Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Viš/Jof Fuart / Nevejski preval - Viš/Jof Fuart

Nevejski preval - Viš/Jof Fuart

Natisni
Izhodišče: Nevejski preval (1170 m)
Širina/Dolžina: 46,4147°N 13,4755°E
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1496 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 51.524
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 36
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče zapeljemo do Trbiža / Tarvisio. V Trbižu nadaljujemo levo v smeri Bovca in cesti sledimo do križišča v bližini Rabeljskega jezera. Tu nadaljujemo desno v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Tej cesti, ki se po večini vzpenja sledimo do sedla, kjer bomo na desni strani ceste opazili manjše smučišče. Parkiramo na makadamskem parkirišču pod smučiščem.
Iz Bovca se zapeljemo do mejnega prehoda Predel, s katerega se spustimo na italijansko stran. Le malo za Rabeljskim jezerom pa pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Nevejskega prevala / Sella Nevea. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti (po levi strani smučišča - smučarska proga na severni strani glavne ceste), ki se na sedlu odcepi z glavne ceste. Ob cesti bomo opazili tudi tablo, ki označuje pot 625 proti koči Corsi ter podroben zemljevid. V levem ovinku cesto zapustimo in se usmerimo desno na slabše shojeno stezico, ki nas pripelje do makadamske ceste, ki se vzpenja po desni strani smučišča. Nekaj časa se nato vzpenjamo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo levo v gozd. Po krajšem vzponu pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno po poti 625, levo pa se odcepi pot proti planini Pecol in koči Brazza. Pot se nato še naprej vzpenja skozi gozd in nekajkrat preči gorsko cesto in nas pripelje do križišča, kjer se levo odcepi še ena pot, ki pelje proti koči Brazza. Pot nato zavije v desno in prične prečiti pobočja proti vzhodu. Kmalu pridemo tudi iz gozda na travnata pobočja in sledi vzpon proti sedlu Passo degli Scalini (2022m), kjer je običajno veliko kozorogov. S sedla nato sledi krajši spust, ki nas pripelje do križišča, kjer se levo odcepi pot proti sedlu Lavinal dell Orso (2138m). Mi v križišču nadaljujemo desno in kmalu se nam z desne strani priključi še pot 628, ki vodi mimo spodnje postaje tovorne žičnice. Razmeroma široka pot nas nato vodi pod previsnimi stenami in mimo nekaj vojaških rovov iz prve svetovne vojne. Do koče Corsi nato sledi samo še krajši spust po travnatem terenu.
Od koče nadaljujemo proti severu, kjer se pričnemo vzpenjati po delno travnatem in delno skalnatem terenu. Pot nas nato pripelje do križišča, kjer se usmerimo levo na pot 627, desno pa pelje pot 625 proti Krniški škrbini (ital. Forcella del Vallone) in naprej proti bivaku Gorizia. Po krajšem vzponu pridemo ponovno do križišča, kjer gremo ponovno levo (smer Jof Fuart), desno pa pelje pot 627 proti Trbiški škrbinici (Forcella di Riofreddo). Pot nato zavije rahlo v levo in nas pripelje do vstopa v nekoliko zahtevnejši del poti. Tu pot zavije desno navzgor in potrebnega je tudi nekaj lažjega plezanja po skalovju. Pot nato zavije rahlo v desno in nas pripelje do ponovno nekoliko težjega dela poti. Tu pot zavije levo navzgor in se prične vzpenjati ob jeklenici. Sledi nekoliko nizek prehod skozi okno in nato ponovno vzpon ob jeklenici. Pot nas nato pripelje do križišča, kjer se nam z desne s prepadnih polic priključi pot Anita Goitan. Po krajšem vzponu pridemo ponovno do križišča kjer gremo desno, levo pa se odcepi pot Anita Goitan. Sledi zmerno strm vzpon po skalnatem in nekoliko gruščnatem terenu. Malo pod vrhom se nam z desne priključi še severovzhodna pot Gola Nordest. Od tu sledi samo še krajši vzpon proti zelo razglednemu vrhu.
zemljevid poti - Viš/Jof Fuart
Ob poti: Passo degli Scalini (2022m), Rifugio Corsi (1874m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart1
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart2
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart3
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart4
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart5
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart6
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart7
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart8
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart9
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart10
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart11
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart12
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart13
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart14
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart15
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart16
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart17
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart18
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart19
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart20
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart21
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart22
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart23
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart24
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart25
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart26
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart27
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart28
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart29
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart30
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart31
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart32
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart33
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart34
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart35
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart36
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart37
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart38
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart39
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart40
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart41
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart42
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart43
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart44
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart45
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart46
Nevejski preval - Viš/Jof Fuart47
Diskusija o izletu Nevejski preval - Viš/Jof Fuart
spominčica20. 08. 2008
Mnenja o izletu ne bom pisala, ker tu še nisem bila, me pa zelo zanima kdo so avtorji slik. Hribi.net ima fantastične galerije. Vse pohvale avtorjem. Kar tako naprej!nasmeh
triglavski20. 08. 2008
Pa levo,pa desno, pa na križišču levo, pa desno!? Težko se bi kdorkoli znašel iz tega opisa. Smučišče, ki običajno nikoli ne obratuje je na desni, če pridemo iz smeri Rablja in tudi mi gremo po poti desno ob smučišču, višje pridemo na planino Krni dol, ki je pomembno središče in ni samo levo in desno, je tudi naravnost gor proti Forca de la Val in proti vrhu Krnega dola. Škrbine imajo tudi lepa slovenska imena, tako je Forcella Lavinal del Orso recimo Škrbina Prednje špranje. Tudi kasneje od koče Corsi naprej je levo pot na Škrbino Zadnje špranje imanovano tudi Mojzesova škrbina (Forcella Mozes na Viš, opisana je običajno sestopna, ker je lažja. Skratka zelo slab opis poti na Viš.
krasovc27. 06. 2011
Petinštiridesetletni Goričan David Cassani, je umrl med zahtevnim vzponom na 2666 visoki Viš (Jof di Fuart) na trbiških Alpah. Kot so za zdaj ugotovili reševalci, naj bi se Cassani s prijateljem vzpenjal proti koči Corsi, vendar je zašel na napačno pot, spodrsnilo mu je in zgrmel je v prepad.

http://www.primorski.it/stories/alpejadran/188432_usodni_vzpon/
jedriličar15. 11. 2012
Da li netko zna stanje zimske sobe u rif. Corsi ? Možda bi išao ovaj vikend gore. Da li jestalno otvorena ili se treba negdje uzeti ključ ?
Hvala na odgovorima unaprijed ....
IgorZlodej15. 11. 2012
Koča Corsi ima zimski bivak, ki stoji za kočo. Tako kot vsi ostali bivaki je tudi ta odprt za morebitno nujno zavetje v sili.
VanSims6. 08. 2013
Kot je že ugotovil Igor(ko je bil še triglavski mežikanje) je opis res malo neroden. Na terenu je pot namreč dobro markirana, križišča pa so slabo označena.

Torej: od Corsija sem šel naravnost. Najprej se takoj v levo odcepi pot proti Škrbini prednje špranje in proti Viški planini. Tu naravnost! Po le kaki minuti dveh je zopet razcep. Puščica z napisom 'Jof Fuart', ki je narisana na skalo še pred razcepom, se mimogrede lahko spregleda. Tu sedaj levo. Potem jaz(skupaj s še tremi podobno tavajočimi italijani) nisem videl nobenega križišča več do trenutka ko je pot zavila na levo proti Mojzesovi škrbini. Tam je treba iti na desno kjer ne vidimo markacij - križišče enostavno ni označeno! Takoj je treba začeti gledati na levo in že čez nekaj deset sekund zagledamo na skali rdečo puščico za nadaljevanje. Tu se začenja nekje najtežji prostoplezalni del. Naravnost so namreč tudi markacije a pot očitno ni prava(predvidevam da je to pot proti Trbiški škrbinici).

Avtor je torej očitno pozabil na prvi odcep proti Škrbini prednje špranje in na odcep proti Mojzesovi škrbini(kot je omenil Igor).

Potem ko malo prosto poplezamo, se sprehodimo in povzpnemo po zajlah pridemo do križišča(prvo križišče z A. Goitan), ki je spet slabo označeno. Desno 'A. Goitan', levo 'Mosé'. O 'Jof Fuart' niti sledu... Tam gremo levo kot pravi tudi opis. Na naslednjem križišču(drugo križišče z A. Goitan) pa desno, pot proti Mojzesu pa gre tam levo.
lubadar6. 08. 2013
Tu bi se strinjal z predhodniki,tudi sam sem lani zgrešil.Hotel sem po normalni poti,pa sem zašel proti Mojzesovi škrbini, tako da sem potem kar tu nadaljeval na Viš.
AnzeKozjek19. 05. 2014
Lep pozdrav, zanimam me, ali je ta pot na Viš (označena kot zahtevna) zelo vrtoglava?
Janiel7419. 05. 2014
Meni se ni zdela.
VanSims11. 08. 2014
Letos sem šele videl, ko sem prišel iz smeri Krniške škrbine, kje je keč. Pot se namreč takoj za kočo Corsi že razcepi na tisto proti Mojzesovi škrbini in tisto za Viš, Krniško Škrbinico in Anito Goitan. To križišče je malo slabo označeno oz. ni razvidno da se gre za Viš desno, drugače pa opis zgoraj tu popolnoma štima.

Če pa že zaidemo proti Mojzesu potem pa lahko še vedno pridemo na normalko tako kot sem opisal zgoraj torej tam kjer gredo markacije levo proti Mojzesu gremo desno in poterm tam kjer levo na skali zagledamo rdečo puščico se začne tisto 'lažje plezanje po skalovju' kot piše v opisu.

Sicer pa tudi če gremo levo na Mojzesa, vseeno pridemo na Viš. Od Mojzesove škrbine se gre levo na Koštrunove špice, desno pa na Viš skozi t.i. imenovani 'Mojzesov kuloar'. Ta pot, čeprav formalno del slovite 'Anite Goitan' ni dosti težji od normalke. Sitna je samo zadnja zajla predno je pot samo še hodičana. Gre za malo strm in ozek poteg med dvema skalama (malo neroden za obilne in za tiste z velikimi rukzaki). Potem se po kake pol ure hoje po praktično ravnem, priključimo na normalko.
jurčk_18. 08. 2014
Živjo dober dan.... zanima me kakšno je kaj stanje po tej smeri na Viš? Mogoče kakšna večja snežišča?
IgorZlodej18. 08. 2014
@VansSims, 'Mojzesov kuloar' bo treba enkrat v Špranjo zavitzavijanje z očmi
VanSims18. 08. 2014
Snega ni nikjer na pristopih od koče Corsi, torej ne na normalki, ne skozi Mojzesovo špranjo (Igor, hvala za opozorilo, očitno preveč berem tuje sajte, na tem tukaj pa ta pot ni opisana).

Po infotu iz koče Corsi tudi ni snega na drugi (težji) strani Anite Goitan, niti na Ceria Merlone, ki sicer pelje v drugo smer na Poliške špike.
redbull19. 08. 2014
koristne informacije
jurčk_19. 08. 2014
Hvala za info!!
vavtora23. 09. 2014
zivjo ali gdo ve ce je kaj snega na visu?hvala za odgovor!
klm24. 09. 2014
Ni snega.
vavtora24. 09. 2014
najlepsa hvala za odgovor srecno!
Janiel745. 06. 2015
A je morda že skočil na te konce letos?
Glede na vremenske razmere upam, da bo kmalu kopno...
Ima kdo kake informacije predvsem seveda glede snega?

P.S. ( pa ne mi prosim o tem, da naj imam s seboj cepin in dereze, ker sprašujem , če je kopno)

Hvala za dogovor.
Hawk13. 07. 2015
Preden se odpravite na Viš po tejle klasiki, si vzemite čas in naštudirajte pot od Koče Corsi naprej.

Tam namreč ni takoreč nobenih uporabnih oznak, kje gre določena pot in to soboto nas je bilo kar nekaj tavajočih in zmedenih planincev iščoč to pot.

Skratka, ko prideš do koče Corsi je Viš naravnost od koče navzgor. Priti moraš do stene, kjer je narisana puščica navzgor (slika 30), ki pa se kar težko opazi.

Od tu naprej se nekako da sledit opisu podanem na tej strani in markacijam na posti vse do vrha.




gams113. 07. 2015
Slabe in obledele oznake so v ITA Julijcih že klasika, razen morda nekaj malega obnovljenih v okolici koč (se ve zakaj!?), in tako je tudi pod Montažem na planini Pecol ali pa na ITA strani Kanina.
Otto15. 07. 2015
V soboto zjutraj prav velikega navala na Viš ni bilo, bili a so super razgledi in pot tudi OK.
Glede orientacije pa še moj komentar. Če si prebereš kako izgleda pot na forumu ali kakšnem vodniku potem ne bi smel imeti večjih orientacijskih problemov saj se do stene 2 x odcepi pot v desno in vedno je napisano kam gre in če to ni tvoja smer se pač držiš levo (razen takoj nad kočo, ko gre levo pot , ki nima oznake tu se držiš desno) , ko pa si enkrat pri steni je v glavnem samo še ena pot; enkrat se z desne prikluči pot Anita G. in enkrat se odcei levo pot za Mojzesa (Mose).
Moraš pa biti pozoren, da ne delaš dodatnih višincev. Priznam, da sem se kar malo bal, da bom tudi sam kam zašel glede na komentarje pa mi je šlo kar dobro. Torej brez strahu in malo pozornosti pa gre.
Shime7. 09. 2015
Pred mjesec dana krenuli smo na Viš, zadnji čas odustali od A.Goitan, i krenuli 'uobičajenim' putem. Moja greška je što nisam pozorno pročitao komentare pa smo završili na Škrbini zadnje Špranje misleći kako idemo po uobičajenom putu. zmeden

Uglavnom, došli smo na Škrbinu zadnje Špranje i tu se priključili na put A.Goitan prema istoku. Put se malo spusti nazad po polici te nakon par metara skrene oštro gore u lijevo, u stijenu, po novim sajlama (preporučam komplet za osiguranje!). Nekoliko se minuta uspinjemo uz sajle i tada put postane lakša. Dalje nastavljamo po markacijama prema vrhu. nasmeh

Nisam našao opis puta s te strane, i na žalost nemam slike koje bi mogao podijeliti, ali za informaciju, ako netko krene ovim putem.

Želim vam siguran korak! cool
borlepadrino27. 12. 2015
včeraj je bil na višu enkraten ter neopisen razgled.takega čuda nisem še videl in mislim da niti ga ne bom.pot je kopna.treba malo paziti,čelada ni odveč.zlatorogi in gamsi pa so pridno pozirali
IgorZlodej27. 12. 2015
Že dva meseca je tako mežikanje dan za dnem, zlatorogi eek
redbull27. 12. 2015
Ne štejem več vikende lepega vremenavelik nasmeh
masker28. 08. 2016
Včeraj, v soboto, 27. avgusta sem v družbi prijateljev opravil vzpon na Viš. Vremenske razmere so bile takorekoč idealne. Ko smo se vzpenjali, so nam družbo delali tudi gamsi. Na vrhu je bil razgled prečudovit, saj na nebu ni bilo niti enega oblačka.Vzpon smo opravili po običajni poti iz koče Corsi po klasični strmo navzgor. Za sestop pa smo izbrali varianto Mojzesove škrbine, ki se je izkazala za posrečeno. Sicer sem bil na vrhu Jof Fuarta že nekajkrat, zadnjič pred točno desetimi leti v jesenskem času enkrat septembra meseca. No, tokrat mi je Viš ponovno nudil enkratne planinske užitke, ki jih lahko občutiš le na takih gorskih izletih.
franjo662. 09. 2016
Ali je potrben komplet za samovarovanje!
VanSims2. 09. 2016
Zelo odvisno od tvojih gorniških izkušenj.

Načeloma pri kolikor toliko izkušenemu gorniku ne. Če pa bi ga recimo uporabljal za Tursko goro iz Kamn. sedla ali pa recimo za Planika-Mali Triglav ali pa recimo na Planjavo ali pa npr. slovensko na Prisojnik pa italijansko normalko na Mangart,... potem ja, sicer pa ne.

Čelada pa kar prporočljiva, italijanski Julijci so bolj krušljivi kot naši.
mikkeni4. 07. 2021 10:45:42
Stanje?
J.P.17. 07. 2022 21:40:53
Danes je koča Corsi bila zaprta - tisti, ki računate na njeno odprtje preverite prej. Pot je daljša vendar vsekakor vredna saj je narava po poti izjemno slikovita. Bolj pozorni moramo biti na odcepe nad kočo v kolikor bi raje šli bolj direktno na vrh in ne čez Mose. LP
mirank18. 07. 2022 18:00:04
Vzemi na znanje, da je koča zaprta že par let...
J.P.18. 07. 2022 20:33:34
Kaksna skoda.
Koleraba19. 07. 2022 09:58:48
Smiselno bi bilo zapisati v opise poti, da je koča zaprta, da se ne bo še kdo zanašal na oskrbo v njej.
djimuzl19. 07. 2022 12:30:20
Mogoče res ne bi bilo slabo spremljati oz. posodabljati informacij o odprtosti koč - a ne pri opisih poti, temveč - v konkretnem primeru - tukaj: https://www.hribi.net/gora/rifugio_corsi/1/1042
mirank19. 07. 2022 13:56:18
Pod trenutne razmere je že zdavnaj to opisano. Ta dostop s sedla v Žlebeh pa je malo neobičajen o čemer pričajo datumi zapisov oz komentarjev
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki