Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiCol di Lana / Passo Campolongo - Col di Lana
  

Passo Campolongo - Col di Lana

 
Izhodišče: Passo Campolongo (1860 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,5193°N / 11,87393°E
Cilj: Col di Lana (2452 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 20 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 592 m
Višinska razlika po poti: 870 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 133
Ocena: 4 glasov
Število slik: 140
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino, ki nas pripelje v Italijo. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo krajev Dobbiaco / Toblach in Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Val Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini mimo krajev La Vila ter Corvara. Sledi vzpon proti prelazu Passo Campolongo. Nekaj sto metrov pred prelazom bomo na levi strani opazili makadamsko parkirišče na katerem parkiramo. Parkirišče se nahaja za hotelom Laguscei nasproti avtobusne postaje. Ob cesti je tudi spodnja postaja sedežnice. Manjše parkirišče je tudi na desni strani ceste pred avtobusno postajo.

Opis poti:

S parkirišča ob hotelu Laguscei se vzpnemo po kolovozu, ki poteka desno pod žičnico in po nekaj deset metrih pridemo do označenega križišča.
Usmerimo se levo na slabši kolovoz, kamor nas usmerijo oznake za »Inzija, Pralongia«. Desno pa vodi kolovoz proti vrhu Cherz. Naša pot nato preči smučišče na levo stran žičnice in kolovoz hitro preide v stezo. Pot nas nato pripelje v gozd in levo navzdol se odcepi pot proti parkirišču Planac in naprej proti kraju Corvara. Mi nadaljujemo naravnost in pot nas hitro iz gozda pripelje na smučišče. Tu se pot za kratek čas strmo vzpne po smučišču nato pa s smučišča zavije v levo in ponovno preide v gozd. V nadaljevanju pot poteka skozi gozd iz katerega pa se nam občasno vseeno odprejo razgledi proti gorski skupini Puez. Takšna pot nas kmalu pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi še ena malenkost daljša pot od prelaza Passo Campolongo.
Na razpotju nadaljujemo levo in nato skozi gozd prečimo pobočja večinoma proti vzhodu. Pot nas nato iz gozda pripelje na jaso oziroma smučišče kjer je klopca ter še eno razpotje.
Levo navzdol vodi še ena pot proti kraju Corvara, desno vodi pot proti vrhu Cherz, mi pa še naprej nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam »Inzija, Pralongia«. Položna pot, ki se občasno tudi rahlo spusti še naprej poteka skozi gozd proti vzhodu. Tu bomo ob poti opazili tudi kar nekaj klopc ter studenčkov. Ko pridemo iz gozda nato sledi le še kratek spust in pot nas pripelje do sedla Passo Incisa, kjer se priključimo makadamski cesti. Tu se na levi strani nahaja tudi lepo urejena koča La Marmotta.
Na označenem križišču pred kočo nadaljujemo naravnost po cesti v smeri Pralongia. Cesta se takoj od koče prične razmeroma strmo vzpenjati proti vzhodu. Tu pot poteka v bližini žičnice in smučišča Incisa. Še naprej nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti s katere se nam odpirajo vse lepši razgledi na gorske skupine Marmolada, Sella in Puez.
Levo nekoliko navzdol se nato odcepi pot proti koči Rifugio Punta Trieste, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti navzgor. Višje cesta zavije rahlo v levo in nas pripelje do še enega križišča. Levo vodi še ena pot proti omenjeni koči, mi pa nadaljujemo nekoliko v desno in se še naprej vzpenjamo proti vrhu Pralongia na katerem že vidimo zgornjo postajo žičnice. Po razgledni cesti nato nadaljujemo vse do vrha ob katerem se nahaja tudi koča Rifugio Pralongia. Od tu se nam odpre še lepši razgled tudi na gore nad dolino Val Badia ter proti vrhu Setsas.
Z vrha nadaljujemo po široki poti proti vzhodu kamor nas usmerijo oznake za Setsas in Col di Lana. Sprva se pot rahlo spusti in poteka po širokem neizrazitem grebenu. Pot nato še naprej poteka proti vzhodu in se prične rahlo vzpenjati. Ko se približamo pobočjem vrha Stores, pot zavije v levo in nas pripelje na severno stran omenjenega vrha, kjer je tudi označeno razpotje.
Tu zapustimo širšo makadamsko pot in se usmerimo desno navzgor na stezo, ki se vzpne po travnatem pobočju proti vrhu Stores. Po krajšem vzponu že zagledamo križ na vrhu. Pot nato zavije rahlo v levo in po vršnem travnatem pobočju kmalu dosežemo razgleden vrh s križem in klopco.
Z vrha Stores nadaljujemo po širokem travnatem grebenu in se v nadaljevanju kar nekaj časa večinoma rahlo spuščamo proti vzhodu. Kasneje postane greben na desno južno stran nekoliko bolj strm in pot se nato za kratek čas ponovno nekoliko vzpne. Sledi ponovno spust še naprej po levi strani travnatega grebena. Takšna pot nas nato pripelje do sedlca kjer prečimo kolovoz.
S sedla se ponovno pričnemo vzpenjati in ob poti je ponovno nekaj več dreves. Tu se vzpenjamo tudi ob potočku, ki občasno teče tudi po poti, ki je posledično lahko tudi nekoliko blatna. Drevesa v nadaljevanju ponovno postanejo redkejša in ko se nekoliko približamo pobočjem vrha Setsas nas pot pripelje do označenega razpotja.
Levo vodi pot proti vrhu Setsas, mi pa nadaljujemo naravnost po poti št. 23, ki vodi proti sedlu Passo Sief ter vrhu Col di Lana. Pot od razpotja nas nato vodi mimo manjše hišice ter se še naprej rahlo vzpenja po travnatem terenu. Sledi prečenje pobočja posutega s skalami in balvani, nato pa se pot rahlo spusti in teren ponovno postane nekoliko bolj travnat. Kasneje pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem pod prepadnimi stenami vrha Setsas. Tu teren ponovno postane bolj skalnat. V nadaljevanju nato pot preči pobočja pod prepadnimi stenami proti jugovzhodu in se občasno tudi rahlo spusti. Takšna pot nas nato pripelje pod pobočja vrha Pico Setsas kjer je tudi nekoliko slabše vidno neoznačeno razpotje. Levo vodi neoznačena pot proti vrhu Pico Setsas, mi pa nadaljujemo naprej proti sedlu Passo Sief. Položna pot nas nato pripelje na južno stran vrha Pico Setsas kjer se nam z vzhodne strani priključi še pot od prelaza Passo Valparola.
Na razpotju nadaljujemo desno ob pašni ograji ter se po travnatem pobočju nekoliko spustimo do sedla Passo Sief.
Na sedlu kjer je razpotje nadaljujemo naravnost po grebenu proti vrhu Monte Sief. Tu bomo ob poti opazili številne vojaške rove in jarke, ki so lepo obnovljeni. Razgledni poti ob vojaških jarkih nato sledimo vse do vrha Monte Sief s katerega se nam odprejo še lepši razgledi tudi proti jugu.
Z vrha nadaljujemo po grebenu proti vzhodu in se spustimo v krater, ki je nastal med prvo svetovno vojno, ko je avstrijska stran zminirala greben z 45.005 kg eksploziva. Iz kraterja se nato s pomočjo jeklenic in nekaj skob ponovno vzpnemo na greben. V nadaljevanju lepo urejena pot poteka večinoma ob južni strani grebena in nekajkrat so nam v pomoč tudi varovala. S poti imamo sicer ves čas lep razgled na gore južno od nas ob poti pa bomo opazili številne ostanke iz časa prve svetovne vojne. Kasneje sledi še nekoliko strmejši vzpon po stopnicah, nato pa bomo kmalu pred seboj zagledali kapelico, ki se nahaja pod vrhom. Do razglednega vrha je od tu le še nekaj metrov vzpona.

Ob poti: Passo Incisa (1938m), Rifugio La Marmotta (1938m), Pralongia (2109m), Stores (2185m), Passo Sief (2209m), Monte Sief (2424m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Passo Campolongo - col_di_lana1
Passo Campolongo - col_di_lana2
Passo Campolongo - col_di_lana3
Passo Campolongo - col_di_lana4
Passo Campolongo - col_di_lana5
Passo Campolongo - col_di_lana6
Passo Campolongo - col_di_lana7
Passo Campolongo - col_di_lana8
Passo Campolongo - col_di_lana9
Passo Campolongo - col_di_lana10
Passo Campolongo - col_di_lana11
Passo Campolongo - col_di_lana12
Passo Campolongo - col_di_lana13
Passo Campolongo - col_di_lana14
Passo Campolongo - col_di_lana15
Passo Campolongo - col_di_lana16
Passo Campolongo - col_di_lana17
Passo Campolongo - col_di_lana18
Passo Campolongo - col_di_lana19
Passo Campolongo - col_di_lana20
Passo Campolongo - col_di_lana21
Passo Campolongo - col_di_lana22
Passo Campolongo - col_di_lana23
Passo Campolongo - col_di_lana24
Passo Campolongo - col_di_lana25
Passo Campolongo - col_di_lana26
Passo Campolongo - col_di_lana27
Passo Campolongo - col_di_lana28
Passo Campolongo - col_di_lana29
Passo Campolongo - col_di_lana30
Passo Campolongo - col_di_lana31
Passo Campolongo - col_di_lana32
Passo Campolongo - col_di_lana33
Passo Campolongo - col_di_lana34
Passo Campolongo - col_di_lana35
Passo Campolongo - col_di_lana36
Passo Campolongo - col_di_lana37
Passo Campolongo - col_di_lana38
Passo Campolongo - col_di_lana39
Passo Campolongo - col_di_lana40
Passo Campolongo - col_di_lana41
Passo Campolongo - col_di_lana42
Passo Campolongo - col_di_lana43
Passo Campolongo - col_di_lana44
Passo Campolongo - col_di_lana45
Passo Campolongo - col_di_lana46
Passo Campolongo - col_di_lana47
Passo Campolongo - col_di_lana48
Passo Campolongo - col_di_lana49
Passo Campolongo - col_di_lana50
Passo Campolongo - col_di_lana51
Passo Campolongo - col_di_lana52
Passo Campolongo - col_di_lana53
Passo Campolongo - col_di_lana54
Passo Campolongo - col_di_lana55
Passo Campolongo - col_di_lana56
Passo Campolongo - col_di_lana57
Passo Campolongo - col_di_lana58
Passo Campolongo - col_di_lana59
Passo Campolongo - col_di_lana60
Passo Campolongo - col_di_lana61
Passo Campolongo - col_di_lana62
Passo Campolongo - col_di_lana63
Passo Campolongo - col_di_lana64
Passo Campolongo - col_di_lana65
Passo Campolongo - col_di_lana66
Passo Campolongo - col_di_lana67
Passo Campolongo - col_di_lana68
Passo Campolongo - col_di_lana69
Passo Campolongo - col_di_lana70
Passo Campolongo - col_di_lana71
Passo Campolongo - col_di_lana72
Passo Campolongo - col_di_lana73
Passo Campolongo - col_di_lana74
Passo Campolongo - col_di_lana75
Passo Campolongo - col_di_lana76
Passo Campolongo - col_di_lana77
Passo Campolongo - col_di_lana78
Passo Campolongo - col_di_lana79
Passo Campolongo - col_di_lana80
Passo Campolongo - col_di_lana81
Passo Campolongo - col_di_lana82
Passo Campolongo - col_di_lana83
Passo Campolongo - col_di_lana84
Passo Campolongo - col_di_lana85
Passo Campolongo - col_di_lana86
Passo Campolongo - col_di_lana87
Passo Campolongo - col_di_lana88
Passo Campolongo - col_di_lana89
Passo Campolongo - col_di_lana90
Passo Campolongo - col_di_lana91
Passo Campolongo - col_di_lana92
Passo Campolongo - col_di_lana93
Passo Campolongo - col_di_lana94
Passo Campolongo - col_di_lana95
Passo Campolongo - col_di_lana96
Passo Campolongo - col_di_lana97
Passo Campolongo - col_di_lana98
Passo Campolongo - col_di_lana99
Passo Campolongo - col_di_lana100
Passo Campolongo - col_di_lana101
Passo Campolongo - col_di_lana102
Passo Campolongo - col_di_lana103
Passo Campolongo - col_di_lana104
Passo Campolongo - col_di_lana105
Passo Campolongo - col_di_lana106
Passo Campolongo - col_di_lana107
Passo Campolongo - col_di_lana108
Passo Campolongo - col_di_lana109
Passo Campolongo - col_di_lana110
Passo Campolongo - col_di_lana111
Passo Campolongo - col_di_lana112
Passo Campolongo - col_di_lana113
Passo Campolongo - col_di_lana114
Passo Campolongo - col_di_lana115
Passo Campolongo - col_di_lana116
Passo Campolongo - col_di_lana117
Passo Campolongo - col_di_lana118
Passo Campolongo - col_di_lana119
Passo Campolongo - col_di_lana120
Passo Campolongo - col_di_lana121
Passo Campolongo - col_di_lana122
Passo Campolongo - col_di_lana123
Passo Campolongo - col_di_lana124
Passo Campolongo - col_di_lana125
Passo Campolongo - col_di_lana126
Passo Campolongo - col_di_lana127
Passo Campolongo - col_di_lana128
Passo Campolongo - col_di_lana129
Passo Campolongo - col_di_lana130
Passo Campolongo - col_di_lana131
Passo Campolongo - col_di_lana132
Passo Campolongo - col_di_lana133
Passo Campolongo - col_di_lana134
Passo Campolongo - col_di_lana135
Passo Campolongo - col_di_lana136
Passo Campolongo - col_di_lana137
Passo Campolongo - col_di_lana138
Passo Campolongo - col_di_lana139
Passo Campolongo - col_di_lana140
Diskusija o izletu Passo Campolongo - Col di Lana ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki