Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Gamsspitzl / Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)

Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)

Natisni
Izhodišče: Parkirišče Sulzenauhütte (1590 m)
Širina/Dolžina: 47,01593°N 11,18084°E
Ime poti: mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1461 m
Višinska razlika po poti: 1461 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Hochstubai, 31/1 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 540
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Z avtoceste zavijemo pri izvozu 10-Schönberg in udobni cesti po Stubajski dolini sledimo do krajev Neustift im Stubaital, središča Stubajske doline, in Volderau, kjer se še vedno široka asfaltna cesta prične nekoliko izraziteje vzpenjati v smeri Mutterbergalm in smučišča Stubaier Gletscher. Kmalu na levi zagledamo velik slapa Grawa in parkirišče pri istoimenski planini; tu je prvo izhodišče za vzpon proti Sulzenauhütte. Po nekaj minutah nadaljnje vožnje parkiramo na precej prostornem namenskem parkirišču, ki nam omogoča najlagodnejši pristop h koči, in kjer pri izhodišču opazimo veliko informativno tablo s poudarkom na vzponu k Sulzenauhütte.Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza Schönberg. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani smeri.
Opis poti:
Z izhodišča se sprehodimo preko mostička in, sledeč oznakam za kočo Sulzenauhütte in planino Sulzenau, nadaljujemo po ozki stezi, ki nas v okljukih vodi preko gozdne strmine proti jugu. Zmerno strmi, precej netežavni poti, s katere se občasno odpirajo lepi razgledi nad Stubajsko dolino, se po približno 45 minutah pridruži nekoliko strmejša varianta poti, ki se preko gozdnega terena nad Grawa Alm prebije ob robu velikega slapa Grawa. Steza se na tem mestu obrne proti vzhodu in nas po približno 15 minutah pripelje na velike ravnice, kjer se nam pod pečinami, nad katerimi stoji Sulzenauhütte, razkrije planina Sulzenau. Zanesljive oznake nas vodijo mimo planine in usmerijo na ozko stezo, ki v okljukih preči strmo pobočje in nas po okoli dveh urah hoje od izhodišča pripelje do koče Sulzenauhütte.

Pri koči, ki stoji sredi privlačnega vodnatega sveta Visokega Stubaja, se ozremo proti oznakam za Nürnberger Hütte in Wilder Freiger, ki nas od koče vodijo proti vzhodu (v smeri Route Seescharte in Leo Schöpf’s Route; zahtevna in bolj neposredna Lübeckerweg se kmalu odcepi in zavije strmo proti jugu). Sprva precej položna steza nas kmalu pripelje do zahodnega roba nad večjim jezerom Grünausee, kjer se nam razkrije prelep pogled proti Wilder Freigerju in bližnjim vrhovom; tu se odcepi zahtevnejša neoznačena pot, ki na vrh pripelje preko Freigerjevega ledenika. Po kratkem prečenju severno nad jezerom se znajdemo na razpotju: širša steza se nadaljuje proti Nürnberger Hütte, mi pa se usmerimo na nekoliko manj očitno pot, ki nas vodi ob vzhodnem robu nad jezerom Grünausee. Še vedno precej nezahtevna pot nas preko travnatega pobočja povede v vse bolj skalnat teren, kjer napredujemo v smeri naslednjega cilja, sedla Seescharte med vrhovoma Urfallspitze (2805 m) in Gamsspitzl (3051 m). Po kratkem rahlo strmejšem vzponu po kamnitem svetu po okoli dveh urah hoje od koče pristopimo na sedlo, kjer se nam odkrije prostran razgled proti goram in ledenikom vzhodnega dela osrednje skupine Visokega Stubaja.

S sedla nadaljujemo po stezi, ki po gruščnatem terenu proti jugu preči pod masivom Gamsspitzla. Kmalu pridemo do razpotja pri veliki skali, kjer se usmerimo strmo navzgor (zahodno, oznaka GSP.); v levo, proti jugu, se nadaljuje pot proti Wilder Freigerju.
Preko neprijetno krušljivega grušča se vzpnemo v smeri proti dokaj ostremu grebenu, ki se mu umaknemo na vzhodno stran in prečimo pod njim. Ko greben postane položnejši in lažje prehoden, nas oznake usmerijo nanj. Od tu nas do vrha loči le še nekaj minut nezahtevne hoje po širokem vršnem grebenu Gamsspitzla. Od razpotja je do vrha okoli 15-20 minut vzpona.

Gamsspitzl je razmeroma lahko dosegljiv vrh v delu pogorja Hochstubai, ki sicer praviloma privablja turiste z ambicijami po zahtevnejših gorskih ciljih. Ne glede na to pa utegne vrh, ki ponudi čudovit pogled na vršna prostranstva Wilder Freigerja, jezero Freiger See in okoliške gore, predstavljati prijetno popestrilo ob vzponu Wilder Freiger, kadar pa nam okoliščine ne dopuščajo bolj velikopoteznih podvigov, pa tudi dokaj mikaven samostojni cilj.
Zaključni vzpon proti vrhu sicer tehnično ni zahteven, a bi si spričo krušljivosti in občasne strmine morda vendarle zaslužil oznako "delno zahteven"; le-ta zagotovo velja v mesecih, ko je na pobočjih Gamsspitzla še sneg.
zemljevid poti - Gamsspitzl
Ob poti: Sulzenauhütte (2191m), Seescharte (2762m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl1
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl2
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl3
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl4
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl5
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl6
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl7
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl8
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl9
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl10
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl11
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl12
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl13
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl14
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl15
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl16
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl17
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl18
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl19
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl20
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl21
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl22
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl23
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl24
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl25
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl26
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl27
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl28
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl29
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl30
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl31
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl32
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl33
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl34
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl35
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl36
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl37
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl38
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl39
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl40
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl41
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl42
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl43
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl44
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl45
Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl46
Diskusija o izletu Parkirišče Sulzenauhütte - Gamsspitzl (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki