Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Koren / Markova raven - Planina Koren (po neoznačeni poti)

Markova raven - Planina Koren (po neoznačeni poti)

Natisni
Izhodišče: Markova raven (980 m)
Širina/Dolžina: 46,2969°N 14,5618°E
Ime poti: po neoznačeni poti
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 695 m
Višinska razlika po poti: 695 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 4.568
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Le nekaj deset metrov pred spodnjo postajo nihalke se levo navzdol odcepi gozdna cesta v dolino Korošice. Cesta nato preči most in kmalu za tem pride na križišče, kjer nadaljujemo naravnost. Cesta nas nato ponovno pripelje na križišče. Naprej imamo dve možnosti: 1. Zavijemo levo čez most in se vzpenjamo po cesti navzgor. Tej cesti sledimo do manjšega parkirišča pri Markovi ravni. Markovo ravan prepoznamo po tem, da je ob cesti manjše parkirišče, hudournik in širok kolovoz, ki se usmeri levo navzgor, cesta pa se začne strmo spuščati. 2. Nadaljujemo naravnost in se vzpenjamo po cesti, ki nas pripelje do naslednjega križišča. Nadaljujemo po levi cesti, ki postane zelo strma in ji sledimo do parkirišča pri levem ovinku s katerega se naravnost odcepi širok kolovoz. Parkiramo na parkirišču ob cesti.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na širok kolovoz, ki nas po nekaj deset metrih pripelje do naslednjega parkirišča. Čez parkirišče nadaljujemo naravnost in se naprej vzpenjamo po kolovozu, ki zavije levo. Po nekaj minutah hoje ima kolovoz razpotje, kjer se usmerimo na desni markiran kolovoz. Le temu sledimo nekaj minut do mesta, kjer se desno odcepi peš pot proti Krvavcu in planini Koren. Odcep ni posebej označen tako, da moramo pazljivo slediti markacijam. Pot naprej se vzpenja po desni strani hudournika kar strmo navzgor. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri ZA VRATA. Pot naprej počasi prehaja v manj strnjen gozd tako, da mestoma prečimo kakšen manjši travnik ali celo kratko melišče. Tudi razgledi postajajo vse lepši. Naprej nas pot pripelje pod vznožje krajše stene od katere se desno navzgor odcepi neoznačena pot na planino Koren (naravnost označena pot). Usmerimo se na desno pot, ki se začne prečno vzpenjati po melišču, ki je delno poraslo s travo. Po nekaj minutah pot zavije rahlo desno in preči neizrazit že delno porasel hudournik. Takoj za tem pa nas stezica pripelje v pas gozda. Tu je razpotje dveh neoznačenih poti. Leva slabše vidna na katero se usmerimo pelje na planino Koren, desna (naravnost), ki pa je nekoliko boljša pa pelje k Medvedji jami. Naša leva pot se nato vzpenja po gozdu navzgor in nas po nekaj minutah pripelje v manjšo dolinico. Mestoma precej zarasla in slabo vidna stezica nas pelje po dnu doline ob hudourniku. Pot postaja vse slabša in nas ponovno pripelje na razpotje, katerega komaj opazimo. Usmerimo se na levo zelo zaraščeno stezico, ki nas skozi rušje, nekoliko naprej čez travnik pripelje do planine Koren.
PP: Orientacija je težavna in dostop po tej poti v megli odsvetujem.
zemljevid poti - Planina Koren
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Košutna ( 30 min), Mokrica (1 h 40 min), Košutna (1 h), Kompotela (1 h 10 min), Vrh Korena (1 h 25 min), Kalška gora (3 h 40 min), Kalški greben (2 h 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Markova raven - Planina Koren1
Markova raven - Planina Koren2
Markova raven - Planina Koren3
Markova raven - Planina Koren4
Markova raven - Planina Koren5
Markova raven - Planina Koren6
Markova raven - Planina Koren7
Markova raven - Planina Koren8
Markova raven - Planina Koren9
Markova raven - Planina Koren10
Markova raven - Planina Koren11
Markova raven - Planina Koren12
Markova raven - Planina Koren13
Markova raven - Planina Koren14
Markova raven - Planina Koren15
Markova raven - Planina Koren16
Markova raven - Planina Koren17
Diskusija o izletu Markova raven - Planina Koren (po neoznačeni poti)
pclop14.6.2020
Bil par dni nazaj na tej poti ... Imam malo težav, ker niti po objavljenih fotografijah, niti po zapisu nisem povsem prepričan, da je res to ta pot, a verjetno ni ravno veliko drugih možnosti. Vsekakor je pot od odcepa do razcepa (na vrhu "grebenčka") zelo jasna, tam na grebenčku (na vrhu serpentin po "melišču") kjer se na na desni v zrak dviga večja skalna gmota, pa je odcep na levo bolj slabo viden. Morda pa koga že sam spust navzdol proti Medvedji jami opozori, tako kot je mene, da bo pot napačna.
Od tega slabše vidnega odcepa na desno gre pot najprej med drevesi, potem pa po grapi navzgor, tik pred vrhom grape pa zavijete desno in po lepi poti pridete na rob, od koder kmalu zagledate planino Koren.
Pot ni ravno zahtevna, morda zaradi precejšnjih strmih pobočij v mokrem vremenu delno nevarna, jaz sem si zaradi lažje orientacije pomagal tudi z Googlovimi zemljevidi.
Je pa lepa alternativa markirani poti, tako da greš po tej varianti gor, po markirani pa dol, da se preveč ne ponavljaš. Srečno!
Še to, tam okrog odcepa od uradne poti je na zemljevidih na tej strani bolj pravilna tista črna pikčasta pot od tiste rdeče črte. Vsekakor je odcep malo pred koriti z vodo.
pclop14.6.2020
"Od tega slabše vidnega odcepa na desno gre pot najprej med drevesi" - na tem razpotju neoznačenih poti v resnici zaviješ levo in ne desno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki