučišča pod skalnatim grebenom.
Od jezera še naprej nadaljujemo po poti 638, ki zavije v levo in preči smučišče. V nadaljevanju nato pot poteka nekoliko levo od smučišča po delno travnatem terenu. Pot nas kmalu pripelje do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot 636 proti koči Kaiser Hütte (Rifugio Bec de Roces). Mi še naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja po pobočju vzporedno s smučiščem in kmalu se desno odcepi še pot 646A proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech). Še naprej nadaljujemo po poti, ki poteka levo od smučišča in počasi se nam pričnejo odpirati tudi lepi razgledi proti koči Ütia Franz Kostner ter na prepadne stene bližnjih vrhov v gorski skupini Sella. V nadaljevanju postane pobočje nekoliko položnejše in pot nas pripelje do označenega razpotja.
Desno se odcepi pot proti zgornji postaji žičnice Vallon ter naprej proti vrhu Boeseekofel (Piz da Lech), mi pa nadaljujemo levo po poti 638 proti koči Ütia Franz Kostner. Široka in razgledna pot poteka proti zahodu in nas hitro pripelje do še enega razpotja.
V kolikor ne obiščemo koče lahko na razpotju nadaljujemo naravnost na pot 638, sicer pa se usmerimo levo in po kratkem vzponu dosežemo kočo Ütia Franz Kostner.
Pri koči se usmerimo desno na pot 637 in po kratkem spustu pridemo do razpotja. Levo navzdol vodi pot 637 proti kraju Arabba, mi pa nadaljujemo desno na pot 638. Po nekaj deset metrih se nato desno odcepi pot proti zavarovani poti Via Ferrata Vallon ter proti poti Roda de Valun. Tokrat nadaljujemo levo in pot se pričnemo prečno vzpenjati po meliščih. Po kratkem vzponu smo ponovno na razpotju.
Levo vodi pot proti prelazu Passo Pordoi ter pot 638 proti vrhu Piz Boe. Mi se na razpotju usmerimo desno navzgor na pot 672 (Lichtenfels), ki prav tako vodi proti vrhu Piz Boe. Pot se od razpotja prične vzpenjati po meliščih in poteka po desni strani doline navzgor. Na koncu doline pot zavije desno v skalovje in postane zahtevnejša. Pot, ki je dobro zavarovana z jeklenico tu poteka po strmem skalnatem pobočju in se nekajkrat nekoliko strmeje vzpne. Izkušenejši gorniki bodo vzpon zmogli tudi brez samovarovanja. Razmeroma kratek zavarovani del se nato konča in pot postane manj zahtevna.
V nadaljevanju pot nato zavije v levo in nato nekaj časa večinoma v rahlem vzponu preči strma pobočja na vzhodni strani vrha Pizes dl Valun. Po prečenju nas pot pripelje na manj strma pobočja kjer pridemo do označenega razpotja.
Mi na razpotju nadaljujemo desno po poti 672 (Lichtenfels), naravnost pa vodi pot, ki se kasneje priključi poti 638. Naša pot se nato vzpenja nekoliko na levo od široke in razmeroma položne doline in poteka proti zahodu. Ko pridemo na jugozahodno stran vrha Pizes dl Valun pot zavije še nekoliko v levo in nas pripelje na širok greben s katerega se nam odpre lep razgled proti vrhu Piz Boe. Še naprej nadaljujemo proti zahodu in kmalu pridemo pod pobočje vrha Piz Lech Dlace. Pot se tu grebenu umakne na desno stran in po krajšem vzponu po meliščih se nam z desne strani priključi še zavarovana pot Via Ferrata Vallon.
Pri razpotju pot zavije v levo in se vzpne po strmejšem skalnatem pobočju. Na krajšem delu nam je v pomoč tudi nekaj jeklenic. Na grebenu nato nadaljujemo desno in kmalu dosežemo vrh Piz Lech Dlace na katerem se nahaja večji možic.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in po kratkem spustu pridemo do sedlca kjer je razpotje. Z desne se nam tu priključi še druga pot od zavarovane poti Via Ferrata Vallon. Prav tako desno se odcepi tudi prečna pot proti koči Rifugio Boe, z leve pa se nam priključi neoznačena steza mimo jezera Eissee.
Mi nadaljujemo naravnost in se ponovno pričnemo vzpenjati po skalnatem pobočju. Nekoliko višje pot počasi zavije v levo in nas pripelje do grebena od koder se nam odpre razgled proti zahodu. Nadaljujemo po grebenu proti jugu in nato prečimo strmejša pobočja ob grebenu. Na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. Ko pridemo ponovno na greben dosežemo nekoliko manj znan vrh Cresta Strenta, ki pa je z 3124 metri drugo najvišji vrh v gorski skupini Sella.
zemljevid poti - Cresta Strenta
Ob poti: Malga Plan Fisti (1930m), Rifugio Lago Boe (2185m), Lago Boe (2252m), Ütia Franz Kostner (2500m), Piz Lech Dlace (3009m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Piz Boe
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Passo Campolongo - Cresta Strenta1
Passo Campolongo - Cresta Strenta2
Passo Campolongo - Cresta Strenta3
Passo Campolongo - Cresta Strenta4
Passo Campolongo - Cresta Strenta5
Passo Campolongo - Cresta Strenta6
Passo Campolongo - Cresta Strenta7
Passo Campolongo - Cresta Strenta8
Passo Campolongo - Cresta Strenta9
Passo Campolongo - Cresta Strenta10
Passo Campolongo - Cresta Strenta11
Passo Campolongo - Cresta Strenta12
Passo Campolongo - Cresta Strenta13
Passo Campolongo - Cresta Strenta14
Passo Campolongo - Cresta Strenta15
Passo Campolongo - Cresta Strenta16
Passo Campolongo - Cresta Strenta17
Passo Campolongo - Cresta Strenta18
Passo Campolongo - Cresta Strenta19
Passo Campolongo - Cresta Strenta20
Passo Campolongo - Cresta Strenta21
Passo Campolongo - Cresta Strenta22
Passo Campolongo - Cresta Strenta23
Passo Campolongo - Cresta Strenta24
Passo Campolongo - Cresta Strenta25
Passo Campolongo - Cresta Strenta26
Passo Campolongo - Cresta Strenta27
Passo Campolongo - Cresta Strenta28
Passo Campolongo - Cresta Strenta29
Passo Campolongo - Cresta Strenta30
Passo Campolongo - Cresta Strenta31
Passo Campolongo - Cresta Strenta32
Passo Campolongo - Cresta Strenta33
Passo Campolongo - Cresta Strenta34
Passo Campolongo - Cresta Strenta35
Passo Campolongo - Cresta Strenta36
Passo Campolongo - Cresta Strenta37
Passo Campolongo - Cresta Strenta38
Passo Campolongo - Cresta Strenta39
Passo Campolongo - Cresta Strenta40
Passo Campolongo - Cresta Strenta41
Passo Campolongo - Cresta Strenta42
Passo Campolongo - Cresta Strenta43
Passo Campolongo - Cresta Strenta44
Passo Campolongo - Cresta Strenta45
Passo Campolongo - Cresta Strenta46
Passo Campolongo - Cresta Strenta47
Passo Campolongo - Cresta Strenta48
Passo Campolongo - Cresta Strenta49
Passo Campolongo - Cresta Strenta50
Passo Campolongo - Cresta Strenta51
Passo Campolongo - Cresta Strenta52
Passo Campolongo - Cresta Strenta53
Passo Campolongo - Cresta Strenta54
Passo Campolongo - Cresta Strenta55
Passo Campolongo - Cresta Strenta56
Passo Campolongo - Cresta Strenta57
Passo Campolongo - Cresta Strenta58
Passo Campolongo - Cresta Strenta59
Passo Campolongo - Cresta Strenta60
Passo Campolongo - Cresta Strenta61
Passo Campolongo - Cresta Strenta62
Passo Campolongo - Cresta Strenta63
Passo Campolongo - Cresta Strenta64
Passo Campolongo - Cresta Strenta65
Passo Campolongo - Cresta Strenta66
Passo Campolongo - Cresta Strenta67
Passo Campolongo - Cresta Strenta68
Passo Campolongo - Cresta Strenta69
Passo Campolongo - Cresta Strenta70
Passo Campolongo - Cresta Strenta71
Passo Campolongo - Cresta Strenta72
Passo Campolongo - Cresta Strenta73
Passo Campolongo - Cresta Strenta74
Passo Campolongo - Cresta Strenta75
Passo Campolongo - Cresta Strenta76
Passo Campolongo - Cresta Strenta77
Passo Campolongo - Cresta Strenta78
Passo Campolongo - Cresta Strenta79
Passo Campolongo - Cresta Strenta80
Passo Campolongo - Cresta Strenta81
Passo Campolongo - Cresta Strenta82
Passo Campolongo - Cresta Strenta83
Passo Campolongo - Cresta Strenta84
Passo Campolongo - Cresta Strenta85
Passo Campolongo - Cresta Strenta86
Passo Campolongo - Cresta Strenta87
Passo Campolongo - Cresta Strenta88
Passo Campolongo - Cresta Strenta89
Passo Campolongo - Cresta Strenta90
Passo Campolongo - Cresta Strenta91
Passo Campolongo - Cresta Strenta92
Passo Campolongo - Cresta Strenta93
Passo Campolongo - Cresta Strenta94
Passo Campolongo - Cresta Strenta95
Passo Campolongo - Cresta Strenta96
Passo Campolongo - Cresta Strenta97
Passo Campolongo - Cresta Strenta98
Passo Campolongo - Cresta Strenta99
Passo Campolongo - Cresta Strenta100
Passo Campolongo - Cresta Strenta101
Passo Campolongo - Cresta Strenta102
Passo Campolongo - Cresta Strenta103
Passo Campolongo - Cresta Strenta104
Passo Campolongo - Cresta Strenta105
Passo Campolongo - Cresta Strenta106
Passo Campolongo - Cresta Strenta107
Passo Campolongo - Cresta Strenta108
Passo Campolongo - Cresta Strenta109
Passo Campolongo - Cresta Strenta110
Passo Campolongo - Cresta Strenta111
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Cresta Strenta (Lichtenfels)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki