Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Jadranski otoki / Televrina / Osor - Televrina

Osor - Televrina

Natisni
Izhodišče: Osor (2 m)
Širina/Dolžina: 44,69262°N 14,39192°E
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 586 m
Višinska razlika po poti: 610 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.460
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Rupa - Reka / Rijeka ali Zagreb - Reka / Rijeka se peljemo proti Reki, od tam pa sledimo oznakam za otok Krk. Ko se avtocesta oz. v zadnjem delu hitra cesta konča, se spustimo do Krčkega mosta. Na otoku Krk nato sledimo oznakam za otok Cres in Lošinj ter trajektnemu pristanišču Valbiska. Pri omenjenem pristanišču gremo nato s trajektom do kraja Merag na otoku Cres (126 kun – julij 2020). Na otoku Cres nato sledimo oznakam za Mali Lošinj vse do kraja Osor kjer preko kratkega dvižnega mostu dosežemo otok Lošinj. Takoj za mostom zavijemo desno in parkiramo na manjšem parkirišču. Omenjeno parkirišče je pogosto zasedeno, zato lahko parkiramo že na večjem parkirišču, ki se nahaja pri krožnem križišču v kraju Osor približno 300 metrov pred mostom.
Opis poti:
Takoj za mostom, ki povezuje otoka Cres in Lošinj se usmerimo na vzpenjajočo cesto skozi kamp Preko mosta. Na začetku omenjene ceste bomo opazili tudi markacije. Po krajšem vzponu se kamp konča, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki v nadaljevanju postane makadamska. Ob cesti so tudi markacije ter velik smerokaz z napisom »Osoršćica«.
Nadaljujemo po makadamski cesti in kmalu pridemo do označenega razpotja kjer se levo odcepi pot proti opuščeni vasici Tržić do katere je približno 20 minut hoje. Mi kratek čas še nadaljujemo po cesti, nato pa nas smerokaz za planinsko kočo ter vrh Televrina usmeri levo v gozd.
V nadaljevanju pot poteka večinoma skozi nizek gozd ob kamniti ograji. Desno se nato odcepi pot proti Malemu Tržiću, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za planinski dom. Pot se nato še nekoliko vzpne in nas pripelje do označenega razpotja.
Z leve se nam priključi pot iz kraja Nerezine preko Tržića, ostro desno navzdol vodi pot do ceste, mi pa nadaljujemo rahlo desno in sledimo oznakam za planinski dom in vrh Televrina. Od razpotja razmeroma položna pot poteka proti zahodu in nas po približno 15 minutah pripelje do naslednjega označenega razpotja.
Desno vodi nekoliko daljša pot mimo planinske koče, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmeri oznaka za vrh Televrina. Od razpotja pot poteka večinoma skozi nizek gozd in se prične za odtenek strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pridemo iz gozda na pobočje poraščeno z grmičevjem od koder se nam prične odpirati tudi lep razgled proti morju ter kraju Osor. Sledi vzpon skozi pas gozda, nato pa nas pot pripelje na vse manj poraščena pobočja z zelo lepim razgledom na okolico. Tu pot zavije nekoliko v levo in se razmeroma strmo vzpenja po pobočju navzgor. Takšna pot nas nato pripelje do vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice sledi le še kratek vzpon do razpotja kjer se priključimo makadamski cesti.
Levo vodi cesta proti oddajniku, desno rahlo navzdol vodi cesta proti planinskemu domu ter naprej v dolino proti kraju Osor, mi pa prečimo cesto in nadaljujemo po pešpoti proti vrhu Televrina.
Od razpotja se vzpenjamo po razglednem pobočju delno poraščenem z nizkim grmičevjem. Pot nato zavije rahlo v levo in poteka ob širokem grebenu proti neizrazitem vrhu Kalek na katerem se nahaja tudi večji možic. Z vrha še naprej nadaljujemo proti jugu in teren postane nekoliko bolj poraščen, kmalu pa nas pot pripelje v nizek gozd kjer se nahaja označeno razpotje.
Desno navzdol vodi pot proti Veli jami, mi pa nadaljujemo naprej po grebenu proti vrhu Televrina. V nadaljevanju pot še naprej poteka po grebenu in preči še nekaj pasov nizkega gozda. Kasneje se grebenu umaknemo na desno stran in pot nas pripelje do kratke zavarovane poti imenovane »Slovenčica«. Zavarovana pot je zelo kratka in ni pretirano zahtevna. Pot nas nato ponovno pripelje na greben kateremu nato sledimo vse do vrha Televrina.
V poletnih mesecih je na poti velika vročina, zato se je priporočljivo na pot podati že zelo zgodaj, s seboj pa je potrebno imeti tudi dovolj pijače.
zemljevid poti - Televrina
Ob poti: Kalek (451m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Osor - Televrina1
Osor - Televrina2
Osor - Televrina3
Osor - Televrina4
Osor - Televrina5
Osor - Televrina6
Osor - Televrina7
Osor - Televrina8
Osor - Televrina9
Osor - Televrina10
Osor - Televrina11
Osor - Televrina12
Osor - Televrina13
Osor - Televrina14
Osor - Televrina15
Osor - Televrina16
Osor - Televrina17
Osor - Televrina18
Osor - Televrina19
Osor - Televrina20
Osor - Televrina21
Osor - Televrina22
Osor - Televrina23
Osor - Televrina24
Osor - Televrina25
Osor - Televrina26
Osor - Televrina27
Osor - Televrina28
Osor - Televrina29
Osor - Televrina30
Osor - Televrina31
Osor - Televrina32
Osor - Televrina33
Osor - Televrina34
Osor - Televrina35
Osor - Televrina36
Osor - Televrina37
Osor - Televrina38
Osor - Televrina39
Osor - Televrina40
Osor - Televrina41
Osor - Televrina42
Osor - Televrina43
Osor - Televrina44
Osor - Televrina45
Osor - Televrina46
Osor - Televrina47
Osor - Televrina48
Osor - Televrina49
Osor - Televrina50
Osor - Televrina51
Osor - Televrina52
Osor - Televrina53
Osor - Televrina54
Osor - Televrina55
Osor - Televrina56
Osor - Televrina57
Osor - Televrina58
Osor - Televrina59
Osor - Televrina60
Osor - Televrina61
Osor - Televrina62
Osor - Televrina63
Osor - Televrina64
Osor - Televrina65
Osor - Televrina66
Osor - Televrina67
Osor - Televrina68
Osor - Televrina69
Osor - Televrina70
Osor - Televrina71
Osor - Televrina72
Osor - Televrina73
Osor - Televrina74
Osor - Televrina75
Osor - Televrina76
Osor - Televrina77
Osor - Televrina78
Osor - Televrina79
Osor - Televrina80
Diskusija o izletu Osor - Televrina
anathevet2. 05. 2022 18:04:10
Evo, danes sva bila z možem na vrhu. Nisva neka planinca in sva bila gor v 2 urah. Pot je izjemno lepo označena, se ne moreš zgubit. Je pa sploh po grebenu precej vetrovno, tako da kakšna vetrovka ni nikoli odveč. ''Plezalni del'' je praktično neobstoječ, samo dve veliki skali. Krasen razgled, itak.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki