Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj

Mašun - Snežnik

Natisni
Izhodišče: Mašun (1022 m)
Širina/Dolžina: 45,62826°N 14,36613°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 774 m
Višinska razlika po poti: 840 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.340
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 71
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Ilirske Bistrice ali Pivke se zapeljemo do Knežaka, od tam pa sledimo oznakam za Mašun. Sledi nekaj kilometrov vožnje po nekoliko ovinkasti, a v celoti asfaltirani cesti do Mašuna. Parkiramo na asfaltiranem parkirišču v bližini gostišča Mašun.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do bližnjega križišča, s katerega nadaljujemo rahlo desno v smeri evropske pešpoti E6 in Snežnika. Sprva še hodimo po asfaltni cesti, asfalt pa se kmalu konča in pot nadaljujemo po širši makadamski cesti, po kateri hodimo do izrazitejšega levega ovinka. Na ovinku, do katerega potrebujemo slabih 20 minut hoje gremo desno na markiran kolovoz, le ta pa se hitro spremeni v slabše uhojeno gozdno pot, kjer sledimo markacijam evropske pešpoti. Nekoliko naprej dosežemo makadamsko cesto, na katero pa stopimo ravno na obračališču, z obračališča pa gremo rahlo levo in pot nadaljujemo po kolovozu, ki se sprva rahlo spusti, nato pa se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Na manjšem razpotju, kjer širši kolovoz zavije rahlo v desno gremo naravnost, nato pa dosežemo drugo gozdno cesto, kateri sledimo v levo. Sledi nekaj manjših križišč, kjer nadaljujemo naravnost, ko dosežemo širšo makadamsko cesto pa ji sledimo desno v smeri Snežnika in Sviščakov. Pot naprej nas vodi še mimo koče Škrli, na označenem križišču, kjer cestna tabla za Snežnik in Sviščake usmerja v desno pa nadaljujemo naravnost ter sledimo markacijam. Nekaj minut naprej nas oznake za evropsko pešpot E6 usmerijo desno na strmejši kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi gozd. Na manjšem razpotju kolovozov gremo desno, še nekoliko višje pa s kolovoza rahlo levo na pešpot, ki pa kmalu dosežemo makadamsko cesto. Cesti kratek čas sledimo v levo, nato pa nas slabše vidne oznake usmerijo rahlo desno, kjer se vzpnemo preko novejše poseke. Ko ponovno dosežemo cesto se po njej vzpnemo preko leve serpentine, pri opuščeni bajti pa gremo desno na slabšo cesto, kjer še naprej sledimo oznakam poti E6. Na bližnjem križišču gremo še enkrat levo, ko pa cesta zavije ostro levo jo zapustimo in nadaljujemo desno na markirano pot, ki po nekaj minutah dosežemo naslednjo cesto, sledimo pa ji v desno. Sledi nekaj zmernega vzpona po makadamski cesti, ko prispemo do razpotja, kjer se v levo odcepi pot E6, po cesti pa se nadaljuje cesta proti Sviščakom, pa nadaljujemo levo na kolovoz za oznakami evropske pešpoti E6. Kolovoz se kmalu spremeni v strmejšo pešpot, ki se vzpenja skozi bukov gozd. Ko dosežemo sprva neizrazit gozdnat greben Malega Snežnika se združimo s potjo iz Grde drage, kjer se prvič pojavijo tudi klasične Knafelčeve markacije.
Nadaljujemo v smeri Snežnika in Malega Snežnika, tokrat po nekoliko bolj strmi poti, ki nas vodi mimo obeležja. Nad obeležjem se nam odpre prvi obširni razgled, ki seže prek Nanosa vse do Alp. V nadaljevanju se vzpenjamo po poti, ki nas vodi skozi ruševje. Ko strmina popusti prispemo do starega kamna trigonometrične točke, ki se nahaja na vrhu, oz. nekaj korakov pod vrhom Malega Snežnika, od koder se nam odpre pogled na Veliki Snežnik, Istro, Primorsko, Notranjsko...
Z Malega Snežnika nadaljujemo po poti, ki se komaj opazno spušča po neizrazitem vzhodnem grebenu Malega Snežnika. V nadaljevanju pot preide na zahodni in zelo razgleden greben Velikega Snežnika, po katerem se nadaljuje po večini v rahlem do občasno zmernem vzponu. Nekoliko naprej se nam z desne priključi Matetova pot, malo naprej pa še običajna pot s Sviščakov.
Na obeh razpotjih nadaljujemo naravnost, nato pa se prečno vzpnemo po bolj strmem pobočju Velikega Snežnika, ki je v snegu nevarno za zdrs. Po nekaj minutah dosežemo Zavetišče na Velikem Snežniku, pred katerim nadaljujemo levo ter se v nekaj korakih povzpnemo na 1796 m visok vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje septembra 2020.
zemljevid poti - Snežnik
Ob poti: Vrata (1024m), Mali Snežnik (1694m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Mašun - Snežnik1
Mašun - Snežnik2
Mašun - Snežnik3
Mašun - Snežnik4
Mašun - Snežnik5
Mašun - Snežnik6
Mašun - Snežnik7
Mašun - Snežnik8
Mašun - Snežnik9
Mašun - Snežnik10
Mašun - Snežnik11
Mašun - Snežnik12
Mašun - Snežnik13
Mašun - Snežnik14
Mašun - Snežnik15
Mašun - Snežnik16
Mašun - Snežnik17
Mašun - Snežnik18
Mašun - Snežnik19
Mašun - Snežnik20
Mašun - Snežnik21
Mašun - Snežnik22
Mašun - Snežnik23
Mašun - Snežnik24
Mašun - Snežnik25
Mašun - Snežnik26
Mašun - Snežnik27
Mašun - Snežnik28
Mašun - Snežnik29
Mašun - Snežnik30
Mašun - Snežnik31
Mašun - Snežnik32
Mašun - Snežnik33
Mašun - Snežnik34
Mašun - Snežnik35
Mašun - Snežnik36
Mašun - Snežnik37
Mašun - Snežnik38
Mašun - Snežnik39
Mašun - Snežnik40
Mašun - Snežnik41
Mašun - Snežnik42
Mašun - Snežnik43
Mašun - Snežnik44
Mašun - Snežnik45
Mašun - Snežnik46
Mašun - Snežnik47
Mašun - Snežnik48
Mašun - Snežnik49
Mašun - Snežnik50
Mašun - Snežnik51
Mašun - Snežnik52
Mašun - Snežnik53
Mašun - Snežnik54
Mašun - Snežnik55
Mašun - Snežnik56
Mašun - Snežnik57
Mašun - Snežnik58
Mašun - Snežnik59
Mašun - Snežnik60
Mašun - Snežnik61
Mašun - Snežnik62
Mašun - Snežnik63
Mašun - Snežnik64
Mašun - Snežnik65
Mašun - Snežnik66
Mašun - Snežnik67
Mašun - Snežnik68
Mašun - Snežnik69
Mašun - Snežnik70
Mašun - Snežnik71
Diskusija o izletu Mašun - Snežnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki