Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Rotovc / Mesnice - Rotovc (čez Županov vrh)

Mesnice - Rotovc (čez Županov vrh)

Natisni
Izhodišče: Mesnice (806 m)
Širina/Dolžina: 45,9066°N 14,4311°E
Ime poti: čez Županov vrh
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 158 m
Višinska razlika po poti: 250 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.586
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti proti Krimu, katera nas hitro popelje v gozd, skozi katerega se zložno vzpenja. Po dobrih 10 minutah hoje, bomo desno nad cesto opazili travnato pobočje, cesta pa nas za njim pripelje do odcepa kolovoza s ceste v desno (začetek kolovoza je le nekaj metrov pred oznako ceste 18,5 km).
Pot nadaljujemo po omenjenem kolovozu, ki se kratek čas vzpenja ob robu gozda, nato pa zavije desno, na že prej omenjeno travnato pobočje. Preko travnatega pobočja se vzpnemo prečno proti desni, mi pa ob pogledih na del Karavank in najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp, kmalu ponovno stopimo v gozd. V gozdu, na manjšem razpotju nadaljujemo po levem vzpenjajočem se kolovozu, kateremu sledimo do mesta, kjer nas le ta pripelje na nekakšen greben, kjer je naslednje razpotje.
Tudi tokrat nadaljujemo po levem zgornjem kolovozu, mi pa po njem po nekaj 10 m nadaljnje hoje prispemo iz gozda na razgledno zložno travnato pobočje. Preko travnika je kolovoz malo slabše viden, mi pa po njem nadaljujemo do zgornjega dela, oz. do mesta, kjer kolovoz preide na desno stran pobočja (po kolovozu prispemo na Rakitno).
Ko smo se naužili razgledov, ki ob lepem vremenu sežejo vse do Triglava, nadaljujemo rahlo levo, na pešpot, ki gre skozi pas grmičevja v gozd. Pot, ob kateri v nadaljevanju opazimo nekaj modro-rumenih markacij, se večinoma nadaljuje po grebenu, kjer kmalu dosežemo neizrazit in z gozdom poraščen vrh Reber (923 m).
Nadaljujemo po gozdni grebenski poti, katera se z izjemo začetnega rahlega spusta, večinoma lahkotno vzpenja. Ko se pot povsem položi, nas pripelje iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti bližnjemu Krimu in Kamniško Savinjskim Alpam. Ko se pot vrne v gozd, se nam z desne priključi še ena pot z Rakitne, mi pa pot nadaljujemo po kolovozu, kateri malo naprej zavije levo na travnato pobočje Županovega vrha. Sledi nekaj zložne hoje, nato pa se pot zmerno vzpne do bližnjega vrha, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže na vse strani, ob lepem vremenu tudi do Snežnika.
Z Županovega vrha nadaljujemo proti jugovzhodu ter pot še kratek čas nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot preide v gozd ter se prične spuščati. Nekaj minut se spuščamo po ožjem kolovozu, nato pa prispemo do razmeroma nove, širše vlake, kateri sledimo v levo, mi pa se po njej spustimo do markirane poti Rakitna - Krim.
Na razpotju nadaljujemo rahlo levo ter se v nekaj korakih vzpnemo do označenega razpotja na sedlu.
S sedla nadaljujemo naravnost v smeri Rotovca (rahlo levo Krim) po poti, ki se prične zmerno vzpenjati skozi redek gozd in pas grmičevja. Tej poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, nato sledimo vse do vrha Rotovca, le tega pa dosežemo po 5 minutah hoje od razpotja na sedlu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljevid poti - Rotovc
Ob poti: Reber (923m), Županov vrh (999m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Mesnice - Rotovc1
Mesnice - Rotovc2
Mesnice - Rotovc3
Mesnice - Rotovc4
Mesnice - Rotovc5
Mesnice - Rotovc6
Mesnice - Rotovc7
Mesnice - Rotovc8
Mesnice - Rotovc9
Mesnice - Rotovc10
Mesnice - Rotovc11
Mesnice - Rotovc12
Mesnice - Rotovc13
Mesnice - Rotovc14
Mesnice - Rotovc15
Mesnice - Rotovc16
Mesnice - Rotovc17
Mesnice - Rotovc18
Mesnice - Rotovc19
Mesnice - Rotovc20
Mesnice - Rotovc21
Mesnice - Rotovc22
Mesnice - Rotovc23
Mesnice - Rotovc24
Mesnice - Rotovc25
Mesnice - Rotovc26
Mesnice - Rotovc27
Mesnice - Rotovc28
Mesnice - Rotovc29
Mesnice - Rotovc30
Mesnice - Rotovc31
Mesnice - Rotovc32
Mesnice - Rotovc33
Mesnice - Rotovc34
Mesnice - Rotovc35
Mesnice - Rotovc36
Mesnice - Rotovc37
Mesnice - Rotovc38
Mesnice - Rotovc39
Mesnice - Rotovc40
Mesnice - Rotovc41
Mesnice - Rotovc42
Mesnice - Rotovc43
Mesnice - Rotovc44
Mesnice - Rotovc45
Mesnice - Rotovc46
Mesnice - Rotovc47
Mesnice - Rotovc48
Mesnice - Rotovc49
Mesnice - Rotovc50
Mesnice - Rotovc51
Mesnice - Rotovc52
Mesnice - Rotovc53
Mesnice - Rotovc54
Mesnice - Rotovc55
Mesnice - Rotovc56
Mesnice - Rotovc57
Diskusija o izletu Mesnice - Rotovc (čez Županov vrh)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki