Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mrzla gora / Matkov kot - Mrzla gora (preko Matkove krnice in Krničke gore)

Matkov kot - Mrzla gora (preko Matkove krnice in Krničke gore)

Natisni
Izhodišče: Matkov kot (906 m)
Ime poti: preko Matkove krnice in Krničke gore
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1297 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Avtor: dprapr
Ogledov: 6.069
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo do križišča, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo desno proti Pavličevemu sedlu in nato levo čez mostiček proti Matkovemu kotu, kjer pustimo vozilo na parkirišču.
Opis poti:
S parkirišča v Matkovem kotu pričnemo po markirani poti za Mrzlo goro. Po 20 min hoje pridemo do lovske koče, kjer pred njo markirana pot zavije desno od prodišča v gozd. Ko pot preči gozdno cesto (zapornica), zavijemo desno po njej in na prvem odcepu levo. Nadaljujemo po cesti in ko se konča, zavijemo naravnost navzgor (možici) in po cca 50 m najdemo stezico, ki vodi v levo čez strma pobočja in grape Matkove kope proti Matkovi krnici. Ko pridemo po daljšem prečenju in pod previsno steno v večjo, gladko grapo, ki pada izpod vrha Matkove kope (voda), jo prečimo in najprej po levi in potem po desni strani nadaljujemo navzgor skoraj do značilnega rdečega dela grape. Pred njim prečkamo grapo v levo (možic) in po deloma izpostavljenih policah in med borovci nadaljujemo proti Matkovi krnici.
Od podrtega pastirskega stanu nadaljujemo navzgor proti Krnički gori (prehod naravnost navzgor med borovci do melišča). Pod stenami zavijemo desno proti sedlu nad Matkovo krnico. Na sedlu imamo dve možnosti. Ali se spustimo na drugo stran po krušljivi grapi in se priključimo "poti", ki pelje iz Belske Kočne ali nadaljujemo navzgor po grebenu. Seveda je lepša varianta po grebenu.
Na začetku nam zapira pot strm odsek II. stopnje, ki ga preplezamo za veliko lusko in desno pred stolpom in za njim navzgor ob borovcih na greben. Nadaljujemo po lepem, a žal kratkem grebenu. Skala na grebenu je zelo kompaktna. Težavam se lahko izogibamo v desno. Pred vrhom se v krušljivi grapi priključimo "poti" iz Belske Kočne.
Do vrha Krničke gore smo potrebovali 3 ure ali več, odvisno od naše hitrosti vzpenjanja. Krnička gora nima velikega obiska, zato si vzemimo čas za počitek in se naužijmo neobičajnega pogleda na okoliške vrhove, krnice, grape in doline.
Krnička gora, manj obiskana soseda Mrzle gore, si vsekakor zasluži sloves enega lepših brezpotnih vrhov KSA. Samo še na grebenih Kočne bomo deležni podobnih občutkov.
Z vrha Krničke gore nadaljujemo po grebenu proti Mrzli gori. Greben je deloma poraščen, vendar prehodi so. Če ne maramo borovcev, se lahko spustimo na desno stran in prečimo del grebena pod borovci. Na greben se vrnemo v škrbini, kjer je prehod v Latvico. Od škrbine sta zopet dve varianti. Ali levo pod grebenom po krušljivem skrotju, ali pa naravnost po izpostavljen grebenu mimo okna, kar je seveda boljša varianta. Za oknom se greben kmalu postavi pokonci navzgor proti Mrzli gori. Tu ga zapustimo po prečki v levo in nadaljujemo po zagruščenih policah in gladkih ploščah do grebenčka levo. Od tu je več variant navzgor na glavni greben Mrzle gore. Še najlažja, a krušljiva, je varianta rahlo v levo navzdol in krušljivo prečenje do naslednjega grebenčka z "grivo" iz borovcev. Po grebenčku z borovci navzgor, po prečki v desno in navzgor v razčlenjen žleb, ki se se vzpenja rahlo v levo. Ko se konča, čez kratek prag in naravnost navzgor po strmem skrotju do glavnega grebena. Po njem je samo še "sprehod" do vrha Mrzle gore. Od Krničke gore do vrha Mrzla gore je najmanj eno uro zelo zahtevnega, strmega, krušljivega brezpotja. Če se varujemo, pa se seveda čas še poveča.

Pristop čez Matkovo krnico in Krničko goro, je po mojem mnenju najlepši brezpotni pristop na Mrzlo goro. Po skrivnostni spodnji pastirski poti nas pozdravi Matkova krnica in biserček med grebeni do vrha Krničke gore. Od Krničke gore naprej pa je zelo zahtevno plezanje po izpostavljenem grebenu mimo okna in po odprtem, strmem, krušljivem skrotju nad Latvico do vrha Mrzle gore.
Vsekakor je to veličastna tura za takšno skromno višino obeh vrhov, ki pa sta oba težko dostopna tudi po najlažjih poteh.

Težavnost
Težavni so predvsem odsek s sedla nad Matkovo krnico (II), greben mimo okna in strm, krušljiv pristop na greben Mrzle gore (do II).
zemljevid poti - Mrzla gora
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Matkov kot - Mrzla gora1
Matkov kot - Mrzla gora2
Matkov kot - Mrzla gora3
Matkov kot - Mrzla gora4
Matkov kot - Mrzla gora5
Matkov kot - Mrzla gora6
Matkov kot - Mrzla gora7
Matkov kot - Mrzla gora8
Matkov kot - Mrzla gora9
Matkov kot - Mrzla gora10
Matkov kot - Mrzla gora11
Matkov kot - Mrzla gora12
Matkov kot - Mrzla gora13
Matkov kot - Mrzla gora14
Matkov kot - Mrzla gora15
Matkov kot - Mrzla gora16
Matkov kot - Mrzla gora17
Matkov kot - Mrzla gora18
Matkov kot - Mrzla gora19
Matkov kot - Mrzla gora20
Matkov kot - Mrzla gora21
Matkov kot - Mrzla gora22
Matkov kot - Mrzla gora23
Matkov kot - Mrzla gora24
Matkov kot - Mrzla gora25
Matkov kot - Mrzla gora26
Matkov kot - Mrzla gora27
Matkov kot - Mrzla gora28
Matkov kot - Mrzla gora29
Matkov kot - Mrzla gora30
Matkov kot - Mrzla gora31
Matkov kot - Mrzla gora32
Matkov kot - Mrzla gora33
Diskusija o izletu Matkov kot - Mrzla gora (preko Matkove krnice in Krničke gore)
dprapr19.5.2017
Danes na tej "poti", vendar v nasprotni smeri.
Snežišča so še pod Škafom, pod in v Latvici, nekaj v steni proti Krnički gori in odlično je bilo za dričanje od sedla nad Matkovo krnico navzdol. Derez nisem potreboval, cepin pa tu in tam ni odveč.
Sem se pa odločil, da nikoli več ne sestopam z Mrzle gore navzdol proti Krnički gori, ker je vsako leto bolj krušljivo. Kvečjemu bom šel še navzgor.
zokipoki12.5.2018
Ta pot je videti čudovita.
jax12.5.2018
Se strinjam. Bi bilo za probat enkrat poleti ...
dprapr13.5.2018
Najlepše je sedaj, ko so še snežišča in se lahko dričamo od vrha Latvice do doline in si vmes ogledamo še Škaf. Ali pa jeseni, ko ni vroče in je vse v pestrih barvah.
Ob prelomnicah v snežiščih pa moramo biti sedaj pazljivi.
dprapr11.9.2020
Sem prebral na Slo- Alp ( AO Železničar), da je bojda ta pot sedaj Mrzla gora z Bajdetovo zanko. nasmeh
zokipoki12.9.2020
Drago to je le naslov članka po moje nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki