Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj

Mesnice - Rotovc

Natisni
Izhodišče: Mesnice (806 m)
Širina/Dolžina: 45,9066°N 14,4311°E
Čas hoje: 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 158 m
Višinska razlika po poti: 158 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.843
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Ob križišču je dovolj prostora, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Krima, do kamor je po oznakah 8 km. Cesta iz grmičevja hitro preide v gozd in se razmeroma zložno vzpenja, najprej po pobočjih vrha Reber (923 m), nato pa še po pobočjih Županovega vrha (999 m). Po približno pol ure hoje prispemo do daljšega levega ovinka, kjer skoraj neopazno prečimo zgornji del gozdnate Lepe doline. Od omenjenega ovinka pa po cesti, ob kateri smo od izhodišča opazili le nekaj starih, deloma že obledelih markacij, prispemo do označenega razpotja, kjer nas oznake za Rakitno usmerijo desno (naravnost še naprej po cesti Krim) na vzpenjajočo pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Po krajšem vzponu stopimo na razrit kolovoz in mu sledimo v desno. V nadaljevanju je potrebno nekaj več pazljivosti saj se lahko kaj hitro zgodi, da nam nasproti pride kak motokrosist. Sledi nekaj manjših razpotij, mi pa ves čas sledimo markirani poti proti Rakitni, a po njej hodimo le do označenega razpotja na sedlu med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni.
Z razpotja na sedlu, ki se nahaja na 930 m, nadaljujemo levo v smeri vrha Rotovc. Pot naprej nas vodi ob robu gozda, od koder se nam občasno odpre lep razgled proti Rakitni, Novaški gori, grebenu Avšnik ter delu notranjskega hribovja. Zmerno strma pot, ob kateri opazimo tudi nekaj tabel učne poti, pa nas v 5 minutah hoje od razpotja na sedlu pripelje na vrh, ki ima manjšo klop ter vpisno skrinjico.
zemljevid poti - Rotovc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Mesnice - Rotovc1
Mesnice - Rotovc2
Mesnice - Rotovc3
Mesnice - Rotovc4
Mesnice - Rotovc5
Mesnice - Rotovc6
Mesnice - Rotovc7
Mesnice - Rotovc8
Mesnice - Rotovc9
Mesnice - Rotovc10
Mesnice - Rotovc11
Mesnice - Rotovc12
Mesnice - Rotovc13
Mesnice - Rotovc14
Mesnice - Rotovc15
Mesnice - Rotovc16
Mesnice - Rotovc17
Mesnice - Rotovc18
Mesnice - Rotovc19
Mesnice - Rotovc20
Mesnice - Rotovc21
Mesnice - Rotovc22
Mesnice - Rotovc23
Mesnice - Rotovc24
Mesnice - Rotovc25
Mesnice - Rotovc26
Mesnice - Rotovc27
Mesnice - Rotovc28
Mesnice - Rotovc29
Diskusija o izletu Mesnice - Rotovc
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki