Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiPiz Boe / Ossario del Pordoi - Piz Boe
  

Ossario del Pordoi - Piz Boe (Via Ferrata Vallon)

 
Izhodišče: Ossario del Pordoi (2200 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,49125°N / 11,82799°E
Cilj: Piz Boe (3152 m)
Ime poti: Via Ferrata Vallon
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 952 m
Višinska razlika po poti: 1110 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 562
Ocena: 2 glasov
Število slik: 119
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza. Na prelazu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo po levi cesti v smeri Marmolade in naselja Arabba (desno Alta Badia). Cesta se naprej kar nekaj časa spušča, nato pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri prelaza Passo Pordoi (levo Marmolada). Razmeroma široki in vzpenjajoči cesti sledimo vse do omenjenega prelaza. Na prelazu nato zavijemo desno na ozko asfaltirano cesto proti kostnici nemških vojakov (Cimitero Militare Germanico). Parkiramo na parkirišču na koncu omenjene ceste.
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po lepo urejeni poti proti kostnici kjer je pokopanih 8582 nemških vojakov, ki so padli v prvi svetovni vojni ter 849 vojakov, ki so padli v drugi svetovni vojni. Pri kostnici nato nadaljujemo levo kamor nas usmerijo smerokazi za plezalno pot Via Ferrata Cesare Piazzetta. Pot nas nato vodi po razglednem travnatem pobočju in se kmalu prične nekoliko strmeje vzpenjati. Za kratek čas nato pot preči strmejše pobočje v desno, nato pa se ponovno prične vzpenjati po pobočju navzgor. Pot ki je večinoma označena z rdečimi puščicami se nato vzpenja vse dokler se povsem ne približamo mogočnemu ostenju kjer se priključimo poti 626.
Tu nadaljujemo desno in po kratkem prečenju nas pot pripelje do table, ki označuje začetek izjemno zahtevne poti Via Ferrata Cesare Piazzetta. Mi še naprej nadaljujemo po lahki poti, ki preči pobočja pod navpičnimi stenami proti vzhodu. Pot nato še kar nekaj časa preči takšno pobočje in se pri tem nekajkrat rahlo vzpne in spusti. S poti se nam kmalu odpre tudi pogled proti koči Ütia Franz Kostner in po kratkem spustu pridemo do označenega razpotja.
Levo navzgor se odcepi pot 638, ki preko grape Rissa di Pigolerz vodi proti vrhu Piz Boe. Mi na razpotju nadaljujemo po poti 626, ki še naprej preči pobočja pod prepadnimi stenami. Ob poti bomo nato opazili tudi nekaj ruševin iz časa prve svetovne vojne, pot pa nas vodi tudi mimo manjšega jezera. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas po krajšem spustu pripelje do še enega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot Lichtenfels (pot 672) proti vrhu Piz Boe, mi pa nadaljujemo desno proti koči Ütia Franz Kostner. Pot se od razpotja še malenkost spusti in desno navzdol se odcepi še pot proti kraju Arabba. Nato sledi le še kratek vzpon do koče, ki jo lahko že nekaj časa vidimo s poti.
Pri koči se nato usmerimo levo proti severu in se rahlo spustimo po široki poti. Ko pridemo do razpotja se usmerimo levo na pot 638.
Malo za razpotjem pot zavije v levo in se vzpne proti meliščem kjer smo ponovno na razpotju.
Tokrat zapustimo pot 638 in se usmerimo desno na pot imenovano Roda de Valun. Pot nato poteka proti severozahodu in nas po meliščih pripelje v dolino obdano s prepadnimi vrhovi. Pot tu najprej v vzponu preči melišča na levi strani doline nato pa nas pripelje na bolj raven teren kjer je tudi razpotje.
Desno vodi lahka krožna pot Roda de Valun, mi pa nadaljujemo levo proti zavarovani plezalni poti Via Ferrata Vallon kamor nas usmeri večji napis na skali. Pot, ki je tu označena z rdeče modrimi markacijami se nato vzpne po melišču in nas pripelje do stene kjer se prične zavarovana pot. Pred vstopom v zavarovani del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom.
Zavarovana pot v začetnem delu zavije v desno in se nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici. Jeklenice so v tem delu dokaj ohlapne in tudi razdalja med klini na katere so pripete jeklenice je razmeroma velika. Pot nato za kratek čas zavije nekoliko v levo in nas pripelje pod še strmejša pobočja. Tu ponovno nadaljujemo v desno in po nekaj prečnih vzponih po izpostavljenem pobočju nas pot pripelje do visečega mostu. Preko mostu prečimo manjši slap nato pa postane vzpon še nekoliko zahtevnejši. Pot se za mostom vzpne skoraj navpično levo navzgor in za napredovanje je potrebno tudi nekaj moči v rokah (težavnost C). Zahteven del je sicer razmeroma kratek in zavarovana pot se nato kmalu konča in nas pripelje na položnejša pobočja kjer se nahaja tudi manjše jezerce.
Pot tu zavije v desno in se vzpenja po nezahtevnem pobočju s katerega se nam odpre pogled proti vrhu Piz Boe ter na številne ostale vrhove v bližini. Pot nato zavije v levo in se rahlo vzpenja po skalnatem pobočju na desni strani doline. Na levi strani pa bomo tu opazili tudi nekoliko večje jezero, ki se nahaja pod zahodnimi pobočji vrha Pizes dl Valun. Mi še naprej nadaljujemo po razmeroma položni poti proti jugu, ki počasi zavije rahlo v desno. Ko se približamo vrhu Piz Lech Dlace pridemo do razpotja.
Desna pot obide vrh Piz Lech Dlace po zahodni strani in se nato priključi poti 672. Mi nadaljujemo levo in prečimo pobočje proti vzhodni strani omenjenega vrha. Ko se priključimo poti 672 postane pobočje nekoliko strmejše in sledi vzpon proti grebenu. Tu so nam na krajšem delu poti v pomoč tudi jeklenice. Na grebenu nato nadaljujemo desno in kmalu dosežemo vrh Piz Lech Dlace na katerem se nahaja večji možic.
Z vrha nadaljujemo po grebenu in po kratkem spustu pridemo do sedlca kjer je razpotje. Z desne se nam tu priključi še druga pot od zavarovane poti Via Ferrata Vallon. Prav tako desno se odcepi tudi prečna pot proti koči Rifugio Boe, z leve pa se nam priključi neoznačena steza mimo jezera Eissee.
Mi nadaljujemo naravnost in se ponovno pričnemo vzpenjati po skalnatem pobočju. Nekoliko višje pot počasi zavije v levo in nas pripelje do grebena od koder se nam odpre razgled proti zahodu. Nadaljujemo po grebenu proti jugu in nato prečimo strmejša pobočja ob grebenu. Na krajšem delu nam je v pomoč tudi jeklenica. Ko pridemo ponovno na greben dosežemo nekoliko manj znan vrh Cresta Strenta, ki pa je z 3124 metri drugo najvišji vrh v gorski skupini Sella.
Mi še naprej nadaljujemo proti jugu in v nadaljevanju pot poteka po položnejši zahodni strani grebena. Kmalu se nam z desne priključi še pot od koče Rifugio Boe in do vrha nato sledi le še krajši nezahteven vzpon.

Ob poti: Ütia Franz Kostner (2500m), Piz Lech Dlace (3009m), Cresta Strenta (3124m), Forces dai Ciamorces (3110m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Ossario del Pordoi - piz_boe1
Ossario del Pordoi - piz_boe2
Ossario del Pordoi - piz_boe3
Ossario del Pordoi - piz_boe4
Ossario del Pordoi - piz_boe5
Ossario del Pordoi - piz_boe6
Ossario del Pordoi - piz_boe7
Ossario del Pordoi - piz_boe8
Ossario del Pordoi - piz_boe9
Ossario del Pordoi - piz_boe10
Ossario del Pordoi - piz_boe11
Ossario del Pordoi - piz_boe12
Ossario del Pordoi - piz_boe13
Ossario del Pordoi - piz_boe14
Ossario del Pordoi - piz_boe15
Ossario del Pordoi - piz_boe16
Ossario del Pordoi - piz_boe17
Ossario del Pordoi - piz_boe18
Ossario del Pordoi - piz_boe19
Ossario del Pordoi - piz_boe20
Ossario del Pordoi - piz_boe21
Ossario del Pordoi - piz_boe22
Ossario del Pordoi - piz_boe23
Ossario del Pordoi - piz_boe24
Ossario del Pordoi - piz_boe25
Ossario del Pordoi - piz_boe26
Ossario del Pordoi - piz_boe27
Ossario del Pordoi - piz_boe28
Ossario del Pordoi - piz_boe29
Ossario del Pordoi - piz_boe30
Ossario del Pordoi - piz_boe31
Ossario del Pordoi - piz_boe32
Ossario del Pordoi - piz_boe33
Ossario del Pordoi - piz_boe34
Ossario del Pordoi - piz_boe35
Ossario del Pordoi - piz_boe36
Ossario del Pordoi - piz_boe37
Ossario del Pordoi - piz_boe38
Ossario del Pordoi - piz_boe39
Ossario del Pordoi - piz_boe40
Ossario del Pordoi - piz_boe41
Ossario del Pordoi - piz_boe42
Ossario del Pordoi - piz_boe43
Ossario del Pordoi - piz_boe44
Ossario del Pordoi - piz_boe45
Ossario del Pordoi - piz_boe46
Ossario del Pordoi - piz_boe47
Ossario del Pordoi - piz_boe48
Ossario del Pordoi - piz_boe49
Ossario del Pordoi - piz_boe50
Ossario del Pordoi - piz_boe51
Ossario del Pordoi - piz_boe52
Ossario del Pordoi - piz_boe53
Ossario del Pordoi - piz_boe54
Ossario del Pordoi - piz_boe55
Ossario del Pordoi - piz_boe56
Ossario del Pordoi - piz_boe57
Ossario del Pordoi - piz_boe58
Ossario del Pordoi - piz_boe59
Ossario del Pordoi - piz_boe60
Ossario del Pordoi - piz_boe61
Ossario del Pordoi - piz_boe62
Ossario del Pordoi - piz_boe63
Ossario del Pordoi - piz_boe64
Ossario del Pordoi - piz_boe65
Ossario del Pordoi - piz_boe66
Ossario del Pordoi - piz_boe67
Ossario del Pordoi - piz_boe68
Ossario del Pordoi - piz_boe69
Ossario del Pordoi - piz_boe70
Ossario del Pordoi - piz_boe71
Ossario del Pordoi - piz_boe72
Ossario del Pordoi - piz_boe73
Ossario del Pordoi - piz_boe74
Ossario del Pordoi - piz_boe75
Ossario del Pordoi - piz_boe76
Ossario del Pordoi - piz_boe77
Ossario del Pordoi - piz_boe78
Ossario del Pordoi - piz_boe79
Ossario del Pordoi - piz_boe80
Ossario del Pordoi - piz_boe81
Ossario del Pordoi - piz_boe82
Ossario del Pordoi - piz_boe83
Ossario del Pordoi - piz_boe84
Ossario del Pordoi - piz_boe85
Ossario del Pordoi - piz_boe86
Ossario del Pordoi - piz_boe87
Ossario del Pordoi - piz_boe88
Ossario del Pordoi - piz_boe89
Ossario del Pordoi - piz_boe90
Ossario del Pordoi - piz_boe91
Ossario del Pordoi - piz_boe92
Ossario del Pordoi - piz_boe93
Ossario del Pordoi - piz_boe94
Ossario del Pordoi - piz_boe95
Ossario del Pordoi - piz_boe96
Ossario del Pordoi - piz_boe97
Ossario del Pordoi - piz_boe98
Ossario del Pordoi - piz_boe99
Ossario del Pordoi - piz_boe100
Ossario del Pordoi - piz_boe101
Ossario del Pordoi - piz_boe102
Ossario del Pordoi - piz_boe103
Ossario del Pordoi - piz_boe104
Ossario del Pordoi - piz_boe105
Ossario del Pordoi - piz_boe106
Ossario del Pordoi - piz_boe107
Ossario del Pordoi - piz_boe108
Ossario del Pordoi - piz_boe109
Ossario del Pordoi - piz_boe110
Ossario del Pordoi - piz_boe111
Ossario del Pordoi - piz_boe112
Ossario del Pordoi - piz_boe113
Ossario del Pordoi - piz_boe114
Ossario del Pordoi - piz_boe115
Ossario del Pordoi - piz_boe116
Ossario del Pordoi - piz_boe117
Ossario del Pordoi - piz_boe118
Ossario del Pordoi - piz_boe119
Diskusija o izletu Ossario del Pordoi - Piz Boe (Via Ferrata Vallon)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki