Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Osilnica - Firstov rep

Natisni
Izhodišče: Osilnica (290 m)
Širina/Dolžina: 45,529°N 14,6985°E
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 712 m
Višinska razlika po poti: 850 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 906
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 92
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
c) Od MP Petrina nadaljujemo po cesti v smeri Osilnice. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Grivac, Gladloka, Kuželj, Srobotnik ob Kolpi, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek do Osilnice, kjer sredi naselja v bližini trgovine Mercator parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ki vodi dalje proti Petrini in poteka ob reki Kolpi. Ko se Osilnica konča, nas pot vodi še mimo nekaj hiš, ki spadajo pod Osilnico. Za hišo s hišno št. Osilnica 1, preko mostu prečimo manjši potoček, nato pa takoj za mostom nadaljujemo levo na markirano pešpot, kjer po nekaj korakih opazimo prve markacije. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, mi pa mu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij. Višje se gozd konča in pot nas mimo lovske opazovalnice pripelje do naselja Križmani, kjer nas pot vodi med nekaj hišami.
Za hišami prečimo asfaltno cesto, nato pa se vzpnemo naravnost navzgor, kjer nas pot vodi čez manjši sadovnjak. Malo naprej, kjer travnik postane bolj zaraščen, pot zavije desno in preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se čez deloma zaraščen travnik povzpnemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo mimo skladovnice drv, nato pa skozi kratek pas gozda, dosežemo lokalno cesto, ki vodi proti naselju Bezgovica. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Osilnica - Bezgarska planina 2:10, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Firstov rep
Ob poti: Križmani (455m), Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Osilnica - Firstov rep1
Osilnica - Firstov rep2
Osilnica - Firstov rep3
Osilnica - Firstov rep4
Osilnica - Firstov rep5
Osilnica - Firstov rep6
Osilnica - Firstov rep7
Osilnica - Firstov rep8
Osilnica - Firstov rep9
Osilnica - Firstov rep10
Osilnica - Firstov rep11
Osilnica - Firstov rep12
Osilnica - Firstov rep13
Osilnica - Firstov rep14
Osilnica - Firstov rep15
Osilnica - Firstov rep16
Osilnica - Firstov rep17
Osilnica - Firstov rep18
Osilnica - Firstov rep19
Osilnica - Firstov rep20
Osilnica - Firstov rep21
Osilnica - Firstov rep22
Osilnica - Firstov rep23
Osilnica - Firstov rep24
Osilnica - Firstov rep25
Osilnica - Firstov rep26
Osilnica - Firstov rep27
Osilnica - Firstov rep28
Osilnica - Firstov rep29
Osilnica - Firstov rep30
Osilnica - Firstov rep31
Osilnica - Firstov rep32
Osilnica - Firstov rep33
Osilnica - Firstov rep34
Osilnica - Firstov rep35
Osilnica - Firstov rep36
Osilnica - Firstov rep37
Osilnica - Firstov rep38
Osilnica - Firstov rep39
Osilnica - Firstov rep40
Osilnica - Firstov rep41
Osilnica - Firstov rep42
Osilnica - Firstov rep43
Osilnica - Firstov rep44
Osilnica - Firstov rep45
Osilnica - Firstov rep46
Osilnica - Firstov rep47
Osilnica - Firstov rep48
Osilnica - Firstov rep49
Osilnica - Firstov rep50
Osilnica - Firstov rep51
Osilnica - Firstov rep52
Osilnica - Firstov rep53
Osilnica - Firstov rep54
Osilnica - Firstov rep55
Osilnica - Firstov rep56
Osilnica - Firstov rep57
Osilnica - Firstov rep58
Osilnica - Firstov rep59
Osilnica - Firstov rep60
Osilnica - Firstov rep61
Osilnica - Firstov rep62
Osilnica - Firstov rep63
Osilnica - Firstov rep64
Osilnica - Firstov rep65
Osilnica - Firstov rep66
Osilnica - Firstov rep67
Osilnica - Firstov rep68
Osilnica - Firstov rep69
Osilnica - Firstov rep70
Osilnica - Firstov rep71
Osilnica - Firstov rep72
Osilnica - Firstov rep73
Osilnica - Firstov rep74
Osilnica - Firstov rep75
Osilnica - Firstov rep76
Osilnica - Firstov rep77
Osilnica - Firstov rep78
Osilnica - Firstov rep79
Osilnica - Firstov rep80
Osilnica - Firstov rep81
Osilnica - Firstov rep82
Osilnica - Firstov rep83
Osilnica - Firstov rep84
Osilnica - Firstov rep85
Osilnica - Firstov rep86
Osilnica - Firstov rep87
Osilnica - Firstov rep88
Osilnica - Firstov rep89
Osilnica - Firstov rep90
Osilnica - Firstov rep91
Osilnica - Firstov rep92
Diskusija o izletu Osilnica - Firstov rep
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki