Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karnijske Alpe / Torre Clampil / Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil (Ferata Amicizia Nassfeld Pramollo)

Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil (Ferata Amicizia Nassfeld Pramollo)

Natisni
Izhodišče: Mokrine / Nassfeld (1540 m)
Širina/Dolžina: 46,5606°N 13,2756°E
Ime poti: Ferata Amicizia Nassfeld Pramollo
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: E
Višinska razlika: 539 m
Višinska razlika po poti: 1330 m
Zemljevid: Tabbaco 18
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima):
Avtor: bagi
Ogledov: 13.202
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Nadaljujemo po lokalni cesti do Pontebbe. Pred vasjo zavijemo skozi drugi podvoz in takoj za njim naravnost ob levem bregu reke do križišča z oznakami za Nassfeld. Sledimo cesti do prelaza in se zapeljemo mimo manjšega jezera čez državno mejo. Takoj za njo preden se začne cesta spuščati je na levi strani veliko makadamsko parkirišče, kjer parkiramo. Ob robu parkirišča se nahaja tudi kiosk s tisoč in enim smerokazom ;). Za celotno pot od Ljubljane do parkirišča potrebujemo 2 uri.
Opis poti:
Dostop do ferate :
Šli bomo v smeri planine Madritschen Alm, in mimo nje po najkrajši poti vstopu v ferato. Ta se nahaja nad gornjim od dveh umetnih jezer, ki jih bomo srečali.
Začetek poti in smerokaze najdemo na robu parkirišča. Nadaljujemo desno po lepi makadamski cesti do prvih smerokazov. Tu se pot odcepi levo v smeri 403. Kmalu pridemo do spodnjega umetnega jezera, mimo katerega vodi pot po levi strani. Spet zagledamo oznake in mimo klopce nadaljujemo naravnost v redek gozd. Po izstopu iz njega pridemo do makadamske ceste po kateri lahko nadaljujemo vzpon. Markirana pot sicer vodi čez travnik, vendar je v poletnem času tam veliko kravjih tortic s prijetnimi vonjavami :). Obe poti prideta skupaj ob smerokazu, ki kaže v smeri planine Madritschen Alm. Stara lesena tabla, ki je še na fotki, je bila menda pred kratkim odstranjena, zato naj bo v orientacijo vodnjak nad makadamsko potjo. Pot gre mimo njega in je markirana. Ko prečimo planino, nas markacije vodijo desno k prečenju pobočja na vrhu katerega se nahaja gornja postajo gondole. Pot je prijetna in razgledi se nam vedno bolj odpirajo. Na desni strani se že odpira naš cilj Torre Clampil, oziroma njegova severna stena. Nadaljujemo do smerokazov nad levim robom vodnega parka in se po poti spustimo k meliščem pod stenami. Tam je še dodaten smerokaz. Naravnost navzgor poteka lahka grebenska ferata, naša pot pa vodi desno čez pobočje nekako proti sredini navpične stene. Ob pozornem sledenju markacij ne bo problemov. Dodatni komentarji poti se nahajajo pri fotkah.

Ferata :
Ferata sama je od začetka do konca dobro označena in varovana. Njen značaj določajo navpične stene, preko katerih se moramo dvigniti. Te so v nekaterih delih previsne, zato pot dosega stopnjo E. Najbolj težaven del je ravno v zgornji tretjini dobrih 20-30 m, zato naj tisti, ki bodo imeli težave že spodaj, raje pravočasno odnehajo. Zasilnih izhodov ni. Vzpon poteka večinoma po skobah, ob katerih poteka varovalna jeklenica. Pri vzponu je ta bolj malo v pomoč, saj je speljana mimo skob in služi več ali manj samovarovanju. Nujna je moč v rokah.

Sestop :
Na vrhu sta dve dodatni možnosti sestopa. Lahko gremo levo v smeri Winkel Turm-a in po lahki grebenski ferati nazaj proti izhodišču pri jezeru. Lep je tudi sestop na desno stran, ki preko lažjih skalnih stopenj pripelje na sedlo med Torre Clampillom im Monte Cavallom. Od tu se spustimo k vznožju in se držimo desne markirane poti. Tudi ta nas pod Torre Clampillom pripelje nazaj na izhodišče pri jezeru. Sestop proti parkirišču poteka od tu naprej po smeri vzpona.

Opozorila :
Opis se nanaša na stanje poti avgusta 2011. Pametno je preveriti stanje poti preden se podamo v steno. Zasilnih izhodov namreč ni. Zelo prav pridejo plezalne rokavice in kratka vponka (popkovina) za počivanje ali fotografiranje. Roke namreč v tej steni najbolj trpijo. Čelada in samovarovalni komplet sta samoumevna. Potrebna je tudi popolna ravnodušnost pred globino, saj je tu zraka pod nogami kot le na malokateri ferati. Brez ustreznih izkušenj bo ta pot nepripravljenemu gorniku hitro pokazala zobe.

Srečno !
zemljevid poti - Torre Clampil
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil1
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil2
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil3
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil4
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil5
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil6
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil7
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil8
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil9
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil10
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil11
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil12
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil13
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil14
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil15
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil16
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil17
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil18
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil19
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil20
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil21
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil22
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil23
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil24
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil25
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil26
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil27
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil28
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil29
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil30
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil31
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil32
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil33
Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil34
Diskusija o izletu Mokrine / Nassfeld - Torre Clampil (Ferata Amicizia Nassfeld Pramollo)
oybl12. 07. 2013
Osebno ena najbolsih ferat, kar sem jih obiskal. Pa vsec mi je, ker se ne mores vleci po zajli nazvgor, moras uporabljati skobe (ki so v razmaku 1mvelik nasmeh)
Kita23. 07. 2013
Pot doseže težavnost D/E skobe pa mislim da so bolj v napoto na določenih mesti. Brez skob na trenje bi pa res bilo govora o težavnosti E...D/E pot doseže samo v zaključnem kaminu,drugače je pa večina poti težavnosti C/D...
Kita23. 07. 2013
Pa v vertikali se vponke vpenjajo kontra ena z vratci na levo stran druga pa na desno,vidim da gospa na sliki tega sploh ne ve!!!eek
kitina14. 09. 2015
V soboto 12.9.15 sem tudi jaz zlezel to ferato.Za mene osebno tudi ena lepsih ferat
ceprav je tezka!Lp.
mirank26. 09. 2016
V opisu ture sta me zmotila dva podatka in sicer viš razlika po opisani potizmeden-po moje kaj več kot 600m ne more bit, pa čas 4h je močno razvlečen. Bili smo v skupini in ne prav hitri pa smo vseeno bili na vrhu v 2.15h
Bojan_A9. 10. 2017
Ferata je res bolj v rangu težavnosti C/D. Mene je edino to zmotilo, da ima ferata italijansko ime, poteka pa na Avstrijski (severni) strani gore. Moj opis ferate: https://bojanambrozic.com/2017/10/08/ferati-v-nassfeldu/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki