Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Becherhaus / Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)

Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)

Natisni
Izhodišče: Parkirišče Sulzenauhütte (1590 m)
Širina/Dolžina: 47,01593°N 11,18084°E
Ime poti: mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte
Čas hoje: 7 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1605 m
Višinska razlika po poti: 1950 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Hochstubai, 31/1 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje): cepin, dereze
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 407
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Z avtoceste zavijemo pri izvozu 10-Schönberg in udobni cesti po Stubajski dolini sledimo do krajev Neustift im Stubaital, središča Stubajske doline, in Volderau, kjer se še vedno široka asfaltna cesta prične nekoliko izraziteje vzpenjati v smeri Mutterbergalm in smučišča Stubaier Gletscher. Kmalu na levi zagledamo velik slapa Grawa in parkirišče pri istoimenski planini; tu je prvo izhodišče za vzpon proti Sulzenauhütte. Po nekaj minutah nadaljnje vožnje parkiramo na precej prostornem namenskem parkirišču, ki nam omogoča najlagodnejši pristop h koči, in kjer pri izhodišču opazimo veliko informativno tablo s poudarkom na vzponu k Sulzenauhütte.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza Schönberg. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani smeri.
Opis poti:
Z izhodišča se sprehodimo preko mostička in, sledeč oznakam za kočo Sulzenauhütte in planino Sulzenau, nadaljujemo po ozki stezi, ki nas v okljukih vodi preko gozdne strmine proti jugu. Zmerno strmi, precej netežavni poti, s katere se občasno odpirajo lepi razgledi nad Stubajsko dolino, se po približno 45 minutah pridruži nekoliko strmejša varianta poti, ki se preko gozdnega terena nad Grawa Alm prebije ob robu velikega slapa Grawa. Steza se na tem mestu obrne proti vzhodu in nas po približno 15 minutah pripelje na velike ravnice, kjer se nam pod pečinami, nad katerimi stoji Sulzenauhütte, razkrije planina Sulzenau. Zanesljive oznake nas vodijo mimo planine in usmerijo na ozko stezo, ki v okljukih preči strmo pobočje in nas po okoli dveh urah hoje od izhodišča pripelje do koče Sulzenauhütte.

Pri koči, ki stoji sredi privlačnega vodnatega sveta Visokega Stubaja, se ozremo proti oznakam za Nürnberger Hütte in Wilder Freiger, ki nas od koče vodijo proti vzhodu (v smeri Route Seescharte in Leo Schöpf’s Route; zahtevna in bolj neposredna Lübeckerweg se kmalu odcepi in zavije strmo proti jugu). Sprva precej položna steza nas kmalu pripelje do zahodnega roba nad večjim jezerom Grünausee, kjer se nam razkrije prelep pogled proti Wilder Freigerju in bližnjim vrhovom; tu se odcepi zahtevnejša neoznačena pot, ki na vrh pripelje preko Freigerjevega ledenika. Po kratkem prečenju severno nad jezerom se znajdemo na razpotju: širša steza se nadaljuje proti Nürnberger Hütte, mi pa se usmerimo na nekoliko manj očitno pot, ki nas vodi ob vzhodnem robu nad jezerom Grünausee. Še vedno precej nezahtevna pot nas preko travnatega pobočja povede v vse bolj skalnat teren, kjer napredujemo v smeri naslednjega cilja, sedla Seescharte med vrhovoma Urfallspitze (2805 m) in Gamsspitzl (3051 m). Po kratkem rahlo strmejšem vzponu po kamnitem svetu po okoli dveh urah hoje od koče pristopimo na sedlo, kjer se nam odkrije prostran razgled proti goram in ledenikom vzhodnega dela osrednje skupine Visokega Stubaja.

S sedla nadaljujemo po stezi, ki po gruščnatem terenu proti jugu preči pod masivom Gamsspitzla. Kmalu pridemo do razpotja pri veliki skali, od kjer se je moč razmeroma enostavno in hitro povzpeti na Gamsspitzl, ki ponuja čudovit razgled na vršni predel Wilder Freigerja; kratko stranpot na ta lahko dosegljivi tritisočak toplo priporočam.
Od razpotja nadaljujemo po stezi, ki preči nekaj snežišč, ki ostanejo vso leto, in se prične vse strmeje vzpenjati proti grebenu med dvema krakoma ledenika, ki oklepa južno pročelje Wilder Freigerja. V nadaljevanju gruščnate poti je potrebno mestoma malenkost poplezati, teren pa je včasih nekoliko nestabilen.
Kmalu se znajdemo na širokem stranskem grebenu, ki nam ponuja neoviran pogled proti nadaljevanju poti. Greben je mestoma rahlo prepaden, preko najbolj neugodnih mest pa nam pomagajo varovala (jeklenice in stope). V tem delu oznake poniknejo in se od tu pojavijo le še v presledkih, mi pa se še naprej držimo grebena; na dveh mestih se ostri rezi umaknemo proti vzhodu in prečimo pod njim. Pri spustu na vršni del ledenika nam pomaga jeklenica.

Po kratkem in poleti praviloma neproblematičnem prečenju ledenika, kjer nas usmerjajo palice, se s pomočjo pritrjene vrvi vzpnemo preko skalnatega pobočja pod vršnim grebenom Wilder Freigerja, ki ga dosežemo v bližini točke na prevalu Signalgipfel (3392 m). Od tu je možen kratek vzpon po grebenu na vrh Wilder Freigerja (cca. 15 minut; glej opis vzpona na Wilder Freiger).

Naša pot se na grebenu usmeri proti vzhodu in se rahlo vzpne do manjše meteorološke postaje na Signalgipflu. Tu se ozremo proti jugu in sledimo bogato označeni in zavarovani grebenski poti, ki se s pomočjo številnih jeklenic in pritrjene vrvi s Signalgipfla strmo spušča proti ledeniku Übeltalferner.
Po okoli 20 minutah spusta dosežemo rob ledenika in nadaljujemo po mestoma nekoliko bolj zračnemu grebenu proti koči, ki jo lahko spremljamo na vzpetini pred nami. Pred zaključnim vzponom se nam pridruži pot, ki se vzpne z ledenika Übeltalferner. V zadnjem delu poti se greben razširi, do koče pa nas privedejo v skalo vklesane stopnice.

Koča, ki leži na mikavni, visokemu gnezdu podobni lokaciji, je ugodno izhodišče za vzpone na nekatere izmed najvišjih vrhov v Stubajskih Alpah. Čeprav za pričujoči pristop v visokem poletju in zgodnji jeseni praviloma nujno ne potrebujemo zimske opreme, naj le-ta spričo ledeniške krajine ne umanjka v nahrbtniku; to še posebej velja v primeru, da se nameravamo vzpeti na kakšnega izmed bližnjih vršacev.
zemljevid poti - Becherhaus
Ob poti: Sulzenauhütte (2191m), Seescharte (2762m), Signalgipfel (3392m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus1
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus2
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus3
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus4
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus5
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus6
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus7
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus8
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus9
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus10
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus11
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus12
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus13
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus14
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus15
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus16
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus17
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus18
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus19
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus20
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus21
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus22
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus23
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus24
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus25
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus26
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus27
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus28
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus29
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus30
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus31
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus32
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus33
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus34
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus35
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus36
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus37
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus38
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus39
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus40
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus41
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus42
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus43
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus44
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus45
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus46
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus47
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus48
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus49
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus50
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus51
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus52
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus53
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus54
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus55
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus56
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus57
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus58
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus59
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus60
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus61
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus62
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus63
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus64
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus65
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus66
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus67
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus68
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus69
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus70
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus71
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus72
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus73
Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus74
Diskusija o izletu Parkirišče Sulzenauhütte - Becherhaus (mimo Sulzenauhütte in preko sedla Seescharte)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki