Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Grintovcu (2558 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kamnitnik / Olipova planina - Kamnitnik

Olipova planina - Kamnitnik

Natisni
Izhodišče: Olipova planina (1320 m)
Širina/Dolžina: 46,4414°N 14,1235°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahko brezpotje
Višinska razlika: 538 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.485
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu, mi pa nadaljujemo po levi spodnji cesti, ki se nato kar nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine. Cesta nas nato vodi mimo odcepa poti na Ajdno ter se za tem prične strmeje vzpenjati po občasno precej slabi cesti. Cesta se nato ponovno položi in nas mimo Potoške planine pripelje do studenca Urbas, v bližini katerega je nekaj manjših parkirišč. Mi se peljemo še naprej, cesta pa nas vodi čez nekaj manjših križišč, kjer se vselej držimo tiste, ki je najbolj zvožena. Cesta se nato ponovno strmeje vzpne in nas nekoliko višje pripelje do večjega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po vse slabši makadamski cesti, ki se postopoma spremeni v širok kolovoz, le ta pa nas mimo korita, oz. banje z vodo pripelje na rob planine Stamare, s katere se nam odpre lep razgled na Julijske Alpe.
S planine nadaljujemo desno mimo pastirske in lovske koče po sprva nekoliko slabše vidni stezici, ki gre višje v gozd in se priključi širši poti, ki pride z drugega dela planine. Naprej pot zavije rahlo desno in se začne strmo vzpenjati. Višje pot preide iz gozda na pobočja poraščena z rušjem in se obrne nekoliko proti levi. Sledi rahel prečni vzpon in pot nas pripelje do Hrašenske planine, kjer opazimo pastirsko kočo.
Tu še preden prečimo pašno ograjo zavijemo desno in se vzpnemo po sprva še lahko sledljivi poti. Po krajšem vzponu čez rušje pa pot preide na rahlo poraščena travnata pobočja, kjer se le ta začne izgubljati. Nekoliko naprej pridemo na neoznačeno in komaj opazno razpotje, kjer se "pot" razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi zgornji poti (rahlo desno ovčarska koča na Belski planini in bivak na Belščici) ob kateri opazimo neuradne markacije (rdeče pike). Naprej sledimo omenjenim pikam, ki nas vodijo čez pobočje prečno navzgor. Višje na levi strani opazimo neizrazit vrh Kamnitnika, do katerega se povzpnemo po lažjem brezpotju (vrh se nahaja le nekaj 10 m stran od markirane poti, ki vodi od Golice proti Stolu).
zemljevid poti - Kamnitnik
Ob poti: Planina Stamare (1400m), Hrašenska planina (1670m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stol
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Olipova planina - Kamnitnik1
Olipova planina - Kamnitnik2
Olipova planina - Kamnitnik3
Olipova planina - Kamnitnik4
Olipova planina - Kamnitnik5
Olipova planina - Kamnitnik6
Olipova planina - Kamnitnik7
Olipova planina - Kamnitnik8
Olipova planina - Kamnitnik9
Olipova planina - Kamnitnik10
Olipova planina - Kamnitnik11
Olipova planina - Kamnitnik12
Olipova planina - Kamnitnik13
Olipova planina - Kamnitnik14
Olipova planina - Kamnitnik15
Olipova planina - Kamnitnik16
Olipova planina - Kamnitnik17
Olipova planina - Kamnitnik18
Olipova planina - Kamnitnik19
Olipova planina - Kamnitnik20
Olipova planina - Kamnitnik21
Olipova planina - Kamnitnik22
Olipova planina - Kamnitnik23
Olipova planina - Kamnitnik24
Olipova planina - Kamnitnik25
Olipova planina - Kamnitnik26
Olipova planina - Kamnitnik27
Olipova planina - Kamnitnik28
Olipova planina - Kamnitnik29
Olipova planina - Kamnitnik30
Olipova planina - Kamnitnik31
Olipova planina - Kamnitnik32
Diskusija o izletu Olipova planina - Kamnitnik
heinz9.8.2010
Pot je znana kot lovska steza, kočica na t.i. Hrašenski pl. ravnotako- lovska, oz privatna.. Pastirska (ovčarska)k. se nahaja nekoliko višje pod Kamnitnikom (Pri močilu) v bližini bivaka- "betonske bajte" na Belščici, mimo katerega se iz izhodišča pri Urbasu v bližini Potoške planine ravnotako lahko povzpnemo na Kamnitnik, Srednico, Brezov vrh, Mali vrh itd.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki