Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeGoličica / Mlinarica - Goličica
  

Mlinarica - Goličica

 
Izhodišče: Mlinarica (1089 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,40762°N / 13,75471°E
Cilj: Goličica (2101 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1012 m
Višinska razlika po poti: 1060 m
Zemljevid: TNP 1:50.000, Trenta 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7750
Ocena: 6 glasov
Število slik: 81
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:

Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič proti Bovcu. Z vožnjo nadaljujemo do 38. serpentine Ruske oz. vršiške ceste kjer parkiramo ob stari cestarski bajti. V kolikor tu ni prostora, se lahko po cesti spustimo še nekaj sto metrov kjer je ob cesti še eno manjše parkirišče.

Opis poti:

Pri izhodišču se usmerimo mimo cestarske bajte na kolovoz. Po kolovozu hodimo približno 100 metrov nato pa nas postavljen možic usmeri desno navzdol na stezo, ki vodi proti Mlinarici. Ko se spustimo do struge potoka, lahko občudujemo številne tolmune ter manjše slapove. Potok nato prečimo na drugo stran, pri tem nam je v pomoč tudi deblo, ki je zagozdeno med skale. V primeru visokega vodostaja je pri prečenju potrebna previdnost.
Na drugi strani potoka nadaljujemo v desno in nato nekaj časa prečimo strma pobočja, občasno pa se tudi strmeje vzpnemo po pobočju navzgor. Na tem delu bomo tudi prečili nekaj kratkih grap. Pri nekaterih grapah je stezo odneslo, tako da je pri prečenju potreben miren korak in kar nekaj previdnosti.
Pot v nadaljevanju še naprej večinoma preči strma pobočja skozi gozd iz katerega se nam le redko odpre pogled na okoliške vrhove. Kasneje pot zavije rahlo v levo in se večinoma vzpenja po strmih pobočjih skozi gozd. Na poti je tudi nekaj podrtega drevja, občasno pa postane steza tudi nekoliko težje sledljiva.
Višje pot počasi zavije v desno in preči strma pobočja skozi gozd in ruševje. Takšna pot nas nato pripelje do sedla med Debelo pečjo in Goličico.
Na sedlu pot zavije odločno v levo in se prične še strmeje vzpenjati. Ker so pobočja zelo strma moramo paziti, da ne zaidemo s steze, ki je na nekaj mestih dokaj slabo vidna. Gozd postaja vse redkejši in odpirati se nam pričnejo čudoviti razgledi na okoliške vrhove. Višje se vzpenjamo skozi gosto ruševje in preko nekaj krajših travnatih pobočij. Ko se nam odpre pogled proti vrhu, nadaljujemo levo in se nato še nekaj časa še vzpenjamo ob ruševju. Pri tem se nekajkrat strmo vzpnemo nato pa kmalu dosežemo glavni greben gore. Sledi le še kratek vzpon po grebenu do vrha s katerega se nam odprejo čudoviti razgledi na vse strani.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (avgust).

Priporočamo: panorama, podobni izleti,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Mlinarica - golicica1
Mlinarica - golicica2
Mlinarica - golicica3
Mlinarica - golicica4
Mlinarica - golicica5
Mlinarica - golicica6
Mlinarica - golicica7
Mlinarica - golicica8
Mlinarica - golicica9
Mlinarica - golicica10
Mlinarica - golicica11
Mlinarica - golicica12
Mlinarica - golicica13
Mlinarica - golicica14
Mlinarica - golicica15
Mlinarica - golicica16
Mlinarica - golicica17
Mlinarica - golicica18
Mlinarica - golicica19
Mlinarica - golicica20
Mlinarica - golicica21
Mlinarica - golicica22
Mlinarica - golicica23
Mlinarica - golicica24
Mlinarica - golicica25
Mlinarica - golicica26
Mlinarica - golicica27
Mlinarica - golicica28
Mlinarica - golicica29
Mlinarica - golicica30
Mlinarica - golicica31
Mlinarica - golicica32
Mlinarica - golicica33
Mlinarica - golicica34
Mlinarica - golicica35
Mlinarica - golicica36
Mlinarica - golicica37
Mlinarica - golicica38
Mlinarica - golicica39
Mlinarica - golicica40
Mlinarica - golicica41
Mlinarica - golicica42
Mlinarica - golicica43
Mlinarica - golicica44
Mlinarica - golicica45
Mlinarica - golicica46
Mlinarica - golicica47
Mlinarica - golicica48
Mlinarica - golicica49
Mlinarica - golicica50
Mlinarica - golicica51
Mlinarica - golicica52
Mlinarica - golicica53
Mlinarica - golicica54
Mlinarica - golicica55
Mlinarica - golicica56
Mlinarica - golicica57
Mlinarica - golicica58
Mlinarica - golicica59
Mlinarica - golicica60
Mlinarica - golicica61
Mlinarica - golicica62
Mlinarica - golicica63
Mlinarica - golicica64
Mlinarica - golicica65
Mlinarica - golicica66
Mlinarica - golicica67
Mlinarica - golicica68
Mlinarica - golicica69
Mlinarica - golicica70
Mlinarica - golicica71
Mlinarica - golicica72
Mlinarica - golicica73
Mlinarica - golicica74
Mlinarica - golicica75
Mlinarica - golicica76
Mlinarica - golicica77
Mlinarica - golicica78
Mlinarica - golicica79
Mlinarica - golicica80
Mlinarica - golicica81
Diskusija o izletu Mlinarica - Goličica ()
ljubitelj gora     
19.8.2016
Super opis, slike, v preteklosti že bil na vrhu. En video posnetek z vrha: https://www.youtube.com/watch?v=_tFCEm_Gwf4
ločanka     
19.8.2016
Lepo prikazano, me je kar zamikalo, da se ponovno vzpnem sem gor.
haridautovic     
8.1.2017
Včeraj 7.1.2017, Sva z Ženo opravila vzpon na Goličico po do zdaj malo znani poti,,Pred tremi dnevi smo poizkusili od cestarske bajte priti na Goličico in smo pri tretjem podoru(je zelo nevarno)obrnili nazaj,mi ni dalo miru,in sem šel iskati nove smeri,,pri pregledu raznoraznih zemljevidov dobim tole smer in sva šla,,Izhodišče pri Kugyjevem spomeniku,20m pred spomenikom zavijemo levo na dobro uhojeno stezo do brvi čez Mlinarico,na koncu brvi takoj v levo do Lovske koče,,ko zagledamo Lovsko kočo spet v levo na vidno stezico,na katero sva postavila možica,nekje na 1050m,zapustimo lepo stezico ki pelje nekam naprej,spet v levo in od tukaj previdno stezica dokaj vidna se občasno zgubi ,,pripelje nas na kuklo kjer se priključi potki od cestarske bajte,,tako se izognemo podorom na omenjeni poti,,samo je treba bit zelo pozoren na potko zaradi sestopa,,,večkrat se ozrite nazaj in si zapomnite del poti kjer se priključi potki od cestarske bajte,,od tu naprej po že opisani potki na Goličico..
B2     
8.1.2017
Ja in to je vsaj po mojem mnenju najboljši in najlažji pristop na Goličico. Za parkiranje je pri Kugyu vedno dovolj prostora (kar pri cestarski bajti ni), steza do lovske bajte je lepo shojena, naprej do rezervata Kukla pa lepo sledimo stari in zložni (verjetno lovski) potki. Ja, malo si pa res moramo zapomniti kod smo se vzpenjali - sicer je v povratku lahko zelo nerodno...
ločanka     
8.1.2017
ja, B2 povratek si moramo zapomniti tudi pri prvi varianti
B2     
8.1.2017
Imaš prav ločanka, le da je steza iz rezervata kukla proti cestarski bajti zelo dobro shojena, dol proti Kugyu je pa sigurno ne najdeš, če ne veš kje se odcepi... Pa tudi na potki proti lovski bajti je kar nekaj "stranpoti", ki te zlahka zavedejo...
ločanka     
15.8.2017
V nedeljo po tej poti. Na prečko (sliki 15) moraš kar pogumno stopiti brez oklevanja, če si boš ogledoval vse tveganje, najbrž sploh ne boš prečil. Nimaš pravega stopa, poprimeš se za šope trav, še en klin sem videla tam, se zanj tudi poprijela, a nazaj grede videla, da je bil razmajan, zato se ni priporočljivo nanj obešati.

Drugače pa razgledi na vrhu brezmejni, najbolj verjetno, da ne srečaš nikogar. No, lahko pa tudi kakšnega.
Mihelič je rekel, da kdor je turi dorasel, bo na Goličici slavil velik dan. To še vedno velja!nasmehnasmeh
skiro123     
19.7.2019
Bil na Goličici s cestarske bajte, 13.7.2019. Trije deli, ki so zaradi podora izpostavljeni niso hudo problematični, je pa potrebna previdnost in zbranost. Prav tako pazite, da ne zaidete ob obhodih okoli podrtega drevja. Razgled neverjeten, se komaj spomnim kaj primerljivega! Ob povratku priporočam ogled slapov/korit/drsalnic nad prečenjem potoka. Če bi kdo GPS naj mi pošlje ZS
jax     
19.7.2019
Se ne strinjam. Eden najnevarnejših odsekov v naših hribih, pa sem bil že marsikje.
dprapr     
19.7.2019
Jax verjetno ne želi, da hodite tam naokoli.nasmeh
JusAvgustin     
19.7.2019
Ali pa ne ve kaj je nevarnonasmeh
skiro123     
30.7.2019
Jax, verjetno nisva šla po isti poti ali pa ti hodiš povsem po drugih hribih kot sam. Pri malo bolj izpostavljenem nabiranju gob so prehodi bolj nevarni. Če bi bila pot urejena, bi ob takih prečenjih dali jeklenico in bi bila zadeva rešena. Ker ni jeklenice je pomemben zanasljiv korak. A če ti zdrsne, je po mojem mnenju še vedno mogoče, da se ustaviš po nekaj metrih.
jax     
30.7.2019
Kje ti nabiraš gobe ne vem, kar se mojih hribov tiče, pa res nisem imel občutka, da hodim samo na sprehode. Ena od zadnjih je bila npr. Tumova na Lepo špičje. In iskreno povedano, ni se mi zdela niti pol toliko nevarna kot tole. Tam se na vseh strmih mestih z nekaj previdnosti da najt oprimke, ki držijo. Tu pa se drobi čisto vse.
mirank     
30.7.2019
Jax, čestitke za Tumovo, vendar imajo vsake oči svoj pogled. Ko smo mi šli prvič tja, se nam je zdel najtežji detajl na 34 sliki, saj je kolegica hotela vzeti celo vrv. Na koncu se je izkazalo, da je ta skalni skok visok okrog 1mvelik nasmeh. Takih, malce izpostavljenih, prehodov kjer nimaš skoraj kam stopiti je na raznih brezpotjih nad Trento in v Karnijcih....
skiro123     
31.7.2019
Jax, če se ti zdi, da je to eden najnevarjenših odsekov v naših hribih, je prav, da ukrepaš. Ali obvestiš nekoga, ki "zapre" to pot ali urediš, da se zadeva toliko uredi, da ne bo kakšne tragične zgodbe. Sam bi gotovo to naredil, ker se mi zdi odgovorno in bolj konstruktivno kot argumentiranje svoje (siceršnje) neustrašnosti s prehojenimi smermi. Še vedno mislim, da si šel kje drugje kot sam, ker ne verjamem, da imava tako različne poglede. Na moji poti je prvi podor precej stabilen, čeprav pesek pod njim naznanja, da ga kakšno deževje še poglobi, možno pa se je držati za vejevje, ki je ob poti. Drugi ima lepo uhojene stopinje, ni pa tretje oporne točke. Pri tem zgleda, kot da ga je moč obiti če se malo dvignemo, ampak nisem šel preverit. Tretji ni kaka resna grožnja. V vsakem primeru - kot sem zapisal - potrebna je previdnost in zbranost. Mogoče je res dobra primerjava (za tiste, ki steže bili) odsek, pod vrhom Velikega Grintavca (nad Predelom/Rabeljskim jezerom), ko se je pri prečenju bolje držati za ruševje, da se ne znajdeš nekaj sto metrov nižje. Ta del se mi zdi približno enako nevaren, a mnogo bolj izpostavljen.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki