Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Uršlja gora (Plešivec) / Mežica - Uršlja gora (Plešivec) (mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet)

Mežica - Uršlja gora (Plešivec) (mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet)

Natisni
Izhodišče: Mežica (495 m)
Širina/Dolžina: 46,5184°N 14,8555°E
Ime poti: mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1204 m
Višinska razlika po poti: 1450 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.190
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 116
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z Raven na Koroškem ali preko MP Holmec se zapeljemo v Mežico, kjer v začetku naselja zavijemo levo proti trgovini Tuš, športnemu parku in glasbenemu domu. Za trgovini Tuš in pred domom upokojencev zavijemo levo v smeri naselja Leše. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
b) Iz Črne na Koroškem se zapeljemo do Mežice, kjer v središču naselja zavijemo desno proti športnemu parku, v naslednjem križišču pa gremo levo. Nekaj časa se še peljemo skozi kraj, nato pa za domom upokojencev zavijemo desno v smeri Leš. Za križiščem prečimo reko Mežo, za mostom pa že opazimo prve rdeče planinske oznake, ki nas usmerijo desno. Le malo naprej prispemo do naslednjega križišča, kjer oznake za Uršljo goro kažejo levo, mi pa zavijemo desno, kjer parkiramo ob športnem igrišču in glasbenim domom.
Opis poti:
Z izhodišča se vrnemo do označenega križišča, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti v smeri Naravskih ledin, Uršlje gore in KPP (Koroška planinska pot). Pri mizarstvu Peršak nadaljujemo naravnost na makadamsko cesto, ki nas popelje v gozd ter se spremeni v planinsko pot, ki se nadaljuje ob hudourniku. Malo naprej na desni opazimo lesen mostiček, mi pa nadaljujemo naravnost ter nekaj časa še ostanemo na desnem bregu hudournika. Nekaj minut naprej prečimo hudournik, nato pa na nekaj zaporednih razpotjih pazljivo sledimo markacijam. Višje ob križišču dosežemo asfaltno cesto, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ob kateri se nadaljujejo markacije KPP. Nekaj minut hodimo po cesti, s katere se nam prehodno odpre lep pogled proti Peci, nato pa nadaljujemo desno v gozd, kjer hodimo po kolovozu. Kolovoz nas višje pripelje iz gozda, nato pa skozi dvorišče bližnje domačije dosežemo naslednjo asfaltno cesto, katero pa samo prečimo. Sledi vzpon preko razgledne senožeti, nato pa pot zavije rahlo levo v gozd. Skozi gozd hodimo le kratek čas, saj hitro dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (levo Volinjak, Leški cerkvi, Leše...). Pot naprej nas vodi mimo domačije Andrej, nato pa se nadaljuje najprej po zahodni, nato pa še po južni strani Andrejevega vrha. Pred domačijo Najevnik dosežemo manjše sedelce, ob katerem se nahaja kapelica (pri kapelici se v levo odcepi pot na Andrejev vrh), mi pa še naprej nadaljujemo po makadamski cesti.
V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačij Najevnik, Danev, Predovnik, do domačije Kajžar (pri domačiji Kajžar se odcepi pot k bližnji cerkvi sv. Lenarta), katero obidemo po spodnji desni strani. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, le ta pa se kmalu razcepi, mi pa izberemo zgornjo cesto (spodnja vodi proti domačiji Krajnc). Nekaj minut se še prečno vzpenjamo po pobočjih vrha Jankovec (1200 m), nato pa dosežemo manjšo dolinico med omenjenim vrhom na levi in Kranjčevim vrhom (1227 m) na desni.
Na začetku omenjene dolinice se v desno odcepi pot k Šahmanovi koči, mi pa nadaljujemo po levi cesti, ki nas pripelje iz gozda na nekakšen pašnik. Ko se malo naprej pot vrne v gozd, na sedelcu med prej omenjenima vrhovoma opazimo eno redkih planinskih tabel (ob poti so v glavnem redke, stare in deloma že obledele markacije).
Nadaljujemo v smeri Uršlje gore, po cesti, ki se prične spuščati. Za prečenjem izrazitejšega hudournika prispemo na pobočja vrha Stribovc (1151 m), kjer se cesta razcepi. Nadaljujemo po desni cesti (levo "domačija" Macigoj in Barbarski graben), ki se še naprej spušča, mi pa ji sledimo do "gladovne vode". Za manjšim stalnim izvirom zapustimo cesto in z vzponom nadaljujemo desno na kolovoz v smeri domačije Obretan, Uršlje gore in Naravskih ledin. Kolovoz se hitro še enkrat razcepi, mi pa z razpotja nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu (rahlo levo bivak Suška bajta 1 minuta). Po krajšem vzponu dosežemo severni greben Suškega vrha, kjer se nam z leve priključi pot, ki vodi mimo Suške bajte, mi pa nadaljujemo po poti, ki preide na strma pobočja Suškega vrha (predel imenovan Suški plazi), kjer je v snegu nevarnost snežnih plazov in zdrsa. Omenjena pobočja najprej prečimo, nato pa se prečno vzpnemo in višje dosežemo vzhodni z gozdom poraščen greben Suškega vrha, kjer se nam z desne priključi pot od lovske koče Dukles in rastišča velikega petelina.
Nadaljujemo naravnost, sprva še nekoliko navzdol, nato pa ob pogledih, ki sežejo vse do Golice / Koralpe dosežemo domačijo Obretan (Obretanovo), kjer se nam z leve priključi tudi bolje markirana pot iz Leš in kjer se nahaja tudi Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo.
Nadaljujemo po cesti, ki nas za zapornico pripelje do označenega razpotja, mi pa nadaljujemo drugo pot desno, na pot, ki se vzpenja in ne spušča, ob njej pa opazimo napis Godec. Pot naprej nas vodi brez večjih vzponov in spustov, hitro pa nas pripelje do ceste, kjer se pot razcepi, razpotje pa ni posebej označeno.
Nadaljujemo preko gozdne ceste na vzpenjajoč se kolovoz (desno Koča na Naravskih ledinah), po katerem se v nekaj minutah povzpnemo do manjšega prevala severno od Godčevega vrha (1153 m). S prevala nadaljujemo rahlo levo ter se prečno spustimo do kmetije Godec, kjer stopimo na vozno cesto in ji sledimo v desno. Po krajšem spustu dosežemo širšo cesto, ki vodi od Obretanovega (do sem lahko tudi po cesti). Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v križišču za izvirom Suhe, levo (desno Koča na Naravskih ledinah).
Cesto, ki vodi proti dolini zapustimo po približno 50 metrih, oz. ravno na mestu, kjer se z leve priključi pešpot z Raven na Koroškem.
Nadaljujemo rahlo desno v gozd, kjer opazimo nekaj starejših markacij, tem pa sledimo do stika z bolje označeno potjo, ki vodi od Ivarčkega jezera čez Kozji hrbet na Uršljo goro.
Nadaljujemo desno ter se pričnemo strmo vzpenjati čez Kozji hrbet. Višje prečimo še en kolovoz, mi pa se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenjamo, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se priključimo poti, ki vodi od Koče na Naravskih ledinah.
Od razpotja nadaljujemo v smeri Uršlje gore ter se še nekaj časa strmo vzpenjamo. Višje se pot položi, gozd pa razredči, tako da se nam pričnejo odpirati lepi razgledi. Tej poti, ki malo pod vrhom dokončno preide iz gozda na razgledno pobočje, sledimo vse do 1699 m visokega vrha.
Z vrha se lahko v nekaj minutah spustimo do bližnjega planinskega doma in cerkve sv. Uršule.
zemljevid poti - Uršlja gora (Plešivec)
Ob poti: Taborniški dom roda koroških jeklarjev Obretanovo (1040m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)1
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)2
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)3
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)4
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)5
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)6
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)7
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)8
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)9
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)10
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)11
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)12
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)13
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)14
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)15
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)16
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)17
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)18
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)19
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)20
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)21
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)22
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)23
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)24
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)25
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)26
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)27
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)28
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)29
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)30
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)31
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)32
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)33
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)34
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)35
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)36
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)37
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)38
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)39
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)40
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)41
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)42
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)43
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)44
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)45
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)46
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)47
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)48
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)49
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)50
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)51
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)52
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)53
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)54
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)55
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)56
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)57
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)58
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)59
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)60
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)61
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)62
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)63
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)64
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)65
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)66
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)67
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)68
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)69
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)70
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)71
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)72
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)73
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)74
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)75
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)76
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)77
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)78
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)79
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)80
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)81
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)82
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)83
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)84
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)85
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)86
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)87
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)88
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)89
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)90
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)91
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)92
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)93
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)94
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)95
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)96
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)97
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)98
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)99
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)100
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)101
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)102
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)103
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)104
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)105
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)106
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)107
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)108
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)109
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)110
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)111
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)112
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)113
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)114
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)115
Mežica - Uršlja gora (Plešivec)116
Diskusija o izletu Mežica - Uršlja gora (Plešivec) (mimo sv. Lenarta in čez Kozji hrbet)
Branem17.8.2019
Zelo dober in podroben opis, hvala.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki