Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj

Ozeljan - Sekulak

Natisni
Izhodišče: Ozeljan (95 m)
Širina/Dolžina: 45,941°N 13,7329°E
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 793 m
Višinska razlika po poti: 840 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Ogledov: 762
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z vipavske hitre ceste se usmerimo na izvoz Vogrsko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Tolmina in Ozeljana. Ko dosežemo staro cesto Ajdovščina - Nova Gorica, v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno proti Ajdovščini. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
b) Iz Nove Gorice se po stari ceste peljemo proti Ajdovščini, nato pa pri zaselku Tri Hiše (zaselek se nahaja pri semaforiziranem križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Vogrsko) nadaljujemo naravnost. Ko prispemo v Ozeljan, v zaselku Otava nadaljujemo levo na nekoliko ožjo cesto, ki nas vodi med hišami. Ko po nekaj 100 metrih prispemo do manjšega križišča ob Zavarovalnici Triglav, Pošti Slovenije in Ozlinke, nadaljujemo naravnost ter parkiramo na parkirišču ob ekološkem otoku. Parkiramo lahko tudi na približno 100 metrov oddaljenem parkirišču ob pokopališču, ki se nahaja levo od omenjenega križišča.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo proti vzhodu (v smeri opisa do izhodišča iz križišča, kjer smo parkirali desno), kjer nas pot vodi mimo podjetja Konem Color, nato pa prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Lepenje) po vzpenjajoči se asfaltni cesti. Cesta nas v nadaljevanju vodi še mimo nekaj hiš, nato pa v naslednjih nekaj križiščih nadaljujemo po "glavni" cesti. Ko višje, v bližini zaselka Opade, prispemo do križišča, pa nadaljujemo naravnost navzgor na makadamsko cesto, ob kateri je prometni znak, ki nam "pove", da bomo pot nadaljevali po protipožarni preseki. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja, z nje pa se nam občasno odpre nekaj razgleda proti okoliški hribom. Višje, ob naslednjem znaku za protipožarno preseko, nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Nekaj 10 korakov naprej se cesta prične spuščati, mi pa na tem mestu nadaljujemo levo na kolovoz, ki se vzpne do označenega razpotja.
Z razpotja gremo desno (levo Vodice), nato pa hitro dosežemo naslednjo slabšo makadamsko cesto, kjer dosežemo pot iz Vitovelj (pot od Križišča).
Omenjeno cesto dosežemo pri 7. postaji križevega pota, mi pa se po cesti vzpenjamo skozi gozd. Na nekaj minut oddaljenem levem ovinku se nam prehodno odpre lep razgled na Vitovski hrib, mi pa sledimo cesti do naslednjega razpotja, ki se nahaja malo pred 12. postajo križevega pota.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kopitnika, Čavna in Velikega Roba (naravnost Vitovski hrib - 5 minut) ter pot nadaljujemo po ožjem kolovozu. Nekaj minut naprej prispemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo v smeri Čavna in Krnic (levo Skozno, ostro desno sv. Lucija).
V nadaljevanju zložna Napoleonova pot nas kmalu pripelje do strmih pečin Visokega zidu. Široka pot nas naprej vodi čez umetno izklesano razgledno polico (nevarnost padajočega kamenja), za katero se pot vrne v gozd in nas pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Kopitnik.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Čavna in Sekulaka po nekoliko ožji poti, ki nas sprva skozi nekaj manjših jas pripelje do bolj strmega dela. Pot naprej se strmeje vzpne in nas le nekoliko višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri razgledne točke (levo Kopitnik). Vzpon nadaljujemo po zložni poti, ki nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do razgledne točke Sekulak, s katere se nam odpre razgled po večjem delu Vipavske doline.
zemljevid poti - Sekulak
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kopitnik, Lovsko zavetišče pod Čavnom, Čaven (1 h), Veliki Rob (1 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ozeljan - Sekulak1
Ozeljan - Sekulak2
Ozeljan - Sekulak3
Ozeljan - Sekulak4
Ozeljan - Sekulak5
Ozeljan - Sekulak6
Ozeljan - Sekulak7
Ozeljan - Sekulak8
Ozeljan - Sekulak9
Ozeljan - Sekulak10
Ozeljan - Sekulak11
Ozeljan - Sekulak12
Ozeljan - Sekulak13
Ozeljan - Sekulak14
Ozeljan - Sekulak15
Ozeljan - Sekulak16
Ozeljan - Sekulak17
Ozeljan - Sekulak18
Ozeljan - Sekulak19
Ozeljan - Sekulak20
Ozeljan - Sekulak21
Ozeljan - Sekulak22
Ozeljan - Sekulak23
Ozeljan - Sekulak24
Ozeljan - Sekulak25
Ozeljan - Sekulak26
Ozeljan - Sekulak27
Ozeljan - Sekulak28
Ozeljan - Sekulak29
Ozeljan - Sekulak30
Ozeljan - Sekulak31
Ozeljan - Sekulak32
Ozeljan - Sekulak33
Ozeljan - Sekulak34
Ozeljan - Sekulak35
Ozeljan - Sekulak36
Ozeljan - Sekulak37
Ozeljan - Sekulak38
Ozeljan - Sekulak39
Ozeljan - Sekulak40
Diskusija o izletu Ozeljan - Sekulak
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki