Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Grad Socerb / Osp - Grad Socerb (čez Spodnji kras)

Osp - Grad Socerb (čez Spodnji kras)

Natisni
Izhodišče: Osp (57 m)
Širina/Dolžina: 45,5713°N 13,857°E
Ime poti: čez Spodnji kras
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 380 m
Višinska razlika po poti: 380 m
Zemljevid: Primorje in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 34.994
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal in cesti naprej sledimo proti Črnemu Kalu in Ospu. Na začetku vzpona proti Črnemu Kalu pa se levo odcepi cesta proti vasi Osp. Cesta nas nato pelje ob stebrih viadukta in nas po krajšem spustu pripelje v vas Osp, kjer se prične opisana pot.
Opis poti:
Sprehodimo se v središče vasi in se nato povzpnemo do gasilskega doma, kjer nadaljujemo levo proti cerkvi. Le nekaj korakov pred cerkvijo pot zavije ostro desno in se povzpne do zadnjih hiš v vasi, kjer nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se vzpne nad vas. Po krajšem vzponu markirana pot zapusti kolovoz in se nadaljuje desno v nekoliko bolj zaraščen gozd. Naprej se vzpenjamo po zmerno strmi poti, ki kmalu preide iz gozda na razgledna travnata pobočja. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do slabše makadamske ceste. Tu na skali opazimo markacijo, ki nas usmeri čez travnik proti vasi Kastelec. Pot naprej se najprej zložno spušča čez obsežen travnik, nato pa se po vse širšem kolovozu povzpne do asfaltirana ceste v omenjeni vasi. Nadaljujemo levo in cesti sledimo dobrih 10 minut do križišča, kjer se desno navzgor odcepi cesta proti Socerbu. Cesta nas nato hitro pripelje do vasi Socerb, kjer nas mimo kapelice hitro pripelje na vrh.
zemljevid poti - Grad Socerb
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Osp - Grad Socerb1
Osp - Grad Socerb2
Osp - Grad Socerb3
Osp - Grad Socerb4
Osp - Grad Socerb5
Osp - Grad Socerb6
Osp - Grad Socerb7
Osp - Grad Socerb8
Osp - Grad Socerb9
Osp - Grad Socerb10
Osp - Grad Socerb11
Osp - Grad Socerb12
Osp - Grad Socerb13
Osp - Grad Socerb14
Osp - Grad Socerb15
Osp - Grad Socerb16
Diskusija o izletu Osp - Grad Socerb (čez Spodnji kras)
TGO1. 08. 2009
Žig je pa kje? Na Gradu?
andrejjerina1. 08. 2009
Na gradu, na zidu, če ne gre drugače, pa ga dobiš v bifeju v Ankaranu! LP Andrej
Fazo1. 08. 2009
Ob stolpu, ki ga vidiš na zadnji sliki, na levo po stopničkah dol, pa je takoj na desni strani, pri rožah...težko ga je najti, če ne veš, kje iskat.velik nasmeh vsaj pri men je bilo tako.
klavdy66. 09. 2009
Žig je res težko najti. Najbolje ga je dobiti v Ankaranu v Korta baru. S Socerba je prekrasen razgled na slovensko obalo.
janezz25. 03. 2012
Midva sva naredila prijeten krožen izlet. Malo naprej od Ospa je razcep (kolovoz naravnost gre proti Socerbu), midva pa sva izbrala pot proti Kastelcu, ki je na peti sliki. Pot se nadaljuje, kot je opisana zgoraj, le v Kastelcu te markirana pot pelje mimo cerkve in levo skozi gozd. Na vrhu je razpotje, kjer zaviješ levo in ob pašniku in čez njega prispeš na asfaltirano cesto, ki kmalu pripelje do Socerba. Za nazaj se spustiš skozi vas do glavne ceste, kjer na desni že vidiš kažipot za Osp. Spustiš se skoraj čisto do vasi Prebeneg, ki je že na italijanski strani, nato pa pot zavije levo in se po desni strani majhnega kanjončka spusti v krasen borov gozd. Pot nato preči potok in že kmalu prideš na razpotje, kjer se jepot iz Ospa razcepila proti Kastelcu in Socerbu.
claire19. 07. 2014
Za žig potrebuješ blazinico s tinto - se pa nahaja na začetku gradu, pri stopnicah. Drugače pa lahko dobiš ovalen žig v restavraciji, ki pa ni vedno odprta.
Kigeot11. 01. 2015
Krasna krožna pot za 2-2,5 urice - iz Ospa preko Kastelca do Socerba ter nato sestop mimo Prebenica nazaj v Osp. Podroben opis poti in slike so na blogu: http://potovanja-tamara.blogspot.com/2015/01/pes-po-zaledju-istre-osp-socerb.html
pinatina20. 01. 2015
en potencialni problemček je na tej poti, ki zna komu delati probleme...na travniku pred kastelcem, ki ga markirana pot preči, so se v nedeljo pasli konjizmeden...in to na levem pašniku na oko 15 konj, na desnem pa vsaj eden...ker nimam nobenih izkušenj s srečanji s konji, sem se takemu prečenju želela izogniti, zato sva s kolegico pašnik morali obhoditi...izbrali sva pot po levi strani gledano proti kastelcu..."pot" - pašnik je tu zelo divji, nato preide v grmičevje in na koncu je ograja z delujočim električnim pastirjem, ki jo je treba premagati eek
ali je mišljeno, da se gre tu med konji skozi?
Kigeot26. 01. 2015
Mene je tudi zmotilo to, da je markirana pot kar zagrajena z električnim pastirjem, noter v pašniku pa so konje. Ko sem bila jaz, so se konje pasli samo na eni strani... Tako sem plezala skozi ograjo z elektičnim pastirjem... hehe, sem se spomnila filmov Mission Impossible nasmeh)
Lisica22. 12. 2015
Žiga ni težko najti, ker je zazidan v zidu, praktično se zaletiš vanj ko greš ob gradu po stopnicah. velik nasmeh Je pa res da rabiš blazinico...ampak to ni nič nenavadnega to moraš imeti vedno s sabo - NNNP. mežikanje
planinec218. 04. 2016
jaz grem velikokrat po tej poti mimo konjev in vam povem, da niso čisto nič nevarni... raje se oni meni umaknejo... in meni je čisto v redu narejeno saj tam kjer se pašnik začne so narejena vrata z ročaji tako, da se čisto enostavno odpre pa za sabo zapre, na koncu pa prav tako... tako, da jaz res ne vidim nobenega problema, če se pašnik prečka in poleti pa konjev tam sploh ni
modrook1220. 03. 2017
ali je mogoče kdo pred kratkim napravil krožno pot osp - socerb - kastelec - osp? kako je markirana? koliko je potrebno časa za prehodit? je primerna za 4letnega otroka?
modrook1223. 03. 2017
a pozna kdo to pot?
miri23. 03. 2017
Je markirana .Ne poznam tega tvojega planinčka,vendar bi ga glede na njegova leta lahko tudi malo nesel.Ali pa se na poti obrnil nazaj.Vsaka prisila se ti lahko maščuje.Nudi mu,kar njemu paše.
Srečno obema,Miri
modrook1223. 03. 2017
hvala za info.lani oktobra je sam osvojil Porezen po lovski poti nasmeh
branko.temlin25. 03. 2017
22.03.2017 sem prehodil Tinjan-Osp-Socerb, na pdmaticams-drustvo.si/ imaš track in fotografije delno krožne poti.
modrook122. 04. 2017
danes smo imeli družinski izlet.štartali smo v Ospu in nadaljevali proti Prebenici in na vrh Socerba.Nadaljevali smo proti Kastelecu in nazaj v Osp.Lepa krožna pot, lepo markirana.Štiriletni sin je pot prehodil brez problema nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki