Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Gorski Kotar in Istra / Klek / Ogulin - Klek (Ferdina staza)

Ogulin - Klek (Ferdina staza)

Natisni
Izhodišče: Ogulin (325 m)
Ime poti: Ferdina staza
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 856 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Marx
Ogledov: 3.727
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Avtocesto Zagreb-Split zapustimo na izvozu Ogulin. V Ogulinu poiščemo ulico Vučići (nahaja se ob krožišču, najbolje je koga od domačinov vprašati) in se po njej peljemo do manjšega parkirišča, kjer bomo opazili planinske oznake.
Opis poti:
Pot se uradno začne ob železniški postaji Ogulin, mi pa bomo turo začeli na parkirišču v ulici Vučići v Ogulinu. Na začetku poti nam je v pomoč ograja, ki nas popelje v gozd. Pot se takoj prične dokaj strmo vzpenjati skozi gozd in nas le na mestu, kjer se približa smučarski progi prehodno pripelje iz gozda. Po 15 minutah vzpona pridemo na planoto Bukovnika. Naša pot tu zavije desno in se prehodno položi, pot pa nas vodi tudi mimo dveh razgledišč, s katerih se nam odpre lep pogled proti Ogulinu.
Sledi nekoliko daljše prečenje, nato pa pot ponovno postane bolj strma, na levem ovinku pa zavije na zahod. Višje prispemo na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz vasi Marković selo. V nadaljevanju je pot ponovno položna, poteka pa deloma skozi gozd, deloma pa preko travnikov.
Pot naprej nas pripelje do zanimivega skalnatega dela, nad njim pa do travnika, kjer se markacije prehodno izgubijo, mi pa sledimo proti šestim drevesom, ki so sredi travnika. Za travnikom se pot za kratek čas vrne v gozd, nato pa nas pripelje na manjši travnik. Tu prečimo dobro vzdrževano cesto, nato pa ponovno stopimo v gozd. Sledi približno 5 minut bolj strmega vzpona in prispemo do športno rekreacijskega centra Kneja.
Na Kneji si lahko odpočijemo, potem pa gremo naprej. Pot naprej nas pripelje na asfaltno cesto Ogulin-Jasenak-Novi Vinodolski. Po njej hodimo kakih 300 metrov, potem pa pred ostrim ovinkom v levo zagledamo odcep poti v desno.
Ponovno prispemo v gozd, potem pa po minuti dosežemo opuščeni kamnolom ter se vzpnemo nad njega (pot je izpostavljena in je potrebno biti previden.) ter spet pridemo v gozd.
Skozi gozd se strmeje vzpenjamo, pot pa s severnega pobočja preide na zahodna pobočja. Ko prispemo do daljnovoda se pot položi. Sledi položna pot skozi deloma nizek gozd, pot po kateri hodimo pa postaja vse bolj kamnita. Nekoliko naprej prispemo na slabo označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz vasi Puškarići. Za razpotjem bomo opazili Klekovo vršno steno, mi pa nadaljujemo naravnost in pridemo v gozd na območju prevala, ki se imenuje Soviljica. Sledi položna pot skozi gozd, mi pa kmalu prispemo do naslednjega kamnoloma.
Tu se zdi, da se pot nadaljuje naravnost, a oznake na deblu drevesa nas usmerijo desno, kjer hitro prispemo na travnik, po katerem nadaljujemo približno 20 minut. Pot čez travnik je lepo sledljiva, klub temu, da so na tem delu markacije redke.
Po prečenju travnika, s katerega se nam odpre lep pogled proti vrhu Kleka, bomo prišli v pas grmičevja. Malo naprej prispemo v pas bukovega gozda, pot pa postane precej strma. Nekaj časa se strmo vzpenjamo, nato pa se priključimo poti iz vasi Bjelsko.
Za razpotjem pridemo do klopce za oddih, za klopco pa sledita dva ovinka. Za drugo serpentino sledi strm vzpon, pot pa se nato kmalu položi. Tu, kjer se pot položi smo v bližini koče, kar nam pove tudi napis dobrodošlice, v bližini pa se nahaja še spominsko obeležje.
Pri koči, katera se nahaja točno na 1000 metrih nadmorske višine, si lahko odpočijemo in se okrepčamo, lahko pa tudi prespimo (koča je oskrbovana le s pijačo!).
Od koče gremo proti zahodu, po položni poti, ki je deloma gruščnata in skalnata, saj poteka pod pečinami, vodi pa nas tudi mimo zanimive votline. Ko se pot začne strmeje vzpenjati pridemo do razpotja, kjer se nam priključita poti z Vitunja in Kamačnika.
Pot naprej se vzpne po stopničkah, nad njimi pa se nam odpre izjemen razgled. Nadaljujemo levo na vzhod in pridemo do najbolj zahtevnega dela poti.
Tudi ta del ni varovan z jeklenico ampak z vrvjo. Tudi, ko se varovala končajo se še nekaj časa vzpenjamo po strmem izpostavljenem pobočju, nato pa se pot vendarle položi.
Pot naprej nas vodi mimo pristajališča za helikopterje, mi pa nadaljujemo naravnost na vzhod po ozkem grebenu, ki je mestoma varovan z jeklenicami. Malo naprej prispemo pod sam vrh, kjer se v delno zahtevnem vzponu povzpnemo na vrh Kleka.
Ime poti po Ferdu Uršanu, ogulinskem planincu.
zemljevid poti - Klek
Ob poti: Kneja (560m), Preval Soviljica (700m), Planinska koča (1000m)
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Ogulin  - Klek1
Ogulin  - Klek2
Ogulin  - Klek3
Ogulin  - Klek4
Ogulin  - Klek5
Ogulin  - Klek6
Ogulin  - Klek7
Ogulin  - Klek8
Ogulin  - Klek9
Ogulin  - Klek10
Ogulin  - Klek11
Ogulin  - Klek12
Ogulin  - Klek13
Ogulin  - Klek14
Ogulin  - Klek15
Ogulin  - Klek16
Ogulin  - Klek17
Ogulin  - Klek18
Ogulin  - Klek19
Ogulin  - Klek20
Ogulin  - Klek21
Ogulin  - Klek22
Ogulin  - Klek23
Ogulin  - Klek24
Ogulin  - Klek25
Ogulin  - Klek26
Ogulin  - Klek27
Ogulin  - Klek28
Ogulin  - Klek29
Ogulin  - Klek30
Ogulin  - Klek31
Ogulin  - Klek32
Ogulin  - Klek33
Ogulin  - Klek34
Ogulin  - Klek35
Ogulin  - Klek36
Ogulin  - Klek37
Ogulin  - Klek38
Ogulin  - Klek39
Ogulin  - Klek40
Ogulin  - Klek41
Ogulin  - Klek42
Ogulin  - Klek43
Ogulin  - Klek44
Ogulin  - Klek45
Ogulin  - Klek46
Ogulin  - Klek47
Ogulin  - Klek48
Ogulin  - Klek49
Ogulin  - Klek50
Ogulin  - Klek51
Ogulin  - Klek52
Ogulin  - Klek53
Ogulin  - Klek54
Ogulin  - Klek55
Ogulin  - Klek56
Ogulin  - Klek57
Ogulin  - Klek58
Ogulin  - Klek59
Ogulin  - Klek60
Ogulin  - Klek61
Ogulin  - Klek62
Ogulin  - Klek63
Ogulin  - Klek64
Ogulin  - Klek65
Ogulin  - Klek66
Ogulin  - Klek67
Ogulin  - Klek68
Ogulin  - Klek69
Ogulin  - Klek70
Ogulin  - Klek71
Ogulin  - Klek72
Ogulin  - Klek73
Ogulin  - Klek74
Diskusija o izletu Ogulin - Klek (Ferdina staza)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki