Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Alteck / Parkplatz Innerfragant - Alteck (čez Fraganter Scharte)

Parkplatz Innerfragant - Alteck (čez Fraganter Scharte)

Natisni
Izhodišče: Parkplatz Innerfragant (1230 m)
Širina/Dolžina: 46,98044°N 13,0517°E
Ime poti: čez Fraganter Scharte
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1712 m
Višinska razlika po poti: 1850 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 442
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 158
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Od Karavanškega predora sledimo avtocesti proti Salzburgu do avtocestnega križišča kjer zavijemo levo proti Spittalu. Iz Spittala se peljemo proti Lienzu. Malo za tem ko se konča avtocesta, pri kraju Möllbrücke, zavijemo desno proti kraju Mallnitz in alpski cesti Großglockner. Tej cesti nato sledimo do kraja Kleindorf (malo za krajem Flattach) kjer nas oznake „Mölltaler Gletscher“ usmerijo desno na vzpenjajočo cesto proti spodnji postaji vzpenjače. Tej cesti nato sledimo vse do velikih parkirišč pri spodnji postaji vzpenjače.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki je zaprta za promet. Po kratkem vzponu po cesti nas smerokazi usmerijo desno na pešpot „Richard Helfer Weg“. Po pešpoti se tudi izognemo predorom na cesti skozi katere je hoja prepovedana.
Od razpotja se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati skozi gozd po razmeroma slabo uhojeni stezi. Višje se za krajši čas priključimo cesti nato pa ponovno zavijemo desno na pešpot, ki je označena z Knafeljčevimi markacijami. Pot se večinoma vzpenja skozi gozd in preči nekaj krajših jas. Kasneje nas pot pripelje na nekoliko strmejša pobočja s katerih se nam občasno odpre razgled na slapove potoka Astrombach na drugi strani strme doline. Na krajšem prečenju kjer je pobočje zelo strmo nam je v pomoč tudi vrv. Pot tu ni pretirano zahtevna, treba pa je biti pozoren saj lahko zaradi grmičevja in visoke trave ne opazimo, da je ob ozki poti pobočje zelo strmo. Pot nato s strmih pobočij zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati. Po takšni poti skozi gozd nato kmalu dosežemo gorsko cesto.
Nadaljujemo desno po cesti, ki se rahlo spušča in nas pripelje do označenega razpotja v bližini jezera Wurtenspeicher. Usmerimo se levo na kolovoz in po kratkem vzponu pridemo do jezera. V bližini jezera so tudi klopi in miza.
Kolovoz ki poteka ob jezeru se kmalu konča, mi pa se usmerimo levo na pešpot. Pot v nadaljevanju večinoma v rahlem vzponu preči pobočje nad jezerom proti severu, pri tem pa prečimo tudi nekaj manjših potočkov. Kasneje pot zavije nekoliko v levo in se za kratek čas vzpenja v ključih. Sledi prečenje nekoliko strmejšega pobočja, kjer obidemo manjši podor. Tu je potrebno tudi nekaj malega previdnosti. Kasneje vse bolj razgledna pot postane manj strma in poteka proti severu. Še vedno pa moramo biti pozorni kod hodimo saj je ob stezi kar nekaj globokih lukenj. Pot se nato malenkost spusti in nas pripelje v bližino jezera Mernigsee.
Tu pot zavije rahlo v desno ter preči potok, nato pa se prične vzpenjati po pobočju nad jezerom. Ponovno hodimo proti severu in kmalu prečimo pobočje pod sedežnico, ki pelje proti koči Weißseehaus. Pot nato zavije levo in sledi kratek vzpon po pobočju levo od smučišča. Kasneje pot poteka po smučišču in nas pripelje do gorske ceste kjer je razpotje.
Desno rahlo navzdol je le nekaj deset metrov do vmesne postaje žičnice (Mittelstation), naravnost po smučišču vodi pešpot proti koči Duisburger Hütte, mi pa se usmerimo levo na cesto proti koči Weißseehaus, ki jo lahko že vidimo pred seboj. Od razpotja se vzpenjamo po razgledni asfaltirani cesti ob kateri se v poletnih mesecih pase živina. Po razgledni cesti nato kmalu dosežemo kočo Weißseehaus.
Od koče nadaljujemo po cesti, ki se rahlo spusti in nato za kratek čas poteka ob jezeru Weißsee. Cesta se nato ponovno prične vzpenjati in zavije nekoliko v desno ter nas pripelje do velikega umetnega jezera Hochwurtenspeicher. Cesta nas po robu jeza pripelje na desno stran jezera kjer se asfaltirana cesta konča.
Tu se desno odcepi pešpot proti koči Duisburger Hütte, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti ob jezeru. Kmalu pridemo do križišča, kjer se desno odcepi še cesta proti koči Duisburger Hütte. Mi še naprej nadaljujemo po levi položni cesti, ki ves čas poteka ob jezeru. Ob lepih razgledih na vrhove nad jezerom nas cesta pripelje na severno stran jezera kjer je več razpotij.
Mi se usmerimo desno (proti severovzhodu) za oznakami „Fraganter Scharte“, rahlo levo pa vodi direktna pot proti škrbini Niedere Scharte. Pot od razpotja nekaj časa poteka po smučišču ob potoku nato pa zavije odločno v levo in se prične strmeje vzpenjati. Ko se nekoliko približamo strmejšim pobočjem pot zavije v desno in se nato prečno vzpenja vse do škrbine Fraganter Scharte kjer je razpotje.
Na škrbini kjer se nam odpre pogled proti severu ter vrhu Hoher Sonnblick se usmerimo levo za oznakami „Niedere Scharte“, desno pa vodi pot proti vrhu Schareck. Od razpotja hodimo po položni poti, ki poteka po širokem grebenu. Pot nas tu vodi mimo manjše vremenske postaje, ki se nahaja rahlo levo s poti. Ko se približamo vrhu Goldbergtauernkopf, se pot umakne grebenu na severno stran kjer v rahlem vzponu prečimo pobočje po skalnih ploščah. Sledi vzpon nazaj proti grebenu do vrha Goldbergtauernkopf.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in se nekoliko spustimo do škrbine Niedere Scharte kjer je razpotje.
Z leve strani se nam priključi direktna pot od jezera Hochwurtenspeicher, desno navzdol vodi pot proti vrhu Hoher Sonnblick, mi pa nadaljujemo naravnost proti vrhu Alteck.
Od škrbine se pot ponovno prične vzpenjati in nas sprva vodi mimo tabel, ki označujejo da vstopamo v naravni park Hohe Tauern. Pot nato zavije za kratek čas v levo, ko pa se približamo nekoliko strmejšemu pobočju pa nadaljujemo odločno v desno. Pot nas nato po skalnih ploščah pripelje na severno stran vrha Alteck. Steza tu ni vidna zato moramo biti pozorni na markacije, ki nas vodijo po skalnih ploščah. Potrebno je tudi nekaj previdnosti saj nekatere skale niso povsem stabilne. Pot v nadaljevanju se prične strmeje vzpenjati, še naprej pa poteka po skalnih ploščah. Takšna pot poteka vse do grebena na severozahodni strani gore. Tu nadaljujemo levo in po prečenju ob grebenu pridemo do zahtevnejšega dela malo pod vrhom. Najprej se vzpnemo ob jeklenici nazaj do grebena, nato pa sledi še kratek vzpon po ozkem grebenu na katerem so velike skalne plošče. Na nekaj mestih je pot tudi precej izpostavljena. Zahtevnost nato popusti in sledi le še kratek vzpon do razglednega vrha.
Ob poti: Wurtenspeicher (1695m), Mernigsee (2040m), Mittelstation (Mölltaler Gletscher) (2234m), Weißseehaus (2381m), Weißsee (2365m), Hochwurtenspeicher (2417m), Fraganter Scharte (2753m), Goldbergtauernkopf (2775m), Niedere Scharte (2695m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Parkplatz Innerfragant - Alteck1
Parkplatz Innerfragant - Alteck2
Parkplatz Innerfragant - Alteck3
Parkplatz Innerfragant - Alteck4
Parkplatz Innerfragant - Alteck5
Parkplatz Innerfragant - Alteck6
Parkplatz Innerfragant - Alteck7
Parkplatz Innerfragant - Alteck8
Parkplatz Innerfragant - Alteck9
Parkplatz Innerfragant - Alteck10
Parkplatz Innerfragant - Alteck11
Parkplatz Innerfragant - Alteck12
Parkplatz Innerfragant - Alteck13
Parkplatz Innerfragant - Alteck14
Parkplatz Innerfragant - Alteck15
Parkplatz Innerfragant - Alteck16
Parkplatz Innerfragant - Alteck17
Parkplatz Innerfragant - Alteck18
Parkplatz Innerfragant - Alteck19
Parkplatz Innerfragant - Alteck20
Parkplatz Innerfragant - Alteck21
Parkplatz Innerfragant - Alteck22
Parkplatz Innerfragant - Alteck23
Parkplatz Innerfragant - Alteck24
Parkplatz Innerfragant - Alteck25
Parkplatz Innerfragant - Alteck26
Parkplatz Innerfragant - Alteck27
Parkplatz Innerfragant - Alteck28
Parkplatz Innerfragant - Alteck29
Parkplatz Innerfragant - Alteck30
Parkplatz Innerfragant - Alteck31
Parkplatz Innerfragant - Alteck32
Parkplatz Innerfragant - Alteck33
Parkplatz Innerfragant - Alteck34
Parkplatz Innerfragant - Alteck35
Parkplatz Innerfragant - Alteck36
Parkplatz Innerfragant - Alteck37
Parkplatz Innerfragant - Alteck38
Parkplatz Innerfragant - Alteck39
Parkplatz Innerfragant - Alteck40
Parkplatz Innerfragant - Alteck41
Parkplatz Innerfragant - Alteck42
Parkplatz Innerfragant - Alteck43
Parkplatz Innerfragant - Alteck44
Parkplatz Innerfragant - Alteck45
Parkplatz Innerfragant - Alteck46
Parkplatz Innerfragant - Alteck47
Parkplatz Innerfragant - Alteck48
Parkplatz Innerfragant - Alteck49
Parkplatz Innerfragant - Alteck50
Parkplatz Innerfragant - Alteck51
Parkplatz Innerfragant - Alteck52
Parkplatz Innerfragant - Alteck53
Parkplatz Innerfragant - Alteck54
Parkplatz Innerfragant - Alteck55
Parkplatz Innerfragant - Alteck56
Parkplatz Innerfragant - Alteck57
Parkplatz Innerfragant - Alteck58
Parkplatz Innerfragant - Alteck59
Parkplatz Innerfragant - Alteck60
Parkplatz Innerfragant - Alteck61
Parkplatz Innerfragant - Alteck62
Parkplatz Innerfragant - Alteck63
Parkplatz Innerfragant - Alteck64
Parkplatz Innerfragant - Alteck65
Parkplatz Innerfragant - Alteck66
Parkplatz Innerfragant - Alteck67
Parkplatz Innerfragant - Alteck68
Parkplatz Innerfragant - Alteck69
Parkplatz Innerfragant - Alteck70
Parkplatz Innerfragant - Alteck71
Parkplatz Innerfragant - Alteck72
Parkplatz Innerfragant - Alteck73
Parkplatz Innerfragant - Alteck74
Parkplatz Innerfragant - Alteck75
Parkplatz Innerfragant - Alteck76
Parkplatz Innerfragant - Alteck77
Parkplatz Innerfragant - Alteck78
Parkplatz Innerfragant - Alteck79
Parkplatz Innerfragant - Alteck80
Parkplatz Innerfragant - Alteck81
Parkplatz Innerfragant - Alteck82
Parkplatz Innerfragant - Alteck83
Parkplatz Innerfragant - Alteck84
Parkplatz Innerfragant - Alteck85
Parkplatz Innerfragant - Alteck86
Parkplatz Innerfragant - Alteck87
Parkplatz Innerfragant - Alteck88
Parkplatz Innerfragant - Alteck89
Parkplatz Innerfragant - Alteck90
Parkplatz Innerfragant - Alteck91
Parkplatz Innerfragant - Alteck92
Parkplatz Innerfragant - Alteck93
Parkplatz Innerfragant - Alteck94
Parkplatz Innerfragant - Alteck95
Parkplatz Innerfragant - Alteck96
Parkplatz Innerfragant - Alteck97
Parkplatz Innerfragant - Alteck98
Parkplatz Innerfragant - Alteck99
Parkplatz Innerfragant - Alteck100
Parkplatz Innerfragant - Alteck101
Parkplatz Innerfragant - Alteck102
Parkplatz Innerfragant - Alteck103
Parkplatz Innerfragant - Alteck104
Parkplatz Innerfragant - Alteck105
Parkplatz Innerfragant - Alteck106
Parkplatz Innerfragant - Alteck107
Parkplatz Innerfragant - Alteck108
Parkplatz Innerfragant - Alteck109
Parkplatz Innerfragant - Alteck110
Parkplatz Innerfragant - Alteck111
Parkplatz Innerfragant - Alteck112
Parkplatz Innerfragant - Alteck113
Parkplatz Innerfragant - Alteck114
Parkplatz Innerfragant - Alteck115
Parkplatz Innerfragant - Alteck116
Parkplatz Innerfragant - Alteck117
Parkplatz Innerfragant - Alteck118
Parkplatz Innerfragant - Alteck119
Parkplatz Innerfragant - Alteck120
Parkplatz Innerfragant - Alteck121
Parkplatz Innerfragant - Alteck122
Parkplatz Innerfragant - Alteck123
Parkplatz Innerfragant - Alteck124
Parkplatz Innerfragant - Alteck125
Parkplatz Innerfragant - Alteck126
Parkplatz Innerfragant - Alteck127
Parkplatz Innerfragant - Alteck128
Parkplatz Innerfragant - Alteck129
Parkplatz Innerfragant - Alteck130
Parkplatz Innerfragant - Alteck131
Parkplatz Innerfragant - Alteck132
Parkplatz Innerfragant - Alteck133
Parkplatz Innerfragant - Alteck134
Parkplatz Innerfragant - Alteck135
Parkplatz Innerfragant - Alteck136
Parkplatz Innerfragant - Alteck137
Parkplatz Innerfragant - Alteck138
Parkplatz Innerfragant - Alteck139
Parkplatz Innerfragant - Alteck140
Parkplatz Innerfragant - Alteck141
Parkplatz Innerfragant - Alteck142
Parkplatz Innerfragant - Alteck143
Parkplatz Innerfragant - Alteck144
Parkplatz Innerfragant - Alteck145
Parkplatz Innerfragant - Alteck146
Parkplatz Innerfragant - Alteck147
Parkplatz Innerfragant - Alteck148
Parkplatz Innerfragant - Alteck149
Parkplatz Innerfragant - Alteck150
Parkplatz Innerfragant - Alteck151
Parkplatz Innerfragant - Alteck152
Parkplatz Innerfragant - Alteck153
Parkplatz Innerfragant - Alteck154
Parkplatz Innerfragant - Alteck155
Parkplatz Innerfragant - Alteck156
Parkplatz Innerfragant - Alteck157
Parkplatz Innerfragant - Alteck158
Diskusija o izletu Parkplatz Innerfragant - Alteck (čez Fraganter Scharte)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki