Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Stubajske Alpe / Rinnenspitze / Oberissalm - Rinnenspitze (običajni pristop mimo Franz-Senn-Hütte)

Oberissalm - Rinnenspitze (običajni pristop mimo Franz-Senn-Hütte)

Natisni
Izhodišče: Oberissalm (1742 m)
Širina/Dolžina: 47,09572°N 11,19491°E
Ime poti: običajni pristop mimo Franz-Senn-Hütte
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1261 m
Višinska razlika po poti: 1261 m
Zemljevid: Stubaier Alpen Mitte, 31/4 1:25.000; Outdooractive Stubai Wanderkarte
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Avtor: pg
Ogledov: 620
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane se zapeljemo po avtocesti mimo Salzburga v smeri proti Münchnu. V večnivojskem križišču Dreieck Inntal se usmerimo na cesto A93 v smeri Innsbruck/Kufstein/Brenner. Ob vrnitvi v Avstrijo nadaljujemo do razcepa z izvozom Innsbruck-Mitte. Tu ne zavijemo proti Innsbrucku, temveč nadaljujemo po avtocesti A13 v smeri proti prelazu Brenner. Z avtoceste zavijemo pri izvozu 10-Schönberg in udobni cesti po Stubajski dolini sledimo do kraja Neustift im Stubaital, kjer na krožišču sred mesteca izberemo prvi izvoz in vzpenjajoči se cesti sledimo do vasice Milders. V Mildersu sledimo cesti Mühlenweg in smerokazom za Oberissalm. Do planine nas čaka cca. 8 km vedno ožje asfaltne ceste, po kateri se pogosto sprehaja živina, zato je potrebno v predvideni čas vožnje vračunati morebitno čakanje prehoda. Na planini Oberiss parkiramo na urejenem parkirišču, kjer parkirnina znaša 5 evrov na dan.

Alternativo ponuja vožnja skozi severno Italijo: v tem primeru se iz osrednje Slovenije po avtocesti A2 zapeljemo do enega izmed mejnih prehodov z Avstrijo in nadaljujemo pot do Lienza. Tu nadaljujemo po cesti 100 in se mimo prehoda Prato alla Drava zapeljemo v Italijo. V Italiji sledimo cesti SS49 vse do stičišča z avtocesto A22 v smeri proti prelazu Brenner. Za prelazom nadaljujemo v smeri proti Innsbrucku do izvoza Schönberg. Od tam nadaljujemo po zgoraj opisani smeri.
Opis poti:
Na planini se pri smerokazu nad parkiriščem usmerimo na široko makadamsko cesto, ki nas v nekaj minutah pretežno vodoravne hoje proti jugozahodu pripelje do dobro označenega odcepa ožje steze, ki nas ob lepih razgledih na vzhodni del Alpeinskega pogorja in planino Oberiss pod nami v okljukih razmeroma zložno vodi skozi redek visokogorski gozd. Nekoliko višje preidemo na travnata z visokogorskim alpskim rastjem ob robu zgornjega dela doline Obergbacha, strmina pa ob lepih pogledih proti koči Franza Senna in Vordere Sommerwandu nad njo zlagoma pojenja. Po prijetni in razgledni stezi, ki ji sledimo v zadnjem delu poti do koče, se mimo planšarije na planini Alpeiner po privlačni vodnati pokrajini v dobrih petnajstih minutah povzpnemo do priljubljene Franz-Senn-Hütte; od izhodišča je do koče približno ura in pol hoje.

Pri velikem smerokazu za mostičkom tik ob koči se sledeč oznakam za Rinnenspitze in Rinnensee usmerimo na desno (proti severovzhodu) in se po stezi, ki vijuga preko travnatega pobočja, povzpnemo do kratkega skalnatega prehoda nad strugo hudournika; prehod je zavarovan z nekaj jeklenicami, ki pa v kopnih razmerah služijo le kot dodatna opora. Kmalu za skokom strmina nekoliko popusti in ob čudovitih razgledih na greben Sommerwanda in preostale vršace v Alpeinskem pogorju se nekaj časa lagodno vzpenjamo po razmeroma široki poti nad travnatimi vesinami. Kmalu se nam razkrije konica pričujočega cilja, steza pa se prične obračati proti zahodu. Na robu visokogorske planote, ki gosti Rinnenspitze in Rinnensee, naletimo na klop na razglednem mestu in se odločno usmerimo na desno proti vršni zgradbi Rinnenspitze. Travnata prostranstva postopoma preidejo v kamniti podaljšek skalne stavbe Rinnenspitze, preko katerega se po poti, ki se bolj ali manj spretno izogne ostrim robovom grušča z razmeroma razsežnim kamenjem, strmeje povzpnemo do razpotja pod vršno strukturo Rinnenspitze. Od tu imamo do vrha še približno 45 minut vzpona, do jezera Rinnensee pa nas loči le kratek sprehod (ob vzponu ali spustu priporočam obisk tega privlačnega visokogorskega jezera).

V sklepnem delu vzpona na Rinnenspitze nas vse bolj strma pot vodi preko razbitega pečevja gore, pri čemer si je potrebno mestoma pomagati z rokami. Ob razmeroma hitrem vzponu proti grebenu, ki ga lahko razločno vidimo pred seboj, se nam odpre lep pogled na jezero pod nami. Po slabe pol ure hoje od razpotja nas oznake privedejo do začetka zavarovane poti, ki nas bo od tu pospremila prav do vrha.
Sprva se s pomočjo jeklenice in številnih skob preko precej strmega ploskega skalovja povzpemo do nazobčanega vršnega grebena Rinnenspitze, kjer nam čez najbolj kočljiva mesta pomaga jeklenica. Po kratkem prehodu ne posebno izpostavljenega grebena se s pomočjo jeklenice in klinov vzpnemo preko strmega skoka (ključno mesto) in tik pod grebenom prečimo na južno stran gore. Ko pred seboj uzremo vršni križ, nas do najvišje točke izleta čaka le še zaključni vzpon preko nekoliko krušljivega vršnega pobočja gore, ki ga olajšajo žičnate vrvi.

Kljub temu, da Rinnenspitze ni tako enostavno dosegljiv tritisočak kot nekateri drugi ustrezniki v Stubajskih Alpah (npr. Sulzkogel ali Zischgeles), pot nanj v kopnih razmerah izkušenemu hribolazcu ne bi smela postavljati previsokih ovir, spričo lepega razgleda z vrha in dokaj dinamične poti vzpona, ki poteka po precej mikavni gorski pokrajini, pa je vrh kot nalašč za pričetek raziskovanja najvišjih predelov Stubajskih Alp. Slednje se pozna tudi na obisku, saj je Rinnenspitze ena najbolj obiskanih gora v Alpeinskem pogorju, k čemur pripomore tudi status enega izmed 7 "klasičnih vrhov Stubaja".
zemljevid poti - Rinnenspitze
Ob poti: Franz-Senn-Hütte (2147m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Oberissalm - Rinnenspitze1
Oberissalm - Rinnenspitze2
Oberissalm - Rinnenspitze3
Oberissalm - Rinnenspitze4
Oberissalm - Rinnenspitze5
Oberissalm - Rinnenspitze6
Oberissalm - Rinnenspitze7
Oberissalm - Rinnenspitze8
Oberissalm - Rinnenspitze9
Oberissalm - Rinnenspitze10
Oberissalm - Rinnenspitze11
Oberissalm - Rinnenspitze12
Oberissalm - Rinnenspitze13
Oberissalm - Rinnenspitze14
Oberissalm - Rinnenspitze15
Oberissalm - Rinnenspitze16
Oberissalm - Rinnenspitze17
Oberissalm - Rinnenspitze18
Oberissalm - Rinnenspitze19
Oberissalm - Rinnenspitze20
Oberissalm - Rinnenspitze21
Oberissalm - Rinnenspitze22
Oberissalm - Rinnenspitze23
Oberissalm - Rinnenspitze24
Oberissalm - Rinnenspitze25
Oberissalm - Rinnenspitze26
Oberissalm - Rinnenspitze27
Oberissalm - Rinnenspitze28
Oberissalm - Rinnenspitze29
Oberissalm - Rinnenspitze30
Oberissalm - Rinnenspitze31
Oberissalm - Rinnenspitze32
Oberissalm - Rinnenspitze33
Oberissalm - Rinnenspitze34
Oberissalm - Rinnenspitze35
Oberissalm - Rinnenspitze36
Oberissalm - Rinnenspitze37
Oberissalm - Rinnenspitze38
Oberissalm - Rinnenspitze39
Oberissalm - Rinnenspitze40
Oberissalm - Rinnenspitze41
Oberissalm - Rinnenspitze42
Oberissalm - Rinnenspitze43
Oberissalm - Rinnenspitze44
Oberissalm - Rinnenspitze45
Oberissalm - Rinnenspitze46
Oberissalm - Rinnenspitze47
Oberissalm - Rinnenspitze48
Oberissalm - Rinnenspitze49
Oberissalm - Rinnenspitze50
Oberissalm - Rinnenspitze51
Oberissalm - Rinnenspitze52
Oberissalm - Rinnenspitze53
Oberissalm - Rinnenspitze54
Oberissalm - Rinnenspitze55
Oberissalm - Rinnenspitze56
Oberissalm - Rinnenspitze57
Oberissalm - Rinnenspitze58
Oberissalm - Rinnenspitze59
Oberissalm - Rinnenspitze60
Oberissalm - Rinnenspitze61
Oberissalm - Rinnenspitze62
Oberissalm - Rinnenspitze63
Diskusija o izletu Oberissalm - Rinnenspitze (običajni pristop mimo Franz-Senn-Hütte)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki