Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Severne apneniške Alpe / Hoher Kopf / Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf (Königsjodler)

Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf (Königsjodler)

Natisni
Izhodišče: Parkirišče Erichhütte (1339 m)
Širina/Dolžina: 47,39164°N 13,04879°E
Ime poti: Königsjodler
Čas hoje: 7 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D
Višinska razlika: 1536 m
Višinska razlika po poti: 1800 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 4.025
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 126
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschberg in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za Höchkonig ter Dienten am Höchkonig. Cesta se prične vzpenjati in nas pripelje na sedlo Dientner sattel. Od sedla nadaljujemo še dobrih 100 metrov po cesti, ki se prične spuščati, nato pa bomo na desni strani ceste opazili parkirišče na katerem parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo za oznakami »Erichhütte 30 min« na gorsko cesto, ki je zaprta za promet. Makadamska cesta po kateri se vzpenjamo nas vodi ob pašnikih z lepim razgledom na Visoke ture ter na bližnje vrhove nad kočo Erichhütte. Pot nas nato vodi skozi kratek pas gozda kjer prečimo tudi manjši potok. V nadaljevanju pot ponovno poteka ob pašnikih vse do koče Erichhütte na planini Schönbergalm.
Od koče nadaljujemo desno za oznakami »Königsjodler Klettersteig, Hochkönig« in se pričnemo rahlo vzpenjati po travnatih pobočjih proti severovzhodu. Pot nas kmalu pripelje do razpotja kjer nadaljujemo levo v smeri Hochköniga, desno pa vodi pot proti vrhu Taghaube (2159 m).
V nadaljevanju se pot nekaj časa vzpenja ob redkem ruševju, nato pa nas po za odtenek strmejšem travnatem pobočju pripelje do še enega razpotja. Desno vodi zavarovana plezalna pot na Granlspitz (2307 m), mi pa nadaljujemo levo proti škrbini Hochscharte.
Pot se tu obrne rahlo v levo in nas s travnatih pobočij pripelje na strmejša skalnata pobočja, ki jih sprva prečimo proti severu. Po prečenju pot zavije v desno in se vzpne proti škrbini Hochscharte. Na tem delu je pot dokaj krušljiva in v pomoč nam je tudi krajša lestev, vendar pot tu še ni posebno zahtevna. Na škrbini nadaljujemo levo in po kratkem vzponu smo ponovno na razpotju. Desno se odcepi nekoliko lažja pot št. 432, ki vodi proti škrbini Birgkarscharte in naprej na Hochkönig ali Hoher Kopf. Mi nadaljujemo levo in pot nas hitro pripelje do vstopa v zavarovano plezalno pot Köngsjodler.
Pred vstopom v plezalni del se opremimo s čelado ter samovarovanjem, priporočljiva pa je uporaba tudi plezalnih rokavic.
V začetnem delu se pot strmo vzpne ob jeklenici proti grebenu do stolpa imenovanega Flower Tower. Sledi pot po nekoliko izpostavljenem grebenu po katerem se nato tudi strmeje vzpnemo. Pot se nato grebenu umakne na levo stran in sledi prečenje strme stene proti ozki škrbini (težavnost C/D). Ozko škrbino s pomočjo jeklenice prestopimo na drugo stran in sledi strm vzpon proti stolpu Teufels turm (težavnost C). S stolpa se nato strmo spustimo (težavnost C/D) in po visečem mostu prečimo škrbino pod nami. Most je narejen iz treh jeklenic, po eni hodimo, drugi dve pa uporabimo za držanje in samovarovanje. Sledi kratko prečenje strmih sten in strm spust pri katerem nam je v pomoč tudi nekaj skob (težavnost C).
Po spustu nas pot pripelje na nekoliko manj izpostavljen in nezavarovan del poti. Po kratkem vzponu je pot ponovno zavarovana in sledi vzpon po še vedno nekoliko manj ostrem grebenu navzgor, ki nas pripelje na naslednji stolp (težavnost B/C). Sledi kratek spust nato pa s pomočjo zgolj ene jeklenice (Flying Fox), ki je napeljana na sosednji stolp prečimo škrbino pod nami. V kolikor nimamo primerne opreme za takšno prečenje, lahko tudi nadaljujemo po poti, ki se spusti v škrbino. Za prečenje škrbine po jeklenici je priporočljiva uporaba dvojnega škripca z vrvjo. Z nekaj previdnosti pa jo je mogoče prečiti tudi z dodatno popkovino. Na drugi strani škrbine nato sledi ponovno nekoliko manj strm vzpon ob jeklenici. Pot nas kmalu ponovno pripelje na izpostavljen greben (Teufels Hörndl). Po nekaj kratkih vzponih in spustih (težavnost C) sledi še nekoliko strmejši vzpon do ostrega izredno izpostavljenega grebena (težavnost C/D). Pri vzponu nam je v pomoč tudi nekaj skob. V nadaljevanju se še kratek čas vzpenjamo po grebenu, nato pa sledi spust v škrbino. Nekoliko manj strma pot nas nato pripelje do razpotja, kjer je desno navzdol možen zasilni izhod. Pot po kateri je možno sestopiti je sicer tehnično manj zahtevna, vendar je zaradi krušljivosti ter skopo odmerjenih varoval potrebno kar nekaj previdnosti.
Na razpotju kjer smo približno na polovici zavarovane plezalne poti nadaljujemo naravnost in se vzpnemo po manj strmem nezavarovanem pobočju, ki nas pripelje do enega izmed težjih delov poti. Sledi precej dolg večinoma navpičen vzpon (težavnost D) na naslednji stolp imenovan Kummetstein. Na tem delu poti je tudi nevarnost padajočega kamenja. Malo pod vrhom stolpa je ob poti tudi vpisna skrinjica. Sledi ponovno kratek spust po grebenu s katerega se nam odpirajo vse lepši razgledi predvsem proti vrhu Hochkönig. Pot nas pripelje v naslednjo škrbino in se grebenu umakne na levo stran. Sledi še en zelo strm vzpon (težavnost D) pri katerem nam je v pomoč nekaj skob. Ko pridemo ponovno na greben postane pot za nekaj časa nekoliko manj zahtevna (težavnost A/B). Sledi še zadnji strmejši vzpon (težavnost C/D), nato pa pot postane postopno manj zahtevna in nas pripelje na vrh Hoher Kopf kjer se zavarovana plezalna pot konča. Na vrhu se nam odpre lep razgled tudi na severno stran proti ledeniku ter na ostale gore v Berchtesgadenskih Alpah, ki se nahajajo na nemški strani meje.
Opisana pot je izjemno zahtevna in je primerna samo za izkušene gornike z obveznim samovarovanjem ter dovolj moči v rokah. Pot Königsjodler je najdaljša zavarovana plezalna pot v zvezni deželi Salzburg (Solnograška), zato je potrebno biti tudi dobro kondicijsko pripravljen.
Sestopimo desno proti škrbini Birgkarscharte ter nato navzdol po poti št. 432. Pri sestopu je potrebna velika previdnost saj je pot zelo krušljiva in dokaj slabo zavarovana. Nižje se nato rahlo vzpnemo proti škrbini Hochscharte kjer je začetek plezalne poti Königsjodler. Od tam nato sestopimo mimo koče Erichhütte nazaj do izhodišča.
Ob poti: Erichhütte (1545m), Hochscharte (2283m), Teufelshörnln (2522m), Kematstein (2772m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hochkönig ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf1
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf2
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf3
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf4
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf5
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf6
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf7
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf8
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf9
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf10
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf11
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf12
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf13
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf14
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf15
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf16
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf17
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf18
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf19
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf20
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf21
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf22
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf23
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf24
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf25
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf26
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf27
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf28
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf29
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf30
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf31
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf32
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf33
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf34
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf35
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf36
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf37
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf38
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf39
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf40
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf41
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf42
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf43
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf44
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf45
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf46
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf47
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf48
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf49
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf50
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf51
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf52
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf53
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf54
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf55
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf56
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf57
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf58
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf59
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf60
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf61
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf62
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf63
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf64
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf65
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf66
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf67
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf68
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf69
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf70
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf71
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf72
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf73
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf74
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf75
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf76
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf77
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf78
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf79
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf80
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf81
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf82
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf83
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf84
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf85
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf86
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf87
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf88
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf89
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf90
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf91
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf92
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf93
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf94
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf95
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf96
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf97
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf98
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf99
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf100
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf101
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf102
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf103
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf104
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf105
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf106
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf107
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf108
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf109
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf110
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf111
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf112
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf113
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf114
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf115
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf116
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf117
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf118
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf119
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf120
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf121
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf122
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf123
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf124
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf125
Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf126
Diskusija o izletu Parkirišče Erichhütte - Hoher Kopf (Königsjodler)
medo*7.9.2011
Bil pred kratkim gor:
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?aut=1&gorovjeid=10005&id=2723
Lepa in naporna tura, ki jo je zato najbolje opraviti v dveh dneh, ker je skupaj z vožnjo velik zalogaj. Mi smo prespali na vrhu Hochkoniga v koči Matras-Hause in sestopili na Arthurhause. Zaradi zasedenosti koče je treba pravočasno rezervirat in imeti več avtov za povezavo do izhodišča ali prehoditi do tja še dodatne tri ure.

Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki