Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Osilnica - Cerk

 
Izhodišče: Osilnica (290 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,529°N / 14,6985°E
Cilj: Cerk (1192 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 4 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 902 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 630
Ocena: 1 glasov
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje in še nekaj nadaljnjih kilometrih vožnje pripelje do naselja Sela, malo nižje pa še v Osilnico, kjer v središču naselja, v bližini trgovine Mercator tudi parkiramo.
c) Od MP Petrina nadaljujemo po cesti v smeri Osilnice. V nadaljevanju se peljemo skozi naselja Grivac, Gladloka, Kuželj, Srobotnik ob Kolpi, Mirtoviči, Bosljiva Loka, Grintovec pri Osilnici, Ložec in Ribjek do Osilnice, kjer sredi naselja v bližini trgovine Mercator parkiramo.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po cesti, ki vodi dalje proti Petrini in poteka ob reki Kolpi. Ko se Osilnica konča, nas pot vodi še mimo nekaj hiš, ki spadajo pod Osilnico. Za hišo s hišno št. Osilnica 1, preko mostu prečimo manjši potoček, nato pa takoj za mostom nadaljujemo levo na markirano pešpot, kjer po nekaj korakih opazimo prve markacije. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja skozi gozd, mi pa mu na nekaj razpotjih sledimo v smeri markacij. Višje se gozd konča in pot nas mimo lovske opazovalnice pripelje do naselja Križmani, kjer nas pot vodi med nekaj hišami.
Za hišami prečimo asfaltno cesto, nato pa se vzpnemo naravnost navzgor, kjer nas pot vodi čez manjši sadovnjak. Malo naprej, kjer travnik postane bolj zaraščen, pot zavije desno in preide v gozd. Nekaj minut se vzpenjamo skozi gozd, nato pa se čez deloma zaraščen travnik povzpnemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka, katero pa samo prečimo. Nadaljujemo mimo skladovnice drv, nato pa skozi kratek pas gozda, dosežemo lokalno cesto, ki vodi proti naselju Bezgovica. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo levo (desno Firstov rep in Loška stena), nato pa po minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do križišča ob obeležju NOB, kjer se nam z leve priključi cesta, katero smo pred časom zapustili.
Nadaljujemo desno, mimo obeležja ter pot nadaljujemo po makadamski cesti. Višje, na manjšem križišču nadaljujemo levo, nato pa po nekaj minutah prispemo na označeno razpotje, kjer se nam priključi še markirana pot od lovske koče na Ravnah.
Oznake za Cerk nas usmerijo desno na kolovoz. Dobro označenemu, a občasno precej zaraščenemu kolovozu sledimo vse do manjše izravnave pod vrhom Cerka. Tu nadaljujemo rahlo levo ter nato nekoliko bolj strmi poti sledimo vse do vrha Cerka.
Osilnica - Bezgarska planina 2:10, Bezgarska planina - Cerk 1:55.

zemljevid poti
Ob poti: Križmani (455m), Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Osilnica - cerk1
Osilnica - cerk2
Osilnica - cerk3
Osilnica - cerk4
Osilnica - cerk5
Osilnica - cerk6
Osilnica - cerk7
Osilnica - cerk8
Osilnica - cerk9
Osilnica - cerk10
Osilnica - cerk11
Osilnica - cerk12
Osilnica - cerk13
Osilnica - cerk14
Osilnica - cerk15
Osilnica - cerk16
Osilnica - cerk17
Osilnica - cerk18
Osilnica - cerk19
Osilnica - cerk20
Osilnica - cerk21
Osilnica - cerk22
Osilnica - cerk23
Osilnica - cerk24
Osilnica - cerk25
Osilnica - cerk26
Osilnica - cerk27
Osilnica - cerk28
Osilnica - cerk29
Osilnica - cerk30
Osilnica - cerk31
Osilnica - cerk32
Osilnica - cerk33
Osilnica - cerk34
Osilnica - cerk35
Osilnica - cerk36
Osilnica - cerk37
Osilnica - cerk38
Osilnica - cerk39
Osilnica - cerk40
Osilnica - cerk41
Osilnica - cerk42
Osilnica - cerk43
Osilnica - cerk44
Osilnica - cerk45
Osilnica - cerk46
Osilnica - cerk47
Osilnica - cerk48
Osilnica - cerk49
Osilnica - cerk50
Osilnica - cerk51
Osilnica - cerk52
Osilnica - cerk53
Osilnica - cerk54
Osilnica - cerk55
Osilnica - cerk56
Osilnica - cerk57
Osilnica - cerk58
Osilnica - cerk59
Osilnica - cerk60
Osilnica - cerk61
Osilnica - cerk62
Osilnica - cerk63
Osilnica - cerk64
Osilnica - cerk65
Osilnica - cerk66
Osilnica - cerk67
Osilnica - cerk68
Osilnica - cerk69
Osilnica - cerk70
Osilnica - cerk71
Osilnica - cerk72
Osilnica - cerk73
Osilnica - cerk74
Osilnica - cerk75
Osilnica - cerk76
Osilnica - cerk77
Osilnica - cerk78
Osilnica - cerk79
Osilnica - cerk80
Osilnica - cerk81
Osilnica - cerk82
Osilnica - cerk83
Osilnica - cerk84
Osilnica - cerk85
Osilnica - cerk86
Osilnica - cerk87
Osilnica - cerk88
Osilnica - cerk89
Osilnica - cerk90
Osilnica - cerk91
Osilnica - cerk92
Osilnica - cerk93
Osilnica - cerk94
Osilnica - cerk95
Osilnica - cerk96
Osilnica - cerk97
Osilnica - cerk98
Osilnica - cerk99
Osilnica - cerk100
Osilnica - cerk101
Osilnica - cerk102
Osilnica - cerk103
Diskusija o izletu Osilnica - Cerk ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki