Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Osilnica - Loška stena

Natisni
Izhodišče: Osilnica (290 m)
Širina/Dolžina: 45,529°N 14,6985°E
Čas hoje: 3 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 585 m
Višinska razlika po poti: 865 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.410
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 107
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
c) Od MP Petrina nadaljujemo po cesti v smeri Osilnice. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Grivac, Gladloka, Kuželj, Srobotnik ob Kolpi, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek do Osilnice, kjer sredi naselja v bližini trgovine Mercator parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ki vodi dalje proti Petrini in poteka ob reki Kolpi. Ko se Osilnica konča, nas pot vodi še mimo nekaj hiš, ki spadajo pod Osilnico. Za hišo s hišno št. Osilnica 1, preko mostu prečimo manjši potoček, nato pa takoj za mostom nadaljujemo levo na markirano pešpot, kjer po nekaj korakih opazimo prve markacije. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, mi pa mu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij. Višje se gozd konča in pot nas mimo lovske opazovalnice pripelje do naselja Križmani, kjer nas pot vodi med nekaj hišami.
Za hišami prečimo asfaltno cesto, nato pa se vzpnemo naravnost navzgor, kjer nas pot vodi čez manjši sadovnjak. Malo naprej, kjer travnik postane bolj zaraščen, pot zavije desno in preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se čez deloma zaraščen travnik povzpnemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo mimo skladovnice drv, nato pa skozi kratek pas gozda, dosežemo lokalno cesto, ki vodi proti naselju Bezgovica. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Osilnica - Bezgarska planina 2:10, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Loška stena
Ob poti: Križmani (455m), Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Osilnica - Loška stena1
Osilnica - Loška stena2
Osilnica - Loška stena3
Osilnica - Loška stena4
Osilnica - Loška stena5
Osilnica - Loška stena6
Osilnica - Loška stena7
Osilnica - Loška stena8
Osilnica - Loška stena9
Osilnica - Loška stena10
Osilnica - Loška stena11
Osilnica - Loška stena12
Osilnica - Loška stena13
Osilnica - Loška stena14
Osilnica - Loška stena15
Osilnica - Loška stena16
Osilnica - Loška stena17
Osilnica - Loška stena18
Osilnica - Loška stena19
Osilnica - Loška stena20
Osilnica - Loška stena21
Osilnica - Loška stena22
Osilnica - Loška stena23
Osilnica - Loška stena24
Osilnica - Loška stena25
Osilnica - Loška stena26
Osilnica - Loška stena27
Osilnica - Loška stena28
Osilnica - Loška stena29
Osilnica - Loška stena30
Osilnica - Loška stena31
Osilnica - Loška stena32
Osilnica - Loška stena33
Osilnica - Loška stena34
Osilnica - Loška stena35
Osilnica - Loška stena36
Osilnica - Loška stena37
Osilnica - Loška stena38
Osilnica - Loška stena39
Osilnica - Loška stena40
Osilnica - Loška stena41
Osilnica - Loška stena42
Osilnica - Loška stena43
Osilnica - Loška stena44
Osilnica - Loška stena45
Osilnica - Loška stena46
Osilnica - Loška stena47
Osilnica - Loška stena48
Osilnica - Loška stena49
Osilnica - Loška stena50
Osilnica - Loška stena51
Osilnica - Loška stena52
Osilnica - Loška stena53
Osilnica - Loška stena54
Osilnica - Loška stena55
Osilnica - Loška stena56
Osilnica - Loška stena57
Osilnica - Loška stena58
Osilnica - Loška stena59
Osilnica - Loška stena60
Osilnica - Loška stena61
Osilnica - Loška stena62
Osilnica - Loška stena63
Osilnica - Loška stena64
Osilnica - Loška stena65
Osilnica - Loška stena66
Osilnica - Loška stena67
Osilnica - Loška stena68
Osilnica - Loška stena69
Osilnica - Loška stena70
Osilnica - Loška stena71
Osilnica - Loška stena72
Osilnica - Loška stena73
Osilnica - Loška stena74
Osilnica - Loška stena75
Osilnica - Loška stena76
Osilnica - Loška stena77
Osilnica - Loška stena78
Osilnica - Loška stena79
Osilnica - Loška stena80
Osilnica - Loška stena81
Osilnica - Loška stena82
Osilnica - Loška stena83
Osilnica - Loška stena84
Osilnica - Loška stena85
Osilnica - Loška stena86
Osilnica - Loška stena87
Osilnica - Loška stena88
Osilnica - Loška stena89
Osilnica - Loška stena90
Osilnica - Loška stena91
Osilnica - Loška stena92
Osilnica - Loška stena93
Osilnica - Loška stena94
Osilnica - Loška stena95
Osilnica - Loška stena96
Osilnica - Loška stena97
Osilnica - Loška stena98
Osilnica - Loška stena99
Osilnica - Loška stena100
Osilnica - Loška stena101
Osilnica - Loška stena102
Osilnica - Loška stena103
Osilnica - Loška stena104
Osilnica - Loška stena105
Osilnica - Loška stena106
Osilnica - Loška stena107
Diskusija o izletu Osilnica - Loška stena
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki