Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj

Orlek - Orleška draga

Natisni
Izhodišče: Orlek (342 m)
Širina/Dolžina: 45,69047°N 13,84215°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: -77 m
Višinska razlika po poti: -77 m
Zemljevid: Poti so zadovoljivo vrisane na OpenStreetMap
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 310
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 9
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Do Sežane se pripeljemo po avtocestnem odseku med razcepom Gabrk (pri Divači) in mejnim prehodom Fernetiči. Avtocesto zapustimo na izvozu Sežana-vzhod in zapeljemo v Sežano (na poti prevozimo semaforizirano križišče, kjer se nam z desne priključi cesta iz Nove Gorice in z leve cesta iz Divače). V Sežani v semaforiziranem križišču zavijemo levo na Bazoviško cesto (označena s kažipotom proti Lipici), po nadvozu prečkamo železniško progo, v prvem krožišču zavijemo desno (smer Lipica) in v naslednjem znova desno (smer Orlek). Ko pripeljemo v Orlek, po severnem robu dosežemo severozahodni del vasi, kjer se nahaja spomenik NOB. Pred spomenikom je nekaj prostora, kjer lahko parkiramo.

Iz Sežane lahko do izhodišča pridemo tudi peš. Precej prijetneje kot po opisani cesti je čez Živi muzej Krasa, kjer si ob poti lahko ogledamo še nekaj kraških zanimivosti. Vzhodno od mestnega središča poiščemo Bazoviško cesto, kjer krenemo proti jugu. Ko po nadvozu prečkamo železniško progo, v prvem krožišču zavijemo desno (smer Lipica), v naslednjem krožišču pa gremo naravnost (smer ZGRS Sežana in Živi muzej Krasa). Malo naprej od gasilcev se asfalt konča in prične vzorno markirana pot čez Živi muzej Krasa. Najprej po široki makadamski poti hodimo proti jugu (smer Bazovica), po pribl. 2 km nas več markacij usmeri desno proti Orleku, do koder je še pribl. 2 km hoda. Na nekaterih razcepih je možnih več smeri proti Orleku, v tem primeru izberemo bolj desno možnost, ki je nekoliko krajša, razen če nas ne zanima kakšna konkretna točka ob drugi različici poti. Ko iz vzhodne smeri dosežemo Orlek, se še skozi vaško jedro sprehodimo do izhodiščnega spomenika NOB v SZ delu vasi.
Opis poti:
Z izhodišča krenemo mimo ekološkega otoka proti zahodu. Že po pribl. 50 metrih naletimo na razcep. Naravnost vodi dovoz na ograjeno zasebno zemljišče, levo vodi asfaltirana pot proti državni meji in naprej proti Trebčam (it. Trebiciano), mi pa tu gremo desno na makadamsko pot. Na tej poti naletimo na nekaj razcepov, vendar se ves čas držimo naravnost. Po pribl. 200 metrih od razcepa po ozkem podvozu prečkamo železniško progo. Takoj za podvozom se pot znova razcepi v več smeri. Tu izberemo najbolj desno možnost. Po nadaljnjih pribl. 200 m za tem razcepom že sledi nov razcep. Tu zavijemo na kolovoz blago levo (nikakor pa ne pravokotno levo naravnost na travnik). Kolovoz nas le nekaj 10 m vodi med dvema travnikoma, nato pa se v gozdu obrne na desno in začne spuščati v vrtačo. Kolovoz se po severnem, zahodnem in nato še južnem pobočju polagoma spušča proti dnu vrtače, ki ga doseže na JV "vogalu" in se tam konča. Spotoma bomo tik ob najzahodnejši točki poti opazili mejni kamen, ki nas poduči, da zahodno pobočje vrtače leži že na ozemlju Italije.

Opis in slike opisujejo stanje novembra 2022.
zemljevid poti - Orleška draga
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Orlek - Orleška draga1
Orlek - Orleška draga2
Orlek - Orleška draga3
Orlek - Orleška draga4
Orlek - Orleška draga5
Orlek - Orleška draga6
Orlek - Orleška draga7
Orlek - Orleška draga8
Orlek - Orleška draga9
Diskusija o izletu Orlek - Orleška draga
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki