Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Na Razpotju - Ojstrica (Kopinškova pot)

Na Razpotju - Ojstrica (Kopinškova pot)

Natisni
Izhodišče: Na Razpotju (770 m)
Širina/Dolžina: 46,392°N 14,6273°E
Ime poti: Kopinškova pot
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B
Višinska razlika: 1580 m
Višinska razlika po poti: 1580 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 92.187
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 116
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do oznak za kočo na Klemenči jami. Parkiramo na parkirišču v bližini penziona Na Razpotju. Pred penzionom je dovoljeno parkiranje le gostom.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Klemenče jame. Po nekaj minutah hoje se levo odcepi široka pot h Klemenči jami. Usmerimo se na to pot, ki se začne vzpenjati. Kar precej strma pot nas kmalu pripelje na strma pobočja, kjer s pomočjo jeklenice prečimo rahlo izpostavljeno grapo. Pot, ki se še naprej vzpenja nas kmalu pripelje do mesta, kjer nam stena zapre pot. Pred seboj zagledamo jamo in nad njo markacijo, ki nas usmeri v jamo. Ko stopimo v jamo vidimo, da ne gre za jamo, ampak lepo narejen predor po katerem nadaljujemo. V predoru nam je v pomoč jeklenica, ki pa jo bolj potrebujemo pri sestopu kot pri vzponu. Na drugi strani po široki poti v rahlem vzponu prečimo izpostavljeno polico. Pot naprej gre v gozd in se še naprej vzpenja po strmih pobočjih, ki so v mokrem nevarna za zdrs. Naprej preko mostička prečimo še eno grapo, nato pa nas pot pripelje na manj strm del poti, kjer se nam priključi pot od doma Planincev. Nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do koče na Klemenči jami.
Od koče nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice po poti, ki gre po nekaj deset metrih v gozd. Pot, ki se zmerno do strmo vzpenja skozi gozd nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso pretirano krušljive. Pot se nato pečinam umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Ojstrice po Kopinškovi poti (desno Škarje). Naprej preidemo iz gozda na razgledna z rušjem in posameznimi macesni porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti severni steni Ojstrice. Sledi še nekaj minut hoje in pot nas pripelje na drugo stran grebena (Škrbina 1800m).
Na Škrbini pot zavije v desno in nas ob prečenju strmih pobočij nad Robanovim kotom pripelje do prvih jeklenic na poti. Ob jeklenici se pot razmeroma strmo vzpne, nato pa ponovno sledi nekoliko manj strmo prečenje. Sledi nekaj lažjega plezanja s pomočjo klinov in nato krajši navpični vzpon po skobah. Pot se nato še naprej precej strmo vzpenja s pomočjo klinov in jeklenic ter nas pripelje do manjše škrbine, kjer zavije v desno. Tu se nato z lažjim plezanjem vzpenjamo proti zahodu in preko nekaj strmih prečenj pridemo na greben, kjer se nam ponovno odpre pogled v Logarsko dolino. Nadaljujemo rahlo v levo po izpostavljenem grebenu, kjer se pot ponovno strmo vzpne ob jeklenici. Pot se nato vzpenja po desni (severni) strani grebena nad prepadnimi stenami. Sledi prečenje dokaj strmega melišča na katerem je v zgodnjem poletju še možno snežišče. V primeru snežišča je obvezna uporaba cepina, saj se melišče konča s prepadom. Pot nato zavije v levo, se vzpne ob jeklenici in nato sledi še nekaj lažjega plezanja proti vrhu.
Na Razpotju - Klemenča jama 1:10, Klemenča jama - Ojstrica 2:50.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Koča na Klemenči jami (1208m), Škrbina (1800m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Na Razpotju - Ojstrica1
Na Razpotju - Ojstrica2
Na Razpotju - Ojstrica3
Na Razpotju - Ojstrica4
Na Razpotju - Ojstrica5
Na Razpotju - Ojstrica6
Na Razpotju - Ojstrica7
Na Razpotju - Ojstrica8
Na Razpotju - Ojstrica9
Na Razpotju - Ojstrica10
Na Razpotju - Ojstrica11
Na Razpotju - Ojstrica12
Na Razpotju - Ojstrica13
Na Razpotju - Ojstrica14
Na Razpotju - Ojstrica15
Na Razpotju - Ojstrica16
Na Razpotju - Ojstrica17
Na Razpotju - Ojstrica18
Na Razpotju - Ojstrica19
Na Razpotju - Ojstrica20
Na Razpotju - Ojstrica21
Na Razpotju - Ojstrica22
Na Razpotju - Ojstrica23
Na Razpotju - Ojstrica24
Na Razpotju - Ojstrica25
Na Razpotju - Ojstrica26
Na Razpotju - Ojstrica27
Na Razpotju - Ojstrica28
Na Razpotju - Ojstrica29
Na Razpotju - Ojstrica30
Na Razpotju - Ojstrica31
Na Razpotju - Ojstrica32
Na Razpotju - Ojstrica33
Na Razpotju - Ojstrica34
Na Razpotju - Ojstrica35
Na Razpotju - Ojstrica36
Na Razpotju - Ojstrica37
Na Razpotju - Ojstrica38
Na Razpotju - Ojstrica39
Na Razpotju - Ojstrica40
Na Razpotju - Ojstrica41
Na Razpotju - Ojstrica42
Na Razpotju - Ojstrica43
Na Razpotju - Ojstrica44
Na Razpotju - Ojstrica45
Na Razpotju - Ojstrica46
Na Razpotju - Ojstrica47
Na Razpotju - Ojstrica48
Na Razpotju - Ojstrica49
Na Razpotju - Ojstrica50
Na Razpotju - Ojstrica51
Na Razpotju - Ojstrica52
Na Razpotju - Ojstrica53
Na Razpotju - Ojstrica54
Na Razpotju - Ojstrica55
Diskusija o izletu Na Razpotju - Ojstrica (Kopinškova pot)
Prikaži starejša sporočila
ms_primoz22. 07. 2014
redbull - veš, nekateri niso cele dneve na hribi.net in imamo v življenju še kaj drugega početi, kot samo si polniti ego na forumu. če nekaj vprašajo odgovori ali bodi tiho. Nimaš samo ti prav. Sploh pa bodi prijazen do ljudi na forumu, ki se javijo in vprašajo (pa čeprav ne na forumu za razmere).
redbull22. 07. 2014
razgledanost fant
ms_primoz22. 07. 2014
sej zato pa ima forum tebe...
spela.jarc22. 07. 2014
se opravičujem. nisem vedela, da so vprašanja glede razmer izključno na forumu! prehodila sem že veliko, kondicijsko mi ni problem...skrbijo me samo snežišča-sem jih že prečila, nimam pa cepina. Imam le dereze-tiste osnovne.
redbull23. 07. 2014
ni panike, nisi edina. varen korak
lp
zdravc6910. 10. 2014
Danes po tej poti gor in nato čez Škarje dol. Začetek brez oblačka, na vrhu veter, dež, mraz, ni da ni ... Pot je lepo varovana, ne pretirano težka. Snega pod vrhom na melišču ni, vendar melišče nevarno drsi čim stopiš nanj in je treba res previdno in čim hitreje čez.
Jesenske barve so lepo turo samo še dodatno polepšale nasmeh
Marx22. 06. 2015
Bil na poti včeraj , 21.06. Na melišču je bilo nekaj noega snega (Ta je do zdaj okopnil) in snežišče. Ampak , snežišče ni nikakov problem ker je sneg moker in so narejene stopine. Bilo nas je štirje in smo šli brez zimske opreme , ni bilo nikakovih problemov.
zipo10. 07. 2015
Pozdravljeni! Okoli zahtevnosti tele poti imam vprašanje. Sicer sem zlezel že na Mrzlo goro in me zanima, če lahko kdo primerja te dve poti po težavnosti. Hvala!
Viper10. 07. 2015
Sam tolk, da je pot na Mrzlo goro zahtevnejša.
zico1010. 07. 2015
@zipo, Kopinškova ni nic posebnega, tam kjer je prepadno oziroma izpostavljeno so varovala, ki so v odličnem stanju... Mrzla gora je vsekakor zahtevnejsa...
Sujcic19. 07. 2015
Ve kdo v kakšnem je stanju snežišče na sl. 49?
geppo19. 07. 2015
Ne boš imel težav. Le dovolj zgodaj zjutraj na pot, da se potem na povratku čez Škarje ne boš skuhalnasmeh
lp
Sujcic19. 07. 2015
Hvala geppo
redbull19. 07. 2015
ko bi le bilo še kaj snega, da bi se ofrišali,,že dolgo je od tega ko je bil tisti sneg na št.49 še prisoten

srečno
malimiha5. 08. 2015
Za vikend nameravam iti po Kopinškovi na Ojstrico. Za dol sem nameraval iti čez škarjev rob. Zanima me kje je odcep za ta del poti? Ali je to pri koči pri Korošici ali že na vrhu Ojstrice? Hvala in lp, Miha
otiv5. 08. 2015
@malimiha, odcepa za Škarje sta dva in sicer prvi je kar kmalu po spustu z vrha Ojstrice in drugi nekje na polovice poti proti Korošici.
panda5. 08. 2015
malimiha: Čez Škarjev rob vodi pot na Storžič. Direktni vzpon ali sestop Čez Škarje iz/na Ojstrico ti je opisal Otiv. nasmeh
Janez Seliškar5. 08. 2015
Le zakaj uporabnik foruma "malimiha" ne pogleda na planinsko karto, v papirnati ali e-obliki?
malimiha5. 08. 2015
otiv - hvala za info
panda - ja moja napaka v zapisu nasmeh

hvala in lp
dprapr5. 08. 2015
Res je, na karti zgoraj, nad fotografijami, so lepo vrisani vsi odcepi za Škarje!
garmont5. 08. 2015
Odcepi za Škarje so pravzaprav trije. Edino smiselno je,da se poslužiš prvega ( pri železnem kolu ),ker pri tem izgubiš najmanj višine.
lakkon8. 08. 2015
Do sedaj imam že nekaj izkušenj s plezarijo po zavarovanih poteh, tu pa tam pa tudi mimo njih... Prvič, ko sem šel v kaj vsaj malce bolj resnega, je bilo menda Ravenska Kočna - Kranjska koča na Ledinah (Slovenska pot), kjer sem se v praksi na licu mesta naučil uporabljati komplet za samovarovanje. Ga pa dejansko sploh nisem uporabljal, saj se počutim OK pri plezanju + me ni strah višine + kar premislim, če je bolj kritična situacija, kam prijeti in kam stopiti, itd... od takrat sicer nisem bil velikokrat na feratah... tudi na poti Aljažev dom v Vratih - Triglav (Tominškova pot) sem imel komplet za samovarovanje s sabo, na sebi, pa ga nisem uporabil... nazadnje mi Jalovec brez samovarovala ni predstavljal težav (prek Goličice gor, do zavetišča pod špičkom dol)... vem in zavedam se, da lahko žival, drug pohodnik naredi kak kiks, pa posledično brez zaščite še sam nasankam... sam sem tudi kar nagnjen k fotografiranju... pa za to pot navedno v knjigi o zavarovanih plezalnih poteh, da je 550m plezalnega dela... torej: vzamem ali ne komplet za samovarovanje s sabo ali ne?... spustil se bom do doma na Korošici in potem prek Škarje nazaj... malce bo dolga pot za vse nositi, kar morda res ne bi rabil... Hvala za pomoč
Keko8. 08. 2015
Ne bom ti rekel ali ga vzemi ali ne, ker glede tega se vsak naj sam odloči.
Rečem lahko samo to, da glede na to, kar si naštel zgoraj, Kopinškova od njih po ničemer ne izstopa.
Ksandarela1. 09. 2015
Vedno samo berem, pa nič ne komentiram... Ampak po tej poti pa moram nasmeh čez vikend sva s kolegom prehodila pot iz Brane preko Kamniškega Sedla, nato do Planjave in dol do Kocbekovega doma, zadnji dan pa sva se lotila še vzpona na Ojstrico iz Korošice, ki je bil mimogrede čudovit mežikanje Na vrhu pa sva se odločila, da sestopiva do Klemenče Jame po Kopinškovi, saj oba rada plezava in ne marava hoje navzdol po grušču in meliščih. In super sva se odločila, saj je bila pot polna adrenalinskih užitkov! Zame do zdaj najlepša pot v Alpah, veliko čudovitih razgledov po okoliških gorah in dolinah, še več prepadov in strmih sestopov jezik pot priporočam vsakomur, ki obožuje plezanje, tudi samovarovala niso potrebna, ker je več klinov kot jeklenic! Bi pa omenila posebno previdnost pri sestopu preko tistega kamina malo pred vrhom... Jaz sem se skoraj zagozdila na sredini, sem rabila kar kakšno minuto ali dve, da dobro premislim, kako in kam bom dala levo in desno nogo... sem se kar malo tresti začela, ko sem začutila prepad pod sabo in za mano... Previdno, s trdnim korakom, zaupanjem vase in spoštovanjem do Gore nasmeh
acjom12. 11. 2015
Pozdravljeni, je kdo morda šel v teh dne po tej poti na Ojstrico? Je kaj snega?zadreganasmeh
andr3ejj18. 08. 2016
Pozdrav. Zanima me, če se lahko Kopinškova primerja z vzponom na Veliko K. Babo po plezalni, ter še prej skozi Žrelo? Ali recimo vzponu na Triglav? Hvala velik nasmeh
Domch18. 08. 2016
Kopinškova pot je ena najlepših pri nas. Osebno mi je najlepša. Težavnostno je primerljiva s temi, ki si jih omenil, pa recimo s Kremžarjevo na Jezersko Kočno. Kondicijsko je kar naporna, ker če boš hotel nazaj v Logarsko imaš opcijo čez Škarje, ki je daljša in največkrat izbrana za povratek. Mislim, da ti ne bo žal, če boš šel po njej in da boš navdušen nad potekom poti in prekrasnimi razgledi naokrog. Snežišča pod vrhom ni več. Čelada pa obvezna.
B218. 08. 2016
Ne bi rekel, da je primerljiva z potjo na V. Koroško Babo (ni niti klinov ne skob, ne navpične stene), niti skozi Žrelo (na Ledine). Tudi Kremžerjeva pot na Kočno je daleč težja od Kopinškove poti na Ojstrico. Na Kopinškovi poti je na nekaj mestih precejšnja izpostavljenost, toda nikjer direktnega "šusa", kot na vseh prej omenjenih poteh. Skratka Kopinškova pot na Ojstrico ni za podcenjevati, ni pa za izkušenega planinca noben "bav - bav"...
redbull19. 08. 2016
Lepo si napisal B2
Domch2. 09. 2016
Mnenja so različna, pa odvisno kaj je komu težje oziroma bolj neugodno. Tudi Kopinškova ima dvakrat lojtro navpično gor (kamin pred meliščem) pa zelo neugodno in strmo melišče za prečiti, pa daljša je od Kremžarjeve in V. Babe, štart je na nižji nadmorski višini, kar pomeni več višinske razlike, itd. Skratka, če upoštevaš vse dejavnike potem so nekje v istem rangu, ena pot ma tega več, pa drugega manj, druga pa obratno. Se strinjam vse poti za spoštovati niso pa bav.bav.
redbull2. 09. 2016
Samo podpisati se pod izjavo B2

super napisano
dprapr2. 09. 2016
Da je Kremžarjeva pot na Kočno daleč težja od Kopinškove?zmeden
Obe imata "težko" mesto, Kopinškova daleč v poletje snežišče, ki ga ni za podcenjevati, Kremžarjeva pa tisti nizki, nezavarovani prehod nad prepadom. V ostalem ni neke razlike.
Pot na Koroško Babo pa ni primerljiva, ker bolj spada v rang poti, kot so na Mrzlo goro (manj zavarovano, več poplezavanja).

S tistim kratkim prehodom čez Žrelo pa ni smiselno primerjati teh poti. Tam je predvsem prisotna objektivna nevarnost padajočega kamenja.
redbull3. 09. 2016
Tisto snežišče moramo kar odmisliti, če rine kdo gor ko se že v vstopu v Logarsko vidi zasnežena prečka je pač čuden. Govorim samo za letne pohodnikemežikanje
pohodnik384. 09. 2016
Tudi letos o tej poti na Ojstrico v prekrasnem vremenu pot pa itak zmeraj navdušinasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
zokipoki9. 09. 2016
Tone, super video.. Lp
cebelicaU20. 09. 2017
Zdravo! Ali je pot suha ali zasnežena? Nameravam vzpon v soboto, 23.9.2017.
Hvala v naprej, LP, čebelica.
biba20. 09. 2017
Danes (verjetno) zasnežena... poglej spletne kamere v okolici.. lp
garmont21. 09. 2017
Snega je precej. Pojdi raje drugam...
redbull21. 09. 2017
a bi rada sneg ali kopno pot? Nič nisi povedala.
razmere na severni prečki sigurno niso ne vem kako dobre, če nisi dobro strenirana z prečno hojo z derezami.
Kopno pot boš morala počakati na drugo leto
Srečno
Arsen11. 10. 2017
Pozdravljeni, je kdo morda šel v teh dne po tej poti na Ojstrico? Je kaj snega?
Martin kokot3024. 06. 2018
A kdo ve mogoce ce je pot prehodna brez derez?
djimuzl25. 06. 2018
Edino snežišče na poti se da se previdnostjo obiti. Več: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=544
Jigga2. 07. 2018
Lahko potrdim, da to snežišče je možno obiti, a previdno, melišče je zelo drobljivo in hitro zdrsneš.
Jigga2. 07. 2018
Drugače pa žive duše ni bilo na tej poti, ko sva šla s kolegom dva dni nazaj v soboto zjutraj.
green11. 08. 2019
Kakšno je stanje poti in varoval na Kopinškovi in za sestop čez Škarje?

Hvala, super ste mežikanje
tomazcopo14. 07. 2020
Pot je super. Tudi prečenje čez snežišče na severni strani je možno, vendar previdno!
aloha16. 07. 2020
Včeraj sem na poti izgubil ključe s srebrnim priveskom iz Prage. Če jih kdo najde bi bil zelo hvaležen, da me pokličete na številko 041 265 277.

Hvala
JBoogie5. 07. 2021 13:19:40
Ali kdo morda ve če je na Kopinskovi poti na Ojstrico še veliko snega? Ali so za prečkanje snežišča dovolj male dereze?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki