Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj

Mislinja - Črni vrh

Natisni
Izhodišče: Mislinja (640 m)
Širina/Dolžina: 46,4481°N 15,1944°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 903 m
Višinska razlika po poti: 903 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 27.175
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Dostop iz Velenja: Peljemo se proti Slovenj Gradcu do Mislinje. V Mislinji se desno odcepi cesta z oznakami Mislinjski graben. Tu nadaljujemo naravnost proti Slovenj Gradcu še nekaj deset metrov do mesta, kjer na levi strani ceste zagledamo črpalko. Le nekaj metrov pred črpalko pa zavijemo desno in sledimo cesti do naslednjega križišča. Nadaljujemo naravnost in se peljemo še nekaj 100 m do parkirišča pri kažipotih za Črni vrh.
b) Dostop iz Slovenj Gradca: Peljemo se proti Velenju do vasi Mislinja. Tu pa takoj za črpalko zavijemo levo. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
Na koncu parkirišča nas smerokaz usmeri desno na ožji kolovoz, ki kmalu zavije levo in se spremeni v komaj vidno stezico. Pot se nato vzpne čez travnik in nas mimo manjšega zaselka pripelje na asfaltirano cesto. Pot cesto le preči, nato pa se vzpenja po kolovozu, ki nas iz gozda kmalu pripelje na rob gozda. Tu se steza ponovno izgubi a je pot markirana, tako da lažje najdemo pravo smer, ki poteka po desni strani travnika. Pot nas pripelje do naslednjega manjšega zaselka za katerim gre pot v gozd in se strmeje vzpne. Tudi ta vzpon ne traja dolgo, saj smo kmalu pri naslednji hiši. Za hišo prečimo gozdno cesto in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki nas nekoliko višje pripelje na gozdno cesto pri naslednjem zaselku. Naprej nadaljujemo po zložni cesti, ki se pri kapelici priključi "glavni cesti". Do sem lahko pridemo tudi po cesti in se pri tem izognemo orientacijskim zankam in psom, ki lajajo, ko hodimo mimo hiš.
Tu nadaljujemo levo po cesti navzgor le nekaj metrov do mesta, ko nas smerokazi usmerijo desno navzgor. Pot sprva preči lep razgleden travnik, nato pa gre v gozd, kjer se nadaljuje po kolovozu. Kolovoz se kmalu spremeni v peš pot, ki nas nekoliko višje ponovno pripelje na gozdno cesto.
Sledi malo daljša hoja po cesti do mesta, kjer se levo navzgor odcepi označena pot na Črni vrh. Usmerimo se na to pot, ki že kmalu preči gozdno cesto za katero se naša pot začne strmeje vzpenjati. Nekoliko višje ponovno prečimo gozdno cesto za katero naletimo na prijetno počivališče (klop in miza). Le nekoliko naprej pa nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Črnega vrha 20 minut. Pot naprej se strmo vzpne in nas malo pod vrhom pripelje do studenčka za katerim gozd postane precej redek. Sledi še krajši zložen vzpon po vršnem pobočju Črnega vrha katerega dosežemo brez težav.
zemljevid poti - Črni vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmovškov dom, Ribniška koča
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mislinja - Črni vrh1
Mislinja - Črni vrh2
Mislinja - Črni vrh3
Mislinja - Črni vrh4
Mislinja - Črni vrh5
Mislinja - Črni vrh6
Mislinja - Črni vrh7
Mislinja - Črni vrh8
Mislinja - Črni vrh9
Mislinja - Črni vrh10
Mislinja - Črni vrh11
Mislinja - Črni vrh12
Mislinja - Črni vrh13
Mislinja - Črni vrh14
Mislinja - Črni vrh15
Mislinja - Črni vrh16
Mislinja - Črni vrh17
Mislinja - Črni vrh18
Mislinja - Črni vrh19
Mislinja - Črni vrh20
Mislinja - Črni vrh21
Mislinja - Črni vrh22
Mislinja - Črni vrh23
Mislinja - Črni vrh24
Mislinja - Črni vrh25
Diskusija o izletu Mislinja - Črni vrh
Marx20. 08. 2011
Bil na Črnem vrhu iz Mislinje.
Marke so zelo redko in marsikrat nelogično postavljene. Tudi mi se zdi da je začetek poti zdaj malce spremenjen , kajti se pot vzpinja dobrih 10 minut po asfaltu do odcepa v gozd (tu je na začetku eno zelo nelogično markirano razpotje) in do kmetije Medved (6. slika ) se gre le po gozdu , nikoli pa po travniku.
Tisto bi bil najoptimalniji pot za najvišjo točko Pohorja.
rade745. 09. 2013
V soboto 31.08.2013 sem se pripeljal iz Postojne do Mislinje in se odpravil po tej poti.Zelo lepa pot,čeprav je pri kmetijah slabo označena.Drugače sem pa rabil 2 uri do vrha.Za rekreativce fantastična pot.No na koncu kjer se pri klopci usmerimo po strmi poti,je malce naporno.Drugače se pa splača,ker ko prideš na vrh ,se ti odpre prelep pogled na Pohorje,Avstrijo,Uršlo Goro,Peco,Kamniške Alpe,videi se tudi Krim nad Ljubljano in Slivnico nad Cerknico.Še bom prišel!
lynx.attentus4. 01. 2014
Sledečo pot sem prehodil dvakrat. Moram priznati, da sem vsakič štartal z drugega izhodišča. Izhodišče v opisu je novo, tretje po vrsti zame.

Poti je mnogo, prav tako tudi odcepov. Sicer ni orientacijska nočna mora, toda nič ne škodi imeti kakšen zemljevid v roki. Na kmetijah so pa tudi prijazni in te usmerijo na ta pravo pot, eno izmed mnogih velik nasmeh

Načeloma pa se vse možne kombinacije sčasoma združijo nekje pri sliki 11 ali 15 v eno pot. In ta te pripelje prav na vrh.

Zelo lep izlet. Upam, da ga bom še kdaj ponovil in odkril še kakšno novo izhodiče in pot velik nasmeh
Stamp25. 08. 2019
Kraća varijanta, start kod Sedovnikove kapele. Ukupno oko 15km sa uključenim Jezerskim vrhom i Ribniškom kočom. Staza ide skoro pa u krug (dolje su izbjegavani vrhovi Veliki i Mali Črni Vrh).. Jako puno berača borovnice..
Sve slike na OVOM LINKU
a gps track hoda na MOJOJ WIKILOC ADRESI
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki