Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Divja koza / Mrzla Voda (dolina) - Divja koza (Čez Trbiško škrbino)

Mrzla Voda (dolina) - Divja koza (Čez Trbiško škrbino)

Natisni
Izhodišče: Mrzla Voda (dolina) (1012 m)
Širina/Dolžina: 46,44381°N 13,53789°E
Ime poti: Čez Trbiško škrbino
Čas hoje: 14 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1495 m
Višinska razlika po poti: 1495 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Avtor: SR77
Ogledov: 72
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste LJ - BE (Ljubljana - Beljak) se usmerimo na izvozu na Jesenicah za Kranjsko Goro. Peljemo se mimo Kranjske Gore do Rateč in nato po nadaljujemo v smeri proti Trbižu. Pri Trbižu zavijemo za Rabelj in glavni cesti sledimo vse do vasi Mrzla Voda, kjer zavijemo desno v dolino. Cesti sledimo do izhodišča na koncu doline pri cerkvenem hramu.

Če pa se pripeljemo iz smeri GO - TB (Gorica- Trbiž), se v Bovcu usmerimo proti Logu pod Mangartom in nadaljujemo na prelaz Predel. Od tam se spustimo v Jezersko dolino do Rablja in nato po glavni cesti proti Trbižu nadaljujemo do vasi Mrzla Voda, kjer zavijemo levo v dolino Mrzle Vode in cesti sledimo do konca doline, kjer je naše izhodišče pri cerkvenem hramu.
Opis poti:
POZOR! Pot je zelo zahtevna tako orientacijsko kot tehnično, je zelo naporna in dolga.

Ko se začne cesta vzpenjati proti Prašnikovemu sedlu, moramo biti pozorni na odcep stezice 618, ki sicer vodi preko Žabniške škrbine proti koči Pellarini, a z Tudi v dolini Mrzle vode so lepi slapovi Pod stenama obeh Lojtricnje že pred omenjeno škrbino krenemo v levo na pot 627 proti Trbiški škrbinici. Spodaj na cesti moramo biti pozorni, da z nje ne zavijemo prehitro. To je pot, ki pelje na Škrbino Belega potoka in navzdol proti koči Brunner. Če nam vendarle »uspe« zaviti na to pot, se lahko do poti na Trbiško škrbinico povzpnemo po melišču pod strmimi stenami Male in Velike Lojtrice ter Krniške špice ali pa sledimo »vezni poti« med obema. Če se komu zdi, da sem tole malo – pravzaprav kar precej – zakompliciral, naj pogleda na zemljevid Tabacco 1 : 25 000 in vse mu bo takoj jasno.

Označena in zavarovana pot 627 iz Trbiške krnice, tako se imenuje divji zatrep... in v njej Proti grapi ...doline Mrzle vode med Krniško špico, Divjo kozo in Zadnjimi Lastavicami, ne pripelje več naravnost na Trbiško škrbinico, temveč jo doseže okoli vogala. V strmi in krušljivi grapi so bila varovala vedno znova podvržena uničenju, zato so pot pred nekaj leti uredili čez škrbino vzhodno od Trbiške škrbinice, ki velja za najnižjo točko med Krniško špico in Divjo kozo. Poleg novih markacij, ki zgovorno vabijo v levo (vzhodno) grapo, je na skali ob Orlicastari poti tudi jasen napis: »NE!« Resnici na Težko dostopne Prednje Lastaviceljubo je treba povedati, da je tudi »nadomestna« grapa vse prej kot enostavno prehodna. Iz resnično ozko zarezane neimenovane (?) škrbine uzremo Viško planino in delček Kaninskih gora. Ob pomoči varoval se spustimo nekaj metrov, nato pa izpostavljeno prečimo v desno na Trbiško škrbinico, kjer zopet dosežemo staro pot.
Na Trbiški škrbinici se pridružimo poti, ki semkaj pripelje od koče Corsi. Sledimo prečni zavarovani poti Anita Goitan, ki skriva v policah pod Divjo kozoNa Divjo kozo Skozi grapo proti škrbini enega od najzahtevnejših delov – ozko in prepadno, a dobro zavarovano polico. Prečimo skoraj do škrbine med njo in Malo špico. Proti desni navzgor se odpre dobro vidna grapa, v katero vstopimo po polici z leve strani. Do vrha moramo preplezati nekaj pragov druge težavnostne stopnje. Za lažjo orientacijo poskrbijo rdeče markacije, vendar se nanje ne kaže preveč zanašati, saj so večinoma že zelo obledele. Višje se vzpenjamo, lažje prehoden je svet. Na vrhu se nam bo postavila na ogled veličastna divjina (ne nazadnje smo na divjem vrhu) Zahodnih Julijcev.

SESTOP!: V dolino se lahko vrnemo po isti smeri ali pa po sestopu z Divje koze nadaljujemo po poti Anita Goitan do običajne poti na Viš, ki se ji priključimo Gamsova mati Krniška špica nad Galerijo. Vmes se lahko povzpnemo še na Gamsovo mater in Turn – najbolje po grapi med njima – in še prej na Malo špico, vendar je slednja zelo težko dostopna. Brez gorskega vodnika vzpon na vrh odsvetujem. Najlažja smer je krepke tretje stopnje. Kdor se bo po prečenju do poti na Viš povzpel še nanj, se bo v istem dnevu zelo težko vrnil v dolino Mrzle vode. Prenočevanje priporočam v prijazni koči Corsi. Do Trbiške škrbinice se povzpnemo po stezi 627, naprej v dolino pa se vrnemo po isti poti.
zemljevid poti - Divja koza
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Mrzla Voda (dolina) - Divja koza (Čez Trbiško škrbino)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki