Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vrh Krnice / Nevejski preval - Vrh Krnice

Nevejski preval - Vrh Krnice

Natisni
Izhodišče: Nevejski preval (1170 m)
Širina/Dolžina: 46,3874°N 13,4734°E
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1271 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Jullijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 10.002
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do velikega parkirišča pri spodnji postaji žičnice, ki pelje do koče Gilberti.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
Na koncu parkirišča opazimo tablo za planinski dom Gilberti, ki nas usmeri na spodnji del smučarske proge. Ko stopimo na progo nadaljujemo levo in po krajšem vzponu stopimo na transportno reševalno cesto, ki se vzpenja po progi navzgor. Z razmeroma strme in za promet zaprte ceste se nam iz koraka v korak odpirajo novi razgledi, ki pa so najlepši na bližnjo Belo peč in na Montaževo skupino gora. Cesta se višje povsem približa pečinam Bele peči in nas za tem pripelje do zgornje postaje žičnice pri koči Gilberti.
Od koče se rahlo spustimo (smer zahod) v manjšo dolinico, kjer je razpotje poti. Nadaljujemo desno v smeri S.Grubia po poti, ki poteka med glavnim kaninskim grebenom na levi in Belo pečjo na desni. Pot naprej se sprva zložno vzpenja po dolini, nato pa se začne strmeje vzpenjati in nas po nekaj minutah vzpona pripelje do stare vojaške utrdbe na sedlu Bela peč. Za utrdbo nadaljujemo rahlo levo v smeri "bivacco" (desno Bela peč 30 minut zelo zahtevna pot) po stari vojaški mulatjeri, ki pa je že dodobra uničena. Pot, ki se rahlo spušča in nato spet vzpenja poteka po mestoma strmih pobočjih, ki so ponekod rahlo prepadna in izpostavljena padajočemu kamenju (ker je pot široka v kopnem ne povzroča težav). Pot nas nato pripelje na razpotje, kjer se levo navzgor odcepi pot na Visoki Kanin. Nadaljujemo po mulatjeri, ki naprej preči nekaj grap, ki so dolgo v poletje prekrite s snegom. Lepa in razgledna visokogorska pot pa nas po 2 urah hoje od koče Gilberti pripelje do bivaka Marrusich.
Pri bivaku se usmerimo proti jugovzhodu na ozko stezico, ki vodi ob grebenu in se prične vzpenjati. Pot nas kmalu pripelje na greben in se nato nekajkrat rahlo vzpne in spusti. Kasneje se pot ponovno umakne grebenu na levo stran ter sledi še kratek vzpon po melišču do vstopa v plezalni del poti.
Sprva se ob jeklenici vzpnemo desno navzgor do grebena od koder se nam odpre pogled v dolino Rezije. Na grebenu nadaljujemo levo ter se za kratek čas vzpenjamo ob jeklenici po ozkem grebenu, nato pa se grebenu ponovno umaknemo na severno stran. Tu postane pot zelo strma in se navpično vzpne s pomočjo številnih skob. Sledi še nekaj strmih vzponov ob jeklenici nato pa ponovno pridemo na greben. V nadaljevanju je pot nekoliko manj zavarovana, vendar na ključnih mestih nam je še vedno v pomoč jeklenica. Večinoma se vzpenjamo ob grebenu na severni strani, občasno pa pot poteka tudi po grebenu. V zadnjem delu poti proti Vrhu Krnice nas pot pripelje na južno stran grebena in do vrha sledi še krajši vzpon po nekoliko manj strmem pobočju.
zemljevid poti - Vrh Krnice
Ob poti: Rifugio Gilberti (1850m), Sella bela pec (2005m), Bivak Marrusich (2041m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Visoki Kanin (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Nevejski preval - Vrh Krnice1
Nevejski preval - Vrh Krnice2
Nevejski preval - Vrh Krnice3
Nevejski preval - Vrh Krnice4
Nevejski preval - Vrh Krnice5
Nevejski preval - Vrh Krnice6
Nevejski preval - Vrh Krnice7
Nevejski preval - Vrh Krnice8
Nevejski preval - Vrh Krnice9
Nevejski preval - Vrh Krnice10
Nevejski preval - Vrh Krnice11
Nevejski preval - Vrh Krnice12
Nevejski preval - Vrh Krnice13
Nevejski preval - Vrh Krnice14
Nevejski preval - Vrh Krnice15
Nevejski preval - Vrh Krnice16
Nevejski preval - Vrh Krnice17
Nevejski preval - Vrh Krnice18
Nevejski preval - Vrh Krnice19
Nevejski preval - Vrh Krnice20
Nevejski preval - Vrh Krnice21
Nevejski preval - Vrh Krnice22
Nevejski preval - Vrh Krnice23
Nevejski preval - Vrh Krnice24
Nevejski preval - Vrh Krnice25
Nevejski preval - Vrh Krnice26
Nevejski preval - Vrh Krnice27
Nevejski preval - Vrh Krnice28
Nevejski preval - Vrh Krnice29
Nevejski preval - Vrh Krnice30
Nevejski preval - Vrh Krnice31
Nevejski preval - Vrh Krnice32
Nevejski preval - Vrh Krnice33
Nevejski preval - Vrh Krnice34
Nevejski preval - Vrh Krnice35
Nevejski preval - Vrh Krnice36
Nevejski preval - Vrh Krnice37
Nevejski preval - Vrh Krnice38
Nevejski preval - Vrh Krnice39
Nevejski preval - Vrh Krnice40
Nevejski preval - Vrh Krnice41
Nevejski preval - Vrh Krnice42
Nevejski preval - Vrh Krnice43
Nevejski preval - Vrh Krnice44
Nevejski preval - Vrh Krnice45
Nevejski preval - Vrh Krnice46
Nevejski preval - Vrh Krnice47
Nevejski preval - Vrh Krnice48
Nevejski preval - Vrh Krnice49
Nevejski preval - Vrh Krnice50
Nevejski preval - Vrh Krnice51
Nevejski preval - Vrh Krnice52
Nevejski preval - Vrh Krnice53
Nevejski preval - Vrh Krnice54
Nevejski preval - Vrh Krnice55
Nevejski preval - Vrh Krnice56
Nevejski preval - Vrh Krnice57
Nevejski preval - Vrh Krnice58
Nevejski preval - Vrh Krnice59
Nevejski preval - Vrh Krnice60
Nevejski preval - Vrh Krnice61
Nevejski preval - Vrh Krnice62
Nevejski preval - Vrh Krnice63
Nevejski preval - Vrh Krnice64
Nevejski preval - Vrh Krnice65
Nevejski preval - Vrh Krnice66
Nevejski preval - Vrh Krnice67
Nevejski preval - Vrh Krnice68
Diskusija o izletu Nevejski preval - Vrh Krnice
Flora112. 03. 2012
Ali je že kdo hodil tu? Zanimam se za to pot za poleti s podaljškom do Velikega Kanina. V knjigi 111 izletov po slov. gorah priporoča vrh kljub varovalom in me zanima, kako dobro je pot varovana. Tako da se da na vseh mestih pripeti samovarovalni komplet ali da je potrebno tudi kje plezati I/II? Berem, da je greben proti Kaninu še manj varovan. Mi zna kdo kaj več o tem povedati, prosim? Hvala.
IgorZlodej12. 03. 2012
Hodili, pa ne samo enkrat, gre za del Visoke Rezijanske poti, tudi že večkrat opisano, nazadnje z moje strani 27.9.2011 pod Visoki Kanin. Sicer pa od bivaka Marušič na Vrh Krnice lepo zavarovano, naprej je pa treba malo poplezat na Visoki Kanin, prečenje po grebenu do Laške Planje pa je samo za izkušene, ni zavarovano oz. le manjši del naprej od Planje proti sedlu Med Baban.
Flora112. 03. 2012
Hvala za hiter odgovor. Bom še malo prebrala tam. Z Visokega Kanina želim sestopiti, tako da grebena do Planje ne načrtujem.
ps. gor se mi je zatipkalo. priporoča vrv, ne vrh.
mirank12. 03. 2012
Bil na tej poti avgusta lani; z žičnico- prva vožnja ob 8,30 do koče Gilberti. Od tam po udobni poti na sedlo med Bilo pečjo in pogorjem Kanina in naprej (rahlo levo) po vseskozi lepo prehodni mulatieri skoraj po ravnem do sedla Peravo ( bivak Marušič). Tu lahko izbiraš in greš še malo naravnost na Žrd in nazaj, ali pa takoj zaviješ ostro levo-skoraj proti nazaj po grebenu po sezici v smeri Vrha Krnice. Čez travnata in lažja pobočja prideš do začetka zavarovane poti Rosalba Graseti, ki je kar izpostavljena vendar po mojem čisto dovolj zavarovana z jeklenico (po italjansko) tako, da ni panike če si takih poti vajena. Od Vrha Krnice dalje pot poteka po velikih kamnitih ploščah kjer se pač zaneseš na trenje podplatov ker naklon ni prevelik. Pot je obilno označena, predvsem od vrha Krnice dalje, sam vzpon na vrh Kanina pa ni preveč zahteven. Vrneš se po ferati Julia (praktično nova varovalna jeklenica) na ledenik in nazaj do žičnice. Za to pot-prečkanje ledenika v dolžini cca 400m; imej s sabo dereze in cepin. Za povratek S Kanina so možne tudi druge variante-malo poglej še po drugih opisih - Srečno, in ob pravem vremenu
Flora112. 03. 2012
Hvala, Miran. Super si napisal. To me je ravno zanimalo, ali je dovolj jeklenic za samovarovanje, ali se potrebuje vrv in kakšen je greben za naprej. S Kanina/z Visokega Kanina nameravam sestopiti čez Prevalo, čeprav je pot daljša. Bomo videli, kaj bo, do poletja je še daleč, a hkrati komaj čakam! Srečno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki