Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Osilnica - Loška stena

 
Izhodišče: Osilnica (290 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,529°N / 14,6985°E
Cilj: Loška stena (875 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 585 m
Višinska razlika po poti: 865 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2270
Ocena: 1 glasov
Število slik: 107
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
c) Od MP Petrina nadaljujemo po cesti v smeri Osilnice. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Grivac, Gladloka, Kuželj, Srobotnik ob Kolpi, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek do Osilnice, kjer sredi naselja v bližini trgovine Mercator parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ki vodi dalje proti Petrini in poteka ob reki Kolpi. Ko se Osilnica konča, nas pot vodi še mimo nekaj hiš, ki spadajo pod Osilnico. Za hišo s hišno št. Osilnica 1, preko mostu prečimo manjši potoček, nato pa takoj za mostom nadaljujemo levo na markirano pešpot, kjer po nekaj korakih opazimo prve markacije. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, mi pa mu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij. Višje se gozd konča in pot nas mimo lovske opazovalnice pripelje do naselja Križmani, kjer nas pot vodi med nekaj hišami.
Za hišami prečimo asfaltno cesto, nato pa se vzpnemo naravnost navzgor, kjer nas pot vodi čez manjši sadovnjak. Malo naprej, kjer travnik postane bolj zaraščen, pot zavije desno in preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se čez deloma zaraščen travnik povzpnemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo mimo skladovnice drv, nato pa skozi kratek pas gozda, dosežemo lokalno cesto, ki vodi proti naselju Bezgovica. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Osilnica - Bezgarska planina 2:10, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).

zemljevid poti
Ob poti: Križmani (455m), Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Osilnica - loska_stena1
Osilnica - loska_stena2
Osilnica - loska_stena3
Osilnica - loska_stena4
Osilnica - loska_stena5
Osilnica - loska_stena6
Osilnica - loska_stena7
Osilnica - loska_stena8
Osilnica - loska_stena9
Osilnica - loska_stena10
Osilnica - loska_stena11
Osilnica - loska_stena12
Osilnica - loska_stena13
Osilnica - loska_stena14
Osilnica - loska_stena15
Osilnica - loska_stena16
Osilnica - loska_stena17
Osilnica - loska_stena18
Osilnica - loska_stena19
Osilnica - loska_stena20
Osilnica - loska_stena21
Osilnica - loska_stena22
Osilnica - loska_stena23
Osilnica - loska_stena24
Osilnica - loska_stena25
Osilnica - loska_stena26
Osilnica - loska_stena27
Osilnica - loska_stena28
Osilnica - loska_stena29
Osilnica - loska_stena30
Osilnica - loska_stena31
Osilnica - loska_stena32
Osilnica - loska_stena33
Osilnica - loska_stena34
Osilnica - loska_stena35
Osilnica - loska_stena36
Osilnica - loska_stena37
Osilnica - loska_stena38
Osilnica - loska_stena39
Osilnica - loska_stena40
Osilnica - loska_stena41
Osilnica - loska_stena42
Osilnica - loska_stena43
Osilnica - loska_stena44
Osilnica - loska_stena45
Osilnica - loska_stena46
Osilnica - loska_stena47
Osilnica - loska_stena48
Osilnica - loska_stena49
Osilnica - loska_stena50
Osilnica - loska_stena51
Osilnica - loska_stena52
Osilnica - loska_stena53
Osilnica - loska_stena54
Osilnica - loska_stena55
Osilnica - loska_stena56
Osilnica - loska_stena57
Osilnica - loska_stena58
Osilnica - loska_stena59
Osilnica - loska_stena60
Osilnica - loska_stena61
Osilnica - loska_stena62
Osilnica - loska_stena63
Osilnica - loska_stena64
Osilnica - loska_stena65
Osilnica - loska_stena66
Osilnica - loska_stena67
Osilnica - loska_stena68
Osilnica - loska_stena69
Osilnica - loska_stena70
Osilnica - loska_stena71
Osilnica - loska_stena72
Osilnica - loska_stena73
Osilnica - loska_stena74
Osilnica - loska_stena75
Osilnica - loska_stena76
Osilnica - loska_stena77
Osilnica - loska_stena78
Osilnica - loska_stena79
Osilnica - loska_stena80
Osilnica - loska_stena81
Osilnica - loska_stena82
Osilnica - loska_stena83
Osilnica - loska_stena84
Osilnica - loska_stena85
Osilnica - loska_stena86
Osilnica - loska_stena87
Osilnica - loska_stena88
Osilnica - loska_stena89
Osilnica - loska_stena90
Osilnica - loska_stena91
Osilnica - loska_stena92
Osilnica - loska_stena93
Osilnica - loska_stena94
Osilnica - loska_stena95
Osilnica - loska_stena96
Osilnica - loska_stena97
Osilnica - loska_stena98
Osilnica - loska_stena99
Osilnica - loska_stena100
Osilnica - loska_stena101
Osilnica - loska_stena102
Osilnica - loska_stena103
Osilnica - loska_stena104
Osilnica - loska_stena105
Osilnica - loska_stena106
Osilnica - loska_stena107
Diskusija o izletu Osilnica - Loška stena ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki